A ​Bullet Journal módszer 93 csillagozás

Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

A ​világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Bullet Journal naplózási módszer megalkotójának útmutató könyvét tartod a kezedben.

Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait. Különféle online és offline naplók tucatjait próbálta ki, mire felismerte, valójában egyik sem illik ahhoz, ahogyan ő működik. A keresés során kifejlesztette saját rendszerező módszerét, melyet Bullet Journalnak nevezett el. Rövid időn belül azt tapasztalta, hogy kezében a megfelelő eszközzel, végre folyamatosan fókuszált és hatékony tud maradni. Új megközelítésű naplózási rendszere hamarosan elterjedt az egész világon, és mára már globális mozgalommá fejlődött.

• Kövesd a múltat! Hogyan tudsz egy átfogó és tiszta feljegyzést készíteni gondolataidról mindössze egy toll és egy papírlap segítségével?
• Rendezd a jelent! Hogyan lehetsz sokkal nyugodtabb azáltal, hogy módszeresebb és tudatosabb… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2018
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635299096 · Fordította: Mohai Szilvia

Enciklopédia 20

Helyszínek népszerűség szerint

Okinava


Kedvencelte 8

Most olvassa 30

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

ptagi P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Na végre!
Annyira szerettem volna megérteni a BuJo titkát! De olyan gyorsan lett dizájntermékké, hogy az internet bugyraiban, főleg magyar nyelven nagyjából kinyomozhatatlan volt, honnan és miért és hogyan kell ezt funkciójában jól használni.
És akkor jött az eltévedt Mikulás, aki majd' 1 hónappal korábban dobta be az ajándékát :)
Én pedig elolvastam és megvilágosodtam. Na jó, annyira azért nem, de azt hiszem, megértettem. Még vannak homályos területek, de majd menet közben ki fog ez alakulni, úgy érzem.

Ja és hogy milyen a könyv? Képzeljétek, ez egy olyan amerikai könyv, amelyik nem hozza a szokásos túlságosan is szájbarágós, túlírt, amerikais stílusjegyeket. Egész egyszerűen elkezdi, elmondja hogy honnan indult, hogyan célszerű és praktikus használni. Az illusztrációk is átláthatók és érthetők.
Amiért levontam fél csillagot, az az, hogy a tematikus oldalak tekintetében annyira rápörgött a hawaii nyaralás megtervezésére, mint példára, hogy elfelejtett kimászni belőle. Annyi egyéb tematikus oldal, projekt lehetett volna, ami alapul szolgál, de egy hawaii nyaralás… oké, ez lehet, hogy azért áll távol tőlem, mert nem vagyok az a nyaralós típus, főleg a magam által szervezett nyaralások maradtak ki az életemből, éppen ezért nem tudtam magam beleélni abba, hogy mennyire királyul lehet bujoban tervezni. Mondjuk egy takarítás-planner, vagy egy karácsonyi előkészület már jobban megragadta volna a fantáziámat. Vagy ha konkrét példa nélkül szárazon a rendszert ismerteti.
Ettől függetlenül vegyétek, vigyétek, olvassátok – és leginkább: használjátok!

2 hozzászólás
kávésbögre P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Nagyon sokat segített ez a könyv. Eddig csak jól megkomponált insta fotókon találkoztam a bujozással, amibe persze beleszerettem, és akkor jött a na ilyen nekem is kell, meg a hát ilyet én is tudok magamnak szerkeszteni, és nem értettem, hogy a szépen megdizájnolt tervezőim miért nem működnek, és a kezdeti lelkesedés után miért nem nyúlok hónapokig hozzá. Ja, mert nem a dizájn a lényeg… :) Carroll nagyon jól átadja a módszer alapjait, hogy aztán tényleg mindenki olyanra csinálja a saját tervezőjét, ami idomul az igényeihez: és ennek az égadta világon semmi köze a dizájnhoz. Lassan egy hónapja vezetem a könyv elolvasása után elkezdett tervezőm, semmi csicsa, cserébe viszont hatékony… :)

TarkaBarkaVilág P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Szuper jó összefoglaló Ryder Carroll saját módszerérről. Én mindenkinek ajánlom akit egy kicsit is érdekel az önismeret vagy hogyan érjük el a céljainkat módszerei. Érthetően magyaráz, sok gyakorlati példát is bemutat.
Én már évek óta küzdök a jojo effektussal ami a BuJo módszert illeti. Én is bele estem abba a csapdában, hogy a tökéletes BuJo csak is azok a gyönyörűen megkomponált naplók lehetnek. Ma már a minimál dizájnra esküsöm. Néhány színes toll és matrica csodákra képes:D És napi kétszer 5-10 perc már elengedő a tervezéshez. Sőt már csak egy füzetem van:D
de nekem kellet ez a könyv, hogy jobban megértsem mit csináltam eddig rosszul, miért nem működött eddig nálam.
Carroll nagyon jól átadja a módszer alapjait,hogy aztán mindenki olyanra csinálja a saját tervezőjét amilyenek szeretné. Nem létezik két egyforma napló.
Szerintem a Bullet Journal egy igazán izgalmas, jól működő módszer.
Hiszen ki ne ismerné a mondást:
„Akinek nincs esze, legyen notesze!” :D

anesz P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
élmény:5
mondanivaló:5

Nagyon tetszett, holnap neki is állok a megvalósításának! Sok gyakorlatias ötlet van benne, teljesen belelkesedtem. Öcséméktől kaptam a könyvet karácsonyra, azzal, hogyha tetszik, akkor kapok egy naplót is majd szülinapomra. Mondtam nekik, hogy kezdhetik a beszerzést! :-)) Addig is kipróbálom és kísérletezek vele egy jegyzetfüzeten.
A napi, havi és évi jövőtervezés praktikus, szerintem ezzel kezdem. A tematikus oldalakba kicsit belebonyolódtam, de szerintem ezeket fogom a leginkább élvezni. A külseje is nagyon tetszetős, de a mondanivalója motivál leginkább. Hasznos lenne, ha nem kellene mindent észben tartanom. Persze már most vannak egyéni elképzeléseim a dolgokról, de úgy is az a cél, hogy rám legyen szabva!
Vágjunk bele!

Algernon P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

A könyv fele finoman szólva is „agyeldobós-porcukros-csillogós-megváltoztattaazéletem” marketing-bullshit, amivel nem tudtam azonosulni, és gyanítom, csak azért kerültek a könyvbe, mert nem akartak 50 oldalt kiadni.
A másik felének a fele viszont használható leírás, magyarázat, gyakorlati útmutató a bujozás rejtelmeibe, sokkal értelmesebb, mint amikor csak 1-1 blogcikket olvasol. Ami tetszett, hogy egy szót nem szól arról, ami manapság érzékelhető, ha beírod a „bullett journal” szót a Pinteresten vagy Instagrammra, azokat a csodaszép naplóoldalakat, melyek már már művészi színtre emelik a letteringet, a funkciót, és arra jók, hogy elrettentsenek a módszertől. Ne ijedj meg, anélkül is lehet csinálni, az már a következő szint :) Szimpatikus volt az is, hogy jó néhány helyen bátorít arra, szabd személyre a rendszeredet, hiszen minden ember más és más, az élethelyzetek is változnak, ami működhet most, nem biztos hogy megfelelől lesz neked 1 év múlva. Merj változtatni, kísérletezni. Fontos azonban, hogy ne heti szinten variáld, hanem minden egyes úgy módszert legalább 1-2 hónapig próbálj meg használni, és utána vidd el magaddal a hasznos dolgokat, szabadulj meg a sallangtól.

A negyedik negyed pedig gyakorlati lapok, amik számomra alig voltak hasznosak, összességében a könyvet egy délután alatt átolvastam/lapoztam egy limonádé mellett a teraszon. Igazi „én-idő” volt.
Innen indul minden, ha mindig is érdekelt a téma, kezd ezzel, ha nem érdekelt, akkor is. Aztán haladj tovább az utadon :)

nagytimi85>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Ha van egy szó, amiben össze tudnám foglalni azt, ami ennek a könyvnek a lényege volt számomra, az a MIÉRT?
Évek óta vezetek bullet journalt, mindig volt olyan időszakom, amikor nekiduráltam magam, hogy visszatérek az alapokhoz, aztán utána mindig újra megteltem ötletekkel, egy kicsit kiégtem, majd vissza az alapokhoz… A módszert, azt hiszem, elég jól ismertem — bár egyébként vannak olyan alapfogalmak, amikben szerintem az életben nem fog egyetérteni a közösség és bárkit megkérdezel, mindenki másképp magyarázza; a bullet journal módszernél egyszerűen nem lehet elkerülni az egyéni értelmezéseket… ezért is klassz, hogy végre van A Könyv :) —, viszont ez a könyv segített mélyen a módszer, a praktikus fogások mögé nézni, és egy sokkal mélyebb megértést adni hozzá, mint amivel eddig rendelkeztem.

Pennmenelien P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Miután a csapból is Bullet Journal folyt, feliratkoztam a szerző angol hírlevelére és már ott sok minden megvilágosodott előttem. Ez a könyv sokkal részletesebb, teljesen az alapokól indul, sőt, az alapok előtt van kb 40 oldalnyi alap-alapozás is. A könyv kivitelezése, szerkesztése, a mintaoldalak és egyébként úgy ahogy van, 5*. Kérem ilyennek kell lennie egy önismeretet segítő könyvnek. A könyvet nagyon kezdőknek és haladó BuJo-soknak is ajánlja Mr Carroll, és valóban részletesen leírja, hogy mi miért van, mit hogyan csináljunk, hogyan praktikus. Nos, ezzel volt egy kis gondom, mert ami szerinte logikus és praktikus, az nekem nem mindig volt az. Azonban tényleg rendbe tette a fejemben a Bullet Journal fogalmát, ami nem egy csilivili, telematricázott és kirakatbaillő naptár (ahogyan sokan gondolják), hanem egy füzet és egy ceruza, na meg a teendőim. És nem, az előre legyártott és kinyomtatott naptárak nem Bullet Journal-ok, mert azt Te magad írod az életedhez és feladataidhoz.

2 hozzászólás
Nyctea P>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Sokáig nem értettem a Bullet Journal őrületet. Láttam a sok csodaszépen megrajzolt, aprólékosan kidíszített naplót és nem értettem, mire jó az, ha az ember még a határidőnaplóját is magának csinálja. Kinek van erre ideje?
Most, hogy elolvastam a módszer kitalálójának könyvét, megvilágosodtam. Hiszen ez nem is határidőnapló, hanem annál jóval összetettebb dolog! Meglepett, milyen komoly rendszer van mögötte, és hogy gyakorlatilag bármire lehet használni, amire az ember szeretné. Lehet egyszerre határidőnapló és klasszikus napló, használhatjuk céljaink követésére, projektek megtervezésére, ötletek gyűjtésére, alkotásra, önismeretre, „szellemi nagytakarításra”…stb.
Ez utóbbi fogott meg leginkább benne. Ebben a logikusan felépített rendszerben egy helyen tarthatunk mindent, amin pörög az agyunk a mindennapokban, úgy, hogy később könnyedén meg is találjuk, amit keresünk. Mintha azáltal, hogy papírra vetjük, (majd rendszerezzük), megszabadulnánk a cikázó gondolatok tömegétől, így jobban fókuszálhatjuk a figyelmünket a jelenre, az éppen aktuális teendőnkre.

Egy másik dolog, ami nagyon tetszett, a módszer szándékosan „analóg” jellege: a tudatos visszatérés a papír alapú naplóhoz, a kézíráshoz, a digitális világ és az azon keresztül ránk zúduló töméntelen inger kizárása arra az időre, amíg a BuJo-nkkal foglalkozunk.

Még egy inspiráló gondolat: a napló teljes mértékben személyre szabható, annak kell belekerülnie, ami nekünk fontos, ami a személyes fejlődésünket szolgálja. Nem kell betű szerint ragaszkodni a könyvben leírt módszerhez, sőt! A szerző bátorít minket a kísérletezésre, a sikertelen ötletekből való tanulásra. Ha valami nem jött be, kukába vele! A naplót akkor használjuk jól, ha nem érezzük kényszernek, plusz feladatnak, hogy elővegyük. Ha inspirál és segít minket a mindennapjainkban.

Én nagyon belelkesültem, vettem is egy füzetet, és elindítottam első BuJo-mat, egyelőre csak teszt fázisban, nagyon minimalista stílusban. Kíváncsi vagyok, hogyan fog működni ez a szép elmélet a gyakorlatban. :)

A könyvet ajánlom mindenkinek, aki küzd a fejében zsongó gondolatokkal, a folyamatos időhiánnyal, a szétszórtsággal, illetve annak akinek bármikor megfordult a fejében, hogy BuJo-t készítsen, de sosem tudta, hogyan fogjon hozzá. :)

Sadie>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Eleinte kissé tartottam attól, hogy Carroll a módszer sikerességét és hírnevét kihasználva egy üres, összecsapott és valódi tartalommal nem rendelkező írással állt elő. Szerencsére szó sincs ilyesmiről – sőt, kifejezetten meglepődtem, amikor feltűnt, hogy ez a könyv jóval többről szól, mint a bullet journal eredeti módszerének bemutatása. Annak érdekében ugyanis, hogy Carroll bizonyítsa a hatékonyságát, rengeteg ma aktuális problémára, jelenségre kitér. Ezeket hosszú gondolatmeneteken keresztül ecseteli, kiegészítve személyes történetekkel vagy a bullet journal közösség tagjaitól származó tapasztalatokkal, végül pedig megoldást kínál rájuk egy-egy tematikus oldallal, melyet beépíthetünk a saját noteszünkbe.

Rengeteg ábra és aprólékos magyarázat segít nekünk megérteni a bullet journal módszer működését, külön kitérve a legfontosabb oldaltípusok jelentőségére, és mindezek gyakorlati használatára is. Bemutatja a technika háttértörténetét (gondoltátok volna, hogy épp egy figyelemzavaros ember találta ki? ez elképesztő!), és megosztja, milyen probléma leküzdésében segített a bujo másoknak. Ezekkel a személyes tapasztalatokkal nem csak a módszer sikerességét bizonyítja, de egyrészt megmutatja, mi mindenre lehet használni, másrészt pedig fel is dobja vele a szöveget. Mindemellett pedig eloszlatja a módszer kapcsán keringő tévhiteket, legfőképpen azt, hogy művésznek kell lenni hozzá.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/01/ryder-carroll-bu…

Nympha17 IP>!
Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Egy ideje már kíváncsi voltam, hogy milyen lehet ez a Bullet Journal módszer, úgy hogy végre időt szakítottam rá és kézbe vettem a könyvet, amiben maga a módszer megalkotója mondja el lépésről lépésre, hogy kell felépíteni egy ilyen naplót.

A könyv első felében illusztrációk segítségével mutatja meg az olvasóknak, milyen pontokból áll egy ilyen napló, és hogy a legcélszerűbb vezetni. Míg a második felében inkább egyfajta életmód tanácsadást kapunk arról, hogy merjük az álmainkat kézzel fogható célokká tenni és kezdjünk el ezek felé a célok felé haladni.
Ez egy nagyon pozitív könyv, még ha néhol kicsit túlzásba is vissza az önreklámot, én kiéreztem belőle, hogy a módszer megalkotója tényleg csak segítséget szeretne nyújtani.

Bevallom a végére kicsit fogyott a lelkesedésem azt illetően, hogy mennyire van szükségem nekem erre BuJo-ra az életembe – hisz nincs családom vagy olyan vállalkozásom, amiket vért izzadva kellene összeegyeztetnem, a szerző pedig általában ilyen példákkal élt –, de arra mindenképp ráébresztett, hogy ideje most már összeszednem magam és végig gondolni, nem is hogy mit akarok az élettől, mert azt pontosan tudom, hanem, hogy hogyan tudok végre eljutni azokhoz a dolgokhoz. És a kis állomások vezetéséhez nem is lenne olyan rossz egy ilyen BuJo. :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

nagytimi85>!

Ha a cél az út maga, akkor azt kell megtanulnunk, hogyan legyünk jobb utazók.

30. oldal (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Kapcsolódó szócikkek: út
2 hozzászólás
ptagi P>!

Nem szabad engednünk, hogy a fontossági sorrendünket mások kívánságai határozzák meg, mert végül bele fogunk fulladni a teendőinkbe.

28. oldal, I. rész, 2. fejezet - Az ígéret (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

nagytimi85>!

A kézírás előnyei voltaképp folyamatosan hangoztatott hátrányából erednek: abból, hogy csökkenti a hatékonyságot. És ez igaz is: abból kifolyólag, hogy tovább tart kézzel papírra vetnünk valamit, a kézírás kognitív jelleget ölt.
Szinte lehetetlen szóról szóra lejegyzetelni egy tanórát vagy beszélgetést. Amikor kézzel írunk, gazdaságosan és szervezetten kell bánnunk a nyelvvel, és az elhangzottakat saját szavainkkal papírra vetnünk. Ehhez pedig figyelmesebben kell hallgatnunk, átgondolnunk az információkat, és lényegében saját idegi szűrőrendszerünkön keresztül “lepárolnunk” a másik szavait és gondolatait, mielőtt azok a papírra kerülnének. A gépelés ezzel szemben hamar monotonná válik: egy akadálymentes autópályává, ahol az információ szabadon áramlik – egyik fülünkön be, a másikon ki.

60. oldall (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Kapcsolódó szócikkek: kézírás
ptagi P>!

Egy olyan világban, ahol már a templomtornyokra is routereket szerelnek, semmi sem szent.

55. oldal, I. rész, 6. fejezet - Jegyzetfüzetek (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

nagytimi85>!

Nem az a lényeg, hogy néz ki a naplónk, hanem az, milyen érzéseket vált ki belőlünk, és mennyire működik hatékonyan.

308. oldal (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

nagytimi85>!

Ha céljaink mögött nem rejlik valódi szándék, azok csupán valamely, az életünkben minket ért rossz vagy fájdalmas élményre adott zsigeri reakcióként működnek.

164. oldal (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

nagytimi85>!

A szenvedély magja a kíváncsiság; az állhatatosságé pedig a türelem.

166. oldal (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Debut P>!

Amikor az ember ráeszmél, hogy az élete hamarosan véget ér, és visszatekintve tisztán lát mindent, könnyen észreveszi, mennyi álma maradt, amelyet nem sikerült megvalósítania.

41. oldal, A miért

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

nagytimi85>!

A japán Okinava lakói például a világ legboldogabb és leghosszabb életű emberei közé tartoznak. […] Amikor azt kérdezték tőlük, mi a boldogságuk titka, az volt a gyakori válasz: “ikigai”. Az ember ikigaija annak közös halmaza, amiben jó, és amit csinálni szeret.

158-159. oldal (Édesvíz, 2018)

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Okinava
1 hozzászólás
Anonyma>!

Ahogy a dalai láma mondta egyszer: „Ha egy probléma megoldható, nem kell aggódni miatta. Ha pedig nem oldható meg, fölösleges aggódni miatta.”

210. oldal

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer Kövesd a múltat, rendezd a jelent, tervezd a jövőt


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Máté Gábor: A test lázadása
Tisza Kata: Most.
Vágyi Petra: Sémáink fogságában
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Szondy Máté: Olvadás
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek
Alice Miller: A test kiáltása
Ellen Hendriksen: Hogyan lehetsz önmagad