Lakoma 0 csillagozás

A dúsan terített asztal története
Roy Strong: Lakoma

Mi ​történik, amikor összegyűlünk ebédelni? Nem csak eszünk ilyenkor, mondja Roy Strong, akinek figyelemre méltó könyve, a Lakoma: A dúsan terített asztal története áttekinti a pazar lakomákat az ókori Görögországtól napjainkig. A szerző rámutat arra, hogy „az étkezés és minden, ami társul hozzá a státus és hierarchia – és persze a vágyak – meghatározásának eszköze volt, és mindmáig az, bármilyen formát öltsön is a társadalom”. Illusztrációképpen Strong utazásra invitálja olvasóit, föltérképezve az ókori Róma lakomáit, amelyek, mielőtt dekadens kicsapongásba fulladtak volna (Caligula szerette az étkezést lefejezéssel fűszerezni), az étkezések kulturált szórakozás mintáinak számítottak. Ír az ókori görög és fogalommá vált római monumentális étkezésekről, a kereszténység szerény kivitelezésű szent és tobzódó álszent vacsoráiról, a gasztronómiai reneszánsz kibontakozásáról, a kéjenc barokk traktákról, a decens polgári ebédekről, végül korunk az előzőekhez képest szánalmas ropizós,… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2006
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632297866 · Fordította: Árokszállásy Zoltán

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Saly Noémi: Hatszáz tojás, egy se görbe
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Henry Firth – Ian Theasby: Bosh!
Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Kedvencek könnyebben
Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Farkas-Boross Zita – Rubin Eszter: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód