Conan ​kegyetlen kardja 3. (Conan kegyetlen kardja 3.) 31 csillagozás

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

HARC, ÁRMÁNY VAGY SZERELEM – CONAN NEM ELÉGSZIK MEG SEMMIVEL, CSAK A GYŐZELEMMEL!

Minden idők legnépszerűbb fantasy hőse továbbra is makacs erővel küzd, hogy beteljesítve álmában látott sorsát, könyörtelen kardja erejével trónt szerezzen magának, és király lehessen. És Cromra, az sem lehet akadály, ha ehhez egész Hyborián át kell gázolnia! Vérszomjas kannibálok, kalózok, egzotikus lakatlan szigetek, vagy dohos tárnák mélyén rejtőző ősi szörnyek sem állhatják útját.

A klasszikus Conan-képregényeket bemutató sorozatunk harmadik kötetében a rajzok döntő többsége az olvasók örök kedvence, a felülmúlhatatlan John Buscema munkája, és a Marvel egykori főszerkesztője Roy Thomas, ezúttal csupa eredeti Robert E. Howard-történetet adaptált képregényre.

A kötet a Savage Sword of Conan magazin 14-24. számának Conan-történeteit tartalmazza.

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701415 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: Neil Adams, Alfredo Alcalá, The Tribe, John Buscema

Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Conan


Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Szilárd_Berke IP>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

„A történelem előtti idők képzeletbeli korszaka, egy rég feledésbe merült, ám ősi nevekben és eltorzult mítoszokban máig fennmaradt kor elevenedik meg kötetünk lapjain. A mágia és boszorkányság, az ősi fajok hanyatlásának és az emberiség felemelkedésének ideje ez, melyben egy hatalmas erejű, kimmériai barbár kalandjait követhetjük nyomon az északi jégmezők fagyos pusztaságaitól Aquilónia trónjáig.” Ezzel a felvezetővel indít a Szukits által gondozott Robert E. Howard összes történetei c. kötet fülszövege 2004-ből, és valószínűleg a 2004 előtt született zsáner-olvasók számára behatóan ismert a hyboriai kor legendás alakja, olyannyira, hogy 2020-ban éppúgy aktuális, mi több, piacképes. Legyen szó képregényről, filmről, társasjátékról, számítógépes feldolgozásról. Zárójelesen jegyzem meg, vélhetően pont ez lesz a helyzet 2050-ben, és ez jól is van így. A nemzetközi kitekintésben parányinak számító hazai piacon gazdag felhozatalban találkozunk az író legismertebb hősének történeteivel, mégpedig különféle formátumokban: szerepjátékban, antológiákban, társasjátékban, újabban pedig képregények lapjain látjuk viszont e legendás alakot. Jelen cikkben a Conan kegyetlen kardja harmadik kötetét értékeljük.
Folytatás itt: https://fantasycentrum.hu/conankegyetlenkardja

ftamas>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Így a harmadik kötetnél nem sok újat lehet mondani, mert a történetek hasonlóak. Egy biztos, ugyanúgy élvezem mint eddig. Ami talán érdekesség, hogy van benne egy történet, ami volt a Hepiendben ( Elefánt tornya ), csak más rajzolóval. Ott Conan vékony karcsú volt, itt meg nagydarab és brutális.

A rajzok továbbra is gyönyörűek. Remélem nagyon sokáig megy ez a sorozat.

A_Nagy_Levin P>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Harmadszor is ugyanaz.
És egy kicsit más. A hosszú történet nagyon jól csúszott, izgalmas volt és szórakoztatott. (Már amennyire egy Conan-történet izgalmas lehet. Nagy meglepetések nem értek.) És aztán a másik hosszabb lélegzetű történet is egészen jól működött. Még a rajzolóváltások sem okoztak különösebb gondot. Változatlanul igaz, hogy ez nagy dózisban csömört okoz, szóval, Conant úgy kell fogyasztani, akár a deszertbort, apró kortyonként. És úgy nagyon jó. A Sword and Sorcery egyszer s mindenkorra helyére kerülhet.
Különben pedig várom a következő részt. Még párducléptű, lávaként izzó kék szemű barbárt!

Gunray>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Conan történetei egyre jobban lenyügőznek engem.
Még a két kötetes történeteihez nem tervezek hozzákezdeni, az szerintem jővőre fog sorra kerülni.
Amikor megtudtam hogy a Fumax folytatja egy harmadik kötettel a Conan kegyetlen kardját, majd kiugrottam bőrömből.
Élvezet volt a képregénynek minden sorát olvasni, a történetek nagyon jók lettek, azaz igazi weird hangulat végigkisérte az egész kötetet. A Fumaxos fiúktól jó ötlet volt hogy végre egy világtérképet is beletettek, ennek nagyon örültem, mint régen a Verne könyvekben bogarásztam hogy a kedvenc hősünk épp most merre jár.
Jólesett ez a folytatás, remélem lesz még .. :)

P_A_Doorman P>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Conan a barbár számomra nem sokat jelentett. Első sorban filmes élményeim határozták meg, hogy mit gondolok erről a karakterről és a világáról. Aztán 2018-ban jött a Conan kegyetlen kardja képregény antológia és minden megváltozott. Ha az volt a kiadvány célja, hogy beetesse a barbár világával még csak ismerkedő fantasy rajongókat akkor ezt a célját elérte. Egy igaz zsáner szerető olvasónak meg kell ismernie ezt a kötetet – és persze az előző két részt is – ahhoz, hogy kellő ismerettel rendelkezzen a fantasy születésekor megjelenő első nagyokkal kapcsolatban. Olyan történetek ezek, melyek ugyan klisé elemekből építkeznek, de ne feledjük el, hogy ez az aranykorban micsoda újdonságként hatott. Bátran ajánlom ezt a szép és igényes kötetet bárkinek, aki kíváncsi a zsáner alapjaira. De a nagy öregek is kellő nosztalgiával forgathatják a fekete-fehér képregényt. Részletes írásomat erről a részről megtaláljátok a Smoking Barrels blogon: https://smokingbarrels.blog.hu/2021/02/25/kepregenykrit…

RandomSky>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Jó, mint mindig, sőt. A kötet záró, tizenegyedik fejezete „Az elefánt tornya” című Howard-novella feldolgozása, mely tartalma és cselekménye kiemelkedik az életműből. Howardra egyértelműen hatott az H.P. Lovecraft-féle természetfeletti horror (levelezésben is álltak), ám egyikük életművében sem igen találni olyan érzelmi, gondolati pluszt, amilyet ez a kivételes történet hordoz. Bár Conan itt is győz, még őt magát is megérinti annak a mérhetetlen szomorúsága, amivel találkozik – és ami miatt a történet vége hovatovább felemelő lesz. Pusztán ezen fejezet miatt is érdemes beszerezni ezt a vaskos kötetet.
Bővebben: http://ekultura.hu/2020/12/10/roy-thomas-conan-kegyetle…

Rozsomak69>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

Továbbra is jó olvasgatni Conan történeteit, bár még néha mindig furcsa, haa régi Heppi End magazinokban megjelent történeteket más rajzolásban, esetleg szöveggel olvasom, de akkor is jól esik. Conan pedig azt csinálja, amit Apone őrmester vár az Aliensben a tengerészgyalogosoktól: Megy, lát, győz…és közben kiosztja, akit kell! :)

Paco_Queruak>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 3.

A Conan kegyetlen kardja a definitív Conan élmény.

"Thomas (aki karrierje során eddig több mint 250 Conan képregényt írt a Marvelnak) nagyszerűen érti ezt a karaktert és Howard világát. Nem pusztán jó érzékel adaptálja Howard eredeti novelláit, de olyan konzisztensen írja a címszereplőt, hogy az (avatatlan) olvasó számára a legtöbb Thomas által jegyzet eredeti, illetve Howard eredetileg nem Conan történetként írt novelláinak adaptációinak többsége is eredeti Conan kalandnak érződik. Illetve Thomasnak volt egy hatalmas előnye Howarddal szemben: sokkal tovább írhatta a karaktert, így a Conan kegyetlen kardja lapjain sokkal több lehetősége is volt a kísérletezésre. Az eredeti novellák Conanja és történetei sem egy olyan egysíkúak, mint sokan gondolják: hisz a karakterrel Howard egyaránt írt nagy ívű király-eposzt, kalózos kalandot, who-dunnit krimit vagy éppen Lovecraftot idéző horrorba torkoló történetet. (A két szerző, amúgy rendszeresen levelezett és ez érződik is). Thomas pedig amellett, hogy megőrzi az eredetik eszenciáját, olykor egészen újszerű, érdekes irányokba viszi el a képregényt. Többek között a képregény sorozat jelentősen ráerősít a lovecrafti horror elemekre, sci-fivel (időutazás) kacérkodik vagy éppen egészen humoros, a gonosz szemszögéből mesél, olykor pedig kifejezetten humoros, atipikus csattanóval zárja meséit.

Thomas gördülékenyen, konzisztensen és remek hangulat teremtéssel ír (ami remekül átjön a magyar fordításában is), az egyetlen kisebb probléma talán, ami felróható neki, hogy – Howard nyomán – túl sok narrációt/leíró részt alkalmaz, amelyek néha kicsit elvonhatják a figyelmet az önmagában is kellően kifejező, lenyűgöző vizualitásról. Mert Thomas írásától vagy a felnőttebb témáknak/ábrázolás módoknak lehetőséget adó magazin formátum ellenére a Conan kegyetlen kardjának legnagyobb erénye, ami a 70-es évek egyik legnépszerűbb képregényévé tette, az a fenomenális képi világ. A sorozaton korának legkiválóbb Marvel rajzolói dolgoztak, akiknek a Comics Code Authority-től való függetlenségnek köszönhetően lehetőségük is nyílt a teljes kibontakozásra. "

Teljes kritikám a (magyarul megjelent) Conan kegyetlen kardja kötetekről:
https://roboraptor.24.hu/2021/01/26/conan-kegyetlen-kar…


Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea IP>!

Semmiség… csak egy fehér füstgomoly tart felénk a lejtőn.
Vigyázz vele! Nem tetszik a kinézete.
– Nincs mitől félni. Látod? Most beledöföm a kardomat, és semm…

161. oldal (ötödik fejezet, III. rész: A varázslók kastélya)

1 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

Conan: Crom! Egy nő még akkor is szakít időt szépítkezésre, ha maga az ördög lohol a sarkában!

226. oldal (hetedik fejezet: A végzet árnyéka)

Kapcsolódó szócikkek: Conan
Deidra_Nicthea IP>!

Ki az ördög vagy, fickó?
AZT…
Hallottam.
Conan vagyok.
– És hogyan kerültél a hajómra?
– Úszva.

311. oldal (kilencedik fejezet: A fekete óriások tava)

Kapcsolódó szócikkek: Conan
Deidra_Nicthea IP>!

Conan várhat.
A türelemben erény rejlik.
Habár időnként elfelejti, miféle erény.

36. oldal (első fejezet: Árnyak Zambulában)

Kapcsolódó szócikkek: Conan · erény · türelem
Deidra_Nicthea IP>!

Veszély les rád ARAM BAKSH házában!

5. oldal (első fejezet: Árnyak Zambulában)

Kapcsolódó szócikkek: veszély
3 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

Zabibi: Ez a néma rabszolga nem Darfarból való, ne tarts tőle.
Conan: Sosem félek…
…csak felkészülök.

19. oldal (első fejezet: Árnyak Zambulában)

Kapcsolódó szócikkek: Conan · félelem · felkészültség
Dávidmoly>!

A tóban a tündöklő vízen kívül semmi sincs.

333. oldal, Kilencedik fejezet: A fekete óriások tava, III. rész: Haláltánc

Kapcsolódó szócikkek: · víz
Deidra_Nicthea IP>!

A mágiát a siker élteti, nem a kudarc.

131. oldal (negyedik fejezet, II. rész: A Fekete Látnokok hegye)

Kapcsolódó szócikkek: kudarc · mágia · siker
Dávidmoly>!

– Ebben a styxiek által épített, de turániak uralta átkozott városban… …ki tudná megmondani, ki ember és ki álruhás démon?

6. oldal, Első fejezet: Árnyak Zambulában

Kapcsolódó szócikkek: álruha · démon · emberek
Dávidmoly>!

– Egészen megtébolyodott, de sokat megtudtam a zavart hadarásából, mielőtt meghalt.
– Nyilván a te kezedtől.
Természetesen.

145. oldal, Ötödik fejezet: A tornyok csatája, I. rész: A tornyok csatája

Kapcsolódó szócikkek: Conan

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 3.
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Paul Tobin: The Witcher 2. – Rókagyermek
Garth Ennis: John Constantine, Hellblazer: Káros szenvedélyek
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Jordie Bellaire: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol