A ​rossz feminista 21 csillagozás

Roxane Gay: A rossz feminista

„A rózsaszín a kedvenc színem. Régebben mindig azt mondtam, hogy a fekete, mert az menőbb, de valójában a rózsaszín minden árnyalatát imádom. Ha veszek valami kiegészítőt, szinte mindig rózsaszínt választok. Rendszeresen olvasom a Vogue-t, és ezt nem iróniának szánom, bár talán annak tűnik. A szeptemberi kiadást egyszer még a Twitterre is feltettem.”

Roxane Gay humoros, éleslátó írásai végigkísérik a színes bőrű nő útját, az utóbbi évek kulturális mérföldkövei mentén kalauzolva az olvasót, és kommentálják a feminizmus mai állását (például az abortusz kérdésében). Esszéiből egy rendkívül éleslátó nő portréja rajzolódik ki, aki arra törekszik, hogy megértse önmagát, a társadalmat, amelyben él és a kultúrát, amelyben szocializálódunk.

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938738 · Fordította: Goitein Veronika
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
300 oldal · ISBN: 9789632939674 · Fordította: Goitein Veronika

Enciklopédia 22


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Roxane Gay: A rossz feminista

„A „feminista” szó legjobb definíciója számomra az, amit Kathy Bail 1996-os antológiájában, a DIY Feminism (Feministaútmutató) című könyvben egy ausztrál nő, Su mondott: „átlagos nő, akik nem akarja, hogy szarul bánjanak vele”.”

Akadnak benne ilyen brutális kijelentések, de a legjobban az tetszett a könyvben, hogy mennyi könyv és film/sorozat került szóba az esszéiben. Hatalmas a tudása, nagyon jók a meglátásai, és előre jelzi, amikor nem tud objektíven szemlélni valamit. (Például közli, hogy hatalmas Az éhezők viadala-trilógia rajongó, és pont nem érdekli semmiféle logikátlanság vagy baki se a könyvekben, se a filmekben. Totál át tudom érezni ezt!)

Nem mondanám humorosnak, de mindenképpen élvezetes olvasmány.
Boldog vagyok, hogy kiléptem a komfortzónámból, és bejött.

Morfondírozás a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/04/roxanegay…

Mariann_Czenema P>!
Roxane Gay: A rossz feminista

Magamhoz képest rengeteg ideig, 9 napig olvastam Roxane Gay esszékötetét, amire Tünde, az Olvasónapló bloggere hívta fel a figyelmemet, még pár évvel ezelőtti bejegyzésében. Nő és könyvtáros létemre is kevés feminista művet olvastam el, pláne nehezebben tudom rávenni magam az amerikai szerzők alkotásaira, mert olyan az életemtől, felfogásomtól távolinak érzem az ő sorsukat.
Gay könyvében egy-egy téma köré csoportosítva szerepelnek az esszék, egy rövid, a feminizmus fogalmát, a szerző feminista felfogását boncolgató bevezető után. Nekem legjobban az Én alcím alatt szereplő írások tetszettek, tényleg humoros volt a Scrabble bajnokságok zárt és meglepő világáról olvasni. De szerintem nemtől függetlenül mindenki érezte már önmagán az imposztor szindrómát, amiről olvashatunk Egy tipikus kezdő egyetemi tanár című esszében.

A Gender és szexualitás alcímű rész a legnehezebben legyőzhető gondolatcsokor a kötetben, túl tömény, túl unalmas, érzelmileg jócskán nyomasztó esszéket tartalmaz ez a fejezet. Olvasás alatt azon morfondíroztam, hogy vagy túl koncentrált, mindent negatívumot egybesűrített volt ez a modul, vagy én olvastam rosszkor. Már éppen készültem félretenni a könyvet, mikor eljutottam a 180.oldalon kezdődő esszéhez, amely olvasása után megbocsátottam mindet Roxane-nak.

Mint minden esszékötet, nem egységes színvonalú, de én megkedveltem Roxane Gayt, nem bántam meg, hogy időt szakítottam a kötetére.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.com/2020/03/roxane-gay-rossz-fe… )

theodora P>!
Roxane Gay: A rossz feminista

A kötet, a címe ellenére, nem olyan sok, kimondottan feminizmussal foglalkozó írást tartalmaz, inkább egyfajta látlelet az elmúlt évek popkulturális, politikai, társadalmi viszonyairól néhány személyesebb hangvételű írással együtt. A hangvétele a legtöbbször tényleg humoros, cinikus, egyszerű és gyorsan olvasható – van néhány szívszorító és kegyetlen írás is benne, de sajnos ezek a valóság részei.

Örülök, hogy végre elolvashattam ezt az esszégyűjteményt, még ha nem is tetszett, vagy kötött le mindegyik darabja – ez a hátránya minden gyűjteményes kötetnek megvan. Viszont örülök, hogy beleláthattam egy új nézőpontból az amerikai hétköznapokba, és kritikusabb gondolkodásra késztetett több írása.

Ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki szeretné új nézőpontból megismerni az USA mindennapjait, érdekli a popkultúra és érzékeny a különböző társadalmi csoportok, kisebbségek helyzete iránt

szofisztikáltmacska>!
Roxane Gay: A rossz feminista

A kötet kevésbé szól a feminizmusról, inkább egy nagy és átfogó gondolatcunami a nőiségről, szexualitásról, faji kérdésekről, mindez meghintve rengeteg popkulturális kikacsintással. Bevallom, én főleg ez utóbbit élveztem az olvasás során, rengeteg olyan könyv, film, sorozat került terítékre, amihez jómagamnak is volt szerencsém (hello Édesvölgyi suli!), de ilyen szemszögből még sosem vizsgáltam őket.
Esszékötet lévén nem minden írás ugyanolyan színvonalú, vannak közöttük érdekesek, magával ragadóak és háááát, valljuk be, unalmasak is, de azt hiszem, mindenki talál benne olyan gondolatot, ami megragadja.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/03/28/scarlett…

chibizso>!
Roxane Gay: A rossz feminista

Bár Roxane Gay könyve kicsit későn jelent meg magyar nyelven, bizonyos kérdésekben még mindig tud nagyon aktuális lenni. Maga Gay jó stílusban ír, humora tényleg pazar, és igyekszik minden témát kellő körültekintéssel körbejárni. A maga 380 oldalával a középhosszú könyvek sorát gyarapítja A rossz feminista, mégis, kevésnek érződik. Jó lett volna még többet olvasni Gaytől. És még jobb lenne egy hasonló kötet az elmúlt pár év történéseiről is, hisz egy biztos: Roxane Gaynek megvan róla a véleménye.

Bővebben: http://ekultura.hu/2020/05/25/roxane-gay-a-rossz-feminista

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Roxane Gay: A rossz feminista

Eredetileg 2014-ben jelent meg a kötet. Míg megírásának az évében minden tekintetben releváns volt a kötet, napjainkra kissé idejétmúltnak érződik, talán emiatt sem lett akkora kedvenc, mint ahogy azt vártam. Részemről ez egy jóindulatú 3.5 csillag, de abszolút nem bánom, hogy elolvastam. És minden tiszteletem az író felé, amiért ennyire őszintén kitárta előttünk a lelkét.

Bővebben a blogomon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/04/konyvajanlo-roxanne-gay-…

rrita>!
Roxane Gay: A rossz feminista

Ha önálló és erős nő akarsz lenni, de nem tudod, szeretheted-e emellett a romantikus bestsellereket; ha úgy érzed, nem vagy elég jó; ha felháborít a körülötted tapasztalt igazságtalanság; ha nem mindig veszed észre a nemi diszkriminációt vagy a rasszizmust magad körül, ha érdekel a reprezentáció a médiában, vagy egyszerűen csak feministának tekinted magad, vagy szerinted nem vagy feminista – ez a te könyved!

Több nagy témakört érint Az éhezők viadalától a rasszizmusig, a Szürke ötven árnyalatától az abortuszig. Elgondolkodtat, jó értelemben feldühít, de meg is nevettet.

A szerző eszméletlenül értelmes, vicces, bátor és érzékeny nő. Nem értettem vele egyet mindenben, amit leírt, de a végére úgy éreztem, hogy ha ismerném, szeretnék a barátja lenni.

Strange>!
Roxane Gay: A rossz feminista

A rossz feminista társadalomkritikai írásokat ígér az olvasónak, szerintem hibásan, mert alapvetően recenziókat tartalmazó kötetet kapunk könyvekről, sorozatokról, filmekről. Az elemzés során a szövegvizsgálat vezérmotívuma jelölve van, de nem beszélhetünk akadémiai jellegről, sokkal inkább egy szubjektív véleményről egy adott téma kapcsán.

Ami nem baj, de ha az olvasó nem ismeri az adott művet, akkor megette a fene.

Ami sajnálatos, hisz néhány esszében rendkívül fontos társadalmi jelenségekről nagyon szenvedélyesen és érzékletesen ír , például: a „női irodalomról ”, a nemi erőszak „ kultúráról ”, az abortuszról, a szisztematikus rasszizmusról.

Kár érte, mert hiánypótló lenne, de a hiány marad utána.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Mariann_Czenema P>!

Az írók nem védhetik meg az olvasókat saját maguktól, és ez nem is várható el tőlük.

197. oldal

AniTiger P>!

A „feminista” szó legjobb definíciója számomra az, amit Kathy Bail 1996-os antológiájában, a DIY Feminism (Feministaútmutató) című könyvben egy ausztrál nő, Su mondott: „átlagos nő, akik nem akarja, hogy szarul bánjanak vele”.

361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feminista
B_Nikolett>!

Az Ötven árnyalat egy férfiról szól, aki békére és boldogságra talál,mert megleli végre a nőt, aki hajlandó hosszú távon tolerálni a faszságait.

Mariann_Czenema P>!

Mindenkinek vannak sérülései. Te azt hiszed, túljutottál a sajátjaidon? Azt hiszed, a múlt elmúlt? Aztán valami ártatlan apróság történik, ami rádöbbent, hogy milyen messze vagy attól, hogy túl legyél rajta. A múlt mindig veled marad. Sokan azt szeretnék, ha a múlt igazságától védenék meg.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: múlt
theodora P>!

A világ túl gyorsan változik ahhoz, hogy legyen időnk mélyebben megérteni.

(első mondat)

AniTiger P>!

Az éhezők viadala trilógia sötét és brutális, de a végén felcsillan a remény egy jobb világra, jobb emberekre, és egy nő számára is jobb életre. Egy jobb életre, amit megoszthat egy olyan férfival, aki megérti az erejét, és nem várja el tőle, hogy elnyomja ezt az erőt. Egy olyan férfival, aki elfogadja a gyengeségeit, és szereti őt a legsötétebb emlékei és a legsúlyosabb lelki sérülései ellenére. Persze hogy szeretem Az éhezők viadalát! A trilógia azt a könnyed reményt adja, hogy mindenki, aki átélt valami kibírhatatlant, és ezért éhezik a szeretetre, megváltást találhat.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Az éhezők viadala · remény
AniTiger P>!

    Szeretem a tündérmeséket, mert a cinizmusom ellenére hinni akarok benne, hogy mindenki élhet boldogan, akár élete végéig is. Még én is. De minél idősebb leszek, annál jobban látom, hogy a tündérmesék nagyon sokat követelnek a nőktől. A tündérmesék férfi hősei, a mindenkori szőke hercegek a fehér lovon, nem túl érdekfeszítők. A legtöbb mesében a herceg igen jóképű, és nemigen van személyisége, ízlése, intelligenciája. Mindenesetre illik úgy gondolnunk, hogy ez nem gond, elvégre ő a szőke herceg. Neki ez bőven elég

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cinizmus · tündérmese
AniTiger P>!

A Publishers Weeklyben interjú olvasható Calire Messuddal A nő az emeletről (The Woman Upstairs) című könyve kapcsán, melyben a jobbára „ellenszenves” főhős, Nora keserű, reményvesztett és meglehetősen dühös az élete alakulása miatt. Az írónak felteszik a kérdést: „Én nem szívesen lennék Nora barátja, maga igen? A látásmódja szinte elviselhetetlenül zord.” És lám, meg is érkeztünk. Itt egy olvasó, aki szeretett volna összebarátkozni a könyvben szereplő karakterekkel, de nem tetszett neki, amit talált.
Mesud azonban válaszával visszavágott kérdezőjének:
„Az ég szerelmére, miféle kérdés ez? Maga össze akarna barátkozni Humbert Humberttel? Össze akarna barátkozni Mickey Sabbathtal? Saleem Sinaival? Hamlettel? Krapppal? Ödipusszal? Oscar Waóval? Antigonéval? Raszkolnyikovval? Vagy a Javítások bármelyik karakterével? Vagy a Végtelen tréfa bármelyik karakterével? Vagy bármelyik karakterrel bármiből, amit Pynchon valaha is írt? Vagy Martin Amis? Vagy Orhan Pamuk? Vagy legyen szó Alice Munróról? Ha azért olvas, hogy barátokat szerezzen, akkor nagy bajban van. Azért olvasunk, hogy rátaláljunk az életre, annak minden lehetséges változatára. A releváns kérdés nem az, hogy ő vajon potenciális barát-e a számomra, hanem az, hogy élő karakter-e.”

121. oldal

Mariann_Czenema P>!

Az emberi kitartás elbűvöl, főleg azért, mert a legtöbb esetben úgy gondolok az életre, mint amit elviselni, nem pedig élni kell.

198. oldal

Mariann_Czenema P>!

Aki szűk látókörűen és felszínesen olvas, az tudatlanul olvas, és az írónők ezt nem tudják megváltoztatni, bármilyen könyvet írnak, és bárhogyan népszerűsítik is a könyveiket.

223. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Virginia Woolf: Saját szoba
Szőnyi Szilárd: Föltámadott a gender
Simone de Beauvoir: A második nem
Varga Virág – Zsávolya Zoltán (szerk.): Nő, tükör, írás
Luisa Passerini: A nők és a feministák története
Kathryn Stockett: A Segítség
Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz
Madeline Miller: Kirké
Alice Walker: Kedves Jóisten
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon