A ​biztonságos kötődés megalapozása 22 csillagozás

A fogantatástól ötéves korig
Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása

Minden ​szülő tisztában van azzal, hogy tudatosan és tudattalanul is nagymértékben befolyásolja gyermeke alakuló személyiségét. A modern neurológiai kutatások mára azt is egyértelműen bebizonyították, hogy ez a hatás az első néhány életévben a legerősebb. Egyre pontosabban látjuk, hogy a korai szülő-gyerek kapcsolat minősége közvetlen hatással van a gyermek későbbi énképére, érzelmi biztonságára, kapcsolatteremtő képességére – sőt, még a kognitív fejlődésére is.

Ennek megfelelően a kisgyermekkor legfontosabb feladata a szülő és a gyermek közötti érzelmi kötődés kialakítása. Bármilyen legyen is a kulturális, vallási és anyagi hátterünk, az iskolázottságunk, neveljük gyermekünket akár kétszülős családban, akár egyedül vagy mozaikcsaládban – a legnagyobb ajándék, amit adhatunk neki, az a biztonságos korai kötődés.

Ez szülőként elsőre talán ijesztő felelősségnek tűnhet, de e könyv célja az, hogy a kötődésre és az érzelmi szabályozásra vonatkozó tudás birtokában azt… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932083 · Fordította: Károlyi Juli
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2016
230 oldal · ISBN: 9786155932083

Kedvencelte 2

Most olvassa 20

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása

Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása A fogantatástól ötéves korig

A kiadó könyveiben még soha nem csalódtam. A korai kötődés nagyon fontos téma az ember életében, mégis keveset foglalkozunk vele. Ez a kötet nagyszerűen összefoglalja a témához kapcsolódó tudásanyagot. A fejezetekben a gyermek növekedésével párhuzamosan segítséget nyújt, hogy a szülő mivel segíthet, hogy ez a kötődés biztonságos legyen, amivel megalapozhatja a kicsi későbbi fejlődését és boldogulását a világban. Kötelezővé tenném mindenkinek. Nagyszerű könyv.

csiszárzsany>!
Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása

Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása A fogantatástól ötéves korig

Kölcsönbe kaptam a könyvet, mivel kismamaként szeretnék „felkészült” lenni, hogy a gyermekemnek a lehetőségek szerinti legstabilabb környezetet biztosíthassam a fejlődéséhez.
A könyvben szereplő példákon keresztül úgy érzem megerősítést kaptam, hogy amit eddig csináltam/csináltunk a férjemmel az jó. Ez azért elég nagy megnyugvás. :)
Tudom, hogy sokan a biztonságos kötődés fogalmát csupán egy új trendnek érzik (és abban nem is tévednek szerintem, hogy ez egy valóban új keletű szegmense a gyermeknevelésnek), és én is szkeptikusan kezdtem el olvasni a könyvet és tanulni erről az új fogalomról, de alapvetően úgy érzem semmi eget rengetően új nincs benne. Ha képes vagy figyelni a gyermeked reakcióira és reagálni azokra, akkor segíted a fejlődését. Sokszor van, hogy nincs erő/energia/idő minden mondatra/mozdulatra figyelni, de nem is kell. Ami számomra kiderült a könyvet olvasva, az az, hogy adjak meg minden figyelmet, amit csak tudok, legyek következetes a szokások kialakításában és az már egy elég jó biztonságos hátteret ad a gyermek fejlődéséhez.

Lèna>!
Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása

Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása A fogantatástól ötéves korig

Ha nem is tartalmazott hatalmas újdonságokat, rengeteg mindent tudatosított bennem ami mindenképp fontos a gyermeknevelés során. Nem tartalmaz receptet, hanem azt hangsúlyozza sok példán keresztül, hogyha a szülők a lehető legtöbbször megfelelően reagálnak gyermekük igényére, akkor a jobb agyféltekéje megfelelően fog fejlődni. Vagyis lesz önbizalma, megtanulja, hogy a szüleire bármikor számíthat, kialakul az érzelmi szabályozó rendszere (kevesebb viselkedésproblémája lesz) és mindez fogja jelenteni számára majd azt az alapot, amire a későbbiekben építheti a „klasszikus” balagyféltekés tudást.

A könyv első felében a témához kapcsolódó kutatásokat és agy felépítését ismerteti a szerző. Ezt követi majd először havi majd éves szinten lebontva, hogyan érhetjük el a megfelelő kötődést, mit jellemző az adott korosztályra illetve ebben a részben olvashatjuk a legtöbb példát is.


Népszerű idézetek

elizabennet>!

Mint mostanra jól tudjuk, a kisbabák és kisgyerekek jobb agyféltekéje sokkal dominánsabb, mint a bal, amely csak két és fél, hároméves kor körül kezdődik komoly fejlődésnek indulni, lehetővé téve a rohamos nyelvelsajátítást és a verbalitást. Mire ez a fázis beköszönt, addigra a jobb félteke remélhetőleg gazdag olyan idegrostokban, amelyek az egyes alrendszereit, különösen a kérgi és kéreg alatti állományokat összekötik egymással. Ez akkor következik be, ha a szülők megfelelő érzékenységgel erősítik gyerekük kellemes érzelmi állapotait, és segítenek neki visszaszabályozni a negatívakat. Azok a gyerekek, akiknek egészen kicsi korukban nem volt részük elegendő jobb agyféltekés ráhangolódásban szüleik részéről, hátrányban vannak, amikor a fejlődés fókusza áthelyeződik a bal agyféltekére. Ez óvodáskorban először érzelmi zavarok formájában jelentkezik, de súlyosabb esetben a tanulásban is komoly akadályt jelenthet. Hogy egy egyszerű hasonlattal éljek: ha egy felnőtt nem erzi magát biztonságban, vajon a matek lesz a legjobb gondja? Természetesen nem. A szorongás, a félelem ratelepszik a gondolatainkra.

234-235.

Ruth Newton: A biztonságos kötődés megalapozása A fogantatástól ötéves korig

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Máté Gábor: Szétszórt elmék
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
W. Thomas Boyce: Orchideák és pitypangok
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje
Meg Meeker: Anya és fia
Vida Ágnes: Babapszichológia
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása