Sötét ​erdő közepén 108 csillagozás

Ruth Ware: Sötét erdő közepén

„Mérgező barátságok, egy világtól elzárt ház, egy sötét, hófödte erdő… Mindannyiunk legrosszabb rémálmát és a tökéletes hozzávalókat ötvözi ez a feszültséget keltő, hátborzongató regény."
Clare Mackintosh

Nora tíz éve nem találkozott Clare-rel. Egy nap otthagyta az iskolát, és többet vissza sem nézett.
Aztán váratlanul meghívják Clare lánybúcsújára. Ezzel lehetőséget kap arra, hogy végre lezárja a múltat…
De a dolgok rosszul alakulnak. Nagyon rosszul.
Van, ami nem maradhat örökké titokban.

Ruth Ware Lewes városában, Sussexben nőtt fel. A Manchesteri Egyetemen szerzett diplomát, azután Párizsba költözött, majd Észak-Londonban telepedett le. Férjezett, két kisgyermek édesanyja. Volt már pincérnő, könyvesbolti eladó, angolnyelv-tanár és sajtóreferens. A Sötét erdő közepén az első krimije.

Eredeti mű: Ruth Ware: In A Dark, Dark Wood

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GABO, Budapest, 2016
348 oldal · ISBN: 9789634062721 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2016
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061397 · Fordította: Szabó Luca

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Clare Cavendish · Leonora (Nora) Shaw · Nina da Souza · Tom Deauxma


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

"Sötét erdő közepén, sötét ház áll,
Sötét házban sötét kis szoba,
Sötét kis szobában sötét szekrény őrzi
A sötét titkokat."

Ez a könyv remek példa arra, mikor az olvasó a fülszöveg alapján számít egy eseménysorra, de végül közel sem azt kapja, hanem helyette egy sokkal másabb, sokkal erőteljesebb, jobb történetet. Úgy érzem, mostantól a komfortzónámba fog tartozni a krimi és a pszicho-thriller kategória is. Egyszerűen imádtam ezt a könyvet!
(…)
Egy iszonyat jó könyvet olvastam. Számomra kedvenc lett. Tényleg. Kellően feszegeti a határaimat, fent tartja végig a figyelmemet, gondolkodásra ösztökéli az agyamat. Hallottam, ahogy nyikorogva forognak a fogaskerekek a fejemben. Egy jó tanácsot adnék még nektek: mielőtt belemerültök a könyvbe, némítsátok le a telefont. Szívroham közeli állapotot okozott, mikor éppen a nyitott, nyikorgó ajtó rejtélyére próbáltam a szereplőkkel rájönni és hirtelen mellettem nekiállt ordítani a Skillet egyik száma…
Jó borzongást mindenkinek hozzá! S jól jegyezzétek meg Nina szavait: „Futhatsz, de el nem menekülhetsz.”

A teljes értékelést itt érhetitek el:http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/ruth-ware-sotet-e…

30 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Éppen egy olyan könyven voltam túl, ami nem igazán tetszett, ezért ragadtam meg utána gyorsan Ruth Ware könyvét, azzal vigasztalván magam, hogy egy jó thrillerben nem csalódhat az ember (pedig dehogynem amúgy).

Ezt a könyvet ne vigyétek magatokkal sehová, például strandra, de még a buszra sem, s ne kezdjétek el olvasni mondjuk a reggeli kávétok mellett. Nehogy ilyesmi ostobaságot csináljatok! Mert ezt a könyvet nem lehet, csak egyszuszra elolvasni.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/ruth-ware-sotet-er…

Itt pedig Bea véleményét olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/thriller-csutortok…

>!
Gorkie P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Amint megláttam ezt a könyvet, tudtam, hogy kell nekem, annyira tetszett a borító, a cím és a fülszöveg. Ránézek és az egész olyan hátborzongató, pláne az ajánlással a hátulján, hogy úgy gondoltam, nagyon fogok izgulni olvasás közben. Sajnos, csalódnom kellett. Sem történetileg, sem pedig hangulatban nem azt kaptam, amit vártam.

Az alapgondolat nagyon is jó volt, de sajnos a kivitelezés már nem tetszett. Mivel én borzongásra számítottam és ezt nem kaptam meg, így a könyv közepe felé nagyon kezdtem mérges lenni. Eleinte nem értettem miért, de aztán rájöttem.

(…)

Őszinte leszek, egyáltalán nem éreztem félelmet, sem feszültséget, sőt még csak meg sem hatott, nem szerettem a szereplőket, nem tetszett, ami ki lett hozva ebből a történetből, mert többet is ki lehetett volna. Annyi lehetőség lett volna egy ilyen házban és alig történik valami, ennyi erővel lehetett volna egy átlagos ház is…

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.in/2017/05/ruth-ware-sotet-…

8 hozzászólás
>!
Kathryn
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Egyik kedves könyvesboltos ismerősöm emlitette a könyvet, legalábbis, hogy ő éppen most olvassa. Röviden elmondta, hogy miről szól. viccesen hozzátette, hogy éppen most készül a barátnője lánybúcsújára. Igy én is kedvet kaptam az irás elolvasásához. Megtettem az első lépéseket, elmentem a könyvtárba. Pont nem volt bent, mondták, hogy pár nap múlva menjek vissza. Tükön ültem, hogy végre elolvashassam, úgy felkeltették az érdeklődésem a boltban. Néhány nap múlva vissza is mentem, hátha szerencsével járok. Akkor innentől nem kertelek: hamar elolvastam.

http://simplexautumn.blogger.hu/2017/01/13/konyv-sotet-…

>!
tmezo P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Sok negatív értékelés van előttem, és tartottam tőle, hogy szenvedős olvasmány lesz számomra, de magam is meglepődtem, hogy egy idő után izgalmasnak találtam. Nekem tetszett a hangulata, no nem teljesen az elejétől, de idővel beszippantott a sötét erdő. Én szétparáznám az agyam az erdő mélyén, ráadásnak még a ház is olyan nyitott
Az idétlen szereplők által generált feszültség nagyon sokat tett hozzá a történethez. Míg az elején bosszantott a sok picsogás, nyafogás, meg hisztéria, egy idő után nem akadtam fenn rajtuk, sokkal inkább az apró „nyomokra”, elszólásokra, megjegyzésekre figyeltem. Magamtól is megfejtettem Nora nagy titkát, és abban sem tévedtem, hogy miért kellett neki részt venni ezen a kifacsart lánybúcsún. De maradt azért benne némi rejtélyesség, amire csak a legvégén kaptam meg a magyarázatokat. Nem volt rossz első könyvnek, engem a vége felé sikerült megborzongatnia.

23 hozzászólás
>!
Ardena P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Erősen megremegősödött a kezem, amikor a csillagozáson filozofáltam (a 3,5 és a 4 csillag között vacilláltam, de aztán ezt éreztem jogosabbnak). Nem mondom, hogy az évszázad krimije/thrillere, de egynek nem volt rossz. Első könyvnek meg határozottan nem. Csak meg kell tanulni elvonatkoztatni a borzasztó szereplőktől, és az erősen fura helyszínválasztástól, és az ember még izgulni is képes, na meg nekiállni nyomozni a saját verziója alapján, hogy mi történhetett. Bevallom hősiesen, hogy nem jöttem rá semmire, bár igyekeztem végezni vele, és haladós is volt, úgyhogy olyan nagyon sokat nem is agyaltam rajta.
Amit elég logikátlannak tartottam, az a gyilkos motivációja, terve volt spoiler. Nem értettem aztán azt sem, hogy Nora mit miért csinált spoiler Ki fogtok nevetni, de nekem Flo karaktere nagyon tetszett. Mármint nagyon jól meg volt írva, és abszolút hihető volt, ismerek is ilyen lányokat, mint ő. Rajta kívül még Nina szókimondó stílusa, humora fogott meg, a többiekkel nem tudtam mit kezdeni.

4 hozzászólás
>!
ggizi P
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Nem volt rossz, nem volt rossz.
A helyszín nálam rögtön betalált. A sötét erdő mélyén lévő üvegkalicka tökéletes alapja lehet egy kis borzongásnak. Főleg ezekkel az intimitást megölő üvegfalakkal, ahol esténként a kinti sötétben jól megfigyelhetőek a benti lámpafényben zajló történések. Igazi kirakat. De a lényeg mégiscsak ez a fura leánybúcsú volt. Már az elején sem értettem miért nem lehet egyszerűen nemet mondani egy kellemetlen szituációra, de egye fene, ha valaki rendezni akarja magában a régmúlt problémákat, tegye meg. De nem tudtam együttérezni Norával. Nekem ez már túl mazohista hozzáállás volt, főleg miután menet közben kiderült egy-két érdekesség. Sőt, mikor a múlt is előjött és Nora végre beavatta az olvasót abba a hatalmas nagy tragédiába, ami tini korában érte őt, a fejemet vertem volna a falba. Attól kezdve képtelen voltam sajnálni ezt a mérhetetlenül naiv lányt, aki mindent lát, csak azt nem, ami a szemét veri ki épp. Izgalmasabb lett volna az egész szituáció, hogy ha az írónő sokkal rejtelmesebben ír és nem derül ki ilyen egyértelműen az olvasónak Nora vaksága. De ettől még érdekes volt az egész.

3 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Hú, nagyon gyorsan ledaràltam ezt a könyvet….:)
Még a Könyvfesztivál megjelenései között figyeltem fel rá a kiadó oldalán és annyira megfogott, hogy szinte megjelenés után be is szereztem.
Spoiler nélkül nehéz írnom erről a regényről, de az biztos, hogy érdekes. Izgalmas. Kétséget ébreszt. Folyamatosan tippelgetsz, vajon ki lehet a dolgok háttérben?
Egy leánybúcsú. Hófedte táj. Sötét erdő. Üvegház. Megszakadt kapcsolatok. Hazugságok. Képmutatás. Titkok…
Nora számomra szimpatikus főszereplő volt, de Nina vicces beszólásai is nagyon tetszettek. Örültem volna, ha az írónő kicsit jobban kibontott volna egy-egy részt, hogy jobban belelássunk bizonyos események miértjébe /hátterébe, de így is megkaptam, amit akartam:
Egy egész jó pszichológiai krimit, amit szívesen ajánlok!

2 hozzászólás
>!
smetalin
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Sötét erdő közepén áll egy üvegházikó.
Üvegházikóban tartózkodik 6 személy.
6 személy közül egy gyilkos.
Ki lehet az?
Ahogy fogynak a lapok, haladunk a történetben ez a kérdés foglalkoztat minket, és még az, hogyan lehetnek ennyire hisztisek a szereplők!!!!! Nem igazán tudtam megkedvelni egyiket sem, az egyik folyton nyavalygott, a másik undok volt, a harmadik hisztirohamokat kapott, (annyira törekedett a tökéletes lánybúcsúra)a negyedik „elment vadászni” mint a mondóka mondja……:)
Ami furcsa volt nekem még, és nem tudtam megérteni az Nora és a diákkori szerelme, persze biztos van olyan ember akit ez ennyire megvisel, de nem éreztem át.
A megoldástól nem emelkedett meg a szemöldököm és nem formázott a szám „O”-t.
Első kriminek egyébként nem rossz, hisz olvastam már ennél sokkal gyengébbet is.

2 hozzászólás
>!
Janina13
Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Elég lassan haladtam ezzel a könyvvel (is)….
Addig egész izgalmas volt, amíg nem tudtam, hogy egyáltalán mi is fog történni, utána meg azért érdekelt, hogy mégis mi lesz a vége :D
Egyáltalán nem volt benne semmi meglepő, de mégis jó volt olvasni…
Az viszont tetszett benne, hogy két síkon ment a történet….a múltban, és a jelenben is, bár szinte csak említés szinten, hogy tudjuk, hogy egy krimit olvasunk és várjuk a végkifejletet.

Jajj igen, Ninát nagyon imádtam :D


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989 

– Jézusom! Viccelsz? Ez kezd olyan lenni, mint Agatha Christie Tíz kicsi eszkimója!
– Néger.
– Mi van?
– Tíz kicsi néger. Az a könyv címe.
– Eszkimó volt az.
– Rohadtul nem. – ültem le az ágyra. – Először Tíz kicsi néger volt, aztán egy időben indián, aztán meg katona, amikor kiment a divatból a kisebbségek cseszegetése. De sosem volt eszkimó.
– Jó, tökmindegy. – legyintett Nina. – Van kávé?

122. oldal

1 hozzászólás
>!
Kókuszka

– Az emberek nem változnak – vágott vissza Nina keserűen. – Csak megtanulják, hogyan titkolják el az igazi énjüket.

163. oldal, 19.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Nina da Souza
>!
mate55

Író vagyok, profi hazudozó.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: író · Leonora (Nora) Shaw
>!
tmezo P

Eszedbe se jusson cserbenhagyni! Ne feledd, orvos vagyok, és legalább három olyan módszerrel tudnálak megölni, ami után nem marad bizonyíték.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nina da Souza
>!
KönyvMoly_1989 

Sötét erdő közepén

Sötét erdő közepén, sötét ház áll,
Sötét házban sötét kis szoba,
Sötét kis szobában sötét szekrény őrzi
A sötét titkokat.

Népi mondóka

>!
tmezo P

Számos előnye van annak, hogy ilyen kicsi a lakásom. Például a hűtőajtót és a kávéfőzőt is elérem az ágyamból.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leonora (Nora) Shaw
>!
Niitaa P

Az ötévesek nagyon kegyetlenek tudnak lenni. Olyan dolgokat mondanak, amiket egy felnőtt sosem – élesen bírálják az ember külsejét, a családját, azt, ahogy beszél, azt, hogy milyen szaga van, még a ruháit is.

116. oldal

2 hozzászólás
>!
Ardena P

– Nem akarom azt mondani rá, hogy menyasszörny – folytatta Nina –, mert inkább Flo a koszorúslény.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Florence (Flo) Clay · Nina da Souza
>!
mate55

Csak jó és rossz emberek vannak, jó és rossz tettek.

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leonora (Nora) Shaw

Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Lakatos Levente: Aktus
Stephen King: Tortúra
Dennis Lehane: Vihar-sziget
Gillian Flynn: Holtodiglan
John Cure: A gonosz új arca
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Nikki Owen: Pók a sarokban
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Pierre Lemaitre: Téboly