Az ​elefántkölyök 26 csillagozás

Rudyard Kipling: Az elefántkölyök Rudyard Kipling: Az elefántkölyök Rudyard Kipling: Az elefántkölyök Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Valaha réges-régen az elefántnak csak akkora orra volt, mint egy csizmácska. Egyszer született egy hallatlanul kíváncsi kölyökelefánt, és meg akart ismerkedni a krokodillal. Addig kutatott, keresett, amíg olyan közeli ismeretségbe keveredett a szörnyeteggel, hogy csizmányi orrocskáját hosszú ormánnyá alakította. Így lett az elefántnak ormánya. Kötetünkből, amely a világhírű író állatmeséit tartalmazza, számos furcsaságra fény derül. A kiváncsi olvasó megtudhatja, hogyan lett púpos a teve, miért foltos a leopárd, hogyan lett az orrszarvúnak ráncos a bőre, s mekkorát képes toppantani a pillangó. A bájos meséket Sajdik Ferenc szellemes rajzai díszítik.

Eredeti mű: Rudyard Kipling: Just So Stories

Eredeti megjelenés éve: 1902

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2000
140 oldal · ISBN: 9633463491 · Fordította: Jékely Zoltán, Szász Imre · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 1983
100 oldal · ISBN: 9631131734 · Fordította: Jékely Zoltán, Szász Imre
>!
Móra, Budapest, 1963
112 oldal · Fordította: Jékely Zoltán, Szász Imre · Illusztrálta: Réber László

3 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Perly P
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Sokkal többet vártam ettől a mesegyűjteménytől. Talán velem van a baj, és a túlságosan is európai gondolkodásmódommal, de nem tetszett. Egyfelől persze kreatívak és érdekesek a mesék, másfelől viszont nagyon negatívak. Állatbarát lévén nem volt ínyemre, ahogy Kipling az egyes állatokról írt (pl.: a tevéről, a kengururól, a rákról és a macskáról), ráadásul az embereket előszeretettel felsőbbrendűnek tekinti, amivel én személy szerint nem értek egyet.
Csalódott vagyok, ezek után nem hinném, hogy a közeljövőben olvasnék tőle bármit is.

>!
Papusz SP
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Az Olvasás 7 Hete kapcsán meg kell jegyeznem, hogy ez volt az első teljesen önálló olvasmányom :)

>!
ibupony
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve. Csak Papa olvashatta nekem, miközben hozzábújtam a naaaagy pocakjához – és amit mindig a hupos teve naaaagy púpjához hasonlítottunk.
Tegnap este az unokahúgomra vigyáztam, és ez a könyv akadt kezembe, ebből olvastam neki esti mesét. Nagyon élvezte a történeteket, pláne az illusztrációkat , külön kiemelném a ’83-as kiadás szellemes, kedves rajzait, szóval miután a kisasszony elaludt, én sem tudtam letenni, muszáj volt végigolvasnom a többi mesét is. 20 év elteltével is ugyanolyan élmény volt olvasni.

>!
Gáborr_Nagy
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Nagyon erőltetett és bárgyú mesék ezek, zűrös eredetmonda-utánzatok, tele felesleges ismétlésekkel, eléggé száraz és humortalan.

>!
bozs
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Most valahogy pont ilyen könnyed, gyermeki kikapcsolódásra vágytam. Megtudtam, hogy miért van a tevének púpja, az orrszarvúnak miért olyan hurkás a bőre, a leopárd miként lett foltos, az elefántnak ki segített hosszú orrot csinálni, a kenguru mikor tanult meg olyan nagyokat ugrani, hogyan alakult ki az armadilló – amiről először nem is tudtam, hogy micsoda, de a kedvencem amikor a macska háziállatnak állt. Jót szórakoztam!

>!
Woland
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Rudyard Kipling (1865-1936) Bombayban született, majd később bejárta szinte az egész világot. A nevét mindenki ismeri, mint A dzsungel könyve (1894) szerzőjét, bár valószínűleg inkább a Disney-feldolgozás miatt (a Kipling-által írt könyv egy novellagyűjtemény). 1907-ben Kipling máig legfiatalabbként megkapta az irodalmi Nobel-díjat is.

Az elefántkölyök egy mesegyűjtemény, melyből megtudhatjuk, hogyan lett púpos a teve, hogyan lett ráncos az orrszarvú bőre, hogyan lett foltos a leopárd, hogyan lett ormánya az elefántnak, miért tud olyan nagyot ugrani a kenguru, hogyan jött létre az armadilló (google it!), miért lett olyan a rák, amilyen, hogyan lett háziállat a cica, és hogyan tanította móresre egy indiai király a feleségeit a pillangó segítségével.

A mesék nagyon aranyosak, akinek van gyereke, szerezze be és olvasgassa neki, ha egyszer nekem lesz sajátom, én is így fogok tenni.

>!
alterna
Rudyard Kipling: Az elefántkölyök

Számomra az utolsó két történet volt tanulságos: A magányosan sétáló macska és A pillangó, aki toppantott. Valószínű, hogy mindegyik mesének van valami mélyebb üzenete, nekem ez a kettő volt az, ami bejött.


Népszerű idézetek

>!
psn

Úszni tud, szúrni nem,
lusta-tömzsi, ismerem.
Szúrni tud, úszni nem,
tüskös-tövises, ismerem!

Az armadilló keletkezése


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Dumbó
Walt Disney – Dumbó új mutatványa
Jean de Brunhoff: Babar utazása
José Morán – Simon Mendez: Adni vagy kapni?
Fáni és barátai
Bogos Katalin: Bumbi
Marton Lili: Bambó
Walt Disney – Tarzan és a dzsungelolimpia
Walt Disney – Dumbó kalandjai Afrikában
Marosi László (szerk.): Ormi