Mindfulness-kalauz 23 csillagozás

Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Száz éve még senki sem halt bele a stresszbe – ezt a fogalmat mi találtuk ki, és hagytuk, hogy mára a stressz irányítsa az életünket. Az evolúció lehetővé teszi, hogy tizenöt centis tűsarkon egyensúlyozzunk, de érzelmileg még mindig a vízi életformák szintjén tengődünk. Ruby Wax szerint ezekre a modern problémákra a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét a megoldás, ami nem azt jelenti, hogy egyenes derékkal, törökülésben ülünk egy dombon, és mantrát dúdolunk. A tudatos jelenlét olyasmi, ami mindenkinek hasznára válhat: megtanuljuk észlelni a gondolatainkat és érzéseinket, hogy valóban megélhessük az életet.

A szerző humorista, a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia szakértője, a legújabb tudományos eredményekből kiindulva fesztelen, közérthető stílusban mutatja be, miért és hogyan változtassunk az életünkön. Kapcsolatunk javításához, gyerekeink neveléséhez adott tanácsain túl hathetes tudatos jelenlét programját is megismerhetjük.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633043684 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Enciklopédia 27


Most olvassa 12

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

A tudatos jelenlétről szóló, főként tudományos könyvektől jelentősen eltér a Mindfulness-kalauz, amely egyedi stílusban közelíti meg a témát. Sajnálom, hogy csak most jutott el hozzám, mert igen közérthetően tárja az olvasók elé mind az elméletet, mind a gyakorlatot. Kezdőknek emiatt különösen ajánlom, mert nagyon olvasmányos és könnyen emészthető, ugyanakkor a tudományos háttér ennek ellenére egyáltalán nem sérül. Meg kell említenem, hogy a humoros, sztorizós, laza stílus túlságosan nyugati a magyar ízlésnek, ez sokakat zavarhat olvasás közben. Ennek ellenére nekem kifejezetten tetszett, hogy az írőnó bátran leírja saját küzdelmét a depresszióval, és kusza, állandóan zakatoló gondolatait sem kendőzi el.

A legjobb azonban a hathetes tréning fejezete, amelyet gyerekjáték elsajátítani a kiadványból, hiszen nemcsak hihetetlenül érthető, de különböző alternatívákat is ad, például a tudatos mozgás akár az edzőteremben is elvégezhető. A hatodik hét programja pedig kiválóan átülteti a mindfulnesst a mindennapokra, egy dolgozó ember hétköznapjaiba. A leírásból könnyedén és csodásan ki tudtam alakítani a saját napi rutinomhoz alkalmazkodó ütemtervet.

Amiért mégis le kellett vonnom egy csillagot, az a könyv második része. Már a társas elme című fejezettől igen keveset kaptam, a szülőknek és a gyerekeknek szóló részek viszont aránytalanul hosszúra sikerültek. Szerencsésebb lett volna egy külön könyvet szentelni ezeknek, hogy jobban elérje a célközönségét.

>!
lindiszm
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Húú, nagyon túltolta a jófejkedést és poénkodást. Az elején még jópofa volt, de aztán kezdte megfeküdni a gyomromat ez a „szúrjunk be minden harmadik mondatunk után egy poént” stílus. Túl laza akart lenni, túlzottan be akarta lopni magát az olvasó szívébe, nálam viszont ezzel pont az ellenkezőjét érte el. A kevesebb néha több! Itt-ott felbukkant némi bújtatott rosszindulat, káröröm és lenézés is, amit bevallom, nem igazán tudok hova tenni, de kétlem, hogy ez diplomás pszichológushoz méltó viselkedés, vélekedés lenne…
Pozitívum viszont, hogy a neurológiával és biológiával kapcsolatos száraz részekről úgy tudott beszélni, hogy ne unjam magam halálra a második oldal után.
A gyerekekkel foglalkozó rész kifejezetten nem tetszett, túl részletes, sokat ismétel, emiatt szájbarágósnak tűnik, szóval azt a fejezetet kb a tizedik oldal után átlapoztam.
A könyv végén található minta tréning érdekesnek tűnik, egyelőre csak apróbb változtatásokat próbálok bevezetni az életembe, de később ki fogom próbálni azt is.
Ez volt az első tudatos jelenléttel kapcsolatos olvasásom, a módszer tetszik, a tálalás kevésbé, így utólag már úgy gondolom, jobb lett volna másik könyvvel kezdeni, olyannal, amelyikben kevesebb a stand-up comedy.

>!
aranyszivárvány
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Az írónő stílusa nekem sajnos nem jött be, nagyon sokszor rettentő erőltetettnek éreztem a poénjait.. A „Tudatos jelenlét csecsemőknek, kisgyerekeknek, nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak” rész szerintem aránytalanul hosszú a maga 66 oldalával, aki a gyereknevelésben szeretné alkalmazni a mindfulnesst, az úgyis arról szóló szakkönyveket olvas, egy ilyen alapokat boncolgató, mindennapi életet könnyítő, általános ismeretterjesztő könyvben szerintem indokolatlan ilyen részletesen taglalni a témát. Ráadásul sokkal szárazabbra sikeredett, mint a korábbi fejezetek, így ezt a részt eléggé untam.
A hétköznapokba beépíthető tanácsok viszont kifejezetten hasznosnak és egyszerűen kivitelezhetőnek tűnnek (ami nagy előny), biztosan kipróbálok többet is, illetve a 6 hetes tréninget is végig fogom csinálni.

>!
kávésbögre P
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Ruby Wax stílusa szerintem egészen lehengerlő: néha a metrón is hangosan felkuncogtam, olyan jókat derültem a személyes részeken. Alapvetően érdekes volt, még kedvet is kaptam megcsinálni a 6 hetes tréninget (nem, azóta sem kezdtem el), viszont a vége fele úgy éreztem, újra és újra ismétli önmagát – ezért az egy csillag levonás. Továbbá a kisgyerekes rész számomra borzasztó unalmas volt, de talán csak azért, mert nem én voltam a célközönség. Örülök, hogy megvan a polcomon, vissza fogok még térni hozzá a későbbiekben.

2 hozzászólás
>!
zsuzsyb
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Nemcsak hasznos, szórakoztató is volt a könyv, bár a kalauz szót kicsit erősnek érzem a címben. Inkább csak ízelítő, sok személyes vallomással.
Ennek a nőnek a humora és a látásmódja zseniális. Nem is tudom reggelente hányszor esett meg velem, hogy a könyvet olvasva a tömött buszon röhögnöm kell. Mondjuk nem különösebb dolog ez sem, mindenkivel megtörténik az ilyesmi, akár egy hétfői reggelen is… na de amikor nem tudod a röhögést abbahagyni?!

>!
bodr
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Jópofa nőci ez a Ruby Wax, és igazából a biológiai részekben sem találtam semmi kivetnivalót, úgyhogy le a kalappal előtte. :)
A saját élményes beszámolókat szerettem legjobban. A könyv végét egy picit untam, ahol kisebb / nagyobb gyerekek mindfulness okításáról írt egy-egy fejezetet, de ez is csak azért volt laposabb, mert ez engem nem érint. A hathetes programot kijegyzeteltem azzal az elhatározással, hogy egyszer belevágok, ha ehhez megfelelő körülmények állnak rendelkezésemre.

3 hozzászólás
>!
zsófcsa
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

érdekes olvasmány volt. ami teljesen megdöbbentett, hogy engem eddig egyáltalán nem érdekeltek az agy dolgai, de ez a nő úgy képes előadni a legszárazabb anyagot is, hogy egyenesen faltam a könyvet. külön tetszik, hogy ha egy kicsit szárazabb részt be is illeszt a pontosság érdekében, azt 'kipárnázza' egy-egy vicces saját sztorival, hasonlattal.
eddig is tisztában voltam azzal, hogy a stressz nagyon sok mindenre káros hatással van, egy-két tanácsot meg is fogadok, de mindezek ellenére nem hiszem, hogy nekiülök a gyakorlatoknak, nekem elég sok része belemagyarázásnak tűnik.

>!
ataron94
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Azt gondolom, egy regényt önmagáért olvas el az ember, csak úgy,cél nélkül,szórakozásból. Ezzel szemben egy üzleti,önfejlesztő könyvet azért, hogy valamit profitáljon belőle.
Én úgy érzem, nem nagyon tudtam ebből a könnyből elvinni semmit. Ami hasznos gyakorlati praktika, azt egyrészt,aki hallott már a mindfulnessről, annak valószínűleg nem volt újdonság, másrészt kb. 3 oldalnyi a 300ból,így emiatt felesleges volt egy teljes könyvet megírni és főleg ráaggatni a „kalauz” jelzőt.
Pozitívum,hogy az írónő személyes történetein keresztül megerősítést nyer,hogy mennyire fontos,hogy megtanuljuk uralni az elménket. Ráadásul ezek a történetek kifejezetten szórakoztatóak, az agyi működés és más bonyolult dolgok pedig egészen közérthetően vannak elmagyarázva. Az viszont nekem se tetszett,hogy minden egyes mondatba be akart tenni valami jópofáskodást.


Népszerű idézetek

>!
Szelén P

Seneca szerint az egyetlen tulajdonunk az elménk – minden mást ajándékba kaptunk.

Epikurosz azt állította, hogy a boldogságnak mindössze három lényegi összetevője van: a barátság, a szabadság (amikor senki tulajdona nem vagyunk) és a górcső alá vett élet. Minél több hiányzik ezekből, annál jobban vágyunk a hatalomra és pénzre, és az mindig boldogtalansághoz vezet.

Arisztotelész azt írta, hogy a boldogság a célok célja.

Nietzsche kijelentette, hogy a nagy boldogságot nagy szenvedés előzi meg.

Dr. Seuss arra intett bennünket, hogy ne sírjunk, ha valami véget ért, inkább mosolyogjunk, amiért megtörtént.

Kurt Vonnegut egyik regényében ezt írta: „Önöket is arra biztatom, hogy vegyék észre, mikor boldogok, és kiáltsanak fel, mormolják a bajszuk alatt, vagy legalább magukban jegyezzék meg: »Ha ez nem kellemes, akkor nem tudom, mi lehetne az!«”

Abraham Lincoln szerint a legtöbb ember olyan boldog, amilyen boldognak képzeli magát.

Buddha ismert mondása: „Az élet szenvedés.” (Imádom ezt a pasast.)

Ismeretlen személy: „Ha azt hiszed, a napsütés tesz boldoggá, sosem táncoltál még esőben.” (Ez az ember nyilván sosem volt még depressziós.)

XIV. dalai láma: „A boldogságot nem készen kapjuk – tetteinkből fakad.”

39-40. oldal, Miért vagyunk agyonhajszoltak? - A boldogság hajszolása (HVG Könyvek, 2016)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
Málnika P

De akkor is meg kell tanulnunk felismerni, mikor merülnek le a tartalékaink, és meg kell tanulnunk ilyenkor félreállni, pihenni, feltöltődni.

42. oldal, 1. fejezet (Miért vagyunk agyonhajszoltak?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
Málnika P

Szeretem, amikor valaki azt mondja: „Elcsesztem. Nem tudom, mit csinálok. Félek. Nem tudom, merre tartok.” Embernek lenni annyit tesz, hogy képesek vagyunk felvállalni a gyengeségeinket.

42. oldal, 1. fejezet (Miért vagyunk agyonhajszoltak?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
Málnika P

Amikor túlterheljük a számítógépet, van annyi eszünk, hogy kikapcsoljuk, és várunk egy kicsit, mielőtt újraindítanánk. Miért nem tudjuk megtenni ugyanezt önmagunkkal anélkül, hogy kudarcnak élnénk meg?

33. oldal, 1. fejezet (Miért vagyunk agyonhajszoltak?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
Málnika P

A stresszen rágódás stresszel bennünket, nem maguk az események.

19. oldal, 1. fejezet (Miért vagyunk agyonhajszoltak?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Kapcsolódó szócikkek: stressz
>!
Málnika P

A tudatos jelenlét segítségével megtanuljuk elfogadni, és nem megváltoztatni a dolgokat. Ez a belépő ahhoz a felismeréshez, hogy rossz dolgok is megtörténnek.

46-47. oldal, 2. fejezet (Tudatos jelenlét: Ki? Mit? Miért?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness
>!
Málnika P

Eszünk már van elég. Legyen elég szívünk is!

43. oldal, 1. fejezet (Miért vagyunk agyonhajszoltak?)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
BZsofi +SP

A multitasking is olyan csodálatos képesség, amellyel az egész állatvilágban csak az ember rendelkezik. Egyetlen más élőlény sem képes ennyi mindennel zsonglőrködni egyszerre. Láttak már fejhallgatóval zenét hallgató, közben Twitter-üzenetet író és füves cigit szívó gazellát? Nem hinném. Büszkék vagyunk arra, hogy egyszerre több mindent is el tudunk végezni, hencegünk, hogy mennyi tevékenységet tudunk belezsúfolni egyetlen másodpercbe, ám mindez nemcsak a jelen megélését gátolja, hanem kiégéshez is vezet.

33. oldal, Miért vagyunk agyonhajszoltak? - Multitasking (HVG Könyvek, 2016)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Kapcsolódó szócikkek: gazella · kiégés · multitasking · Twitter · zene
>!
apple_pie 

Mindenki sopánkodik, hogy milyen sok a dolga, de mit tennénk, ha nem lenne semmi dolgunk? Tenni vagy nem tenni, ez itt a kérdés. Társadalmunk ma azt tekinti sikeres embernek, példaképnek, aki három percre sem áll meg egész nap, mert tárgyalásról ebédre, onnan edzésre, onnan megbeszélésre, onnan pedig koktélpartira rohan. Véleményem szerint azonban (és ezt mély együttérzéssel mondom) az ilyen embereket máglyán kellene elégetni, amiért mi, többiek érdemtelennek érezzük magunkat mellettük.
     Más lények tudják, hogy mi a dörgés. A madarak például több ezer kilométert vándorolnak a költőhelyükre, majd visszarepülnek egy kis kamatyolásra oda, ahonnan jöttek – mégsem panaszkodnak. Nekünk nem kell sem úszva, sem repülve, sem futva megtennünk több ezer kilométert, mégis össze akarunk esni a fáradtságtól, pusztán azért, mert tartani akarjuk a lépést a szomszéddal… aki tartani akarja a lépést az ő szomszédjával, aki viszont már az idegösszeroppanás szélén áll. Embernek lenni azt jelenti, hogy képesek vagyunk felvállalni a gyengeségeinket. Ha azt megtesszük, a környezetünkben élők együtt fognak érezni velünk, és empátiát mutatnak (ezek ritka reakciók) – ez a módja annak, hogy a világ kigyógyuljon a mohóság és a narcizmus betegségeiből.
     Fel kell ébrednünk, észre kell vennünk az elménk és a testünk által küldött jeleket. Időnként le kell lassítanunk, hogy észleljük azt, ami körülvesz bennünket. Nem azt mondom, hogy örökre álljunk le, csak legalább tankolni torpanjunk meg néha, mielőtt visszamennénk az életnek nevezett versenybe.

25-26. oldal

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

>!
Szelén P

Pedig kipróbáltam az egyszerű, hétköznapi terápiától kezdve számtalan bizarr alternatív terápiáig mindent. (…) Ne vessenek meg, de még olyan embernél is jártam, aki középkori öltözetben, ékes San Diegó-i kiejtéssel bizonygatta nekem, hogy sikerült összekapcsolódnia Merlinnel. A férje meg mézsört szolgált fel bőrmellényben, harisnyában, polip alakú csengettyűs bohócsipkában.

15. oldal, Előszó - Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének (HVG Könyvek, 2016)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Kapcsolódó szócikkek: Merlin · pszichoterápia

Hasonló könyvek címkék alapján

John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Michael Acton Smith: Belső csend
William Pullen: Fuss önmagadért
Rebecca E. Williams – Julie S. Kraft: A tudatos jelenlét a függőségből kivezető úton
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Corinne Sweet: Mindfulness
Thich Nhat Hanh – Lilian Cheung: Zamat
Rick Hanson – Forrest Hanson: A bennünk rejlő erő
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva