Árnyékkert 60 csillagozás

Rubin Eszter: Árnyékkert

Az ​Árnyékkert fordulatos, nagy ívű családregény, amely finom iróniával vezet végig a Stark-ház harminc évet felölelő krónikáján.
Az 1980-as években kezdődő és napjainkig ívelő történet két főhőse, Gyuri és Lia kamaszkori szerelemből lép át a házasságba. Eleinte jól alakul az életük, a rendszerváltás lehetőségeit megragadva igyekeznek előrejutni. Gyermekeik születnek, karriert és házat építenek, ám az otthonuk falán egy napon repedés jelenik meg. Ezt követően, rejtélyes módon, a kapcsolatuk és az életük is repedezni kezd. A házuk mintha önálló életre kelne, a dolgozószoba külső fala eltűnik, sűrű borostyánból nőtt függöny zárja el a nappaliba nyíló ajtót. A különös hely mindenkit megbabonáz és hatalmában tart.
A szereplők szélsőséges érzelmek rabjaivá válnak, egyre inkább az elemi ösztönök és nyers érdekek vezérlik őket, még a lelki bántalmazástól sem riadnak vissza. Titkokat rejtegetnek, megcsalnak és megcsalatnak. A romlás feltartóztathatatlannak tűnik, és felfal… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2019
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751175
>!
Jaffa, Budapest, 2019
344 oldal · ISBN: 9789634752592

Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

”Nem lehet megváltoztatni, ami megtörtént. De ne feledd, minden egyes nappal egyre fogy a jövő, és gyarapodik a múlt, amit ostoba illúziók kergetésére fecséreltél. Minden pillanattal bővül az eltékozolt idő mennyisége.”

Az Árnyékkert különleges hangulatát már a borító is előrevetíti, a szimbólumokban gazdag, igényes írás pedig egy rendkívüli olvasmányélménnyel ajándékoz meg. A magyar családregény a Stark-ház történetét meséli el, az évszakok váltakozását követve. Gyuri és Lia kapcsolata egy lendületes levelezésből bontakozik ki, ám már akkor jelek sokasága utal arra, hogy ez a két ember biztosan nem egymásnak lett teremtve. Mégis összeházasodnak, és úgy tűnik, boldogan élnek gyerekeikkel, ám legendás házukon egyszer csak repedések és penészfoltok jelennek meg, amivel együtt a családi idill is meginog. A család történetét erősen átszövik a titkok, a hazugságok, a bizonytalanság és az önsorsrontás. A misztikum is egyre erősebb szerepet kap, amely viszont számomra kevésbé volt befogadható, a csavart hozó spoiler lezárás pedig az egyediség után nekem kissé sablonos írói húzásnak tűnt. Mindent egybevetve kifejezetten élveztem az első olvasmányomat Rubin Esztertől, amely csak úgy sodort magával és igazán elvarázsolt.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Egy mérgező kapcsolat különleges környezetbe helyezése, egy mozaik család rémálomba illő bemutatása. Lia a kert, liánjaként működő manipulatív karakter, Stark Gyuri pedig tervez, alkot, saját boldogságát alárendeli a családjának. A bizonytalan alapokra, hazugságokra felépített hatalmas ház foglyai, ami ugyanúgy reped, roskadozik, mint lakói. Aztán mi is összeomlunk, egy más világba csöppenünk, értetlenül állunk a misztikumba hajló folytatásban. Legalábbis én kezdtem elveszíteni a fonalat, nem tudtam teljesen magamévá tenni ezt a szürreális, álomszerű csapongást.

Kabódi_Ella P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

„Újrakezdte, hiába nem akarta, küzdött ellene, megint, és mégis élt.”

Ahogy elkezdem írni ezt a bejegyzést, éppen hajnali fél négy van. Órák óta fenn vagyok. Nyugtalan, zaklatott a lelkem, zakatol. Végiggondolom, mi történt. Ahogy felriadok az éjszaka közepén, rádöbennek a lámpa még ég, le sem oltottam, és én egy berögzült mozdulattal a könyv után nyúlok. Felütöm. Folytatom, ahol abbamaradt, amikor a szemem önkéntelenül is lecsukódott.

Rubin Eszter Árnyékkert című nagy ívű, merész, aprólékosan kidolgozott, családregénynek álcázott műve szürreális hangulatú, magával ragadó, lenyűgöző és őszintén szólva egészen megdöbbentő. Az első betűtől az utolsóig. Nem hagyott aludni sem. A varázslatos, ám majdhogynem kisérteties külcsín már azonnal felkelti a figyelmet, és az, akinek szeme van, azonnal érti a jelzést: a kissé baljóslatú borító egy különlegesen szerteágazó, fojtogató, mélyenszántó, hihetetlen történetet rejt. Rubin Eszter képzelőereje egészen döbbenetes, stilisztikai érzéke rendkívüli, eleven, és nagyon igényes. Szépen fogalmaz, érzékletesen. Csodásan megkomponált mondatok keverednek egyszerű, modern, minden cicomát mellőző kijelentésekkel. Ráadásul olyan kifinomult ravaszsággal, óvatosan adagolja, szórja elénk regénye esszenciájának morzsáit, hogy a végszó alapvetően üti szíven az olvasót. Be kell vallanom: nem erre számítottam. Jobban mondva, erre nem számítottam. Utólag visszatekintvén valóban, oldalról oldalra sűrűsödött a terep, a fájdalmasan realista, kíméletlen képet egyre inkább átszőtte valami sejtelmes, valóságon túli, zavaros képzet. A történet egy pontjától fogva érezni lehet, hogy valami rejtve van előttünk, hogy valamit nem látunk, ám a teljes igazság nem áll össze, egészen az utolsó oldalig.

Pontosan ettől olyan figyelemre érdemes ez a könyv. Minden sora egyre inkább magába vonz, magához köt, mint az a bizonyos damil azt a bizonyos Jámbor plüssmackót. Igazából már nagyon korán, az első fejezetekben megkapjuk a finom előremutatást. Az egyszerű, színtiszta jelenet a poros-romos pincében, egy elmúlt élet horgászzsinórral gúzsba kötött, összegubancolt emlékei közt kotorászó főhős valójában egy szépen kivitelezett intés.

A regény alapja tökéletesen klasszikus, mondhatni sablonos: családregény. Adott egy fiatal lány és egy fiatal fiú, akik egymásba szeretnek, családot alapítanak és hellyel-közzel egymás mellett megöregszenek. Harminc év történései elevenednek meg az oldalakon. Harminc kemény, brutális év borul ránk, hazugságokkal, aljas tettekkel, gondolatokkal terhesen, titkokkal, és indulatokkal át- meg átszőve. A történet legelemibb szimbóluma, a Zergehegyen álló Stark-ház (nem tudom szándékos-e a névválasztás, de nekem kifejezetten tetszik), egy omladozó, burjánzó, sötétlő, penészes, ám mégis régmúlt dicsőségében és hatalmasságában megbabonázó, varázslatos, nagyhatalmú hely. Innen indul ki minden, és ide is tér vissza minden. Valójában a főhős, Stark Gyuri legmélyebb lényegének ravaszul megkomponált kivetítése: lelkének és elméjének zavaros-csavaros, gyönyörű és félelmetes megtestesülése. A szerző a képzelet játékának szabad teret engedve kalandozik, mellőzve a kapkodást. Bár a felesleges időhúzást ő sem szeretheti, könyörtelenül elvágja az idő egyenes vonalát, ugrál, a legtöbbször majdhogynem észrevétlen. Az éles, éppen hogy csak logikus váltások mégis oly elegánsan siklanak egymásba, hogy a történet ezek ellenére is egybefüggő és érthető marad. Ugyanakkor ez a fajta történetvezetés bizonyos előremutató magyarázattal szolgál a végső megoldásra.

Úgy voltam én ezzel a regénnyel, hogy vonzott is, meg nem is. Ahogy ott ült a polcon, fenségesen és hívogatón, igazából nem tudtam eldönteni, mit is várok, várhatok tőle. Ám olvasás közben rádöbbentem, ez a választásom ezúttal egy életre szól. Sosem olvastam korábban az írónőtől, de ezentúl biztosan fogok. Rubin Eszter nem csak páratlanul tehetséges, de feltétlenül okos is. Az Árnyékkert egy zseniálisan felépített, felkavaró, minden idealista irányvonalat mellőző, pokolbugyorba vezető mélyutazás. Érzelmileg felhasít, megsebez. Rákényszerít, hogy tükörbe nézz. Kegyetlen, és félelmetesen gyönyörű. A magyar kortárs próza kiemelkedő darabja. Misztikus, szinte vészjósló hangulatával, sokfelé ágazó gondolataival, megejtően ötletgazdag, szépen árnyalt szimbólumaival, mágiával enyhén behintett szürrealitásával magába zár, és csak nehezen ereszt. Tökéletes.

Az eredeti bejegyzés a blogomban olvasható:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2019/06/rubi…

kriszet_Paulinusz P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Rubin Eszter egy csodálatos művet alkotott. Igen alkotott. Mestermunka.
„Szeret valakit az ember, és nem tudja megmondani, miért.”
Emberek jönnek-mennek, és véletlenül (véletlenül?) találkoznak. Nincs ebben semmi furcsa. Szerelembe esnek, összevesznek, rácsodálkoznak vagy elfordulnak a másiktól. Van aki megy tovább, van aki megragad. A sors nyálszerű, ragacsos hálója veszélyes. Talán ott van mindannyiunk körül csak láthatatlan, aztán ha megvan a kiszemelt áldozat szépen rátekeredik, mígnem gúzsba köt, szinte összeragaszt, és csapdában vagyunk. Persze ebből nem érzünk semmit.
„Nem tudta, hogyan keveredtek vissza, de hátborzongató volt a gondolat, hogy talán vég nélküli időhurokba került, melyből nincs menekvés. Körkörösen újból és újból megtörténik vele minden, mint már annyiszor, sosem fog szabadulni a pincéből, csapdába ejtette és nem ereszti a megfejthetetlenül rejtélyes ház.”
Az fogott meg ebben a könyvben, hogy a mondatok, érzések, benyomások, mesei elemek, a cselekvés mind-mind annyira rejtélyesre sikerült, így az első pillanattól tudtam, hogy ez az én könyvem. Nekem írta az írónő.
Egy családregény elején járunk, egy hatalmas, mindent elsöprő szerelem részesei, nézői vagyunk. Kibontakozik, akár egycsodálatos bimbó, vagy egy gubóban várakozó lepke. Mondhatnám költői szépségűnek is, de ahogy haladunk a sejtelmes mondatok erdejében, úgy kezdjük el érezni a zsigereinkben, hogy itt valami teljesen másról is szó van, itt valami történni fog, valami visszavonhatatlanul galád, szomorú, embertelen csúfság. Néhol annyira szorított a szívem!
Mit képes megtenni az ember magáért, a családért, a szerelemért, valamiért amit ő fontosnak érez. Mennyire tud elborult, hitszegő, arcátlan és aljas lenni? Mitől lesz az ember embertelen. Fontos kérdések. Ahogy haladunk előre mintha visszalépegetnénk az időben. Mintha elhalt időhurkok hajlanának egymásba, és egy-egy ponton kapjuk rajta magunkat, hogy nosza, most…de a pillanat végével máris rohan velünk tovább az idő. Lekéstünk, lemaradtunk, majd egy perc múlva már azt sem tudtuk, hogy miről. Eh, biztos csak egy kósza ötlet volt.
Ebben a történetben megtudtam hányféle arca létezik egy embernek. Ugyanakkor mindezek miatt rendkívül elszomorodtam. Ez a történet annyira életszagú, hogy akár igaz is lehet. Nem tudom. De én a magaménak éreztem teljesen.
És még egy mondatot muszáj vagyok leírni. A főszereplők egyike… két szép kis kezemmel tudtam volna tekergetni a nyakát!

pjutko>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Rubin Eszter nagy meglepetés volt számomra: iszonyú jól ír!

Az Árnyékkert a Stark család történetének 30 évét örökíti meg, de annyira jól, hogy csak úgy vitt magával a történet!
Valahol, valamikor volt egy olyan kérdés, volt-e már az olvasmányaidban olyan szereplő, akit nagyon nem szerettél? Hát itt volt talán az első. Mert Liácska (1. feleség) jellemfejlődése aztán egy fantasztikus jellemfejlődés…vagy jellem nem fejlődés! Stark Gyuri, a férj személyisége is nagyon érdekes, ők a kötet főszereplői…aztán apránként lépnek a történetbe a gyerekek, a feleség- illetve a férj ilyen-olyan kapcsolatai.
Valami félelmetes, mennyire meghatározó az ember gyerekkora!
Van a könyvben egy kis zsidó szál is, az is nagyon tetszett!

Fantasztikus könyv, csak ajánlani tudom!
Keresni fogom Rubin Eszter írásait!

2 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Kicsit nehéz helyzetben vagyok a mai ajánlóm megírásakor, mégpedig azért, mert roppant fordulatos, kiszámíthatatlan Rubin Eszter családregénye, és én nem fogok tudni ahhoz mérten megfelelő szavakat találni. Tehát előre is bocsánatot kérek, nem biztos, hogy elég koherens lesz a véleményem – de, legalább majd kiolvasható belőle, hogy milyen hatással volt rám a könyv ;)

A történet 1980-ban indul, levélváltásokból derül ki az olvasó számára, hogy mennyire lángoló, mindent elsöprő szerelembe esett egymással Molnár Kornélia (Lia) és Stark Gyuri. A tizennyolc éves lány még érettségi előtt áll, már cigizik, vermuthot iszik egy presszóban a barátnőivel, tehát nem az eszményi feleséganyag, viszont dekoratív és hatásosan fecseg. Gyurival való megismerkedésekor még egy másik fiú szerelme, a fiú a műegyetemi felvételi előtt, katonaként szolgál. Kettőjük levelezése előbb baráti, aztán lassanként egyre biztosabban szerelmi hangba megy át, míg Lia előző pasija, Gyuri volt katonatársa, barátja a lánnyal való szakítás után öngyilkosságot próbál meg.

Rubin Eszter regénye tele van útjelzésekkel és szimbólumokkal, azonban én csak az utóbbiakról fogok írni, mert nem szeretnék spoilerezni.
(tovább itt:
https://czenema.blogspot.com/2019/05/rubin-eszter-arnye… )

Etike P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Vártam már nagyon Rubin Eszter új könyvét, pláne, hogy a beharangozókból úgy éreztem, más lesz, mint az eddigiek.

Más is volt, de ugyanolyan jó, sőt!

A nyolcvanas évek elején járunk, mikor is kezdetét veszi a családregény. Stark Gyuri és Molnár Lia szerelme erősnek hat, nagyon vágynak egymásra, mindent megtesznek azért, hogy közös életbe kezdhessenek. Persze, meginog már az elején is a kapcsolat, de hát kié nem szokott?

Innen követjük őket albérleti kis lakásokon át végül fel a Zergehegyre, egy hatalmas, általuk épített házba. Ahol már megkezdődik a misztikum, Gyuri hangokat hall olykor, hogy nem jó ötlet építkezni. De a ház megépül, benépesül a gyerekeikkel, barátaikkal, bulikkal, de aztán megkezdődnek a gondok.

Nem is hétköznapi gondok, hanem mindenféle váratlan, mágikus-realista fordulat, mikor az ember nagy bólogatva olvas, aztán sok oldallal később eszmél fel, hogy TESSÉK? Pedig elsőre annyira illett a hangulathoz, és az olvasó se gyanakodott semmi különlegességre.

Tehát érkeznek ezek a fordulatok, a teljesen hétköznapi történet a feje tetejére áll, és igaz vagy sem, ezt mindenki emésztgesse maga.

Nagyon tetszett! És a borító is csodaszép.

3 hozzászólás
adrykacska>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Rubin Eszter Árnyékkertje egy olvasmányos, tanulásos és nem utolsósorban mai családregény. Már a címe is utal a tartalmára. A szimbolikus külsőt és belsőt mi magunk kódoljuk a saját nyelvünkre. Olvasás közben bárki érintetté válhat, és azon kaphatja magát, hogy ez velem már valamikor megtörtént. Különlegessége a regénynek, hogy mindenkinek szól, kortól és nemtől függetlenül. Éppen ezért az Árnyékkert olvasását széles körben javaslom.
http://adrykacska.blogspot.com/2019/06/harminc-ev-hazas…

Mpattus P>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Ez a regény fordulatról fordulatra bebizonyítja az olvasónak, hogy bármit is gondoljon, bármin is morfondírozzon, bármely szereplő álláspontját is próbálja mérlegelni vagy megérteni, a következő pillanatban az elbeszélő úgy tereli a cselekményszálakat, olyan jellemét mutatja meg karaktereinek és olyan élethelyzeteket teremt, ami rögtön felülírja korábbi elképzeléseinket.

A teljes véleményt itt olvashatjátok:
http://szembetuno.blogspot.com/2020/03/rubin-eszter-arn…

Kati3000>!
Rubin Eszter: Árnyékkert

Hihetetlenül fordulatos, magával ragadó regény, végtelen hullámvasút, amely még a legvégén is – amikor azt hittem több meglepetés már nem érhet – tartogat extra csavarokat. Jó sok gondolkodnivalót adott, még mindig a hatása alatt vagyok. Zseniális a történetvezetés az elejétől fogva elrejtett apró útjelzőkkel, amelyekre csak fokozatosan döbbentem rá, mit jelentenek, és a főszereplővel együtt vált világossá számomra is az egész kirakós. Mindenképpen el fogom olvasni még egyszer.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Mindened megvan, de neked csak a múlt kell. Nem lehet megváltoztatni, ami megtörtént. De ne feledd, minden egyes nappal egyre fogy a jövő, és gyarapodik a múlt, amit ostoba illúziók kergetésére fecséreltél. Minden pillanattal bővül az eltékozolt idő mennyisége."

317. oldal

Málnika P>!

(…) ahhoz, hogy az ember egy másiknak azt mondja, bízhat benne, ahhoz egy bizonyos fokú öntudat és biztonságérzet szükséges, és én mind a kettőt neked köszönhetem.

50. oldal

Málnika P>!

Nincs más megoldás, szembe kell nézned a valósággal.

269. oldal

Kókuszka>!

A régi dicsőség elhalt hámsejtek képében, mint vastag porréteg ült mindenen, elfedve a megkopott politúrt.

58. oldal

grid>!

Nemrég még megkérdõjelezhetetlenül velük volt, s nem vették észre, mikor, mely időpillanatban kezdte elhagyni őket. Mindig van egy végső perc, mérföldkő, amikor még bizonyosan megvan, s onnan ismerhetõ fel, hogy sosem tudhatjuk, hogy az lesz az utolsó.
A jövőből visszatekintve tűpontosan megállapítható, látjuk magunkat, amint gyanútlanul próbáljuk birtokolni, pedig világos, hogy már nem a miénk.

emma07>!

Amikor minden véget ért, és úgy tűnt, többé semmi nem fog elkezdődni. Maradt a nulla. A semmi.

NemesTimi P>!

Csak a feltétel nélküli szülői szeretet tesz valóságossá.

Caroline>!

Egy árva lepke álma tán az egész élet. (Adamis Anna)

V. rész

Takriszta>!

Túl nagy áldozat lenne mindenki részéről. A családjaink részéről. Nem áldozhatjuk fel őket csak azért, hogy mi ketten boldogok legyünk. Sajnos túl későn találkoztunk.

Suto_Andi>!

Ráébredt, hogy teljesen mindegy, melyik oldalon van, olyan súlytalan, akár elszállhat az egyre jobban besötétedő égbolt felé, vagy visszafordulva újra magára veheti az érzékelés nehezékeit, de mindkét állapot egy és ugyanaz, egy ovális tükör fényes felülete és foncsorozott hátlapja, amelyek ugyanannak a létezésnek elválaszthatatlanul összekapaszkodó oldalai. Ez nagyon megnyugtató volt.

31. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Esze Dóra: Két tojás
Ittzés Laura: Nyolc perc
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
Tóth Ágnes: Pokol az emeleten
Szilasi László: A harmadik híd
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Szomolai Tibor: Felvidéki saga
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Kepes András: Tövispuszta
Ernest Cline: Ready Player One