A ​zöld macska titka (A zöld macska 1.) 27 csillagozás

Ruff Orsolya: A zöld macska titka

A Lármás Rumli tejivó békés csendjét egy napon egy hegyi mormota zavarja meg. Latyak rémisztő hírt hozott: egy kislányt találtak a Pézsma tónál, a nagy fenyő tövében. Senki sem tudja, ki lehet ő. Tényleg az erdőlakók ősi ellenségei, a Hét Domb üregeiben tanyázó menyétek kémje lenne? Vagy valami egészen más áll a háttérben? Hová tűnt az erdőlakók elnöke, és mire készül a patkánybanda, élén Nivallal, a hermelinnel?
Zizi, a talpraesett cicalány és barátai, Berci, a cickány, Süti bácsi, a sün, Sámuel, a fekete macska és a többiek addig nem nyugszanak, míg a végére nem járnak a rejtélynek és meg nem fejtik a zöld macska titkát.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035114 · Illusztrálta: Megyeri Annamária

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

A vége azért hagyott maga után kívánnivalót, de egyébként nagyon korrekt kötet. Engem kicsit a Macskafogóra emlékeztett a vagány szereplők, jó beszólások, izgalmas fordulatok miatt. Pont az a fajta kalandregény, amit szeretek, sok rejtéllyel, kevés akciójelenettel, szerethető figurákkal.

3 hozzászólás
Hintafa P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Általában hálás téma az állatmese. Sok lehetőséget rejt, nemcsak a változatos és színes karakterek tekintetében, de azért is, mert könnyű velük sorsközösséget vállalni. Mindenki talál magának kedvencet a talpraesett macska, bátor vidra srác, habókos sün, és belevaló cickány között. Az ehhez hasonó sokszereplős regényeknél nem kevés múlik azon, hogy a karakterek mennyire élesen elválaszthatóak egymástól.

Ruff Orsolya fordítóként eddig is nagyon jó munkát végzett, első önálló kötetét is remek arányokkal álmodta meg. Színes karakterek tarkítják, izgalmakban sincs hiány, ugyanakkor barátságos hangulatnak köszönhetően a megoldandó krízisek, a jó és a hitvány küzdelme inkább felcsigázzák, mintsem felzaklatják a hallgatóságot. Mindezt könnyen olvasható és élvezetes szöveg kíséri. A kalandok és apróbb rejtélyek mellett én szeretem, amikor egy gyerekkönyvben érződik az a bizonyos biztonsági háló, amikor bár izgulunk, de azért tudjuk, hogy a végére úgyis minden elrendeződik. Úgy csúszott nekünk ez a meseregény, mint a Lármás Rumliban a mézes tej! És azt kell mondjam, hogy nagyon jó volt egy ilyen kedves, családias hangulatú történettel megérkezni a nyárba. A befejezésben nyitva hagyott kérdésekből az is sejtethető, hogy érkezik (valamikor) a folytatás.

A harmonikus színű borító láttán azt hittem, hogy Megyeri Annamária belső rajzai is színesek lesznek. Ahogy egyre jobban elmerültünk az erdő és a történet sűrűjében, beláttam, a fekete-fehér rajzok sokkal illőbbek a történethez. Kedves és élénk ez a mese, jobban esik ha a mi fantáziánk színezheti a képeket.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/07/20/ruff_orsolya_a_zold_…

Navi P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Maga a történet tetszett, de szerintem a 7 évesek még kicsik hozzá. Van itt amnéziás kislány, emberrablás, vandalizmus. Jó, hogy gyerekszinten, de akkor is. A nevek egy része kicsit nehezen megjegyezhető volt, meg kellett mindent beszélni, de azért kíváncsi a fiam a folytatásra :)

krlany IP>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Nagyon rendben van. Gyorsan el is kezdem a 2. kötetet, mert baromi izgalmas, és tudni akarom, hogy mi történik. Régen olvastam ilyen jó kisiskolásoknak szóló könyvet. Kaland, rejtély, a menyétek puccs kísérlete, vicces beszólások, az ük-ük-üknagyapa titka ésatöbbi.
Imádom a humorát, a szereplőket, a történetvezetést. Aminek viszont jobban örültem volna, ha színesek az illusztrációk.

dianna76 P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Engem is megijesztett a sok szereplő, és hogy megjegyzem-e a nevüket, ki kicsoda. Szerencsére a szövegben a szereplők említésénél segítségünkre van a szerző, mert sokszor hozzáteszi a név mellé a szereplő kilétét, állatbeli mivoltát. Ahol nem, ott előrelapoztam a szereplők képes bemutatásához. Szóval nem ezzel volt a bajom. Inkább a cselekményszál, ami miatt alul csillagoztam. Jól indul a történet azzal, hogy rátalálnak egy emberi lényre az erdei állatok. Tetszettek az újabb izgalmak, rejtélyek. Ez az elnökleváltós, kémkedős dolog viszont kevésbé. Kedvenc alakom Hanga, az öreg egér lett. Én szerettem a versben beszélését is. A történet vége jó volt, és igen, ezzel folytatásért kiállt. Vagy így akkor most mi lesz?
A kötet borítóján nagyon cuki az illusztráció, ezzel ellentétben az oldalakon már annyira nem tetszett. Vagy legalábbis nem mindenhol.
Ez megint egy olyan könyv, ami nem feltétlenül kellene a saját könyvespolcra, de most már ott van. Ha egyszer meglesz a kellő hangulatom hozzá, talán újraolvasom.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634035114 · Illusztrálta: Megyeri Annamária
PTJulia P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Igazi izgalmas, amolyan „pöttyös/delfin” ifjúsági kalandregény szerethető karakterekkel, érdekfeszítő sztorival. Hasznos az elején található szereplő-tabló; nagyon sok szereplővel dolgozik, újra és újra vissza kell lapozni megnézni, hogy ki kicsoda. Valahogy ez annyira mégsem zavaró; olyan természetesen vesszük az újabb szereplők felbukkanását, hiszen egy faluba kellenek emberek bocsánat állatok.
Örülök neki, hogy folytatása is lesz.

kisboszorka P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Nagyon élvezetes olvasmány volt. Kalandos történet, szuper leírásokkal. Bár az elején megijedtem a rengeteg felvázolt szereplőtől, de folyamatában olvasva teljesen követhetőek voltak. A fél pontot csakis a vége miatt vontam le, mert egy kicsit unom már a sorozatokat, és jobban esik, ha a könyv végén lezárás van nem egy újabb nyitás.

Topicica P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

A történet nem lenne rossz, de hihetetlenül zötyögősen van megírva. Tele van fölösleges töltelék mondatokkal, amik a korosztálynak, akinek íródott, megnehezíti a párbeszédek követését. Fele ekkora terjedelemben ez egy izgalmas történet lenne.

Erika_Schleng P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

Nem igazán tetszett. 10 éves kor alatt nem is ajánlanám. Adott egy kocsma,mellé csúnya szó, vandálkodás, rablás. Zizike a cicalány személyisége tetszett egyedül, de ennyi.

berlin P>!
Ruff Orsolya: A zöld macska titka

A történet miatt izgatottan vártuk a könyvet, aztán csalódtunk, de csakis azért, mert a szövege az irányzott korosztály számára szerintem túl sallangos és ezáltal nehézkes. Egy frappánsabb szöveggel izgalmasabb olvasmány lehetett volna belőle.


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Az idegeim olyanok, mint a ribizlis zselé.
– Olyan savanyúak?

41. oldal

krlany IP>!

– (…) Ugye, nem kell elmagyaráznom neked, mi az az ártatlanság vélelme? – fordult ezúttal Pokoc felé.
– Az olyasmi, mint a természetes növényvédelem?

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ártatlanság
>!

– Ne most, apuka, láthatja, hogy dolgozom! – korholta szelíden a zömök sün, majd lopva megsimogatta az öreg tüskéit.
    Rossz ötlet volt, ezt már abban a pillanatban tudta, és idegesen szívogatta az ujjait, miközben a takaróba bugyolált csomaghoz lépett.

20. oldal, 2. fejezet (Manó Könyvek, 2018)

4 hozzászólás
>!

A korty még a szájában volt, mikor a szeme fennakadt, orrlikai kitágultak, torka kaparni kezdett. A szájában tartott lét fehér permetként porlasztotta szerteszét, beborítva vele nemcsak a fényesre dörgölt kocsmapultot, de a szépséges macskalány bundáját is.

13. oldal, 1. fejezet (Manó Könyvek, 2018)

10 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A zöld macska sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: A megmentett karácsony
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese
Fésűs Éva: A csodálatos nyúlcipő
Berg Judit: A holló gyűrűje
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Csukás István: A Legkisebb Ugrifüles
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett