A ​mi kockánk 72 csillagozás

Rubik Ernő: A mi kockánk Rubik Ernő: A mi kockánk Rubik Ernő: A mi kockánk

A ​Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. Közel fél évszázados története során így lett csaknem egymilliárd ember játéka.
A Kocka mára a gondolkodás örömének és a látszólag lehetetlen problémák megoldásának közismert jelképévé vált. Erről a csodálatos tárgyról és alkotójáról több ezer cikk és számtalan könyv jelent már meg világszerte, de Rubik Ernő – aki világéletében kerülte a nyilvánosságot – még sohasem mesélte el, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban.
A mi kockánk – mely a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg – tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. Elgondolkodtató, magával… (tovább)

>!
Open Books, Budapest, 2022
ISBN: 9789635722044 · Felolvasta: Harmath Imre
>!
Open Books, Budapest, 2021
202 oldal · ISBN: 9789635720293
>!
Open Books, Budapest, 2021
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635720194

2 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 13

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

A nyolcvanas éves sikerjátéka 1974-ben fogant meg, majd lett az ötletből egy csapásra sikertörténet. Meghódította és rabul ejtette a gyerekek és a felnőttek szívét, volt hiánycikk is, nem győzték a gyártást. Pedig eleinte nem is játéknak indult, hanem térbeli mozgások megfigyelésére tervezte alkotója.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/10/a-mi-kockank.html

poggi IP>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Többször is azt mondja a bácsi, hogy ő nem tud írni, hogy a szöveg számára nem természetes közeg, és hogy ennek a könyvnek lehetséges, hogy van ugyan belső struktúrája, de ez a megírása közben előtte rejtve maradt.

Ezzel az állítással az a trükk, hogy teljesen igaz, mégis meg kéne cáfolni. off Az egyértelmű, hogy ez nem egy könnyed szöveg, ami csak úgy árad, amikor az olvasó érzi, hogy a gondolattól a billentyűzetig nagyon rövid a csatorna. Az is világos, hogy ez borzasztóan amerikai könyv, amerikai piacra készült, nemzetközi exportra, és a felépítése és működései abba a hagyományba, a népszerű ismeretterjesztős-emlékiratos zsánerbe illenek.

De.

Ez egy nagyon jól megírt könyv mégis. Technikás, pontos, precíz. Asszociatív elven szerveződik, de ezek a kapcsolatok nem véletlenszerűek, hanem nagyon is vezetnek valahová. Noha mutatkozik benne némi kronológia és némi tematikai szerveződés, mégis az egész tele van kitérőkkel, közbeékelésekkel, elágazásokkal – ha úgy tetszik, metaforikus értelemben vett lábjegyzetekkel. (Valódival nem emlékszem, hogy találkoztam volna.)

Akárhogy próbálom is megfogalmazni, mindenképp nagyon önelégülten, sőt, arrogánsan hangzik, úgyhogy szeretném előre leszögezni, hogy nem próbálom Rubik Ernőhöz mérni magamat, sem intellektus, sem kreativitás, sem semmi más tekintetében. Így tessék olvasni tehát, amikor azt mondom, hogy fantasztikusan ismerős és otthonos ez a könyv nekem, minden ízében úgy éreztem, hogy ez akár a sajátom is lehetne, hogy ezek a fajta meglátások, ezek a tartalmak, ezek a megközelítések, ezek a gondolatmenetek meghökkentően olyanok, mint amilyenekkel a saját fejemben találkozom, és amilyenekkel olyan ritkán találkozni a saját fejemen kívül.

Jó volt benne lenni ebben a könyvben. Könnyű volt szeretni. Egyszerűen ennyi. Jó volt bebújni a Kockaverzumba, ebbe a történetbe, ebbe a világlátásba, és tanújának lenni, hogy valaki, aki nem a szavak embere, hogyan hoz végül mégis valami figyelemreméltót létre szavakból.

2 hozzászólás
fulbea P>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Élvezettel olvastam a gyerekkoráról, szüleiről, ahogyan a kockát megalkotta. Nem ismertem korábban a történetet. Érdekes volt olvasni, hogyan ébredt rá arra, hogy ez játék lesz, pedig nem is annak szánta. Hasznos volt számomra amiket a problémamegoldásokról írt. Szimpatikus embert ismertem meg a személyében.

csakaaa>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Első számú tény: nem tudom kirakni a Rubik-kockát, egy oldal megy, max. kettő, de itt megáll a tudományom, azonban mégis érdekelt, hogy hogy is találta fel Rubik Ernő a kockát, és hogy lehet, hogy még mindig ennyi helyen látni, többször találkozom vele könyvekben. Nem biztos, hogy erre a kérdésre a könyv végigolvasása után tudok válaszolni. Mert mi is volt ez? A kocka története? Nem csak. Rubik Ernő életrajza? Is. Emellett? Minden más. Olyan volt, mintha leült volna, és elkezdett volna mesélni, ami eszébe jut. Ennek ellenére nem éreztem, hogy csapongunk, tulajdonképpen ez egy jól felépített monológ, amiből sok érdekességet meg lehet tudni a kockáról is, és Rubik Ernő világlátásáról is. Azt kívánom magamnak, hogy hetveniksz évesen én is ennyire értsem és ennyire jól tudjak még mozogni a világban, ahogy teszi ezt Rubik úr.

Stitch>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

A bűvös kocka egy rejtvény, és az, hogy még mindig benne van a popkultúrában az rejtély, nehéz megérteni, hogyan maradt fenn majdnem 50 éve. Mindig vannak új rajongók. A 80-as években volt ténylegesen egy elsöprő láz a világban, de a mai napig mindig vannak új játékosok.
Mindenkinek van valami emlék ezzel a tárggyal kapcsolatban. Büszkék vagyunk rá, ha külföldit látunk elújságoljuk, hogy ez egy hungarikum, magyar szimbólum.
Rubik Ernő a kockát gyerekének tekinti. Ebben a könyvben elemzi a születését,azt járja körül hogy hogyan fejlődött, milyen viszonyban vannak és milyen is valójában, miért teremtette olyannak amilyen.

Anyechka I>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Idén azt az egyezséget kötöttem magammal, hogy nem nyomasztom magam fölöslegesen, és nem írok értékeléseket. De most kivételt teszek.
Sajnos nem ismerem Rubik Ernőt személyesen, de ez a könyv lehetővé teszi, hogy megismerjük. Néha talán kissé csapongva mesél, és talán bosszantóan túl gyakran is emlékezteti az olvasót, hogy ő nem is akart/szeret írni, nekem emiatt az a benyomásom támadt, hogy ő a világ legszerényebb leghíresebb (magyar) embere, aki még képes és szeret is rácsodálkozni a világ csodáira, meg az emberi képességekre. Beleértve a sajátjait is. Ezt a szerénységet már maga a cím is sugározza. A „mi” kockánk. Nem az „enyém”. Hanem akárkié. Mindenkié. A borító zseniális, már pusztán emiatt meg akartam venni ezt a könyvet, aztán kiderült, hogy belül még izgalmasabb. Ki hitte volna, hogy egy kockáról ennyi mindent lehet mesélni!
A szövegből süt egy jó nagy csokor bölcsesség, nyugalom, önreflektálás és pozitív kisugárzás. Nehéz könyvből megtanulni azt az attitűdöt, amit Rubik Ernő a személyiségéből fakadóan képvisel, de bárcsak több olyan ember flangálna az utcákon, mint ő, aki képes a kudarcra tanulságos leckeként tekinteni, képes lelkesedni, nem riad vissza a rejtélyektől/problémáktól, hanem szépen türelemmel megoldja őket, békére, harmóniára törekszik, és érti a svéd „lagom” fogalmát. Szerettem ezeket a történeteket, a Kocka születésének részletes leírását, a mögötte rejtőző logikai játszma és küzdelem regéjét, minden apró színes kiskockát, amit magánemberként megmutatott magából, vagy az életművéből, de legfőképpen a gondolkodásmódja, ez a higgadt, kedves, jóságos, és irgalmatlanul intelligens alaphozzáállás vett le a lábamról, amivel Rubik Ernő rendelkezik, és amit e könyv révén a kezünkbe helyez, hogy ezt is, akárcsak a Kockát, forgassuk egészséggel, és okuljunk.
Sokat tanultam Ernő bácsitól, és ezért most végtelenül szeretem. És köszönöm!

Renáta_G>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Nagyon tetszett a könyv. Azok a részek is, ahol a magánéletéről mesél vagy a tanításról, de a legizgalmasabb számomra mégis a részletes leírása volt a folyamatnak, amelyben megszületett egy ilyen egyszerű és mégis nagyszerű és páratlan dolog. Nemcsak a születéséről olvashatunk, hanem a hirtelen jött népszerűségéről is és a mélyrepülésről is.

Bővebben:
https://kulturpara.blog.hu/2020/09/08/rubik-kocka_431

amygdala30>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Nagyon érdekes volt számomra egy tőlem nagyban eltérő gondolkodásmódú ember sorait olvasni. Ilyenkor érti meg igazán az ember, hogy mennyire fantasztikus, hogy ennyire különbözőek vagyunk. Egy érdekes ember és főképp egy zseniális találmány életútját követhetjük végig a könyvben, számos meglepő ténnyel és sztorival fűszerezve a olvasmányt. Vajon húsz-negyven év múlva még mindig itt lesz-e köztünk a Kocka vagy a digitalizáció, a technikai fejlődés eltünteti mindennapjainkból? Túlélheti-e világunk robbanásszerű változását? Születik vagy már éppen nevelkedik-e egy újabb generáció, amely továbbviszi ennek az egyszerűnek tűnő nagyszerű játék történetét?

Mária_Hans >!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Nem rajongok az ehhez hasonló könyvekért, de néha beválok egy-kettőt, hogy tágítsam a látókörömet egy adott témában, de ezt a könyvet élvezettel olvastam. Ahhoz képest, hogy a könyvben is és az interjúkban is elmondja, hogy az írás nem az erőssége, meg nem is szerette volna megírni a könyvet eleinte, ahhoz képest elismerés érte. Nagyon jól meg tudja fogalmazni úgy a dolgokat, hogy még a laikusok is megértsék.

Nehéz leírni mi is ő valójában, mivel ahogy bele is fogalmazza Rubik Ernő is a könyvbe minden ember sok dologból tevődik össze.

A könyvben olvashatunk, gyerekkori visszaemlékezéseiről, hogy hogyan jutott el oda, ahová eljutott, miképpen csinálta meg a híres mesterművét, a kockáját, miképpen élte át, amit írtak/írnak a kockáról. Olvashatunk a szüleiről és hogy mit tanult tőlük, miben egyforma velük vagy éppen mi az amit a legjobban becsült bennük.

Az apja, idősebb Rubik Ernő mérnők volt és egyben feltaláló. Ő volt a vitorlázórepülő megalkotója. Több, mint 30 repülő- és vitorlázórepülőt modellt tervezett, valamint egy aluminiumból készült miniautót is. Ha visszagondolok az olvasottakra jóformán a szülei voltak a példaképei, mivel ahogy mesél róluk, vagy ahogy például valamilyen formában apja nyomdokaiba is lépett.

Ha tanárként ugyan így magyarázz a diákoknak, mint ahogy megírta azt a művet, akkor szuper tanár lett belőle.

A könyv elején a bevezetésben olvashatunk a kocka szemszögéből egy bemutatkozást. A végén pedig egy „Interjú a szerzőkkel” című kis riportot a riporterrel, a kockával és Rubik Ernővel. Minden fejezet elején egy rubik kockát láthatunk.

Fülke>!
Rubik Ernő: A mi kockánk

Siker és boldogság kapcsolata sok ember szerint – szerintem is – olyan, mint ahogy Rubik beszél róla, mégsem ebbe az irányba megy a világ. Szomorú….
De újra fogok kockázni, az biztos!!! :-)


Népszerű idézetek

robinson P>!

De a kíváncsiság az a szikra, amely lángra lobbantja a kreativitást.

53. oldal

robinson P>!

Anyámnak megvolt az a ritka képessége, hogy minden körülmények között meg tudta őrizni optimizmusát.

35. oldal

Ingryd>!

Az igazi intelligencia jele nem a tudás, hanem a képzelőerő.

8. oldal, Bevezetés

Kapcsolódó szócikkek: intelligencia
janetonic>!

És végül eljött az a csodálatos pillanat, amikor minden a helyére került. Egy teljes hónapig tartott, de sikerült visszatalálnom a kezdőpontra.
Csak néztem a Kockát: minden a helyén volt. Micsoda mámor! Egyszerre volt diadal és megkönnyebbülés. Persze mindjárt felébredt bennem a kíváncsiság: milyen lenne még egyszer megoldani?

86. oldal

Sadie P>!

A különböző nyelvekben is tetten érhető, hogy hányféleképpen viszonyulhatunk a pénzhez: A franciák „nyerik” a pénzt (gagner), az angolok hasonlóképp „elnyerik, kiérdemlik” (earn), ahogy a németek is „kiérdemlik, megszolgálják” (verdienen), az amerikaiak inkább csinálják" (make), az oroszok „megdolgoznak érte”, a magyarok pedig „keresik”, keresgélik.

116. oldal

Ingryd>!

Csak egy percig tudatlan, aki kérdez, de aki nem kérdez, egész életében az marad.

25. oldal

ViraMors P>!

A tanulás nem pusztán tudásgyűjtögetés.

28. oldal

Anyechka I>!

A korábban már említett kognitív képességek (úgymint térbeli gondolkodás, mintafelismerés, fenntartott figyelem), valamint a nyilvánvaló motorikus készségek mellett a Kocka megoldása az érzelmeinkre is hatással van. Először is, megtanuljuk elviselni a frusztrációt.

177. oldal

Sadie P>!

Utólag visszatekintve mindig sokkal könnyebb meglátni, hogy valami miért vallott kudarcot, mint azt megérteni, hogy valami más viszont hogyan és miért aratott sikert.

113. oldal

Diosz P>!

Sok évvel korábban, egy másik évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank egy négyzet alakú ötszázforintos érmét bocsátott ki. Ami a mai napig törvényes fizetőeszköz, igazi pénz, vettem is belőle. Még ma is van talán ötvenezer kockaforintom.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Magyar Nemzeti Bank

Hasonló könyvek címkék alapján

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Mérő László: Nyolcrétű út
Róka Sándor: Logi-sztorik – Ötperces fejtörők
Lukács Ernőné – Tarján Rezsőné: Játékos matematika
Róka Sándor: 77 logi-sztori
Varga Tamás: Matematikai logika kezdőknek 2.
Mezei András: Magyar kocka avagy Még mindig ilyen gazdagok vagyunk?
Gál Péter: Ördöglakatok, pentominók és társaik
Violet C. Landers: Fussatok, görögök!
Róka Sándor: Újabb logi-sztorik