Riki-tiki-tévi 80 csillagozás

Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Teddy, az angol kisfiú boldogan él Indiában, és nem sejti, milyen veszedelem leselkedik rá és a családjára: a hatalmas ház kertjében, a bokrok árnyékában mérges kígyók rejtőznek, és az életükre törnek. Csak egyvalaki tudja megállítani a felbőszült kobrákat: Riki-tiki, a mongúzkölyök. Riki csupán akkora, mint egy macska, és egyáltalán nem tűnik túl harciasnak. Teddy azonban hamarosan a saját szemével látja, a kis mongúz igazi hős, aki szembeszáll a gyilkos kobrákkal, és olyan tettet visz végbe, amely egy felnőtt mongúznak is dicsőségére válna.

Eredeti megjelenés éve: 1894

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Már tudok olvasni! Móra · Már tudok olvasni Móra · Kispajtások mesekönyve

>!
Móra, Budapest, 2012
56 oldal · ISBN: 9789631192551 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Damó István
>!
Lilliput, 1994
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637839518 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Zugor Zoltán
>!
Móra, Budapest, 1987
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631155471 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Balogh Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Különös kis kiragadott történet ez A dzsungel könyve egészéből. Már nem is emlékszem, pontosan mikor és hol kezdett érdekelni, de elég régóta kerestem – ezúton is köszönöm @Olympia_Chavez-nek, hogy megszerezte!
Tipikus Kipling történetről van szó abban a tekintetben, hogy miközben ízig-vérig gyermekmese, a történet maga kimondottan naturalista, nincs benne túlságosan sok árnyalat: a mongúz és a kobra ellentéte ugyan elég letisztult jó és rossz párharc, de ez a harc nem ismer könyörületet – a mongúz gyilkol, mert ha nem teszi, őt és befogadó embercsaládját gyilkolják meg, sőt, gyilkol, mert mongúzként kobrát kell gyilkolnia. A kobra madártojást eszik, mert az a tápláléka, saját fészke biztonsága érdekében pedig szabadulni akar a mongúztól, és egy ponton a maga sajátos logikája alapján az embertől is. Ez a természet rendje, mondhatnánk, de ízlés kérdése, mikor kell ezzel szembesíteni egy fiatal kisgyermeket.
Tematikai szempontból egyébként a történet teljesen illik a neki otthont adó kötetbe, Riki-tiki ugyanis gyakorlatilag maga Maugli, egy állat, amit befogad az embercsalád, és sokkal szorosabb kapcsolatba kerül velük, mint saját fajtársaival, vagy általában az állatokkal. Érdekes viktoriánus kettősség ez: a vadállat önkéntes emberi szolgálatba szegődésének naiv, romantikus gondolatát elfogadja az író, de a közvetlen környezetünkben élő állatok összecsapását a lehető legreálisabban akarja bemutatni.

Nyugodtan olvashatják felnőttek is, Benedek Marcell fordítása kellemes és irodalmi, gyerekek számára talán itt-ott picit nyakatekert.

>!
Móra, Budapest, 2012
56 oldal · ISBN: 9789631192551 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Damó István
Roszka>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Egy kis mongúz napja, hogyan is védi a család életét, akiknél lakik. Aranyos gyerekmese. Unokámnak nagyon tetszett.

Trudiz >!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

A megmentett kis mongúz busásan visszafizette megmentőinek jótettét. Harcolt a kígyók ellen, sikeresen.

FLauraM>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Nagyon aranyos és megható történet volt. A főszereplőnek nagyon tetszett a jelleme. Az írásmód is szép volt. Egyedül talán a könyv hosszával volt baj.

szerda>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Nagyon régen olvastam először (takaró alatt zseblámpával), és persze én is szerettem volna magamnak egy mongúzt, aki megment.
Később persze beértem volna egy királyfival is, de ez már egy másik történet…

1 hozzászólás
SzVera>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Rövid, aranyos kis történet a hálás kis mongúzról. Fekete István állattörténeteit juttatja eszembe. Kár, hogy ilyen rövidke volt.

VIlon>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Különös kötődésem van ehhez a könyvhöz. A szüleimtől kaptam , viszont az emlékeim sajnos homályosak, nem tudok visszaemlékezni, hogy ők olvastak fel néha belőle, vagy én a testvéreimnek. A lényeg, hogy akkor egyik kedvenc könyvem volt. Bár nem épp cuki gyermekmese, de kedves, megható történet. Nagyon drukkoltam a bátor kis mongúznak. Így felnőtt fejjel azért más elolvasni. Talán a gyermek-kamaszkorban olvasott könyveket nem is lenne szabad felnőttként újra elővenni. A nosztalgia miatt kap 4 csillagot.

Dinah P>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Rövidke kis történet, a maga nemében aranyos. A hétévesemnek vettem, gondoltam, mielőtt másodikba megy, nyáron lesz mit olvasnia. De szerintem még nem neki való… majd pár év múlva.

bozs>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Nagyon izgalmas estimese volt a tegnapi, talán nem is annak való, mert csak felébredtek a csajok. Lelkesen drukkoltunk Riki-tiki-nek és gyűlöltük a kígyót. Szerintem még többször elő fog kerülni, mert ezt egyszer nem elég végig izgulni.

jezsek P>!
Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi

Kimaradt gyerekkoromban ez a könyv, pedig szerettem az állatos könyveket. Sohasem késő bepótolni, ez is jó példa volt, hogy felnőttnek is nyújthat -a kikapcsolódáson kívül is – valamit a gyermek- vagy ifjúsági irodalom. A mongúz önbizalmáról, bátorságáról bárki példát vehet.


Népszerű idézetek

csartak P>!

Nagyon nehéz dolog egy mongúzt megijeszteni, mert az orra hegyétől a farka végéig eszi a kíváncsiság. Minden mongúzcsaládnak ez a jelszava: „Szaladj és fürkészd ki!” Riki-tiki pedig minden ízében igazi mongúz volt.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kíváncsiság · mongúz
1 hozzászólás
csartak P>!

Hogy ki az a Nag?-szólalt meg.- Hát én vagyok Nag. Bráma, a nagy hindu isten tette rá bélyegét egész népünkre, amikor az első kobra szétterítette csuklyáját, hogy Bráma az árnyékában alhassék. Nézd és rémülj meg!

15. oldal

csartak P>!

Régi természetrajzi könyvekben azt olvashatjátok, hogy ha a mongúz a kígyóval vívott harcában megsebesül, elszalad, s valami gyógyító füvet eszik, amely meggyógyítja. Hát ez nem igaz. Az győz, akinek a szeme jobb, és a lába gyorsabb – a kígyó ütni tud, a mongúz ugrani-, s ha a mongúz győz, győzelme csodálatosabb akármilyen varázsfűnél[…].

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mongúz
1 hozzászólás
csartak P>!

Riki-tiki kora reggel kijött reggelizni a verandára, Teddy vállán lovagolt: banánt és egy kis főtt tojást adtak neki; sorban beült valamennyiük ölébe, mert minden jól nevelt mongúz abban reménykedik, hogy valamikor házi mongúz lesz belőle, és a szobákban futkoshat; pedig az anyja, aki a szigauli generális házában lakott, gondosan megtanította Rikit, hogy mit csináljon, ha fehér emberek közé kerül.

12. oldal

Cs_N_Kinga>!

Erre az egész kertben minden madár énekelni, minden béka kuruttyolni kezdett, mert Nag és Nagaina éppen úgy szerette a békát mint az apró madarat

50. oldal

csartak P>!

Darzi afféle madáreszű kis teremtés volt, akinek fejében sohasem fért meg több egy gondolatnál egyszerre; mert tudta, hogy Nagaina gyermekei is tojásból lesznek, mint az övéi, hát nem értette meg egyhamar, hogy tisztességes dolog megölni őket. De a párja értelmes madár volt, tudta, hogy a kobratojásból fiatal kobrák kelnek ki; elrepült hát a fészkéről, s otthagyta Darzit, hogy melengesse a kicsikéket, és énekeljen tovább Nag haláláról. Darzi sok mindenben olyan volt, mint egy igazi férfi.

35. oldal

3 hozzászólás
csartak P>!

Ez a harapás megbénította Karaitot, s Riki-tiki éppen hozzálátott, hogy a farkánál eddegélni kezdje, ahogy a famíliája szokta ebédnél – de ekkor eszébe jutott, hogy a jóllakottság lassúvá teszi a mongúzt, s ha mindig erős és fürge akar maradni, meg kell őriznie a soványságát.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mongúz
4 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Mazsi elszökik
Kenneth Grahame: Szél lengeti a fűzfákat
Kenneth Grahame: Békavári uraság és barátai
Beatrix Potter: Nyuszi Benjámin kalandjai
Rigó Béla: Vuk
Walt Disney – Robin Hood / Csipkerózsika / 101 kiskutya
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Walt Disney – Macskarisztokraták – Fürgén, mint a macska!
Walt Disney – A róka és a vadászkutya
Böde Péter: Barátom egy farkas