Minden, ​ami szép 45 csillagozás

Ruth Olshan: Minden, ami szép

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tammie ​majd elolvad a pisztáciafagyitól. És a sírfeliratoktól. Elég fura a hobbija: naponta végigjárja a temetőt, és lefotózza az ütősebb szövegeket, de csak nem bír ráakadni arra a mondatra, amit a saját temetésére tartogatna. Különc szokásának nyomós oka van: az agyára telepedő óriási vérrög, ami bármikor felrobbanhat, és megölheti Tammie-t. Nehéz ilyen tudattal élni – nemcsak neki, de a családjának és a legjobb barátnőjének is. A lány életét tovább bonyolítja, hogy a temetőben az ideális sírfelirat helyett a tökéletes pasira talál rá. Vajon Fynn elfogadná őt a fejében ketyegő időzített bombával együtt is?

„Nem merek forró vízzel zuhanyozni, mert attól félek, fölmelegszik tőle a vérem, összesűrűsödik, és szétrobban az egész. Ez persze orvosilag úgy képtelenség, ahogy van, de orvosilag az is képtelenség, hogy aneurizma van egy amúgy egészséges tizenhat éves fejében. Mostanáig semmiféle kicsapongást nem engedtem meg magamnak. Drog nulla, néha egy-egy buli, semmi hormonális… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634156949 · Fordította: Nádori Lídia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Fynn · Tammie


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

oldmoviegirl01>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Az idei Könyvfesztivál meglepetés beszerzése volt, a könyvbemutatón elhangzottak hamar kíváncsivá tettek.
Ahogy elkezdtem olvasni, rögtön az jutott eszembe, hogy mennyire érezni, hogy európai szerző írta. Közelebb éreztem magamhoz, mint sok amerikai társát. Hiába szól egy agyi aneurizmával diagnosztizált 16 éves lányról, a helyzet nincs dramatizálva, éppen azt szeretné megmutatni, hogy meg kell próbálni elengedni az elmúlástól való örökös félelmet, és élni.
Aki kezébe veszi a ’Minden, ami szép’-et, olyan ifjúsági regényt tarthat a kezében, amelyben van egy egészséges vágyakkal rendelkező lány; egy imádnivalóan figyelmes fiú; egy bimbózó szerelem története; a gyermekeik életében aktívan jelen lévő és beszélgető szülők; egy empatikus macska; egy öregedő kutya; titokzatos sírfeliratok; lomtalanítás; gyász; de legfőképp maga az eleven élet.
Hatalmas érzelmek és nagy drámák nélkül, szépen, csendesen, végtelen őszinteséggel és bájjal kíván közel férkőzni az olvasó érzelmeihez és hatni a gondolataira. Sikerült.

1 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

"Minden úgy oké, ahogy van."

Véletlenül találtam rá erre a könyvre. Tudom, tudom, ahogy Nagyikám mondaná: "Orsikám, véletlenek nincsenek."

Könyvfesztiválon hallottam erről a könyvről, a Móra Kiadó egyik előadásán. A célközönség, a koromat tekintve, nem én voltam, mégis megtalált ez a könyv. Szerencsére!
Mert a maga nem mindennapi, nehéz témájával is képes volt számtalanszor megnevettetni és persze megríkatni.
És már értem, hogy a fordítónő miért volt úgy oda Fynn-ért. *-*

felícia97>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Az utóbbi idők egyik legfurcsább olvasmánya került most a kezeim közé,és ezt kétségek nélkül állíthatom.Különleges könyv volt ez,közben mégis teljesen hétköznapi:mindez kissé különc és szókimondó stílusban megírva,komoly mondanivalóval.A fülszöveg volt ludas abban,hogy végül megvettem ezt a könyvet,és bár mást kaptam mint amit vártam,összességében végül nem okozott csalódást.Nagyon érződik a történeten,hogy fiatal korosztálynak íródott( na nem mintha én olyan öreg lennék,de bizony már én se tartozok kimondottan a célközönséghez)ahogy az is meglátszik a stílusán hogy német szerző írta,és egészen más képet kapunk,mint mondjuk az amerikai írók esetén.Remek ötlettel büszkélkedhet a könyv,és bár a kivitelezés aranyosan sikerült,azért még jócskán maradtak kiaknázatlan lehetőségek,de így sem mondanám rossznak a végeredményt.Könnyű belerázódni az események láncolatába amit főszereplőnk a 16 éves Tammie mesél el.Tammie egy elég furcsa hobbival büszkélkedhet:temetőket látogat ahol a megfelelő sírfeliratot keres magának,ugyanis az agyában lévő vérrög miatt bármikor meghalhat.Éppen ezért rendkívül zárkózott,nem szívesen enged közel magához senkit sem,egészen addig amíg a temetőben meg nem ismerkedik egy különleges fiúval.Ezek után pedig el kell döntenie,hogy képes-e folytatni az életét úgy ahogy eddig,vagy pedig kockáztat még ha az életébe kerül is? Kedves kis könyv volt ez az első szerelemről,élet és halál kérdéséről,még sem volt szomorú vagy tragikus,mert az írónő vidámságot és színt csempészett bele,amire nagyon is szükség volt.Ami viszont nem tetszett,hogy néhány szereplő,valamint a hozzájuk köthető cselekményszál teljesen felesleges és értelmetlen volt.Ezzel a végéig nem sikerült megbarátkoznom,a könyv üzenete viszont nagyon is átjött a lapokon,a zárósorok pedig mosolyt csaltak az arcomra. :) Aki kézbe veszi nem számítson világmegváltó történetre,mert nem azt fog kapni.Talán több lesz benne a furcsaság mint amit megszoktunk,de ha képesek vagyunk meglátni a szépséget az apró gesztusokban,és a sorok között,akkor ez a könyv kellemes perceket adhat nekünk. :)

meseanyu P>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Annyira jó lehetett volna, nagyon jó öteletek, hangulatok voltak benne, remek szereplők, szituációk, de valahogy mégis olyan kis laposka maradt. Nem is nagyon tudom megmagyarázni, hogy miért, de a vége felé már nagyon untam.

Mariann_Czenema P>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Jókor olvastam, mert lekötött, elvarázsolt, elszórakoztatott, még a kiszámíthatósága ellenére is.

ari159>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

A könyvtárban bukkantam rá,meg fogott a borító és a fülszöveg is.A fülszöveg alapján máshogy képzeltem el a könyvet.
Maga a történet is érdekes volt, gondolatba ejtő hogy úgy mondjam.
Néhol nevetésre késztet a könyv,néhol pedig sírásra. Arra próbál meg rávezetni, hogy nem kell félni az elmúlástól.
Egyszerű megfogalmazásban van minden,nincs sok dráma.

A könyv mondanivalóján még rágódnom kell egy kicsit.
De „Úgy érzem oké. Minden úgy oké,ahogy van.”

Sicc>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Aranyos szerelmi történet egy kis szomorúsággal fűszerezve. spoiler

vollys>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Nem tudom mit is írhatnék erről a könyvről. Kedves kis szösszenet, de nem hagyott bennem mély nyomokat. Ez az, amit 35 évesen már nem élveztem annyira, így valóban a célzott korosztálynak ajánlanám, vagyis „fiatal felnőtteknek”. Úgy éreztem, hogy teljesen irreálisan gyorsan alakul ki ez a mély érzelem a szereplők között, nagyobbat ütött volna, ha nem kavarja bele a szerző a romantikát, hanem inkább egy barátság kialakulását építí fel, azzal ugyanúgy felnyithatta volna Tammie szemét. Egyszeri kellemes kikapcsolódást nyújtott.

PKarola>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Tetszett a borítója, s érdekesnek találtam az alapötletet.
Amiből a történet során nem sok nyilvánul meg. Viszont van karakterfejlődés.
Végig úgy éreztem, be vagyok zárva Tammie fejébe, és sokszor távolinak tűnt a környezet, amiben szerepel.
Nem hatott meg, teljesen semleges maradt számomra, ezért már nem is szeretném megvenni.

2 hozzászólás
V_Szilvió IP>!
Ruth Olshan: Minden, ami szép

Egy egyszerű, talán romantikus, talán az élet mélységeibe beleugró könyvet vártam, és ezt tudta hozni. Rengeteget mosolyogtam közben, mert életszerűre sikerült, és mert az élet szerintem vicces. :) Nagyon klasszok a szereplők, Tammie nem sajnáltatja magát, csak tárgyilagos, szerettem, hogy virágnyelve lett a betegségnek, szerettem, hogy ettől még lehet élni, akár száz évig is, izgalmas volt a betegséggel kapcsolatos comig out szituáció, jók voltak a kapcsolatok. Oké is aranyos volt…
Mint ifjúsági, nem tudnék belekötni igazából. ;)


Népszerű idézetek

oldmoviegirl01>!

Összességében nagyszerű érzés üres helyeket teremteni a káoszban.
Bárcsak ilyen könnyedén tudnék lomtalanítani az agyamban is!

26. oldal

oldmoviegirl01>!

– Hogy vagy? – kérdezem Fynnt.
– Szerelmesen, szomorúan, fáradtan.
– Ebben a sorrendben?
– Körülbelül.
– És merre induljunk, hogy jobb legyen?
– Az ágy felé. – Még mindig tud viccelni. – Azzal egyszerre kipipálhatjuk az egyest és a hármast.

257. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Szerelmesnek lenni új, szokatlan, zavarba ejtő.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tammie
annasimple>!

Márpedig a boldog párkapcsolat első számú szabálya így hangzik: légy megbízható.

200. oldal

oldmoviegirl01>!

-Jó a lomtalanítás, vagy rossz?
Megint hallgatnak. Nem tudnak válaszolni, mert nincs válaszuk. Meg is értem. Néha ők is túlzásokba esnek, nem mindig tudják, merre tovább. Attól, hogy a szüleim, joguk van hozzá. Most azt találták ki, hogy megpróbálnak rendet rakni a gondolataikban. A rossz gondolatok a kukában kötnek ki, a jó gondolatok visszakerülnek a kipucolt szekrénybe. Tulajdonképpen egyszerű módszer, hamarabb is kitalálhatták volna. Kíváncsi vagyok, mit hagynak meg.

165. oldal

oldmoviegirl01>!

Jimi sétál be a nappaliba, észreveszi, hogy szabad a kutyafekhely. Okét keresi, hunyorog. Úgy látszik, megértette, hogy a lakótársa ápolásban részesül. Felugrik a kanapéra Oké mellé, mancsát a kutya pofájára teszi. Oké kinyitja a bal szemét, szusszan egyet, aztán ő teszi a fejét Jimi mancsára. Akármiben is mesterkednek, megható látvány. Mi, emberek, nem is értjük ezt.

186. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Oké áll az ajtó előtt. Nyakörvébe tűzve, a bal fülénél vadvirágcsokor.
Fynn is felbukkan mögötte.
– A parkban szedtük. Oké ötlete volt. Pontosabban a „Melyik virágot pisiljük le?” című játékot találta ki. És ezek nyertek.
– Szuper. Imádom a kutyapisis virágot.
Oké keresztülfurakszik köztem és az ajtófélfa között. Bemegy, lefekszik az előszoba közepén, és liheg.
– Ja, neeem! Ezek azok, amiket megmentettem. Tiszták.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fynn · Oké · Tammie
annasimple>!

Döntenem kell, meg kell hoznom a saját döntésemet. Tervekkel kell megtöltenem a sok kis hasadást, repedést; azzal az eltökéltséggel, hogy élni akarok. Elűzni a félelmet, a félelmet a félelemtől.

223. oldal

oldmoviegirl01>!

Nem tudok szabadulni az üzenetváltás hatása alól. Hirtelen behozta az életembe a halált és az első „szeretlek”-et. Egyszerre csodálatosan és szomorúan kezdődik a nap.

195. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Rubinvörös
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
John Green: Csillagainkban a hiba
Jenny Downham: Amíg élek
John Green: Alaska nyomában
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják