A ​magányosan sétáló macska 57 csillagozás

Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

„Hallgass, várj és figyelj: ez az eset akkor esett, édes gyermekem, amikor a háziállatok még vadak voltak. Vad volt a kutya, vad a ló, a tehén, a juh, és vad volt a disznó – vadabb már nem is lehetett –, s ott járkáltak a ringó-rengő rengetegben a maguk vad csapásain. De minden vadállatok legvadabbika a macska volt. Magányosan kószált, s minden hely egyforma volt neki.” – Így kezdi bűbájos meséjét Kipling a macskáról, amelyben elmeséli, miképpen szelídült a házhoz a macska. De ez a varázslás csak félig sikerült, „mert ha a hold felkél, s leszáll az éjszaka, ismét csak az a macska, aki magányosan sétál, s akinek minden hely egyforma. Ilyenkor aztán kiszökik a ringó-rengő rengetegbe, vagy a nyirkos, vad fákra vagy a nyirkos, vad háztetőkre, s vad farkát csóválva járkál a maga vad csapásain.”
A mesét Jékely Zoltán költői fordításában, Szántó Piroska illusztrációival nyújtjuk át a kis olvasóknak.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1989
30 oldal · ISBN: 9631163628 · Fordította: Jékely Zoltán · Illusztrálta: Szántó Piroska

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Szentinel >!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Nagyon hangulatos kis történet az emberek és az állatok viszonyáról. Azért valahol szemétségnek tartom, hogy azt az állatot, aki nem óhajtja szolgálni az embert, folyton elkergetik.

Mint macskakedvelő, kit kiskora óta körbevettek a sziszák, kedveltem ezt a könyvecskét. Az illusztrációk sokat dobtak a hangulatán, bár meg kell jegyeznem, hogy a 17. oldalon található festménytől megijedtem. Nekem túlságosan is groteszk volt az a baba. :D

Érdemes minden macskakedvelőnek és állatbarátnak elolvasnia. =)

1 hozzászólás
gab001>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Egy tanulságos kis történet, ami az ember és az állatok közi kapcsolat kialakulásáról szól. Kedves, szívmelengető szavakkal mesél a macska önfejűségéről. Igazi, gyerekeknek való esti mese, ami játékosan tanít.

Scalard>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Hát igen, Kipling. Mit is mondhatnék. Nem hiszem hogy ez egy gyereknek való mese, vagy mindenképpen érettebbnek, hajlamos vagyok azt gondolni Kiplinget szerették ugyanúgy lemeseírózni mint Carrollt. A vége miatt nem öt csillag, de egyébként nagyon tetszett. Szinte letehetetlen ha lehet ezt mondani egy „mesére” sok minden miatt az amúgy de inkább fromailag semmint tartalomra, szerintem sokan nem vették/veszik észre a másodlagos jelentését a történetnek. Én nagyon magamra ismertem benne :D

Szóval Kipling egy zseni…

De azért… én mégis csak a macska vagyok, aki egyedül járok sétálni és énnekem minden hely egyforma jó… ;)

AeS P>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Ez a világ legcsodálatosabb meséje, Jékely Zoltán pazar fordításában. Az iskolás időszak mesemondó versenyeiből okulva megfogadtam, hogy soha nem fogok kényszerből megtanulni egyetlenegy mesét sem fejből, de ezt azért muszáj lesz.

mongúz P>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Nagyon tetszett. Igazi ős mese, amely ősképekkel operál. Az egész mesének olyan hangulata van, mintha ősemberek mesélnék az őstűz körül, aztán a lezárása meg a magyar népmesék rajzfilm változatát juttatja az ember eszébe.
És a kiadás is nagyon igényes, gyönyörűen illusztrált.

vorosmacska>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Varázslatos kis mese arról, hogyan tartotta meg függetlenségét a macska, költői fordításban, gyönyörű illusztrációkkal.

Uzsonna>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

A Fülesben olvastam először képregény formájában és nagyon tetszett! Nemhiába, a macska a kedvenc állatom.

Sketchy I>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Hű, ezt anno nagyon szerettem. A rajzok tökéletesek a meséhez, és még ma is ugyanúgy melengeti a szívemet, mint régen. Annyira kerek történet, hogy majdnem olyan, mintha népmese volna. Imádom. (És hajrá macskák!)

Kristiina>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Az egyik, ha nem a legkedvencebb mesém a világon. A nagymamán olvasta nekem, mikor még nagyon pici lány voltam. A hollókirály c. mesegyűjteményben van benne (ha jól emlékszem 1930 körüli kiadásban), amit azóta szigorúan 10 millió lakat alatt őriztetik. Anno olvastam a húgomnak is, neki már nem tetszett annyira, amit nagyon sajnáltam. Nagy vágyam az is, hogy egyszer majd a saját gyerekeimnek olvashassam. :)

imma P>!
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska

Gyönyörűek a képek és a stílus, nagyon tetszik, és az egészet nagyon tudnám szeretni is, ha a vége kicsit pozitívabb lenne a férfiakra nézve.


Népszerű idézetek

imma P>!

Természetesen vad volt az ember is. Borzasztó vad. Nem is szelídült meg addig, amíg az asszonnyal nem találkozott, s az meg nem mondta neki, hogy semmi kedve vad módjára élni. Kinézett egy takaros, száraz barlangot, hogy nyirkos avarvacka helyett abban aludjék; a barlang földjére tiszta homokot hintett, csinos rőzsetüzet gyújtott a barlang zugában, s egy vadló száraz bőrét akasztotta keresztbe – farkával lefelé – a bejárat elé. Aztán így szólt:
– Töröld meg a lábad, lelkem, mikor belépsz; mostantól már ez lesz a lakásunk.

5. oldal

AeS P>!

De azért most is a magányosan sétáló macska vagyok, s nekem minden hely egyforma.

(Móra, 1989)

AeS P>!

Hallgass, várj és figyelj; ez az eset akkor esett, édes gyermekem, amikor a háziállatok még vadak voltak.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Beatrix Potter: Tomi Cica kalandjai
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
T. Aszódi Éva (szerk.): Harmadik meséskönyvem
Sebők Zsigmond: Városi cica falun
Sebők Zsigmond: Falusi cica Budapesten
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak
Timo Parvela: Miú és Vau esti meséi
Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka!
Cynthia Paterson: A titkos recept
Margery Williams: A bársony nyuszi avagy a játékok életre kelnek