A ​piros cipellős Sally bölcsessége 25 csillagozás

Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Néha a legváratlanabb helyen köttetett barátság adja vissza az életbe vetett hitet

Mása mindennap vízbe fullad. Vagy legalábbis majdnem. Az egykor vidám, független asszony életét tizenkét évvel ezelőtt örökre megváltoztatta egy tragikus esemény. Azóta a szabad idejében egy közeli viktoriánus kori temető sírjai között sétál, vagy a városi uszodában, a víz alatt keres menedéket a külvilág zajai és a lelke fájdalma elől.
Egy nap azonban véletlenül találkozik a sírkertben egy hóbortos, ám csodálatos hanggal megáldott, piros cipellős idős hölggyel, aki varjakat etet, és énekel a madaraknak. A két, első látásra teljesen különböző nő között hamarosan barátság szövődik, és a bölcs Sally mentőövet dob Másának, aki újra megtanulja értékelni az életét.

Tele reménnyel és a barátság erejével. – EVENING STANDARD
Még a legkeményebb szívet is meglágyítja. – RED
Imádni valóan szívmelengető történet. – PRIMA

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
General Press, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634522805 · Fordította: Szigeti Judit
>!
General Press, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634522799 · Fordította: Szigeti Judit

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

„Amikor a zene véget ér valaki számára, akit szeretsz, nem hagyod abba a táncot. Hanem érte is táncolsz.”

Ruth Hogan új regénye egy sajátos hangulatú, egyszerre megrázó és szívmelengető könyv a gyászról. A főszereplő, Mása életét ugyanis befagyasztja a gyász, nem tud továbblépni a szörnyű tragédián spoiler, szó szerint nap mint nap fuldokol. Az élet azonban megy tovább, így kénytelen, a szívfacsaró fájdalom és a bűntudat ellenére, hosszú évek után mégis megpróbálni az elengedést, amelyhez szerencsére három nagyszerű segítője is akad, köztük a címadó Sally. A regény eleje lebilincselően kezdődik, számomra azonban a közepe táján egy időre megszakadt a varázs, szerencsére ez csak átmenetinek bizonyult. Mása és Alice váltott szemszögű elbeszéléseinek okára hamar rájöttem, zseniális módon egy időre mégiscsak sikerült elbizonytalanítania. A könyv jól szemlélteti, hogy néha mekkora bátorság szükséges a túléléshez, és sokszor milyen váratlan fordulatok várnak még ránk, ha nem adjuk fel.

meseanyu P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Kicsit más volt, mint a szerző első regénye, sötétebb, megrázóbb, de ugyanúgy tökéletes. A csodálatos hangulatok, leírások, a szereplők miatt az ember legszívesebben beköltözne a könyvbe. A történet egyedi, bár nekem nagy csavar nem volt benne, elég hamar sejtettem, hogy mire megy ki a játék, de ez nem vette el az élvezetet, az epilógusig nyitva maradt egy kicsit a történet, és ez izgalmat adott. Mindenesetre szakmányban tudnék olvasni ettől a nőtől, remélem ír még sokat.

kratas P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Ruth Hogan hivatalosan is belépett a kedvenc íróim közé. Finoman és jó érzéssel ír olyan témákról, amelyek nagyon is komolyak, de neki sikerül humorral lazítani a feszültséget, amit azért érezhetne az olvasó, mert az elmúlásról vagy a gyászról szól a könyv.
Mivel nagyon nem szoktam újraolvasni könyvet, így ezt most megrendeltem angolul. Úgy nem is számít újraolvasásnak, ugye? :)

klaratakacs P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Nagyon nem tudok megbirkózni az írónő stílusával, a túlzott mennyiségű jelzővel, részletezéssel. A történet, a hangulat megvan, Mása gyászfeldolgozása, a baráti köre, ahogyan segítik vissza az életbe, mind érdekes lehetne, de nem az. A történet másik szála, Alice, őt jobban éreztem, talán pont azért, mert minimalistább módon lett megírva.
A vége sejthető volt előre, de pont a fontos rész maradt ki, így erős hiányérzettel csuktam be a könyvet, hálálkodva, hogy nem kell tovább olvasni.

kriszet_Paulinusz P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Ezer meg egy csillag. Mindet megérdemli.
Ez egy annyira, de annyira könyv.
Kedvenc.

1 hozzászólás
Boritek70 P>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Nehéz írni erről a könyvről… egyrészt nagyon finoman ír egy érzékeny és fájdalmas témáról, egy gyermek elvesztéséről és elengedéséről, ehhez nagyon különleges és szerethető karaktereket vonultat fel. Másrészt valahogy leülősnek éreztem a történetet, lassan haladtam vele, nem volt állandó késztetésem az olvasásra.
Elég későn jöttem rá a két szál összekapcsolódásának okára, addig kicsit zavarónak éreztem.
Lassan haladó, de érzelemdús, szívhez szóló könyv, örülök, hogy elolvastam.
Ja, a kutyát külön imádtam! :)

Nórcsy08>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Azt hiszem több csillagot és érdemelne, de valahogy képtelen vagyok ennek a könyvnek megadni.
A borító egy könnyed, tavaszi, talán kicsit bohókás történetről árulkodik, pedig valójában nem azt kapjuk. Tele van színtiszta fájdalommal. A könyv az elvesztésről és az elengedésről szól. Tele van megható részekkel, pillanatokkal, mégis mindemellett a bizarr részek sem ritkák. Éppen ezért nem tudom megadni a maximális csillagszámot, nekem az egyáltalán nem tetszett, frusztrálónak éreztem a temetős jeleneteket. Nagyon szép történet, tele az élet nehézségeivel, igazán szívhez szóló, de szerintem egy meghökkentő részek mellőzésével készült változata sokkal nagyobbat dobott volna rajta.
Eleinte nem értettem, hogy a két nő története milyen úton és módon kapcsolódik össze. Sokszor szőttem magamban kis elméletet, találgattam a lehetséges opciókat. A szereplők többsége elég fura karakter, mit ne mondjak elég érdekesek, furcsa szokásokkal.
Szívemhez szólt, de számomra még nem tudott úgy átjönni a történet, ahogy kellett volna. Azt hiszem, ehhez kellene még pár év. A végénél sajnáltam, hogy olyan rejtélyes maradt az egész, és hogy csak halvány célozgatások voltak, nem minden esetben íródtak le a kész tények, következtetni kellett. Aztán kérdés, hogy én magam jól következtettem-e?!
Érthetőek voltak az írónő gondolatai, de az ő stílusához úgy gondolom egy adott kort meg kell élni. Ettől függetlenül nem zárkózom el a könyveitől, későbbiekben még lehet kézbe veszem a másik kötetét is, hiszen ebben a könyvben is annyi szép és igaz gondolattal találtam szembe magam.
Szeretettel ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy másoknál is ugyanúgy eléri a célját a könyv, a maga teljes egészében és pompájában.

XX73>!
Ruth Hogan: A piros cipellős Sally bölcsessége

Elképesztő történet. Egy ponton gyanút fogtam, de akkor is elképesztő. Letargikus. Hogyan lehet ezt túlélni? Kíváncsi lettem volna a válaszra főszereplők szájából.


Népszerű idézetek

Anaire>!

Az élet tele van apró örömökkel, ha az ember tudja, hol keresse őket.

Málnika P>!

Nem rám van szüksége, hanem rendes életre reményekkel, csalódásokkal, félelemmel és izgalommal, kudarcokkal és sikerekkel. Keményre és lágyra van szüksége, fentre és lentre, fényre és sötétre.

187. oldal, 35. fejezez (Mása)

Anaire>!

Az életnek az a szokása, hogy időről időre akadályok elé állítja az embert, és bár semmit sem tehetsz ellenük, azt mindig megválaszthatod, hogy mihez kezdesz velük. Összeomolhatsz, és megadhatod magad, vagy talpra állhatsz, és küzdhetsz. De nem kell egyedül csinálnod: mindig vannak, akik segíthetnek. Mindössze annyi bátorságra és bölcsességre van szükséged, hogy hagyd őket segíteni.

A szerző megjegyzése

Anaire>!

Amikor a zene véget ér valaki számára, akit szeretsz, nem hagyod abba a táncot. Hanem érte is táncolsz.

kratas P>!

Kislány koromban vasárnap délutánonként elkocsikáztunk a nagyszüleimmel vidékre. Valahányszor temető mellett haladtunk el, a nagyapám lehúzta a kocsi ablakát, és kikiabált: „Van valami panaszuk?” Válasz soha nem érkezett, és a nagyapám szerint ez azt bizonyítja, hogy a halottak közössége elégedett népség, és amikor eljött az ő ideje, békésen halt meg a saját ágyában, fájdalom és félelem nélkül.

125. oldal

kratas P>!

– Hogy volt képes tovább élni?
Kitty Murielt egy cseppet sem zaklatja fel a kérdésem. Leteszi a poharát, felém fordul, és megfogja a kezem. Érzem, hogy elpirulok, bár fogalmam sincs, miért. Mélyen a szemembe néz, úgy felel a kérdésemre.
– Mert hittem abban, hogy egy nap az életöröm erősebb lesz bennem, mint a Joy halála miatti elkeseredés.

226. oldal

kratas P>!

– Arra kértek, hogy ezt küldjem el önnel a varjaknak.
A papírzacskóra egy kis, barna csomagcímke volt kötve, amelyen ez állt ceruzával: ubi aves ibi angeli.

291. oldal

Chi >!

Vannak emberek, akik olyan kitörölhetetlen nyomot hagynak az ember életében, mint a fosszíliák a sziklákban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Fynn: Halló, Mister God, itt Anna beszél!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Abbi Waxman: Új örömök kertje
Sarah Dessen: Tökéletes
Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek!
Vi Keeland: A beosztott
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Jennifer Probst: Elhibázott házasság