Az ​akadály maga az út 14 csillagozás

Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Az ​ego az ellenség szerzőjétől

Kultuszkönyv, amelynek bölcsességét Arnold Schwarzenegger színész-politikustól LL Cool J rapsztáron keresztül James McGee ír teniszezőig sok száz híres ember ültette át az életébe.

Hogyan légy sikeresebb, mint amilyen most vagy?

Bármi a hivatásod, Az akadály maga az út mindenképpen segít.

Ha az életedben túl sok a stressz, ha elkedvetlenedtél, mert egy problémával nem tudsz zöldágra vergődni, olvasd el ezt a könyvet! Megtudod, hogyan változtasd gondjaidat életed legféktelenebb kalandjává. Az itt olvasható történetek különböző korok kiemelkedő elméitől származnak, akik kifogyhatatlan inspirációt kölcsönöznek a ma emberének.

Ryan Holiday bemutatja, hogy a világtörténelem legsikeresebb egyéniségei – John D. Rockefeller vagy éppen Steve Jobs – hogyan alkalmazták a sztoikusok módszereit a nehézségek leküzdésében. Ezek az elgondolások a lehetetlen határát súroló helyzetekben is beváltak. Ha magunkévá tesszük őket,… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759628 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
270 oldal · ISBN: 9786155759635

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Regina_Elek>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Az életben felmerülő akadályok sokszor próbára teszik az embert mind magánélete mind a munkája során. Vannak, akik másokra vagy magára a problémára fogják, ezért meghátrálnak és feladják. És vannak, akik mással végeztetik el a fennakadás kiküszöbölését.

A könyv tudatosít minket, hogy a cél felé haladva mindig voltak, vannak és mindig is lesznek olyan akadályok, amivel kénytelenek vagyunk együtt élni, és ahelyett hogy kudarcot vallanánk, útmutatást kapunk a végeredményre, ami nem más, mint az akadály elfogadása és a vele való együttélés.

Fokozatosan felépített, könnyen értelmezhető, érzékletes példákkal szemléltetett olvasmány, mely bemutatja a történelem nehézségeit és annak megoldásait.

_Andrea_>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Az értékelésem inkább ajánló, semmint ismertető.
Azt a mentalitást adja át és teszi érzékelhetővé a kötet, amellyel ma ritkán találkozhatunk, és ami már az én generációmból is kezdett eltűnni, a mostani tizenévesekből még inkább, a most felnövő teljesen elkényeztetett és sok esetben ráhagyással nevelt gyerekekben már alig lesz meg.
A social media különböző platformjain folyamatosan mások „tökéletes” életét bemutató képekkel, vlogokkal, stb. találkozunk – a verseny miatt egyre fejlettebb vizualitással, és művileg megkomponált tartalommal, amelyet ha összehasonlítunk azzal, amit magunk körül és a tükörben látunk az egyenleg sokszor mínuszba megy. Miközben a reklámok azt sulykolják, hogy ezt a tökéletességet te is megérdemled! A személyes élményem az, hogy ez lehangoló, depresszív hatású, el lehet tőle keseredni – inside. Outside: amit másokon is tapasztaltam: örökké kritikussá tesz. Semmi sem elég jó, mindenben a perfekciót keressük és hajlamos vagyunk lefitymálni azt, amit kapunk. (Márpedig tiniként és gyerekként mindent elénk tesznek/tettek – ezt megszokva pedig felnőttként ugyanezt várjuk.) Az élet apró örömei gyakorlatilag nem léteznek a túlkínálatban és túlfogyasztásban. Megpróbáltatásokkal szembekerülve pedig összeomlunk. Nincs erőnk ellenállni. Nem véletlenül jelenik meg egyre több tartalom a digitális mentálhigiénével és minimalizmussal kapcsolatban. (És általában a mentálhigiénés, életmódtanácsadó tartalmak.) Ennek a könyvek igazából semmi köze ezekhez, nem hivatkozik ezekre az okokra – de úgy éreztem, hogy ennek ellenére a megoldás benne van.
A korábban említett kiveszőfélben lévő mentalitást ugyanis így írnám körbe: ne várd el a világtól, hogy olyan legyen, amilyennek szeretnéd, amilyennek lennie kellene. 1. Mert nem lesz olyan, és emiatt folyamatosan bosszankodni fogsz és minden kritizálsz. 2. Rengeteg megpróbáltatás fog érni, kihívásokkal és nehézségekkel fogsz szembenézni, mint mindenki más. És ezekkel úgy lehet sikeresen megbirkózni, ha kitartó vagy és nem omlasz össze. Éppen ezekben a pillanatokban kell a legjobb formádat hoznod, hogy még profitálj is belőlük.
Lényegében a sztoikus filozófiát kapjuk meg újracsomagolva – ezt nem is tagadják, sőt rengeteget hivatkoznak rá. A másik, amit érdemes tudni: rengeteg amerikai példát hoz, hírességeket, elnököket, néhány korai történelmi személyt (ők jellemzően európaiak.)
Párszor valószínűleg még bele fogok olvasni utazás közben, mert nagyon inspiráló szöveg és mindig elgondolkoztat, segít átértékelni pár dolgot. spoiler

1 hozzászólás
kritta>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

A könyv útmutatást ad, hogy a problémás, gyakran kilátástalan helyzetben is motiváltak, cselekvésre készek maradjunk, lássuk a kiutat.
A felépítése érdekes, olvasmányos, a felhozott példák pedig remekül illenek az egyes fejezetekhez. Az írói stílus a néhány ismétlődő gondolat ellenére friss, hiteles és dinamikus.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretné meglátni a lehetőségeket, még akkor is, ha éppen a helyzet nem kínálja fel egyből a megoldást.
Egy olyan könyv, amit zsebkönyvként érdemes a táskánkban hordani, hogy könnyedén fel tudjuk lapozni, amikor szükség van rá.

Teljes értékelés: http://konyvlelo.blogspot.com/2018/09/ryan-holiday-az-a…

Lovebooks>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Ajánlom mindenkinek, aki fejlődni szeretne! Inspiráló írás, közérthetően. :)

Nagy_Barna>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Láthatóan nagyon tudatosan felépített, jó szerkezetű, inspiráló könyv. Egyetlen kérdést jár alaposan körbe: hogyan küzdhetünk meg a magánéletünkben, a munkánkban vagy bárhol az akadályokkal. Kezdve azzal, mennyire fontos, miként tekintünk rájuk, majd hogyan cselekszünk és ha mindezek még nem oldják meg a helyzetet, akkor hogyan használhatjuk hasznosan az akaraterőnket. Nagyon jól elegyíti a sztorikat a jól strukturált gondolatokkal, így elkerüli, hogy túl nehéz legyen a téma, másrészt, hogy túl közhelyes legyen. Tulajdonképpen a sztoikus filozófia, Seneca, Epiktétosz és Marcus Aurelius bölcsességét próbálta meg mai nyelven, gyakorlatias tanácsokká formálni. Ez pedig egészen jól sikerült. Szerintem mindenkinek érdemes lenne megismerni ezeket a gondolatokat. Ha nem közvetlenül Marcus Aureliustól, akkor Ryan Holiday mai hangvételű tolmácsolásában.

Keissye >!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Bármennyire is szerettem volna, nekem nem tudott újat mondani az akadályok leküzdéséről, illetve magáról az életről. Viszont elképesztően jó volt olvasni, ahogyan ő összeszedte és frappánsan megfogalmazta az „élet törvényeit” és ebből könnyedén lehet erőt meríteni.
Továbbá imádtam a példákat amiket hozott, annyi fantasztikus életúttal ismerkedhettem meg a könyvben, hogy azt kell mondjam, többnek érzem magam általuk és sajnálnám, ha ebből kimaradtam volna.
Hihetetlen sok munka lehetett ezt összeállítani…
Nagyon örültem a végén a rengeteg ajánlott irodalomnak és biztosan fogok is párat olvasni belőlük. (:

sz_boglar>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Jól felépített útmutató ez a könyv. Három fő részre osztja, a percepció, a cselekvés és az akarat témakörei sorolva az írását. Az előző könyvéből már ismert felépítést követi, a főbb témakör egy rövid bevezetője után kisebb témákra bontva egy-egy történeten keresztül nyújt bepillantást a gondolataiba, és ad motiváló végkifejletet.
A rövid fejezetek önmagukban is megállják a helyüket, úgyhogy akkor is remek olvasmány, ha csak úgy felüti valaki egy tetszőleges fejezetnél.

Luca535>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Most olvastam elősször ezt a könyvet és biztos, hogy nem utoljára. Nagyon örültem, hogy kezembe került, (tizennyolc évesen, enyhe pánikbetegséggel, amikor tényleg mindenem megvan és szinte akadályok nélkül csinálhatnék bármit, már kezdett eluralkodni rajtam a szorongás és a tehetetlenség érzése) mert segített átértékelni a dolgokat. Kezdem azt látni főleg a mostani fiatalok korosztályán, hogy sosem éltek át nehezebb időket, hogy sosem kellett megdolgozniuk semmiért, mégis képtelenek boldognak lenni és nem is tudják értékelni az élet apró örömet. Ha pedig (néha csak a saját maguknak kreált) akadályba ütköznek vagy valami nem az elképzeléseik szerint alakul, rögtön összetörnek és önsajnálatba burkolóznak. Ebben lehet nagy segítségünkre ez a könyv és ezért is gondolom, hogy nem csak problémás, valódi nehézségeket megtapasztaló felnőtteknek, de a fiatalabb korosztálynak is kötelező olvasmány.

Leo>!
Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Ez a könyv azonban méltán lehet mankó az akadályokkal való úton. A benne lévő személyek története, működése inspiráló, ahogy a megfogalmazott gondolatok is. A veszélyhelyzet árnyékával járó rombolásban minden eszköz meg kell ragadnunk, és Ryan Holiday művénél kevés könyvet tudnék erre jobban ajánlani.

Részletek a a blogomon: https://kbkonyvesblog.wixsite.com/kbblog/post/ryan-holi…


Népszerű idézetek

Anaire >!

Amikor az embernek célja van, az akadályok tulajdonképpen arra tanítják, hogyan jusson el oda, ahová el akar jutni – utat törnek számára. „A dolgok, amelyek fájnak – írta Benjamin Franklin –, útba igazítanak.”

Bevezetés: Az előttünk tornyosuló akadályok

Anaire >!

Senki nem jön, hogy megmentsen. És ha szeretnénk eljutni oda, ahová állításunk szerint el akarunk jutni, ha el akarjuk érni, ami a célunk – akkor csakis egy út van. Éspedig az, hogy helyes cselekvéssel kezeljük a problémáinkat.
Ezért aztán mindig (kivétel nélkül) megtehetjük, hogy az akadályainkhoz
• energikusan,
• állhatatosan,
• koherens és megfontolt módon,
• lankadatlanul és rugalmasan,
• gyakorlatiasan,
• stratégiai szemlélettel,
• fortélyosan és okosan,
• lehetőséget és kitörési pontot kereső szemmel közelítünk.

II. rész - Cselekvés: A cselekvés tudománya

Anaire >!

Az úton lévő akadály az úttá válik. Soha ne feledd, hogy minden akadályban ott rejlik a lehetőség a körülményeink javítására.

Bevezetés: Az előttünk tornyosuló akadályok

Keissye >!

Ahogy a mérnökök szeretik mondani mostanság: a kudarc egy eshetőség.

119. oldal

Keissye >!

Mi a vereség? Nem más, mint tanulás: nem más, mint az első lépés valami jobb felé. – Wendell Phillips

119. oldal

Keissye >!

Vedd tudomásul a fájdalmat, de rendületlenül végezd tovább a feladatod.

181. oldal

Keissye >!

Hagyj fel azzal, hogy bukásra programozod magad.

191. oldal

Keissye >!

Nem mi választjuk meg, hogy mi történjen velünk, de mindig megválaszthatjuk, hogyan érezzünk ezzel kapcsolatban. És mi az ördögért választanánk mást, mint azt, hogy jól érezzük magunkat?

209. oldal

Keissye >!

Nem. Nincsenek kifogások. Nincsenek kivételek. Nem lehet megkerülni a dolgot: rajtad múlik.

105. oldal

Keissye >!

Ezek legyenek a vezérlő irányelveid:
soha nem sietni,
soha nem aggódni,
soha nem kétségbeesni,
soha nem megtorpanni.

116-117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucius Annaeus Seneca: De Ira / A haragról
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Novák Ákos: A siker kulcsa: Boldogság
Robin Sharma: Tanítások vezetőknek a szerzetestől, aki eladta a Ferrariját
Robert Greene: A kiválóság hatalma
Eckhart Tolle: Új Föld
Rhonda Byrne: The Secret – A Titok
Lucius Annaeus Seneca: Vigasztalások
Epiktétosz: Kézikönyvecske