Between ​Shades of Gray 11 csillagozás

Ruta Sepetys: Between Shades of Gray Ruta Sepetys: Between Shades of Gray Ruta Sepetys: Between Shades of Gray Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Lina ​is just like any other fifteen-year-old Lithuanian girl in 1941. She paints, she draws, she gets crushes on boys. Until one night when Soviet officers barge into her home, tearing her family from the comfortable life they've known. Separated from her father, forced onto a crowded and dirty train car, Lina, her mother, and her young brother slowly make their way north, crossing the Arctic Circle, to a work camp in the coldest reaches of Siberia. Here they are forced, under Stalin's orders, to dig for beets and fight for their lives under the cruelest of conditions.

Lina finds solace in her art, meticulously—and at great risk—documenting events by drawing, hoping these messages will make their way to her father's prison camp to let him know they are still alive. It is a long and harrowing journey, spanning years and covering 6,500 miles, but it is through incredible strength, love, and hope that Lina ultimately survives. Between Shades of Gray is a novel that will steal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Speak, 2012
338 oldal · ISBN: 9780142420591
>!
Penguin, New York, 2011
352 oldal · ISBN: 9780670920853
>!
Penguin, New York, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141335889

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

worsi P>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Még akkor néztem ki ezt a regényt magamnak, mikor még meg se jelent magyarul. A végső lökést az adta meg a beszerzéséhez és elolvasásához, hogy az írónő Budapestre látogatott.
Az angolja elég könnyű, de mégis nehéz volt olvasni, mert minden sora fájt – de ezzel együtt ugyanennyi szépség is volt benne.
Nem fordul elő gyakran, hogy sírok egy könyvön (egy kezemen meg lehetne számolni, hogy eddig hány ilyen volt), de ennél nagyon örültem, hogy le kell szállnom éppen a villamosról, mert biztosan elbőgtem volna magam. A dedikáláson másnap Ruta Sepetys mondta nekem, hogy ő is sírt, mikor írta a könyvet. Nem is csodálom, nem lehetett könnyű munka.
A másik regénye ezek után egyértelműen kívánságlistás, és a későbbiekre is kíváncsi leszek.
(A könyvem elejére ezt írta egyébként: "Thank you Orsi, Love leads us to freedom!")

Lex>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Millió meg egy történet szól a holokausztról, hogy mit tettek a nácik a zsidókkal, hogy milyen körülmények közt tartották őket a koncentrációs táborokban, hogy hányan meghaltak és milyen borzalmasan igazságtalan és rettenetes tett volt ez Hitler részéről. De közben itt van Sztálin, akinek tettéről jóval kevesebbet beszélnek. Ezért fontos ez a könyv.

Lina és családja története rendkívül szívszorító kellene legyen, de megvallom őszintén, engem az utolsó szakaszig nem érintett meg. Nem azt mondom, hogy könnyű szívvel lapoztam egyik oldalról a másikra, de azon kívül, hogy el voltam borzadva a körülményektől, nem éreztem különösebb megrendülést. Sokáig tartott, míg a karakterek elértek a szívemig. Pedig egyébként nem volt bajom az írónő stílusával, jók voltak a leírásai, alapos volt a kidolgozás és jól érzékeltette a megpróbáltatásokat. Komolyan nem tudom, miért tartott ennyi ideig igazán megkedvelnem a szereplőket. De miután eljutottam erre a pontra, dőltek a könnyeim bizonyos eseményeknél. spoiler

Sok borzalomról olvastam a könyvben, és bizony egy párszor elgondolkoztam azon, hogy ki járt rosszabbul: a zsidók vagy a balti államok deportáltjai. És hogy melyik volt a nagyobb szörnyeteg: Hitler vagy Sztálin.

Szívem szerint megadnám a regénynek az öt csillagot, de az eszem tudja, hogy a vége össze lett csapva. Úgyhogy 4 és felet kap. spoiler

A borító már nagyon régóta tetszett, de utólag nem tartom jónak. Semmiféle szögesdrótok nem voltak a történetben. Van két borító, ami nekem úgy ahogy tetszik. A horvát: https://images.gr-assets.com/books/1418611737l/23431062.jpg, és az indonéz: https://pbs.twimg.com/media/B4hMrZhCYAAq848.jpg. Mind a kettőbe bele lehet kötni, mind a kettőn lehetett volna még dolgozni, de jobban tetszenek, mint az eredeti, amivel hazánkban is megjelent.

Mindenképp ajánlom olvasásra, mert ezt az oldalt is látni kell, nem csak a zsidókét. Ezzel nem lekicsinyíteni szeretném azt, ami velük történt, csupán felhívni rá a figyelmet, hogy nem csak velük történtek borzalmak.

>!
Penguin, New York, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141335889
RitaMoly P>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Azok után, hogy mennyi pozitívat olvastam a könyvről, nekem csalódás volt. Azon kívül, hogy súlyos történelmi témával foglalkozik, nem igazán megy túl egy átlagos ifjúsági regény jellegzetességein. A karatkerek nem tudtak hozzám közel kerülni, kicsit sablonosnak is éreztem őket, a sok szenvedés meg egy idő után inkább volt repetitív, mint bármi más. Oktatóanyagnak nagyon hasznos, hogy fiatalokat ismertessen meg Litvánia/Európa történelmének egy sötét foltjával, de ettől ez még nem lesz egy jó regény.

>!
Penguin, London, 2011
354 oldal · ASIN: B004PYDBLW
BZsofi P>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Az első fejezetnél már tudtam, hogy kedvenc lesz.
Borzasztó, hogy ilyen megtörténhetett. Végtelenül hálás vagyok az életemért.
„(…) love is the most powerful army.”

2 hozzászólás
zsofigirl>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Úgy egy héttel ezelőttig semmit nem tudtam – sem a könyvről, sem az írónőről. Aztán egyszer csak záporozni kezdtek a dicsérő karcok Ruta-ról egy író-olvasó találkozó kapcsán, én pedig kíváncsi lettem.

Nem sokat olvastam még hasonló témában, a szovjet oldalról pedig biztosan ez volt a első könyvem. Kemény téma, olyan dolgokról, amelyek soha nem szabadott volna megtörténjenek, mégis megtörténtek, és emberek éltek benne, élték túl vagy haltak bele. Ilyen lehet, amikor megtalálják az emberit a pokolban. De soha, soha többet senki ne ilyen körülmények között kelljen megtalálnia.

Miamona>!
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray

Ruta Sepetys olyan közelien, olyan „hétköznapian” írja le az eseményeket, hogy egyszerűségükben még sokkal ijesztőbbé válnak. Nem mindegy, hogy az ilyen témához hogy nyúlnak. Az írónő ki tudott ragadni egy maréknyi kincset, meg tudta osztani velünk önzetlenül. Mindenképpen gazdagabbnak érzem magam, mind a témában, mind az érzelemtöltetben amit kaptam.
A könyv gyönyörűen emléket állít mindazoknak a csupa szív, csupa jóság férfiaknak és nőknek, akik még ezekben az időkben is megtartották méltóságukat, emberségüket, humorukat. Nem tudom, hogy nekem menne-e…

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2012/12/ruta-sepe…


Népszerű idézetek

Miamona>!

We'd been trying to touch the sky from the bottom of the ocean.

307. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

Sometimes there is such beauty in awkwardness.

161. oldal (Penguin, 2011)

BZsofi P>!

You stand for what is right, (…) without the expectation of gratitude or reward.

9. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

I felt as if I were riding a pendulum. Just as I would swing into the abyss of hopelessness, the pendulum would swing back with some small goodness.

78. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

„Our senses of humour,” said Mother, her eyes pooled with laughing tears. „They can't take that away from us, right?”

125. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

Sometimes kindness can be delivered in a clumsy way. But it's far more sincere in its clumsiness than those distunguished men you read about in books.

160. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

Sure we were safe. Safe in the arms of hell.

179. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

I tried to find the pattern (…) But there wasn't a pattern. Stalin's psychology of terror seemed to rely on never knowing what to expect.

240. oldal (Penguin, 2011)

Miamona>!

Can it really be so hard to die? (…) Was it harder to die, or harder to be the one who survived?

318-9. oldal (Penguin, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Lilac Girls
Markus Zusak: The Book Thief
Anne C. Voorhoeve: My Family for the War
Kristin Hannah: The Nightingale
Diane Ackerman: The Zookeeper's Wife
Anthony Doerr: All the Light We Cannot See
Kate Quinn: The Alice Network
Isabel Allende: The House of the Spirits
Amy Harmon: From Sand and Ash
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society