A ​csend forrásai 17 csillagozás

Ruta Sepetys: A csend forrásai

Madrid, ​1957. Spanyolország a napfény és jó borok ígéretével vonzza a turistákat és üzletembereket. Köztük van a tizennyolc éves Daniel Matheson a családjával. Apja texasi olajbáró, aki üzleti ügyeit intézi. Daniel terve, hogy ezalatt ő a fényképezőgépe objektívjén keresztül megismeri anyja szülőföldjét. A fotográfia – és a sors – ismerteti össze Anával, akinek a családja a polgárháború óta szenved a zsarnoki hatalom okozta megpróbáltatásoktól. A fényképek nyugtalanító kérdéseket hagynak Danielben, és némelyik veszélyt is jelent számára. Nehéz döntéseket kell meghoznia, hogy megvédhesse azokat, akiket szeret. Ruta Sepetys mesteri történetmesélő, és e szívszorító regénnyel ismét a történelem legsötétebb időszakainak egyikére vetít fényt. Hovatartozásról, felejthetetlen és tiltott szerelemről, a háború következményeiről, valamint a hallgatásban rejlő erőszakról szól. A sors és a félelem hátborzongató definíciója tárul fel a könyvben. A könyvet korabeli sajtójelentések,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992899 · Fordította: Bozai Ágota

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 212

Kívánságlistára tette 303

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Ruta Sepetys: A csend forrásai

Ruta Sepetys egy olyan szerző, aki fiatal szereplőkkel ír történeteket, de nem csak a young adult korosztály olvassa a könyveit. A hosszas kutatómunka eredményeként hitelesen mesél, a felnőtt korosztálynak is tökéletesek a regényei. Bennem felnőttként mély nyomot hagyott ez a történet, ez volt az első, amit Franco korszakáról olvastam, és nagyon is emlékezetes marad, hatott az érzelmeimre rendesen. Az írásmód Rutára jellemzően gyönyörűen fogalmazott mondatokból áll, csodásan vezeti a több szálon futó cselekményt, ami végül összeér és szívfájdító pillanatokat nyújt az olvasónak. Nem számítottam rá, hogy annyi év elteltével új aspektusokkal bonyolódik tovább a történet, és nem okoz csalódást a vége sem, imádom, amikor a szerző elég teret ad a továbbgondoláshoz. Kétségtelen, hogy Ruta hatalmas szenvedéllyel ír, ez az élete, ezt bizonyítja minden megjelent könyve.
E/3 szemszögben íródott a regény, de mindig más szereplő áll a fókuszban. Rövidek a fejezetek, gyorsan lehet haladni. Nagyon megszerettem a karaktereket, Daniel imádnivaló volt, kedves, udvarias, régivágású jópasi. Daniel az első képein máris szembesül azzal, milyen más ez a világ, mint amit elképzelt. Ana révén közel kerül a valódi spanyol emberekhez, láthatja a vidéki életet is, nem csak Madrid fényeit. A vágóhíd, a temető, a falusiak, a hagyományok, a torreádor mítosz, az árva gyerekek fényképezése apró puzzle darabokként adódnak össze ebben a kirakósban. Annyira szeretett volna segíteni, és a maga módján sikerült is neki. Valamit elindított, nem volt hiábavaló az országban töltött ideje, s hogy a szívét örökre itt hagyta, az nem kérdés.
Ana családja megmutatta nekem, milyen az igazi családi szeretet, a valódi összetartás. Ana boldog, hogy a legjobb madridi hotelben dolgozhat, az otthagyott külföldi újságokat gyűjti, és álmodozik egy olyan világról, ahol a nők is érvényesülhetnek, szabadok, nem korlátozzák szigorú szabályok akár az öltözködésüket, vagy hogy kivel találkozhatnak, barátkozhatnak. Ő megtestesítette a szabadságvágyat, amit annyira szeretek bármelyik regény főhősében. Nagyon hatottak rám a testvéri kapcsolatok, csodás erőt adott ez nekik.
Ha kedveled a romantikus történeteket valós, kidolgozott történelmi háttérrel, emlékezetes karakterekkel, akkor ez a te regényed. Nekem mindenesetre olyan volt, mint amire egész évben vágytam, és karácsonyra meg is kaptam, köszönet érte a szerzőnek és a kiadónak.
Bővebben: link

pveronika>!
Ruta Sepetys: A csend forrásai

Az első Ruta Sepetys könyvem a szerző Tengerbe veszett könnyek című regénye volt, ami nagyon mély nyomokat hagyott bennem. A csend forrásai csakúgy, mint a szerző korábbi kötetei szintén komoly témákat dolgoz fel, különböző sorsokat bemutatva az út során.

Ez alkalommal az írónő az 1950-es évek Spanyolországának életébe nyújt bepillantást. Az 1936–1939-ig tartó polgárháborút követően a fasiszta, keménykezű Francisco Franco rezsimje irányította az országot egészen 1975-ig, a diktátor haláláig, némaságra kényszerítve a köztársaságpártiakat és mindenki mást is. Ha valaki nem maradt csendben, azt elhurcolták és megölték. Ez a regény négy szereplő szemszögén keresztül mutatja be, hogy a csendnek hányféle forrása és mennyi-mennyi rétege lehet.

Az 1950-es években az addig teljesen elzárkózott Spanyolország elkezdett nyitni az Egyesült Államok irányába, beengedve gazdag turistákat és olajmágnásokat az országba. A történet egyik főszereplője egy ilyen nagy texasi olajfúró cég tulajdonosának tizenkilenc éves fia, David, aki az egyetem előtti nyarat Madridban tölti egy drága luxushotelben, amíg a szülei Spanyolország különböző részein intézik az üzleti ügyeiket. David álma az, hogy fotóriporter legyen, amiben az apja egyáltalán nem támogatja, de úgy gondolja, hogy ha sikerülne lencsevégre kapnia a spanyol diktatúra titkainak egy-egy szeletét, azzal egyenes út nyílna számára álma felé, ám ez cseppet sem veszélytelen vállalkozás. A Hilton hotelben ismerkedik meg a vele egykorú szobalánnyal, Anaval, akivel hamar megtalálják a közös hangot. Ana szülei tanárok voltak és ők is Franco hatalomátvételének áldozataivá váltak. Azóta Ana mélyszegénységben és főként hallgatásban él két testvérével, Rafaval és Juliaval és nővérének családjával. Az, hogy csendben maradjanak és ne hívják fel magukra a figyelmet mindennél fontosabb.

A regény egy másik szála a korszak egy nagyon sötét titkát mutatja be Ana unokatestvére, Puri szemszögén keresztül. Franco diktatúrája alatt közel 300 000 gyermeket raboltak el köztársaságpárti családoktól és adták oda őket fasiszta szülőknek. Én korábban még nem hallottam erről, de engem kifejezetten felkavart és döbbenetesnek találom, főleg, hogy az első ezzel kapcsolatos per lezárására egészen 2018-ig kellett várni.

Nagyon izgalmas volt a téma és látszik a hatalmas kutatómunka a könyv mögött, mégis valamiért az elején kicsit nehezebben rázódtam bele a regény olvasásába, és amíg a Tengerbe veszett könnyek esetén tetszett a sok szemszög, itt ez most kevésbé működött nálam. Nagyon sok volt a titok a regényben és nagyon-nagyon lassan bontakozott ki a történet, ellenben a történet vége számomra túl hirtelen ért véget és ezáltal nem is vált annyira kerekké.

A karakterek nagyon izgalmasak és sokrétűek voltak, egyedül Purit nem kedveltem meg különösebben, és számomra az sem volt egyértelmű, hogy a könyv végén spoiler Számomra nem volt egyértelmű, hogy mit szeretett volna ezzel a szerző. Szintén sajnáltam, hogy úgy éreztem, hogy Rafa és Fuga szála is a semmibe vezetett, vagy nem sikerült tökéletesen átadnia az írónőnek az üzenetet, amit az ő történetükkel szeretett volna mondani.

A szerző a Franco diktatúra rengeteg oldalát mutatta be, amihez korabeli cikkeket, nyilatkozatokat és fotókat is felhasznált. Nagyon érdekes volt, hogy ezt részben amerikai szemszögekből láthattuk, ezzel talán egy kicsit szépített változattal bemutatva, ahogy Amerika viszonyult Francohoz.

Szeretem Spanyolországot, jó volt róla olvasni, meg ha egy igazán szomorú arcát is láthattuk. Szerettem ezt a regényt és nagyon érdekes volt erről az időszakról olvasni. Összességben mindenképpen ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a történelmi regényeket és szeretnének valami különlegeset és maradandót olvasni.

http://veronikasreaderfeeder.com/ruta-sepetys-a-csend-f…

csak_olvass P>!
Ruta Sepetys: A csend forrásai

Nem véletlenül Ruta Sepetys az egyik legnagyobb kedvencem, ezt a könyvét is nagyon szerettem.

A csend forrásai egy lenyűgöző és nagyszerű történelmi regény a csend és a szavak erejéről, a titkokról és az azokat övező veszélyekről. Arról, hogy a család és a barátság a legfontosabb érték az ember számára. Bemutatja, hogy a háború és a diktatúra milyen hatással volt a spanyol nép életére, abban az időszakban, amikor amerikai turisták áradoztak az ország szépségéről. Egy nagyszerű stílusban megírt kötet, mely nem hiányozhat egyetlen hasonló zsánerben olvasó ember polcáról.

Ha kíváncsiak vagytok a bővebb értékelésemre, a blogon megtaláljátok:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2021/11/ruta-sepety…

Noryyy>!
Ruta Sepetys: A csend forrásai

Hát… mit is mondhatnék? Ruta Sepetys hozza a tőle megszokott alapot, tehát megint sikerült letennie egy zseniális, szívbemarkoló, csavarokkal teli, gyönyörűen megírt könyvet az asztalra.
Ezek után pláne nem értem, hogy Ruta Sepetys miért nem olyan népszerű, mint egyes off kortársai, hiszen teljesen megérdemli.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

AMIKOR A HERNYÓ AZT HITTE, MINDENNEK VÉGE,
PILLANGÓVÁ VÁLTOZOTT.

419. oldal, 129. fejezet

Maxim_Kiadó KU>!

– Nehéz két kultúra között navigálni – mondta egyszer Davidnek. – Úgy érzem, mintha könyvjelző lennék két fejezet között.

kellyolvas P>!

Feszültség van a történelem és az emlékezet között, señor. Vannak, akik igyekeznek megőrizni és emlékezni, mások azonban nagyon felejteni akarnak.

268

kellyolvas P>!

Lehetetlen megölni egy olyan embert, aki már halott. A tükör törött, de a tükörkép ép. Van feltámadás, Huérfano. Lehetséges. Az elfeledettekért harcolsz, a bántalmazottakért, az éhesekért, azokért, akiket senki nem akar. Az egyetlen barátodért harcolsz, ahogy ő harcol érted.

289

Maxim_Kiadó KU>!

Szüleinek vétke miatt Ana holt titkok sötét vizein evezett. Születésétől kezdve a szégyen hosszú árnyékában élt; soha nem beszélhet apjáról, anyjáról senkinek. Csendben, csenddel kell élnie. De szíve legmélyén néha megmoccan az állandó kérdés:
Mi lesz a csendből? Mivé lesz az örökös hallgatás?

Maxim_Kiadó KU>!

– Könnyű rettenthetetlennek lenni, amikor nincs mit vesztened.

kellyolvas P>!

A megfelelő pillanatot elkapva az igazság felfedi magát az objektívnek.

60

kellyolvas P>!

– A bátorság néha az ostobasággal egyenlő.
Rafa felderül.
– Igen! De a félelem más nézőpontokat hoz az életünkbe. Félelem nélkül sosem ismerjük meg a bátorságot.

212


Hasonló könyvek címkék alapján

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Cassandra Clare: Aranylánc
Robert McCammon: Egy fiú élete
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány
Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Ernest Cline: Ready Player One
Carlos Ruiz Zafón: Marina