„Hallgass, várj és figyelj: ez az eset akkor esett, édes gyermekem, amikor a háziállatok még vadak voltak. Vad volt a kutya, vad a ló, a tehén, a juh, és vad volt a disznó – vadabb már nem is lehetett –, s ott járkáltak a ringó-rengő rengetegben a maguk vad csapásain. De minden vadállatok legvadabbika a macska volt. Magányosan kószált, s minden hely egyforma volt neki.” – Így kezdi bűbájos meséjét Kipling a macskáról, amelyben elmeséli, miképpen szelídült a házhoz a macska. De ez a varázslás csak félig sikerült, „mert ha a hold felkél, s leszáll az éjszaka, ismét csak az a macska, aki magányosan sétál, s akinek minden hely egyforma. Ilyenkor aztán kiszökik a ringó-rengő rengetegbe, vagy a nyirkos, vad fákra vagy a nyirkos, vad háztetőkre, s vad farkát csóválva járkál a maga vad csapásain.”
A mesét Jékely Zoltán költői fordításában, Szántó Piroska illusztrációival nyújtjuk át a kis olvasóknak.
A magányosan sétáló macska 57 csillagozás

Nagyon hangulatos kis történet az emberek és az állatok viszonyáról. Azért valahol szemétségnek tartom, hogy azt az állatot, aki nem óhajtja szolgálni az embert, folyton elkergetik.
Mint macskakedvelő, kit kiskora óta körbevettek a sziszák, kedveltem ezt a könyvecskét. Az illusztrációk sokat dobtak a hangulatán, bár meg kell jegyeznem, hogy a 17. oldalon található festménytől megijedtem. Nekem túlságosan is groteszk volt az a baba. :D
Érdemes minden macskakedvelőnek és állatbarátnak elolvasnia. =)

Hát igen, Kipling. Mit is mondhatnék. Nem hiszem hogy ez egy gyereknek való mese, vagy mindenképpen érettebbnek, hajlamos vagyok azt gondolni Kiplinget szerették ugyanúgy lemeseírózni mint Carrollt. A vége miatt nem öt csillag, de egyébként nagyon tetszett. Szinte letehetetlen ha lehet ezt mondani egy „mesére” sok minden miatt az amúgy de inkább fromailag semmint tartalomra, szerintem sokan nem vették/veszik észre a másodlagos jelentését a történetnek. Én nagyon magamra ismertem benne :D
Szóval Kipling egy zseni…
De azért… én mégis csak a macska vagyok, aki egyedül járok sétálni és énnekem minden hely egyforma jó… ;)

Varázslatos kis mese arról, hogyan tartotta meg függetlenségét a macska, költői fordításban, gyönyörű illusztrációkkal.

Az egyik, ha nem a legkedvencebb mesém a világon. A nagymamán olvasta nekem, mikor még nagyon pici lány voltam. A hollókirály c. mesegyűjteményben van benne (ha jól emlékszem 1930 körüli kiadásban), amit azóta szigorúan 10 millió lakat alatt őriztetik. Anno olvastam a húgomnak is, neki már nem tetszett annyira, amit nagyon sajnáltam. Nagy vágyam az is, hogy egyszer majd a saját gyerekeimnek olvashassam. :)

Természetesen vad volt az ember is. Borzasztó vad. Nem is szelídült meg addig, amíg az asszonnyal nem találkozott, s az meg nem mondta neki, hogy semmi kedve vad módjára élni. Kinézett egy takaros, száraz barlangot, hogy nyirkos avarvacka helyett abban aludjék; a barlang földjére tiszta homokot hintett, csinos rőzsetüzet gyújtott a barlang zugában, s egy vadló száraz bőrét akasztotta keresztbe – farkával lefelé – a bejárat elé. Aztán így szólt:
– Töröld meg a lábad, lelkem, mikor belépsz; mostantól már ez lesz a lakásunk.