Rossz ​versek és 14 el nem beszélt történet 38 csillagozás

Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

A ​33 éves Merthner Tamás magánélete romokban hever, mert Párizsban tanuló barátnője, Anna szakított vele: az alapsztorit ismerhetjük a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című filmből. A történet azonban nem ér itt véget. A film DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelenik meg, melyben tizennégy szerző továbbmeséli a szereplők életét. Ezúttal nem a felnőtt Merthner Tamás nézőpontjából, hanem a többiekéből ismerjük meg a történetet. Mert mindenkinek megvan a maga emléke. Mi történt a Margitszigeten a vízilabdaedzés után? Hogyan ismerkedtek meg Tamás szülei? Milyen volt zenekart alapítani a kilencvenes években? Tetszettek-e Zitának a versek? Hecikumából lehet-e nyelvvizsgázni? Kínzó kérdések, amelyek a stáblista lepörgése után, már a villamoson kezdik el foglalkoztatni a nézőt.

Berg Judit, Fabricius Gábor, Jakab Juli, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor, Reisz Ádám, Reisz Gábor, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina, Totth Benedek, Valuska… (tovább)

A művek szerzői: Berg Judit, Németh Gábor, Krusovszky Dénes, Szentesi Éva, Závada Péter, Tóth Krisztina, Fabricius Gábor, Totth Benedek, Valuska László, Simon Márton

Tartalomjegyzék

>!
Central Könyvek, Budapest, 2019
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246979

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Szenzációs ötlet ez a DVD-hez pakolt novelláskötet, remélem, minél több hazai film el fogja „lopni”, ezek az írások ugyanis nagyon sokat tudnak hozzáadni az élményhez. Nemcsak arról van szó, hogy a film másfél órája után töltünk még párat a novellákkal, és jó visszaemlékezni – hanem újra és újra átértékelik a filmet is, szinte mindegyik elbeszélés után azonnal újra akartam nézni. Kitágítják az univerzumát, még tovább bővítik a „mesét”: a Rossz versek már önmagában is csodálatosan élő alkotás volt, de az írások még több rétegét teszik lélegzővé. Fokozzák azt az érzetet, ami már a mozgóképben is erős volt, de igazán itt teljesedik ki: hogy minden szereplő valóban hús-vér figura, teljes élettörténettel, nem csupán a vásznon pár percre megjelenő karakter. Persze ehhez tényleg kell egy olyan alkotás, ami ennyire „élő” – ha nem érdekelnének a figurái, ha nem ismernénk folyamatosan magunkra, ha nem érintenének meg minket a szereplők élethelyzetei, akkor a novellák sem tudnának ennyire működni.
Bővebben: http://ekultura.hu/2019/11/06/rossz-versek-es-14-el-nem…

bcsbcs>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Ami a filmet illeti, nem lett kedvenc, de ez a könyv úgy jó, ahogy van. Eleve az ötlet, hogy írók-költők-művészek írjanak egy-egy novellát, amelyek leginkább előzménytörténetekként segítenek megérteni a főhős Tamás balfaszságait, szóval ez zseniális ötlet, ráadásul ezt sikerült is szinte tökéletesen megvalósítani. Igényes a könyv, van hozzá DVD extrákkal, amik ugyan engem nem kötöttek le, de a rajongók imádni fogják, és a novellák többsége tényleg hozzátesz a filmhez, az ötlet kiválóan működik. Van néhány átlagos írás, kettő, ami szerintem nagyon gyenge (Reisz Ádám, Fabricius Gábor, bocs, hogy nevesítek), és legalább öt, ami szuper (Reisz Gábor, naná, Németh Gábor, övé az egyik kedvenc, mert a film egy apró poénját egészíti ki, de $@!%, Krusovszky Dénes, Totth Benedek, Simon Márton, Jakab Juli, ja ez mát hat).
Tóth Krisztina még a legjobbak között is a legjobb, őt, meg ezt a novelláját is imádom.
Szóval ez egy csoda jó ötlet, még a filmet is nagy kedvvel néztem újra. És másodjára már majdnem kedvenc is lett.

Anton_Gorogyeckij P>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Elfogult vagyok, mert imádom Reisz Gábor és társainak munkásságát. Imádom a VAN-t és a Rossz versek-et is, és most ezt a könyvet is! :-) Szóval tőlem ne várjon senki objektív kritikát. Aki hozzám hasonlóan odáig van a filmekért, annak ez is kötelező!

2 hozzászólás
Kettinger_Laura P>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Először is, nem tudom ki találta ki, hogy a könyv mellé odaadja a CD-t is, de köszi neki. Bár 2018-ban kétszer is láttam a filmet (és egyenesen rajongtam érte) már nem sok mindenre emlékeztem belőle. Ennek ellenére már csak dacból is elkezdtem a novelláskötetet anélkül, hogy megnéztem volna újra a filmet, mondván, ez így is biztosan kerek lesz. (Elárulom: nem volt az.)

Aztán megnéztem a filmet, hogy felfrissítsem az emlékeimet (még mindig imádom), majd újra nekiültem a kötetnek. Na így már hatalmasat ütött. Jó lenne, ha ezt az ötletet más filmforgalmazók is felhasználnák. Annyi pluszt ad és annyira izgalmas ötlet ez a könyv + kiegészítő novellák koncepció, hogy ezt egész bátran alkalmazhatnák mások is.

Valahogy eddig elkerültek az antológiák, ez volt az első olyan, amit elolvastam az első betűtől az utolsóig és nagyon kellemes csalódás volt. Persze voltak jól észlelhető különbségek az adott írók között, de a 14 novellából csak a Levél neked nem tetszett (am szerintem jó arány). Az alapötlet zseniális volt, az írásmód viszont olyan, mintha egy finom, de iszonyúan száraz kiflit próbáltam volna lenyelni víz nélkül.

Krusovszky Dénes novellája volt a kedvencem a teljes kötetben, pedig a többiek is magasra tették a lécet. Itt az ideje, hogy végre elolvassam a regényét is…
Tetszett, hogy Závada Péter drámája (?) a kötet közepén. Megtörte a folytonosságot, de abszolút jó értelemben. Tóth Krisztina novellája szép volt és megható, főleg mivel a filmben is Vali volt az egyik kedvenc karakterem. Fabricius Gábor írása a reklámokról is remek volt, tökéletesen leírja a mai reklámipar működését.
Totth Benedek történetével kicsit bajban vagyok. Ez volt az egyetlen novella, ami bár jó volt, de szerintem nem passzolt a filmhez. Bandika és Eszter ha jól tudom, alapból nem is szerepel benne, a főszereplő kiléte pedig igazából ki sem derült. Gondolom Merthner Tamás az (mondjuk ebben se vagyok biztos), de annyira furcsán viselkedik… Egyszerűen nem nézem ki belőle, hogy ő ilyet csinál…

shopgirl>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Teljesen elfogult vagyok, RG rajongó, Van rajongó, Rossz versek rajongó, VL és Lóci rajongó, stb. Nagyon tetszett az ötlet, hogy ilyen módon tovább él a film, és nekem nagyon bejöttek a novellák is. Szerettem. Köszönöm.

k_mesi>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Őszintén: imádtam a film bravúros egyensúlyozását jelen és múlt között, imádtam minden egyes percét, még azt is, hogy tulajdonképpen nem akart mondani semmit. Érzések. Érzések, érzések, érzések, benyomások. Erre volt kihegyezve az egész. A novellák is. Volt novella, amiben sehogy sem sikerült elmélyednem, de nagyrészt tetszettek.

rekettyevirág P>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Fantasztikus ötlet volt ez a novellás kötet, számomra teljesen más megvilágításba helyezte a karaktereket, amikor újra néztem a filmet. Ez így lett kerek egész. Egyedül Fabricius Gábor novelláját nem tudtam hová tenni… ettől az egytől eltekintve továbbra is nagy szerelem marad a Rossz versek.

Lasi>!
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Nem ez a legjobb novellás kötet, amit olvastam, de a koncepció szerintem nagyon jó. Sok film esetében lehetne ez valamiféle jó út a terjesztéshez, a dvd kiadáshoz. A film nagyon bejött, a dvd novellás kötetbe csomagolása is. A Novellák némelyike pedig szintén tetszett.


Népszerű idézetek

rekettyevirág P>!

Ilyen tehát a szeretet. Felfordulást okoz.
Hülyeségeket csinál. Irracionális, mint a gyökkettő.
De nem hagy egyedül, ott ül melletted a legvégéig, és utána is,
a szavadba vágva próbál kimenteni, amikor
huszonhat járat csúszott meg aznap miattad.

163. oldal

rekettyevirág P>!

Zsuzska azt mondja, hogy a szerelem az, amikor megmutatod a bugyidat a bokorban, de én nem akarom megmutatni a bugyimat Tominak, és szerintem ő sem akar bemenni a bokorba, mert fél a pókoktól.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kornis Mihály: Végre élsz
T. Ágoston László: Hazatért liliomok
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2016
Bodor Ádám: A barátkozás lehetőségei
Jávorszky Béla (szerk.): Féltékenység
Dekameron-projekt
Kontra Ferenc (szerk.): Az év novellái 2014
Pokoli báléjszakák
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban