Megszállók ​és megszállottak 2 csillagozás

Rott József: Megszállók és megszállottak

Rott ​József az újabb magyar próza egyik – tehetségét már eddig is nyomatékosan bizonyított – , legizgalmasabb alkotója. Olyan realista hajlamú modern író, aki elbeszéléseinek, kisregényeinek világát éppúgy képes konkrét tényekkel, vaskos életanyatokkal hitelesíteni, mint hangsúlyosan atmoszférikus, lírizált nyelvezetével, helyenként balladisztikus szerkesztésmódjával már-már mítoszivá emelni. Kötetben eddig csak tematikus válogatásai jelentek meg, a bányászvilágot, a kemény, embert próbáló bányászsorsot illúziótlanul és a XX. század átívelve megidéz elbeszéléskötetei, a dél-alföldi nehéz sorsú emberek jelenkori, hétköznapi életének és általánosabb érvényű sorsképleteinek mély valóságismeretéről tanúskodó irodalmi igényű tablói.
Új kötetében a szerző különböző történelmi korokban és helyeken vizsgálja az ellentétes erők között őrlődő egyén cselekvési lehetőségeit. Úgy jutunk el a hol feszes ívű, hol lassúbb folyású történetek során az azték birodalomból, a második… (tovább)

>!
Barbaricum Könyvműhely, Karcag, 2005
246 oldal · ISBN: 9639145422

Kiemelt értékelések

>!
csobi SP
Rott József: Megszállók és megszállottak

Nehéz volt olvasni. 9 történet, ebből 2 hosszabb, 7 rövidebb. A kötetcím igen találó, a magyar nyelv játékosságának köszönhetően legalább tízféle értelemben rá lehet húzni a szereplőkre, a cselekményre, mindenre, talán túlzásba is vittem, hogy mindenbe ezt az ellentétet kerestem. Elek Tibor említi a fülszövegben a balladisztikusságot ami tényleg tetten érhető, sőt bevallom volt, hogy zavart is és nem egyszer a fonalat is sikerült elvesztenem és vissza kellett lapoznom. Ebből csak annyi a tanulság, hogy maximális koncentráltsággal kell olvasni.
Az egyik történet főszereplője két hajléktalan, gyakorlatilag az éhhalál szélén, szeméttelep, élelemkeresés és a farkastörvények. A túlélés itt csak azon múlik, hogy aznap épp milyen kondiba vagy, vagyis hogy mit találtál a szemétben, amiből a szervezet erőt meríthet. S persze ott vannak a sorstársak, akik szintén éheznek, megszállottan keresik a kaját, akárcsak te. Aztán az elmaradhatatlan bunyó, vérre menően. A többi a markoló dolga.
Muszáj volt megállnom ezután, eléggé hazavágott.
Mindezek ellenére ajánlom, csak készüljetek fel előtte.

ps. köszönöm a kölcsönzést @Lara-nak!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
csobi SP

Össze lehetne rakni a kihűlt világot borzongásokból, neszekből, szagokból, fényekből, elhallgatásokból, taglejtésekből, intuíciókból vagy más, még ismeretlen impulzusokból?…

37. oldal (Barbaricum Könyvműhely: Karcag, 2005)

>!
csobi SP

Együtt ült buszra a család, ő még óvodás korú lehetett, mert a vezetőt utánozva, láthatatlan kormánykereket tekert, berregett és szilajul markolta a sebességváltót. Közmegelégedésre tette a dolgát. Felemelkedett az ülésről, s ekkor, életében először, kitárulkozott előtte a lámpafényes város. A sziporkázó hó által megsokszorozódó, földöntúlinak tetsző ragyogás lázként járta át testét-lelkét. Az időtlenné vált pillanat során mértani pontossággal az agyába vésődött az utcák és zömök középületek rajozlata az innnen is, onnan is előbukkanó, ötágú vörös csillaggal. Félelmes és felkavaró látvány volt, noha szeretett lények vették körül, akikhez ragaszkodott, s akik felelősséggel viseltettek iránta. Széthullott a kép: épületek sivár, piszokszürke sorfala következett rideg kőbalkonokkal és buszra feltolakvó arctalan, bagószagú munkásemberekkel. Rémülten ámulta a bonyodalmas kavargást, amelyben mindenki tévedhetetlenül tudta a helyét és szerepét.

165. oldal (Barbaricum Könyvműhely: Karcag, 2005)


Hasonló könyvek címkék alapján

Krasznahorkai László: Megy a világ
Tar Sándor: A 6714-es személy
Schäffer Erzsébet: Lábujjhegyen
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Szabó Magda: Alvók futása
Vathy Zsuzsa: Angolpark
Vámos Miklós: Előszó az ábécéhez
Mészáros Urbán Szabó Gábor: Orom
Erdei Lilla: A halálművész
Vámos Miklós: Váltás