Keserű ​ifjúság / Éltető reménység 6 csillagozás

Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez ​a könyv nem hivatásos író műve. Szerzője nem azzal a szándékkal ült neki megírásához, hogy irodalmat alkosson, hanem azért, hogy rabságának megpróbáltatásait és szenvedéseit másokkal is megismertesse.
Rózsás János a történelem áldozatainak egyike. A második világháború végén mint leventéből lett katona tizennyolc éves korában került szovjet fogságba és töltött el mint politikai fogoly kilenc esztendőt különböző börtönökben és kényszermunkatáborokban.
Üldözött volt az üldözöttek, kisemmizett a kisemmizettek, megalázott a megalázottak között. Kálváriája kelet-közép-európai végzet.
Rabságának éveiről végtelen szelídséggel és gyengédséggel számol be. Nincs benne gyűlölet fogvatartóival és a hatalmas birodalom népeivel szemben, sőt megszereti az orosz népet, nyelvet és irodalmat. az a remény tartja életben, hogy egyszer visszatérhet szeretett hazájába. A remény ad neki erőt, hogy a lágerélet iszonyatát elviselje és sorsa jobbrafordulásában bízzék.
A könyv… (tovább)

>!
Püski, Budapest, 1999
608 oldal · ISBN: 9639188050

Kedvencelte 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Gabber777>!
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység

Elfogult vagyok a könyvvel kapcsolatban, mert 2003 körül szerencsésen elmentem az író előadására, ahol megragadott előadásmódja és történetei, egy a mai ember számára elképzelhetetlen sorsról. A kötet végigkísér minket az elfogatástól, a Szovjetunió kegyetlen vidékein elhelyezett munkatáborain a hazajutásig. Érdemes elolvasni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete Pál: Cseppek a tengerből
Kati Marton: A kém
Nagy Péter: Távol a szülőföldtől
Sarusi Mihály: Nyílik a savanyauborka-virág
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Bárczy János: Egy m. kir. százados bizalmas feljegyzései
Koltai Gábor: Akik a „Párt” ellen vétkeztek
Kiszely Gábor: ÁVH
Horváth Csaba: Magyarország 1944-től napjainkig
Beke Mihály András – Botlik József – Domonkos László – Juhász György – Riba András László – Szalai Attila – Szeredi Pál – Zsebők Csaba: Táborszemle