Vegetáriánus ​konyha Indiában 1 csillagozás

Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában

Ha ​létezik a vegetáriánusok számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen, e szubkontinens ugyanis tobzódik a hús nélküli ételekben, a kizárólag növényi alapanyagokból készített fogások sokszínűsége valósággal meghökkentő, annak ellenére, hogy az általános hiedelemmel ellentétben nem minden hindu veti meg a húst. A vallásos hinduk azonban tojást, sőt tejterméket sem esznek. Bár a húsfogyasztástól való tartózkodás India egészére közel sem jellemző, a világon ez az egyetlen olyan ország, ahol a húsevést erkölcsi alapon, az ahimszá vagyis az erőszakmentesség elvére hivatkozva utasítják el. Az ahimszát, amely elsősorban az indiai dzsainok körében alapvető morális erény, a hinduk és a buddhisták egyaránt mindig nagyra becsülték. Bár a buddhisták „ne ölj!” parancsa nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is vonatkozik, sem ők, sem a hinduk soha nem követelték meg olyan mereven az ahimszá betartását, mint a dzsainok.

A szigorú értelemben vett vegetarianizmus manapság… (tovább)

>!
Terebess, Budapest, 2001
152 oldal · ISBN: 9639147478

Enciklopédia 15

Helyszínek népszerűség szerint

India


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Ninácska P>!
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában

Nagyon érdekes könyv, főleg az elején lévő történelmi utalások tették igazán élvezhetővé.
Sajnáltam, hogy az első pár oldal után csak receptekkel találkozhatunk, de legfőképpen azt, hogy a hozzávalók meglehetősen nehezen szerezhetőek be nálunk.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

A sós-savanykás raitákon kívül az édes-savanyú mazsolás raitá különösen finom.

86. oldal

Ninácska P>!

A kebabokat készíthetik nyárson, vagy göngyölten.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kebab
Ninácska P>!

– Bors: magas vérnyomást csökkentő, szexuális erőt fokozó fűszer.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bors
Ninácska P>!

– Kámfor: a jellegzetes szagú, gyorsan elillanó, kristályos szer néhány indiai étel alkotórésze.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kámfor
Ninácska P>!

– Kurkuma: vagy más néven haldi már a védikus korszakban ismert fűszer volt.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kurkuma
Ninácska P>!

– Menta, borsmenta: ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert és segíti az emésztést.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: borsmenta
Ninácska P>!

A joghurt fontos kelléke az indiai konyhának.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: joghurt
Ninácska P>!

A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk, ha rövid időre forró vízbe mártjuk.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Waterstone: India
Marilia Albanese: Észak-India
Vekerdi József (szerk.): Nami király megtérése
Kirsteen Rogers – Clare Hickman: A világ vallásai
Peter B. Clarke: A világ vallásai
Rencsényi Tibor: Élő vallások
Richard Holloway: A vallás rövid története
Puskás Ildikó: Lélek a körforgásban
Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv
Lénárt Gitta: Élő italok könyve