Lucy 34 csillagozás

Ruby Saw: Lucy

1942 nyarán a világ már teljesen beteg. A betegség neve: II. világháború.
Luan Keito, kínai pilóta kényszerleszállást hajt végre az angol Dawson farm közelében. Pearl Harbor után megváltozik a világ hozzáállása az ázsiai katonákhoz, így Luan nem számíthat semmi jóra a származását illetően. A két fivér, Adam és Sean azonnal a fejébe veszi, hogy jutalom ellenében leadják a férfit a helyi hatóságoknál. Lucy, a legkisebb Dawson azonban másképp gondolja, keresztülhúzza zsarnok testvérei számításait.
Luan és Lucy között barátság, majd szövetség szövődik, aminek hatására a lány felfedezi magában azt az erőt, amiről addig sejtése sem volt. Megszöknek a farmról, majd elindulnak a semleges Svájcba. Az útjuk nem zökkenőmentes. A nyomukban vannak a hatóságok, Lucy testvérei és a portyázók. A háború kellős közepén hajtóvadászat indul két ártatlan ember után.
Vajon megéri kockára tenni egy életet, egy másikért?

>!
Book Dreams, Gyömrő, 2023
170 oldal · ISBN: 9789635861552

Kapcsolódó zóna

!

Rubyverzum

66 tag · 255 karc · Utolsó karc: 2024. február 24., 11:33 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Luan Keito · Lucy Dawson


Kedvencelte 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bemese05 P>!
Ruby Saw: Lucy

Csodás történet volt amit Lucy elmesélt nekünk! Hihetetlen ereje és kitartása volt már fiatal korában is!
Nagyon megsirattam a könyv végét! Igazából az egyik szemem sír, a másik pedig nevet! Csodáltam azt amit sikeresen végig vitt annyira fiatalon! Remekül támogatták egymást a bajban Luannal!
Rubytól mindig egy nagyon erős női karaktert kapunk és ez minden alkalommal felüdülést nyújt! Ez a történet sem volt mindennapi és megszokott! Szeretem, h sosem tudhatjuk, h mit is fogunk olvasni! :)

2 hozzászólás
csakegyluca>!
Ruby Saw: Lucy

Azóta el szerettem volna olvasni a könyvet, mióta felkerült molyra. Különleges összeköttetésben állok a Lucy nevet viselő személyekkel, karakterekkel. Miért? Mivel a Lucy magyar megfelelője a Luca, tudtommal. Szóval ez is egy indok volt, amiért mindenképpen kezembe kellett hogy vegyem.
Igazán érdekes történet, történelmi háttérrel és egy beteljesületlen szerelemmel. Mindamellett, hogy ez egy háborús könyv, számomra kifejezetten limonádéként hatott. Bevallom, Lucyt nem kedveltem meg annyira, mint amire számítottam, de Luan szimpatikus volt nekem. Annyit el kell hogy ismerjek, Lucy erős és élelmes nő volt. Érdekes volt egy visszatekintést olvasni és a szereplők öregkorába belelátni.
Bevallom nem került bele a top 5-be, de szerettem ezt a könyvet. Izgalmas volt, kalanddal teli. Mindemellett, olyan igazságok és érzelmek voltak benne, hogy csak lestem! Köszönöm hogy elolvashattam. Mindenkinek ajánlom.

2 hozzászólás
KöfférTzitzah P>!
Ruby Saw: Lucy

A Lucy egy nagyon érzelmes, mély műre sikeredett, átitatva nosztalgiával, élettel, szerelemmel. Mindig is csodáltam azokat az írókat, akik rendelkeznek azzal a fajta tehetséggel, ami lehetővé teszi, hogy teljesen átélhessük a leírt érzelmeket, s úgy érezzük, valójában velünk történnek az események: a mi lelkünk és szívünk törik darabokra, együtt sírunk, s együtt nevetünk a szereplőkkel. Ez Ruby Saw-ról is elmondható; ha tőle olvasok, tudom, hogy fel kell készítenem magam a sorai által előidézett érzelmi viharra.

A történetet az idős Lucy meséli el nekünk, vagyis tulajdonképpen a Csak két lépés Észak-ból megismert Headley-nek, akit boldogan üdvözöltem, mint ismerős karaktert. Visszaemlékezései által tanúi lehetünk a 2. világháború idején átélt mindennapos félelemnek és nélkülözésnek, amin a farmon élő Dawson családnak is keresztül kell mennie. Bár mondhatnám, hogy a testvérek legalább egymás szeretetében és bátorító szavaiban vigaszt lelnek, azonban ez nem nincs így: a két fiúnál kevés gusztustalanabb ember létezik a világon, akik nem szégyellik úgy kezelni húgukat, mint egy egyszerű szolgát. Ebbe a képbe csöppen bele Luan Keito hadnagy, aki repülőgépével éppen a farm közelében landol, felforgatva a család életét. Lucy természetéből adódóan kedves, türelmes és gondoskodó, s ösztönösen felismeri a hozzá hasonló, igaz lelkeket, így rövidesen a rokonszenv közelebb hozza őket egymáshoz, ami által egy drámától mentes, de szívfacsaró történetet olvashatunk.

Az egész különlegessége, hogy a végkifejlet nem az, amire a szokásos romantikus regények alapján számíthatunk, hiszen ez nem egy lányregény, hanem a valóságot igyekszik visszatükrözni. Lucy idősebb énje is kissé rezignált, aminek ellenére értékeli és boldog attól az élettől, amit magáénak tudhat, ám ott sorakoznak benne a kérdések, hogy mi lett volna, ha…. Nehéz idők során abból a kevésből kell kihoznunk a legtöbbet, amint van, s ő ezt maximálisan meg is tette.

Rövid, de hatásos történet az elnyomásról, rabságról, emberi kegyetlenségről, és a felmerülő reményről, ami az ilyen nehéz időkben még nagyobb kapaszkodót jelent a kétségbeesett lelkeknek. Lucy és Luan története megmelengette a szívemet, és eszembe juttatta, hogy csak egy életünk van, amit igyekeznünk kell megbánások nélkül leélnünk. S hogy vannak olyan ketrecek, melyek zárjához saját bátorságunk a kulcs, csak önmagunkra kell találnunk ahhoz, hogy szárnyalhassunk.

Blogbejegyzés: link

vivi_reads>!
Ruby Saw: Lucy

Keserédes történetet, amely a szívekig hatol. Nagyon meghatódtam a befejezésen. Gyönyörű és kerek történetet kaptunk. Lucy egy odaadó mégis bátor nő volt, míg Luan teljesen kiegészítette őt. Sok-sok érzelem futott át rajtam az olvasás során. Azt hiszem új kedven Ruby Saw regényt avattam!♥

2 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Ruby Saw: Lucy

Végre Lucy a sarkára állt, és kiállt a testvérei ellen. Annyira imádom Ruby történeteit. Egyszerűen nem tud rossz történeteket írni, mindig van valami a tarsolyában, ami megmelengeti, összetöri, majd utána összefoltozza a szívemet. Lucy megkapta a saját happy endjét.

1 hozzászólás
Gaby_Roney IP>!
Ruby Saw: Lucy

Nehéz szavakba foglalni azt, amit a könyv elolvasása után érzek. Aki ismeri Ruby Saw könyveit, az tudhatja, hogy az írónő stílusa egyedi és megismételhetetlen.
Hosszú ideje vártam erre a történetre, és nyugodtan kijelenthetem, várakozáson felüli élményekben volt részem. Az az érzelmi hullám, amit kapunk a cselekményleírás során egyszerűen fenomenális. A történet összetett, a jelenetek tökéletesen kapcsolódnak egymáshoz. Folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem, talán azért, mert mindig okozott meglepetéseket az Írónő. Csak következtetni tudtam, mi fog történni, ám sosem úgy, és az történt, amire számíthattam. Szinte faltam a sorokat, és nagyon sajnáltam, amikor szünetet kellett tartanom, vagy vissza kellett térnem a szürke hétköznapokba.
Bevallom egy negatívum van számomra a könyvben: hogy véget ért. Én tudtam volna még olvasni Lucy és Luan kapcsolatáról.

Nagyon vártam, hogy beteljesedjen a kapcsolatuk, és végig reménykedtem benne, hogy az alaptörténetet, talán újra gondolta Ruby Saw, talán alakít rajta, talán… De nem így lett. :) ♥ Viszont a könyv végére értelmet nyert minden. Minden, ami ebben a könyvben benne van, és a sorok mögötti üzenetet sugallja az olvasónak. Mert van mondanivalója, elég komoly, elég mély, és eléggé tartalmas ahhoz, hogy odafigyeljünk rá.
Ez nem egy könnyed „nyári olvasmány”, és bárki is olvassa, kérem ne erre készüljön. Eleve a történelmi kor, amiben játszódik: a háború időszaka már ad egy alapállapotot, ahhoz, hogy tudjuk itt a lelki dolgokon lesz a hangsúly.

Viszonylag kevés karakter szerepel benne – pont annyi, ami az adott idősíkon kell – és megerősít minket abban, hogy Lucy Dawson élete során kik álltak hozzá közel, és kik voltak azok, akik valamilyen érzelmet váltottak ki belőle, ami által változtatott az életén.
Lucy karaktere igen erős személyiség fiatal kora ellenére. Egy igazi harcos, bár törékenysége is megmutatkozik a történet során. A helyzete kilátástalan, és Luan a legjobbkor érkezik az életébe. Számára a férfi egy kapaszkodó, egy lehetőség, egy jel, hogy változtatni tudjon az életén. Hatalmas elismerés, amiért meg is tette ezt.
Luan Keito igazi férfi karakter, aki az ázsiai kultúra megszemélyesítője. Határozott egyéniség, akinek nagyon tetszik a jelleme, és a megpróbáltatások során a reakciói. Tökéletes pasi!
Lucy bátyjai Sean és Adam óriási karakterek annak ellenére, hogy negatív szereplők. Számomra ők testesítik meg azokat az „elveszett lelkeket”, akiket a háború megviselt, felőrölt, és magával ragadva, lehúzott a mélybe. Mindketten a háborús időszak jelképei. Sajnálom, hogy nem derült ki, mi lett velük.
A további karakterek, akik megjelennek Lucy körül ők egységben alkotják a szeretetet, a családot, és a legfontosabb dolgot: a kapcsolódást Luanhez.

Összefoglalóan azt gondolom ezt a történetet nem lehet egy kalap alá venni, nem lehet csak úgy betenni a többi könyv közé. Ennek a történetnek tartalmi mondanivalója van, és mindenkinek a maga életszemlélete szerint kell ezt értelmeznie. Egy biztos: a könyv utolsó fejezeteiben, olyan magával ragadó cselekményelírást kapunk, amit képtelenség sírás nélkül kibírni. A múlt, jelen és jövő kerek egésszé áll, és bezárul az a bizonyos kör. ♥

Ez a könyv tényeket tár fel, felőröl, bekebelez, és oly’ annyira magával ragad, hogy amikor azt hinnénk, hogy az érzelmi hullámok tengerén elvesztünk, hirtelen felvillan előttünk a fény, a reménység csodája, amely a keleti égbolton ragyog. ♥

2 hozzászólás
amy_air_s_book P>!
Ruby Saw: Lucy

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek volt lehetőségük egy Bookstagram Tour keretén belül elolvasni ezt a történetet.

A szerző kezdeti munkáit olvastam már, mégis megmondhatatlan okból parkoló pályára tettem hosszabb időre. Molyos barangolás alkalmával már csak arra lettem figyelmes, hogy mennyire le vagyok maradva. Nos, a Lucy egy igazi gyöngyszem a munkái közül.

Maga a történetet két időben “játszódik”, de a jelentősebb meghatározó szálak a második világháború idején Angliában. Bepillantást nyerhetünk a háború idején uralkodó szörnyű helyzetbe, mindennapok meghatározó elemeibe. Ilyen időszakban ismerkedett meg egymással a két főszereplőnk Luan, a kínai pilóta és Lucy, egy farmon élő leányzó. A második világháborúban jelentős szereppel bírt, ki hova született, honnan származik. Alapkövet képez e két személy között, mely egy életre szóló köteléket jelent.

Kicsi a bors, de erős. – szokták mondani. Határozottan így éreztem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Amilyen rövid volt, annyira nagy hatást gyakorolhat az olvasóra. Nem könnyű téma a 2. világháború de mindenképpen szívet melengető belegondolni, hogy eme szörnyűséges múlt valakinek/ valakiknek tartogatott szép dolgokat is.

Magát Luan és Lucy kapcsolatát valahogy másképpen képzeltem el. Nem mondom, hogy csalódott voltam, de egy ilyen szoros kötelékhez, azt gondolnám ennél “több” kellett. De nem. És lehet ezért volt ilyen ütős? Rövidsége ellenére bőven akadnak benne hasznos információk

Talán az élet is csak akkor az igazi, ha van, ami fájjon, hogy érezzük, hogy élünk.

1 hozzászólás
rekamoly20 P>!
Ruby Saw: Lucy

Az ember bármit képes kibírni, de ha elveszít magából egy darabot, azt sohasem dolgozza fel.

Ez volt az első Ruby Saw könyvem, de biztosan nem az utolsó, mert imádtam. Nemcsak a cselekményt, hanem az írónő választékos írói stílusát is. Nagyon hálás vagyok a recenziós példányért @Ruby_εïз! ❤

Már a legelején berántott és el sem engedett. Abszolút felülmúlta az elképzeléseimet, mert bár csak 170 oldal volt, sok érzelmet kiváltott belőlem és a szemem sem maradt szárazon. Ez egy csodálatos könyv, amely a szívemig hatolt és azóta is sokszor gondolok rá.

A történet a 2. világháború idejében játszódik és szerintem teljesen jól leírja azt a hangulatot, ami abban az időben jellemezhette az embereket. S pont ezt miatt nem egy tipikus romantikus könyv ez, hanem annál sokkal, de sokkal több. ❤ A karakterek és a cselekmény is jól ki vannak dolgozva, nincsenek elhúzott és céltalan részek.

A történéseket Lucy szemszögéből ismerhetjük meg, aki az első perctől fogva szimpatikus volt számomra. Ő maga meséli el nekünk már idősen, hogy mi történt annak idején vele és a férfival, aki a Dawson farm közelében zuhant le a repülőjével. Rengeteget fejlődött, mert egy sokszor (okkal) meghunyászkodó lányból, egy erős és gondoskodó nővé érett. S ebben segítségére volt az úriember Luan, akinek megjelenése lehetőséget adott Lucynak arra, hogy végre saját kezébe vegye a sorsát és változtasson az életén. A barátságuk/kapcsolatuk kibontakozása gyönyörű volt… odafigyeltek egymásra, törődtek egymással. S bár épp csak megismerték egymást, érezni lehetett közöttük azt a bizonyos köteléket. Bebizonyították számomra, hogy érdemes küzdeni és nem szabad feladni, mert minden reménytelenségben van egy kis remény.

A végén az epilógus nagyon megható volt, s számomra azzal lett egész ez a rövid, de annál több érzelmet felvonultató csodaszép történet.

Nagyon köszönöm, hogy megalkottad nekünk ezt a fantasztikus könyvet! Ajánlom mindenkinek, aki szívesen részt venne egy mély érzelmekkel teli és elgondolkodtató utazáson! ❤

2 hozzászólás
Szabina_Darcsi P>!
Ruby Saw: Lucy

Elsősorban szeretném megköszönni az írónőnek és a kiadónak, hogy a Lucy bookstagram tour keretein belül elolvashattam a könyvet. Óriási megtiszteltetés, nagyon hálás vagyok a lehetőségért!

Lucy ember volt az embertelenségben. 17 évesen többet küzdött, mint bármelyikünk. Ember volt a talpán, aki nem viselte el az igazságtalanságot, a kegyetlenséget. Kiállt egy idegen mellett, saját testvéreivel szemben. Luan élete Lucynek köszönhetően maradt meg, neki köszönhette, hogy egy évszázadig élt.

Ez a történet szól a kitartásról, az erőről, az önzetlenségről, arról, hogy álljunk ki magunk és mások igazáért. És hogy emberek maradjunk a legnagyobb kegyetlenség közepén is. Szól egy beteljesületlen szerelemről is, ami életük végéig követte mindkét főszereplőnket. Bár nem értem Lucy miért nem ment Luan után, amikor lehetősége nyílt rá. Vajon tudta Davidet igazán szeretni?

Számomra nagyon betalált ez a történet , hiszen én magam is egy olyan ország lakosa vagyok, ahol jelenleg is háború folyik. Átéreztem azt a félelmet és bizonytalanságot, amit Lucy érzett. Bár az fejem fölött nem repülnek harci gépek, és nem robban bomba a közelemben, amikor kitört a háború és elhagytam az országot, féltem, hogy nem lesz már hová hazajönnöm. Ezeket az érzéseket éltem újra a könyv olvasása során. És a könyv világította meg, hogy legyek hálás azért, hogy a félelmem nem valósult meg.

Azt hiszem ez az új kedvencem Rubytól, köszönöm az élményt ! ✨♥

_Lexy_ P>!
Ruby Saw: Lucy

Először is, szeretném megköszönni @Ruby_εïз , hogy előolvasója lehettem ennek a gyönyörű történetnek.

Az írónő mindig más-más oldaláról mutatkozik be, egy- egy történet megírása alatt.
Legyen szó bármilyen műfajról, abban biztosan remekelni fog.
Ruby törtènetei olykor elgondolkodtatóak, szívbemarkolóak, vagy éppen társadalom kritikát tár az olvasó elè. Némelyik sztori kikapcsol és szórakoztat, míg egy másik történet a lelkedig hatol.

Nos, a Lucy, pont egy olyan sztori, ami olvasás után sem ereszt. Gondolkodásra késztet, és megmutatja,hogy egy embertelen világban is még vannak olyan emberek, akik képesek az empátiára, szeretetre.

Lucy egy csodálatos teremtmény, akinek gyönyörű lelke van. Szülei elvesztése után, egyedül maradt a fivéreivel, de sosem alakult ki közöttük szoros testvéri kapcsolat.
Amikor a testvérei visszatérnek a frontról, onnantól kezdve, inkább volt cselèd, mint egy megóvni való hug.
A háború kivesz az emberből, megtör és sebezhetővè tesz. Náluk, ez hatványozottan is igaz volt. Sajnos, nem csak a sok értelmetlen halál és a háború okozta érzelmi összeroppanás volt az, ami miatt ennyire kifordultak magukból, hanem a sérült egojuk, a megtèpázott becsületük is nagyban hozzájárult.
Minden rosszèrt Lucy-t okolták, minden az ő hibája volt. Sosem védték, csak lelkileg terrorizálták, olykor már más célból is próbálták megközelíteni. Negatív személyiségük ellenére is érdekes karakterek voltak. Mind a ketten bizonyítékok arra, hogy a háború mivé képes megváltoztatni az embert. Hogyan veszik ki valakiből az emberség.
Lucy inkább meghajolt előttük, mintsem magukra hagyja őket. Mélyen legbelül már számtalanszor fellázadt. Egyedül szeretett tanyája volt az, ami életben tartotta, nap mint nap. Csak emiatt, élte túl a napokat, csak emiatt tartott ki a végsőkig.

Amikor egy lezuhant katona élete múlott rajta, Lucy nem tudta tovább nézni fivèrei kegyetlenségèt. Luan életét tartotta szem előtt, mindent megtett, annak érdekében,hogy eljutassa a kitűzött célig.
Luan és Lucy között, már a legelején kölcsönös szimpátia alakult ki, mely a menekülésük során, csak jobban elmélyült. Luan egy igazi katona volt, akinek helyén volt a szíve. Mikor Lucy élete hajszálon múlott, nem habozott cselekedni. Sérülés ide vagy oda, mindig is őt védte.
A történet során Lucy nagyon szép karakter fejlődésen ment keresztül. Igazi, bátor nővé érett, aki soha többé nem hagyta, hogy mások irányítsák az életèt.
Luan és Lucy kapcsolata nagyon szépen volt megírva. A fokozatos bizalom egymás iránt, az egymás életéért való aggódás végig jelen volt. Noha, nem mondhatnám azt,hogy mèly szerelem alakult ki közöttük, de a történtek után a lelkük örökre eggyé kovácsolódott.

Annyira,de annyira szurkoltam,hogy ne az legyen a vége, aminek lennie kellene, hanem kapják meg a jutalmukat.

Nem egy vidám történet,hiszen a háború sosem volt az. Az utolsó pár oldal, nagyon szívbemarkoló volt, fájt a lelkem értük. Az a be nem teljesült szerelem, vajon,ha másképp dönt Lucy ,akkor jobb vagy rosszabb élete lett volna?

Egy levél nyitotta fel a szemét, és végül megtette azt, amit sok – sok évvel ezelőtt meg kellett volna tennie.

Összességében nagyon tetszett a történet. Minden benne van, ami egy háborús, lélektani történethez kell. Elgondolkodtat és sokáig nem ereszt. Az ember ilyenkor jön rá,hogy mennyire esendő és bizony érdemes minden napot, úgy élni,mintha az lenne az utolsó.

Luan és Lucy bebizonyította,hogy legyünk bármilyen különbözőek, legyen bármilyen remènytelen is a helyzetünk, vannak még jó emberek,akikért érdemes küzdeni. Sosem szabad feladni, mindenkiben ott él egy Lucy.

Az utolsó oldalak miatt, vérzett a szívem. Szerintem tökéletes lezárást kaptunk, és valamilyen szinten boldog befejezést is.

https://lexykonyvotthona.blogspot.com/2023/02/ruby-saw-…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ruby_εïз IP>!

Eljön az ember életében az a pillanat, amikor megérti, hogy hiába van ő nehéz helyzetben, vannak nála sokkal elesettebbek.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
Ruby_εïз IP>!

A bűn mindenkinek mást jelent.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
Ruby_εïз IP>!

Ha az ember életében eltűnnek a biztos pontok, akkor tanácstalanul áll a világ előtt, mert senki sem fogja a kezét.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
Ruby_εïз IP>!

Az ember bármit képes kibírni, de ha elveszít magából egy darabot, azt sohasem dolgozza fel.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
B_Kittina P>!

Amíg fájdalmat érzel, addig élsz. Amíg más fájdalmát átérzed, addig vagy ember.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
B_Kittina P>!

Álmainkban a világ olyan, amilyennek szeretnénk.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
B_Kittina P>!

Mondják, semmi sem történik véletlenül, de azt nem említik, mekkora horderejű maga a történés. És azt sem, hogy az ember nem ismeri fel azonnal a jelentőségét.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
amy_air_s_book P>!

Talán az élet is csak akkor az igazi, ha van, ami fájjon, hogy érezzük, hogy élünk.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
Niki P>!

Persze nem élünk örökké, de jobb hiú ábrándokban létezni, mint szembenézni az elmúlással.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
Guminudli P>!

Az idő előrehaladtával megtanultam, hogy felesleges olyanért pörölni, ami már elmúlt. Csak kiveszi az ember amúgy is kevéske erejét.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Dawson
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Egy új korszak hajnala
R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes
Gaby Roney: A Huszár esküje
Lione Stanislav: Csillagom
Karády Anna: A füredi lány
Rebecca Yarros: Fourth Wing – Negyedik szárny
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash – Vérből és hamuból
María Dueñas: Öltések közt az idő
Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye