Az ​elveszett tárgyak őrzője 94 csillagozás

Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Ha ​londoni sétáikat felidézve eszükbe jut egy görnyedt alak, aki a fejét lehajtva a járdákat és a csatornalefolyók környékét kutatja, akkor önök minden bizonnyal Anthony Peardew-val találkoztak. A férfi harminc évvel ezelőtt elveszített egy medált, amelyet a menyasszonyától, Therese-től kapott. Ugyanazon napon a sors váratlanul elragadta tőle a szeretett kedvest is. Ettől kezdve Anthonyt csak a remény élteti: ha sikerül rátalálnia az ékszerre, talán élete tragédiáját is egy csapásra semmissé teheti. Magányában az elvesztett, olykor jelentéktelennek látszó tárgyak gyűjtése mellett novellák írásával tölti ki napjait. Megszállottan dolgozik talált kincseinek különleges történetein. Házvezetőnője, a hányatott sorsú Laura maga is szinte egy Anthony megmentett darabjai közül. Idővel az ő feladata lesz, hogy a gondosan katalogizált tárgyakat visszajuttassa az eredeti tulajdonosukhoz. Be kell azonban látnia, hogy nem zárkózhat be örökre az író dolgozószobájába, ki kell használnia a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2018
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521365 · Fordította: Pejkov Boján
>!
General Press, Budapest, 2018
312 oldal · ISBN: 9789634521372 · Fordította: Pejkov Boján

Enciklopédia 3


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Nagyon kellemes hangulatú, stílusú olvasmány volt, a könnyed, de mégis igényes, romantikus, de nem nyálas történetek kedvelőinek ajánlom. Meg azoknak, akik szeretik a szép házakban játszódó jeleneteket, ahol porcelánból isszák a teát és különleges rózsák nyílnak a kertben. Mindez egy csipetnyi misztikummal fűszerezve, szerethető szereplőkkel, humorral, igazi minőségi kikapcsolódás.

8 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Ez a könyv, amiben minden volt, ami az ember lelkét megsimogatja, úgy tálalva, hogy nem volt itt nagy mélység, hirtelen az egekbe ugró magasság és meglepő drámai fordulatokra sem tartott igényt.
Kedves, valódi és nagyon szerethető. A sorok között rengeteg apróságra felhívja a figyelmet, amiket amúgy akarva- akaratlan kizárunk, sőt még a halál, gyász, elmúlás és az univerzum rendjét is olyan léleksimogatóan összefoglalja.
Ez a kis cukormázas történet alattomosan képes megpiszkálni az ember életszemléletét, és akkor rájön, hogy mennyi bölcs üzenetet is adhat, ha kicsit odafigyelünk. Nem csak a kötet tartalmára, hanem a világunk apró- cseprő dolgaira egyaránt… meg egymásra.

4 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Nekem tetszett a történet, bár tényleg nem az a fordulatokkal teli halálraizgulós fajta volt. Kellemes kis angol történet a mágikus realizmus műfajában megírva. Ha nem is fantasy, amit a fülszöveg alapján először gondoltam róla, de így is elég érdekes. A kötet cselekménye két szálon fut, egyrészt Ász és Eunice több évtizeden átívelő barátságának állomásai, a másik szál pedig Laura története, aki megörökli az addigi főnöke dolgait. Sejtettem, hogy a végére össze fog érni a történet, de addig még sok minden történt. A szerző soraiból cseppnyi humor és a kutyák iránti szeretet árad, hiszen három eb is jelentős szerepet kap. Portia plágiumai pedig igazán viccesre sikeredtek. Végül is át lehetne írni a régi klasszikusokat a mai korra, csak több tehetséggel. :)
Könnyed, kellemes olvasmány volt.

>!
Málnika P
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

„Emlékeztessenek mindenkit arra, hogy a legjelentéktelenebb tárgyak mögött is igazán különleges történetek rejtőznek.”

Ruth Hogan első könyve egy keserédesen varázslatos, bájos regény, amely engem teljesen lenyűgözött. Az író, Anthony egy napon veszti el rajongásig szeretett menyasszonyát és a tőle kapott brosst, amelyre ígértetett tett, hogy örökre megőrzi. Az elveszett dolgok gyűjtése innentől fogva egyfajta vezekléssé válik számára, miközben a tárgyak szerelemről, gyászról, rivalizálásról, elmúlásról mesélnek. Örökségének folytatója, a menedéket kereső Laura lesz, akinek hisztis, önmagában állandóan kételkedő személyisége pont annyira emberi, mint a könyv minden egyes sora. A többi szereplője, a „dán szindrómás” Napsugár, a kertész Freddy, a könyvkiadó Ász és hűséges asszisztense Eunice is mindannyian szerethető, esendő emberek. Miközben a talált tárgyak kiemelt jelentőséget kapnak, egyre sodor magával Laura és Eunice sorsa, amely a végén varázslatos feloldással kapcsolódik össze.

3 hozzászólás
>!
bokrichard
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

A megtévesztően szép, tavaszias-kora nyárias külső egy furcsán búskomor, egyben aranyosnak is mondható történetet takar. A középpontban a patológiás gyász, és a szó szerinti-, valamint metaforikus, pszichológiai értelemben vett tárgyvesztés található, ennek mentén indul a cselekmény. Kezdetben erősen körvonalazódik Anthony története, majd az ő halványodásával, halálával, és Laura megjelenésével eltűnik a bánat komor ködében a két főszálú cselekmény fele. A ház, a környezet meseszerű, de akik benne élnek Anthony után, azokkal már több problémám van. Első könyves íróként elkövette Hogan a túlzás problémáját. Laura annyira nyűgös, hisztis, unszimpatikus volt, hogy ezzel megöli a hangulatot, idegesítővé válik az olvasása a szenvedéseinek. Ellenben a másik szál áll, ami némileg kompenzál. Ász és Eunice fura kapcsolata valahogy nagyobb figyelmet, és valamivel erősebb kapcsolódást igényelne a fő szálnak kinevezett inverz „Elveszett ereklyék fosztogatói”-hoz. Ja, és még egy nagy probléma: a kínosnak, már-már szánalmasnak mondható szóviccek, amik nálam nagyon nem találtak be.

Egyszer elolvasható, de nem egy nagy megváltás a könyv. Könnyed nyári kikapcsolódás volt, nem a legjobb, de a fantasy örvényéből ha egy napra is de kimentett.

6 hozzászólás
>!
Csoszi
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Amikor tavaly megláttam a könyv borítóját, egyből beleszerettem és tudtam, hogy egyszer el kell olvasnom. Sajnos, kissé csalódtam, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem mondom, hogy rossz volt, de egy kicsit másra számítottam. A stílusa nem túl pergős, és több olyan része is akadt, amit untam. Anthony novellái nagyon komorak voltak, nem nagyon találtam bennük pozitív kicsengésűeket. Eleinte nem értettem, hogy a múltban játszódó részek miként kapcsolódnak a jelenhez. Kedvenc szereplőm Napsugár volt, a dán szindrómás lány. A maga őszinteségével, egyszerűségével belopta magát a szívembe, míg a főszereplő Laura-ról ezt nem mondhatom el. Egyszer olvasós kategória.

>!
General Press, Budapest, 2018
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521365 · Fordította: Pejkov Boján
>!
smetalin
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Biztos ismeritek azt a mondást, mikor egy társaságban egy bizonyos személyre ezt mondják: "Na, veled is csak többen vagyunk!"Pontosan ezt érzem ezzel a könyvvel kapcsolatban, csak a könyveim olvasott darabszáma emelkedett azáltal, hogy elolvastam. A pulzusom az nem, sőt, akkor csodálkoztam volna, ha a vége nem az ami. Az én spoilerlelkemnek ez túlontúl rózsaszín lett.
Van egy főszál, annak színét már említettem, és vannak az elveszett tárgyak amihez rövid kis szösszeneteket kerekített az írónő, az meg ha már színek, hát elég szürke lett. Szerintem ezt érezte is, ezért próbált egy kis „szellemességet” belecsempészni, hát nem mentette meg a sztorit az sem. Ha egy kicsit jobb a fantáziája, akkor akár még valami „színes” is kialakulhatott volna, de itt a színfogó kendő sem segített.

>!
Kókuszka
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Ruth Hogan írja: „A kemoterápia miatt nem tudtam aludni, ennek lett eredménye Az elveszett tárgyak őrzője.” Így született ez a különös, több szálon futó, különböző karaktereket felsorakoztató történet. Anthony és Therese be nem teljesült szerelme és egy Szent Terézt ábrázoló, aranyba foglalt medál elvesztése adja a kerettörténetet. A medál keresése közben Anthony egyre több mások által elhagyott apró tárgyakat gyűjt és kartotékoz. Ezekből merít ihletet novellái számára. Érdekes, hogy a tárgyakért jelentkezők története megegyezik az általa kitaláltakkal. Anthony hagyatékát megöröklő házvezetőnő, a kertész, és az üde színfoltot hozó 19 éves down szindrómás Napsugár segítségével igyekszik az eredeti tulajdonosok nyomára bukkanni és Therese medálját megtalálni, hogy háborgó lelke nyugalomra találjon. Mindeközben megismerkedünk a meleg könyvkiadóval és hű asszisztensével. E három fő szálon kívül még sok mellékszereplő is felbukkan. A szerteágazó mesélés időnként túl soknak tűnik, de ezt ellensúlyozza az érzelmek sokszínűsége.

>!
Navi P
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

Amolyan bús-borongós angol történet a második vagy sokadik esély lehetőségéről, annak megragadásáról, a reményről.
S a könyv elolvastán az ember azzal a jóleső érzéssel csukhatja be a könyvet, hogy egyszer minden jóra fordulhat és mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését.
Kedvenc karakterem Napsugár, az ő őszintesége, bája levett a lábamról. Ahogyan Ász és Eunice filmimádata is :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

És azokban a nőkben sem lehet megbízni, akik zöld táskához piros cipőt vesznek.

45. oldal

5 hozzászólás
>!
robinson P

– Jó könyv? – kérdezte.
– Attól függ, mit nevez jónak – felelte az asszony, és leült a kertésszel szemben. – Sok példány elkelt belőle.

>!
robinson P

Olyannak érezte az életet, mintha egy rosszul megírt regény kézirata lenne.

>!
Belle_Maundrell 

– Mindannyian apró kis porszemek vagyunk ezen a világon. Nem nyerhetünk mindig, és nem is lehetünk mindig boldogok. De van valami, amit mindig megtehetünk: törekedhetünk a győzelemre és a boldogságra.

79. oldal

>!
robinson P

A lélegzete elakadt, mert ismét szembesült vele, hogy a halált tartja a kezében.

33. oldal

>!
robinson P

– Mennyire gazdag tulajdonképpen?
– Mocskosul – felelte a férfi.

86. oldal

>!
robinson P

Charles Bramwell Brockley jegy nélkül és elhagyottan utazott a London Bridge-től Brightonba tartó 14.42-es vonaton, egy Huntley & Palmers kekszesdobozba zárva.

(első mondat)

>!
Zsuzana P

– Hogyan lehet egy ital, ami nedves, száraz?

143. oldal

>!
robinson P

Amikor Laura elhagyta Vince-t, búcsúzóul bedobta az esküvői képüket a szemetesbe.

20. oldal

>!
Belle_Maundrell 

A némaság veszélyes dolog. A csend szilárd és megbízható, de a némaságban van valami feszültség, egyfajta kimondatlan, eltitkolt cinkosság, amely egy szörnyű bűnt hivatott leplezni-

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Enigma
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata
Isabel Allende: Kísértetház
Joanne Harris: Csokoládés barack
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl
Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock