A ​kopasz énekesnő 84 csillagozás

Hat modern dráma
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Eugène ​Ionesco ebben a könyvében a kispolgári lét ürességének, az emberi kapcsolatok felszínes tartalmatlanságának groteszk jeleneteit mutatja be. Eugène Ionesco művei többnyire egyfelvonásosak és első olvasásra nem szólnak semmiről, értelmetlen párbeszédek követik egymást és a végén merül csak fel az olvasóban vagy akár a nézőben, mert ezt a művet színpadon is, már többször és több helyt is bemutatták különböző magyar és nem magyar nyelvű színtársulatok az évek során. A tartalom nélküli jelenetek értelme és mondanivalója maga a tartalomnélküliség az, hogy nincs mit mondani, mert létünk kiüresedett. A mű súlyát a súlytalanság adja, így képesek a szereplők gondolatai a felszínen úszni, a mélység hiányának tudatában. Vajon valóban így lene? „Kint sincs senki, bent sincs senki, koccintsunk csak!”

A kötet tartalma:
* Jean Genet: A cselédek. (Les Bonnes.) Nagy Péter fordítása.
* Eugène Ionesco: A kopasz énekesnő. (La Cantatrice chauve.) Gera György fordítása.
(tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2008
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786751 · Fordította: Bartos Tibor, Elbert János, Gera György, Görgey Gábor, Kerényi Grácia, Nagy Péter
>!
Európa, Budapest, 2003
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630774232 · Fordította: Bartos Tibor, Elbert János, Gera György, Görgey Gábor, Kerényi Grácia, Nagy Péter
>!
Európa, Budapest, 2000
538 oldal · ISBN: 9630765179 · Fordította: Bartos Tibor, Elbert János, Gera György, Görgey Gábor, Kerényi Grácia, Nagy Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

A hatból három drámát már olvastam régebben is, némelyiket többször is, de most elolvastam újra őket, meg elolvastam végre azokat is, amiket eddig nem olvastam.
De szakszerű értékelés nem nagyon lesz, legalábbis új nem.

– A cselédek: mondjuk 4 csillag. Jó kis identitásválság-dráma, hat, amíg olvasom, de nem hiszem, hogy sokáig fogok rá emlékezni.

– A kopasz énekesnő: 5 csillag, de főleg az olvasás körülményei miatt. Miután a minap rettenetesen illegális baráti összejövetelen vettem részt, felébredtem hajnali fél hatkor némi fél-másnapos kiszáradással, aztán meg nem tudtam visszaaludni. Soha jobb pillanatot ennél a Kopasz énekesnő újraolvasására! Minden szót pontosan értettem, és esküszöm, még a szereplők által elmesélt tök értelmetlen állat-történetek és tanmesék is mély értelemmel teltek meg. Utána meg még vissza is tudtam aludni. Egyértelműen ötös.

– Marat/Sade: 3,5. Ez olyanféle 3,5, amikor úgy nagyjából értem, hogy ez miért jó meg híres, csak éppen engem tök hidegen hagy. Vagy legalábbis nem állt rá az agyam erre a félig-meddig versben beszélős stílusra, nem tudtam elkapni a darab ritmusát (pedig van neki, az tuti), és eléggé nyűgösen olvastam végig.

– Nem félünk a farkastól: 5! Ez a dráma sokadjára is a frászt hozza rám. Egyszer régen okoskodtam róla részletesen – https://e-konyv.blog.hu/2011/11/10/edward_albee_nem_fel…

– Tangó: 3,5. Ez is olyanféle 3,5, amikor úgy nagyjából értem, hogy ez miért jó meg híres, csak éppen engem tök hidegen hagy. Ez viszont a moralizálás miatt hagy hidegen. Túl direkt, asszem.

– A gondnok: 4,5. Még mindig nagyon jó és borzasztó lehangoló. Egyszer régen okoskodtam erről is részletesen – https://e-konyv.blog.hu/2013/05/19/harold_pinter_a_gond…

2 hozzászólás
StJust I>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

A dráma a kedvenc műnemem – még így is, hogy viszonylag kevés drámát olvastam eddig.
Ezt most igyekszem bepótolni.
Jó kis válogatás volt ez. Nagyrészt remek szövegekkel, abból az időszakból, amikor jó volt a termés. Viszont az olyan írásokkal, mint „A kopasz énekesnő” nem tudok mit kezdeni. Érthető, hogy mit akar vele kifejezni az író, de nem tartom nagy kunsztnak a dolgot. Az ilyen jellegű alkotásoknál az ötlet viszi el a prímet, a kivitelezés csak körítés. Nekem ez kevés. Olyan ez valahol, mint a fehér alapon fehér négyzet; jól hangzik, de nem fog meg különösebben.
A többi alapvetően tetszett.
Egyébként úgy érzem, hogy a 70-es évek óta nem igazán talál magára a dráma, kéne valaki, aki kicsit kézen fogja és hazavezeti.

Jean Genet: A cselédek 5
Eugène Ionescu: A kopasz énekesnő 3,5
Peter Weiss: Jean Paul Marat/Sade 4
Edward Albee: Nem félünk a farkastól 4,5
Sławomir Mrożek: Tangó 4
Harold Pinter: A gondnok 4,5

3 hozzászólás
anesz P>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Most csak Jean Genet: A cselédek c. drámát olvastam belőle.
Nem egy hosszú mű, de a tartalma egyáltalán nem könnyed. A szolgaság és a megalázottság, a hűség és az árulás, a bűnösség és a szolgaság, a szeretet és a gyűlölet a témája ennek a keserű műnek, aminek törvényszerűen tragédia a vége.
Színház a színházon belül. A cselédek, akik testvérek, úgy próbálják levezetni a feszültséget, hogy eljátsszák, hogy az egyikük az úrnő, és hogy mit tennének vele legszívesebben. Ugyanakkor annyira összekeverik egy idő után a valóságot a játékkal, hogy már meg sem tudják különböztetni egymástól a kettőt. Elgondolkodtató, de nem hozott magával katarzisélményt.

2 hozzászólás
gyuszi64>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

A modern, abszurd drámákról szóló kötet tulajdonképpen meglepetésekkel szolgált (amennyiben csak egyetlen darab volt számomra kifejezetten gyenge).

Genet: Cselédek: Sokat nem lehet hozzátenni @anesz értékeléséhez:
https://moly.hu/ertekelesek/2426632
Nem különösebben tetszett, de az utolsó néhány oldalt káprázatosan írta meg a szerző. (Aki lehet ugyan, hogy azt mondja: „… nem a szolgálók sorsán sajnálkozom”, de ellentételezésként elég elolvasni ezeket az oldalakat.)

Ionesco: A kopasz énekesnő: Nem.

Weiss: Marat üldöztetése: Egészen jó volt. Az „előadásról szóló előadás” ügyes ötlet, három-négy idősíkot szépen átkötött a szerző, és a központozás hiánya (ami feltűnően értelmetlen/funkciótlan) sem bírt rontani a műélvezeten.

Albee: Nem félünk a farkastól: Szűk dimenziós, fülledt családi pszicho-dráma, ilyeneket az amerikaiak nagyon jól írnak. A legjobb darab a válogatásban, bár épp ennek van legkevésbé helye ebben a kötetben. Mégis itt van: talán a házaspár családi játékai kicsit túl szadisták; talán túl gyenge kihívást jelent a vendég házaspár; vagy talán kicsit hosszú (túlírt?) a mű.

Mrozek: Tangó: Ez is jobb lett, mint ahogy indult, a szerző gondolatai szereplők eszmefuttatásaiként jelennek meg, és simán elviszik a darabot. Legjobban a férfi-női kapcsolatok „elemzése” tetszett, a formalizmus vagy éppen az eszme gondolatköre már nem annyira.

Pinter: A gondnok: És ezt is komoly érdeklődéssel olvastam végig, pedig ezt a tartalom (amit nem is tudnék megfogalmazni) látszólag nem érdemli meg. Mintha Ionescu lett volna, de olvasható formában; vagy mintha Beckett, de érthető(bb)en.

Weiss műve sokszereplős, de a másik öt drámában összesen 3 + 6 + 4 + 7 + 3 = 23-an szerepelnek, még az 5-ös átlag sem jön ki. Hm. Szerintem a modern drámák dicsérete, hogy ezzel együtt olvasásra kifejezetten ajánlható a kötet. (Már annak, aki bírja a nehezeket. :) )

1 hozzászólás
rakétaember>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Azt mondják ez az abszurd. A kérdés csak az az abszurd benne van a dolgokban, vagy csak rájuk telepszik, rajtuk van, mint a Nausée. Nem tudom. De ebben a nyelvben nekem semmi különös, ebben a szituációban semmi különös, ezekben a figurákban semmi különös – nincs.
Az én napjaim ugyanilyenek.

Himnuszbanabalsors>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Pont A kopasz énekesnő a legjobb alkotás, amit valaha is olvastam, de inkább láttam. Az Örkény Színházban, már nincs műsoron, de annyira jó volt az előadás, hogy akárhányszor elolvasom a drámát könnyesre nevetem magam. Legeslegkedvesebb alkotás. Bármikor olvasnám. ( A különóra is nagyon-nagyon fantasztikus )

Morgana>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Soha nem gondoltam volna, hogy az abszurdot ennyire el lehet túlozni… Ettől függetlenül, kitűnő, furcsa, vicces és kissé blőd olvasmány.
Viszont az életben nem akarom többet a Bobby Watson nevet hallani. :)

14 hozzászólás
Ardid>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Annyira vicces, volt hogy egy nap 3x is elolvastam. Egyszerűen hihetetlenül jó! Tényleg! El nem tudom képzelni, hogy lehet valaki ennyire idióta!! Persze pozitív értelemben…

Mandula8>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Jean Genet: A cselédek
„Ti vagytok a mi görbe tükrünk” – Ahogy a szereplők egymás bőrébe bújnak, egyúttal tükröt is tartanak a másik felé. Rituális játékaikkal elbizonytalanítják az olvasót, elkeseredésüket pedig egymás arcába vághatják. Elveszítik, majd megtalálják önazonosságukat, egybefonódnak, szétválnak, hogy végleg megteremtsék magukat és egymást.

Eugène Ionesco: A kopasz énekesnő
Ez egy ellenértékelés lesz: Bobby Watson.

Peter Weiss: Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában
Nem most olvastam, elég zavaros volt. Mégis úgy rémlik, hogy volt benne valami, ami megfogott. Nem emlékszem már, hogy mi, talán egy kósza gondolat, vagy Sade maga, vagy az elmegyógyintézet mint helyszín… ki tudja.

Edward Albee: Nem félünk a farkastól
Fantasztikus.

Sławomir Mrożek: Tangó

Harold Pinter: A gondnok
Valahogy ez most nem jutott el hozzám. Vontatott volt, és valahogy nem láttam értelmét. A karakterek sem pendítettek meg bennem semmilyen érzelmi húrt. Üres volt. Ha ez volt a cél, akkor nagyon jól eltalált darabról van szó.

anitas>!
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő

Már kétszer elolvastam, de biztos vagyok benne, hogy még néhányszor el fogom. :)


Népszerű idézetek

Aguirre>!

Inkább lássak mezőn madarat, mint zoknit talicskában!

2 hozzászólás
Francesco>!

Egyszer egy kakas azt szerette volna, ha kutyának nézik.
De nem sikerült neki – rögtön felismerték.

rakétaember>!

A TŰZOLTÓ Azért néha-néha akad még egy-két gázmérgezés. Múlt héten például egy fiatalasszony mérgezte meg magát: nyitva hagyta a gázcsapot.
MRS. MARTIN Elfelejtette elzárni?
A TŰZOLTÓ Nem – azt hitte, hogy a fésűje.

Aguirre>!

Mrs. Martin: El a kezekkel!
Mrs. Smith: Fel a kezekkel!
Mr. Smith: Le a legyekkel, légy a gyerekkel!
Mrs. Martin: Elegyednek a legyek.
Mrs. Smith: Keverednek az elegyek.
Mr. Martin: Légy a legyezőm, légy a legyezőm!
Mr. Smith: Ellegyintett legyesek!
Mrs. Martin: Elég, egyszeregy!

1 hozzászólás
Francesco>!

Egyszer egy másik ökör azt kérdezte egy másik kutyától: „Miért nem nyelted le az ormányodat?”
„Ne haragudj – felelte a kutya –, azt hittem, elefánt vagyok. ”

Francesco>!

És Bobby Watson nagynénje, az öreg Bobby Watson szintén felnevelteti majd Bobby Watson lányát, Bobby Watsont. Így aztán Bobby Watson anyja, Bobby, újra férjhez mehet.

Francesco>!

Elvégezte a joghurtipari főiskolát Drinápolyban. Holnap veszek tőle egy bolgár népművészeti joghurtos köcsögöt.

Holdbéli_nyúl P>!

ARTUR Csak erősnek kell lenni és határozottnak. Én erős vagyok. Nézzetek rám, én vagyok az ábrándjaitok koronája! Bácsikám, rend lesz! Apám, te mindig lázadoztál, de lázadásod csupán káoszhoz vezetett, míglen fölemésztette önmagát. Nézz rám! Vajon nem lázadás-e a hatalom is? Lázadás, de rend alakjában, a fent lázadása a lent ellen, a felsőbbrendűségé az alacsonyabbrendűség ellen! A bércnek szüksége van a síkságra, a síkságnak a bércre, hogy önmaguk maradhassanak! Így szűnik meg a hatalomban az ellentmondás az ellentétek között. Én nem vagyok szintézis, sem analízis, tett vagyok, akarat vagyok, energia vagyok! Erő vagyok! Fölötte, benne és kívüle vagyok mindennek! Köszönjétek meg, hogy beteljesítettem ifjúságotokat. Ezt adtam tinéktek! De a magam számára is van ajándékom: a forma, amilyet csak akarok, és nem egy, hanem ezer, ezer meg ezer lehetséges forma: szabadon teremthetek és rombolhatok, tetszésem szerint. Megtestesülhetek, testesíthetek, testetleníthetek! Minden bennem van, itt! (A mellére üt)

Az egybegyűltek rémülten merednek rá

423-424. oldal (Sławomir Mrożek: Tangó)

Bogas >!

MRS. SMITH Nem tudok olyan jól spanyolul, hogy megértsenek.

levendulalány>!

MRS. SMITH A joghurt használ a gyomornak, a vesének, a vakbélgyulladásnak meg a vakmerőségnek.

Ionesco: A kopasz énekesnő, 1. jelenet

Kapcsolódó szócikkek: joghurt · vakbélgyulladás

Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Tóték / Macskajáték
Örkény István: Tóték (színdarab)
Örkény István: Pisti a vérzivatarban
Keil Béni (szerk.): Piszkos kezek
Matei Vișniec: III. Richárd betiltva
Lépések
Sławomir Mrożek: Tangó
Örkény István: Vérrokonok
Varsa Mátyás: Tin és Puttó Li-potban
Matei Vișniec: A kommunizmus története elmebetegeknek