Testi-lelki ​rokonság 1 csillagozás

A szinjai hantik rokonsági csoportjai
Ruttkay-Miklián Eszter: Testi-lelki rokonság

Húsz ​éve jártam elôször Nyugat-Szibériában, és tizenkét év intenzív kapcsolat fűz a Szinja folyó mentén lakó hanti csoporthoz. Életem részévé váltak, és ők is számon tartanak engem. A kulturális antropológia résztvevô megfigyelésen alapuló módszere azt követeli a kutatótól, hogy merüljön bele minél jobban a másik kultúrába, s közben külsô szemlélôként figyelje azt. Ezt a pszichés terhet mindenki a maga módján dolgozza fel, de elôbb-utóbb szembesülni kell a határokkal. Én úgy döntöttem, hogy belépek a hanti világba. Kutatóból feleséggé, szomszédasszonnyá, vendégbôl háziasszonnyá, magányos idegenből szinjai hanti gyermek anyjává, ösztöndíjasból háztartásbelivé váltam.

Könyvemben alapkutatás jelleggel az egész Szinja-vidék lakosságának leírását kísérelem meg, tudományos szempontok alapján. Szeretném bemutatni, hogy milyen rokonsági csoportokba szervezôdnek a szinjai hantik, milyen e csoportok belsô szerkezete és egymáshoz való viszonya, s mindez milyen hatást gyakorol a… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2012
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632365855
>!
L'Harmattan, Budapest, 2012
410 oldal · ISBN: 9789632363899

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Ruttkay-Miklián Eszter: Testi-lelki rokonság

Ruttkay-Miklián Eszter: Testi-lelki rokonság A szinjai hantik rokonsági csoportjai

Mikor kinéztem magamnak, nem ilyennek gondoltam. Azt hittem, mesélősebb lesz – de ez egy komoly tudományos munka. Mivel szakembereknek szánta a szerző a könyvét, beletelt egy időbe, mire tisztába jöttem egyes fogalmakkal, melyeket ő evidenciaként kezelt, nekem meg utána kellett néznem. Volt néhány fogalom, ami a könyv végére sem vált világossá, mert úgy éreztem, keverve használja ezeket a fogalmakat (frátria, amely nemzetségbeli fogalom lenne, de sokszor a frátriát is nemzetségnek vagy épp népnek nevezi). Ennek biztosan van oka, de egy hozzá nem értő szívesen megkapaszkodik dolgokban, amiket érteni vél – aztán megzavarodik, ha mégse úgy van.
Ennek ellenére is érdekes olvasmány volt nekem, a teljesen laikusnak is. Nagyon örültem a sok rajzolt térképnek, ami segítette számomra az eligazodást.
Először hihetetlennek tűnt a sok rokonsági ág-bog figyelemmel kísérése, de aztán eszembe jutott egy hosszú gyerekkori nyaralásom falun. Ott is mindenki tudta mindenkiről, ki fia-borja, ki kivel milyen módon kapcsolódik össze a keresztül-kasul házasodások folyományaként. És még a mi terjedelmes családunkban is számon tartották az öregek a rokonság fokát.
Hiányoltam a mellékleteket a könyvből. Hivatkozik rájuk, de nincsenek sehol. Lehet, hogy külön kötetben vannak, és a könyvtárban csak az alapkönyv volt a polcon?
Összességében egy lenyűgöző méretű munka eredményei láthatók, olvashatók ebben a könyvben. Szívesen olvasnék még a szerzőtől. A tudományos munka után nagyon érdekelnének még a hantik szokásai, mindennapi élete is, aminek a szerző alapos, benne élő ismerője.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Katalin (szerk.): Tanulmányok a szurguti osztják kultúráról
Kerezsi Ágnes: Az uráli népek néprajza
Boros János – Rapcsányi László: Vendégségben őseinknél
Hajdú Péter: Finnugor népek és nyelvek
Sántha István – Tatiana Safonova: Az evenkik földjén
Vértes Edit: Szibériai nyelvrokonaink hitvilága
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz
Normantas Paulius – Csepregi Márta: 14 testvér
Kerezsi Ágnes: Hideg ország varázslói
Trócsányi Zoltán: Észak nomádjai