Milyen is egy város a karácsony közeledtével? Mondjuk leginkább egy megbolydult hangyabolyra emlékeztet, lüktetve, pulzálva hagyja, hogy rohangáljanak rajta az emberek ide-oda, ajándékokért és még rengeteg fontos dologért. Az egyetlen biztos pont a lassan és nyugodtan közeledő Mikulás, aki a könyvben minden oldalon megtalálható. Azt nem áruljuk el, hogy pontosan merre, segítségül csak annyit, hogy ő most nem szánon érkezik…
Téli böngésző (Évszakos böngésző 1.) 87 csillagozás

Kisfiam nagyon szereti, nem érdekli, hogy már tavasz van, naponta forgatjuk. Imádja a kerekeket és a lámpákat, természetesen mindig ezeket mutatja meg először.
Nagyon jó szótanulásra, bár inkább kicsit később lesz hasznos, egyenlőre csak tanulja a szavakat, de még csak ritkán próbál mondani valamit.
Néhány alak elég furán van ábrázolva, nehéz eldönteni, hogy fiú vagy lány az illető. Itt ez egyenlőre még nem zavaró, még nem foglalkozik a nemekkel.
Aranyos, hogy minden oldalon több történetet lehet nyomon követni, illetve külön plusz pont azért, hogy a tavasziban is ugyanezek a képek, szereplők találhatóak, csak az évszak változik.
Személyes kedvencem ebben a kultúrházban található kiállítás a meztelen festménnyel. :)
Nagyon részletes, zsúfolt, színes, nagy alakú kiadvány, nálunk osztatlan sikert aratott.
Strapabíró is, mi is megörököltük. Kisfiam egész nap cincálja, van, hogy ugrál rajta, mégis bírja a könyv, megtörve sincs.
Szerintem beszerezzük majd a nyárit és őszit is.

Ez pont nincs meg nekünk, de tegnap megnézegettük a vendégségben. Hárman – én az ölemben két kislánnyal. Az egyik még csak mutogat meg halandzsázik, a másiknak már be nem áll a szája. Az egyikről tudni, hogy szereti ezt a könyvet (az övé), a másikról meg annyit tudok elmondani, hogy ma délelőtt többször elmesélte nekem, hogy nagy hajmosás lesz a néninek, mert lepisilte a papagáj, úgyhogy a lényeg megvolt neki. :-)

Nagyon szeretjük a Kicsivel együtt a Naphegy Kiadó Évszakos böngészőit. Mindig kikölcsönzöm az épp aktuális évszakét a könyvtárból és egy-egy hónapig csak az adott évszakkal foglalkozunk. Most került sor a télire.
Van, amikor az ilyen böngészőkben pont az a jó, ha egyszerű, nem túlzsúfolt, de mégis mozgalmas. Ez jellemző erre a sorozatra. Átlátható az illusztráció és jól felépített. Az első oldalakon még csak az ősz végén, tél elején járunk. Aztán látni lehet, hogy a házak kéménye füstöl, hideg közeledik, a boltokat kezdik karácsonyi díszekbe öltöztetni, majd már esik a hó, végül karácsonyfát vásárolnak az emberek, az utolsó oldalon pedig nagy hó esett, szánkóznak, hógolyóznak a gyerekek.
Aranyos volt, hogy mindegyik oldalon feltűnt ugyanaz az alak, követni lehetett oldalról-oldalra az útját.
Ajánlom a figyelmetekbe ezt a könyvecskét is, ha kisgyereketek van. Sokat lehet beszélgetni a képekről, lehet játszani „Mutasd meg hol van ….” játékot, a kicsi is tud kérdezni, hogy „Ez mi?” és sok olyan szituációt is bemutathatnak a képek, amikkel a gyerekek még nem biztos, hogy találkoztak, így beszélni tudunk róluk.

Ez is egy szuper böngésző volt, bár Mimit valamiért annyira nem kötötte le. Sajnos már nem elégszik meg azzal, hogy „néni, bácsi, kislány, kiskutya”. Szerintem igényelt volna még valami körítést tőlem a neveket, személyeket illetőleg, de nem tudtam megjegyezni őket, és mikor negyedszer néztem meg hátul, hogy ki kicsoda, a gyerek fújtatva odébbállt. :/
Vannak benne kifejezetten vicces képsorok is. :D
Szerintem amúgy jól bemutatja magát a decemberi időszakot, de a január, februárra nem tér ki. Pedig azok is téli hónapok.

Berner csodás böngészőket készít! :) Aki gondolkodna ezek megvásárlásán, bátran ajánlom, viszont a RÉGI kiadást!!! Sajnos az új kiadás sokkal kisebb, így nem látszanak annyira a részletek, ami sokat ront a könyvek értékén szerintem.
Az évszakos sorozat első része. Nagyon szépen átvezet az oldalakon az őszből a télbe. Minden téli jellegzetesség, ünnep, havas játék előkerül, így remek lehetőséget ad a téma kibeszélésére.

Téli, ünnepi hangolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Adventi időszakba csöppenünk a böngészővel. Sok helyen már felkerültek a díszek, hullani kezd a hó, mindenki meleg ruhába öltözött. A téren karácsonyi vásárt tartanak, fenyőt is árulnak. A tó befagyott, így megjelentek a korcsolyázók. A dombról szánkóval siklanak le, és néhány síelő is felbukkan. Még a Mikulás is feltűnik. A papagájt is vicces volt nyomon követni. Ebben a kötetben is mindig felfedezhetünk valami újdonságot. Imádjuk, akárcsak a többi részét.

Óda a böngészőhöz
Gyermekkorom egyik legemlékezetesebb könyvélménye a Tesz-vesz város sorozathoz kapcsolódik (Tesz-vesz ABC, Tesz-vesz szótár, Tesz-vesz világ). Nem is a mondanivaló ragadt meg bennem, hanem az idő, amit ezekben a könyvekben töltöttem. Ez a fajta olvasási idő egy nagyon plasztikus fogalom számomra azóta is. Körülvesz, kiemel. És ezt először nem a szöveg „csinálta”, hanem a tipó, a kép, a lap, a lapozás. Vagyis, a könyv. Épp ezért szeretem annyira a böngésző műfaját. Mert megcsinálja a behívást. Közeget teremt, marasztal, szóra bír. (Arról nem is beszélve, hogy Rotraut Susanne Berner nagyalakú böngészőiből kiváló bunki építhető.)
A böngésző olyan, mintha a silent book, „hangos” nővére lenne. Tele zsongással, áradó vizualitással, a szemünk előtt teremtődő folyton aktualizálódó történettel. A belépés és a kivonulás szabadságával. A Berner-sorozat 5 kötete (a nagyalakú) olyan fantasztikus módon idézi fel a körülöttünk lévő világot, hogy a könyvbe-kerülés, vagyis a dimenzióváltás legkisebb erőfeszítésére sincs szüksége a gyermeknek, de még a felnőttnek sem (ha elég nyitott hozzá). A valóságvonatkozások ki-becipelése a felismerésen és a képeket kísérő narráción keresztül a könyvet egyszerűen fogalmazva: életbe-lépteti. Azt gondolom, hogy kevés jobb dolog történhet annál, mint amikor a világra csodálkozó gyermek élményeit a könyv és a szülő a közösen alkotott történeteken keresztül igazolja vissza. A böngésző egyszerre temporális (évszakok változása, nappal-éjszaka) és atemporális (ott és akkor kapcsolódunk hozzá, ahol kedvünk tartja) jellege egy olyan szabadságfogalommal ajándékozza meg az „olvasót”, hogy a későbbiekben például nem jön zavarba akkor, ha valamit nemcsak másolnia kell, hanem elő is kell állítania. Vagy teszem azt, nem az lesz az első kérdése egy Pollock-festmény előtt, hogy ennek most mi az értelme. A böngésző a kapcsolatlétesítésre kondicionálja az agyat, mert a sokaság mindig fityiszt mutat az egy vonalon elmesélhető történetnek. Marad tehát az alkotás, a kreativitás és a levegő. Ami lássuk be, nem kevés.
Megjelent: https://www.facebook.com/vikisbookmarks

Kicsit fura sorrendben haladtunk így, hogy az évszakok közül ez maradt utoljára, de egyrészt az a mentségem, hogy azok a fránya évszakok tényleg így jöttek sorban, ráadásul a beszerzési nehézségek is úgy hozták, hogy ez lett meg utoljára off.
Szóval, miután megemésztettük, hogy akik az előzőekben már ismerték egymást, itt miért idegenek, rengeteg alkalmat találtunk benne a mulatságos időtöltésre. A család minden tagjának meglett a saját kedvenc történetszála, és egy élmény volt mindet végigbogarászni.
![]() | Évszakos böngésző sorozat · Összehasonlítás |