Áldozat ​kerestetik (Lew Archer 5.) 22 csillagozás

Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lew ​Archer, a magánnyomozó éppen az állam fővárosába, Sacramentóba igyekszik egy csomag elkobzott kábítószerrel a kocsijában, amikor kénytelen lefékezni egy álmosnak és érdektelennek látszó kaliforniai kisváros határában: egy csurom vér, haldokló figura integet neki az árokból.

Az áldozat, a legnagyobb helyi fuvarozó sofőrje, nagy értékű whiskyrakományt szállított a kamionjában. A kamiont eltérítették, Archernek pedig néhány napig Las Crucesban kell maradnia, hogy részt vehessen a halottszemlén. Akarva, nem akarva belebonyolódik a nem is olyan egyszerű ügy részleteibe. Kapcsolatba kerül egy autósszálló érthetetlenül agresszív tulajdonosával, ennek sokat szenvedett, türelmes feleségével, az egyre ingerültebb megyei seriffel – továbbá különféle tolvajokkal és rablókkal, igyekvő bárénekesnőkkel, meg egy szétesett család tagjaival: a fuvarozóvállalat-tulajdonos apával és két leányával. S mivel úgy látja, jóformán senkinek sem érdeke, hogy a sofőr gyilkosát megtalálják, maga… (tovább)

Eredeti cím: Find a Victim

Eredeti megjelenés éve: 1954

>!
Európa, Budapest, 2008
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786003 · Fordította: Gy. Horváth László

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Többedik Macdonald krimim ez már, jó ismerősöm Lew Archer, a magánnyomozó, aki Marlowe méltó utóda. Ez a története is kellőképp szerteágazó és izgalmas, jó stílusban, kitűnő karakterekkel megírt krimi. Jól szórakoztam vele, s sejtettem, hogy mi lehet a megoldás. De ettől függetlenül mélységesen tisztelem Archer rezignált, de végsőkig igazságszerető, emberséges figuráját, van még egy két krimije, ami rám fér.

Bolondkandúr>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Az írótól korábban az első Archer-regényt, a Mozgó célt olvastam, ahol a pozitív összkép mellett néhány, korai műnek simán megbocsátható hibát is éreztem. Ehhez képest az 1954-ben megjelent Áldozat kerestetik szerintem már perfekt. Van egy nagyon eltalált sötét hangulata (szó szerint is, a történet nagy részében éjszaka van), magányos, sokat látott magándetektív főhőse (de nem piál), mindez magas színvonalon megírva, hol költői, hol cinikus mondatokkal fűszerezve. Pörgős a cselekmény, de Macdonald számára a kriminél fontosabbak az emberek, a poros kaliforniai kisváros lakói, ahol a pénz és a látszat az úr, és mindent a rokoni, baráti kapcsolatháló mozgat. A legkisebb mellékszereplő is remekül sikerült, élő, egyedi figura saját történetekkel, sebekkel.
Chandler és Simenon rajongói szerintem nem tévedhetnek vele, Macdonald is a kedvenceik közé kerülhet.

Kasztana>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Első könyvem az írótól, melyet régebben beszereztem már, de most jutottam el az olvasásig. Kicsit félve vágtam bele, de az első oldalak után már nem tudtam letenni a könyvet. Nagyon tetszett. Érdekes a stílusa, a magányos nyomozó figurája, valamint az ügy felgöngyölítése során egyre bonyolódó cselekménye egyedivé teszi. Egy könyv alapján nehéz megítélni az író írásait, ezért még beszerzem pár regényét. Azok elolvasása után.remelélem csak a legjobbakat mondhatom majd.

smetalin>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Ez volt a 3. könyv az írótól, nem volt rossz, de eddig ez áll a legutolsó helyen!

Vaniliamamor_Bella>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

Az eleje elég kínkeservesen indult, aztán a végén meg már nem tudtam letenni. Mindenesetre, a gyilkost nem találtam el. Sőt, helyesebben inkább úgy hangzana, tippem nem volt, hogy ki lehet az. :) Összességében nem volt rossz könyv, de kétlem, hogy a közeljövőben kezdenék bele a következő könyvbe az írótól.

Csabi P>!
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik

A három RM sztori közül ez tetszett a legjobban. Lew Archer figurája itt a legélettelibb, humorosabb, szarkasztikusabb, mint az előző két kötetben.
Azért vigyázni kell, nem szabad sok RM-ot olvasni egymásután, mert összekeverednek a történetek az ember fejében. Egyrészt elég szerteágazóak a történetek, másrészt felfedezhető egyfajta szabványosítás az író részéről, ami a fő karaktereket illeti.


Népszerű idézetek

Bla I>!

Elvettem egy asszonyt.
Itt hagyott hamar.
Kutyát vegyen inkább,
ki barátot akar

170. oldal

Vaniliamamor_Bella>!

Az a fajta csend volt, amikor az ember csak azt hallja, hogyan veri el a szíve az életét, semmi mást.

1. fejezet

Vaniliamamor_Bella>!

– Remek. Mit gondol, ki lőtte meg?
– Ostoba kérdés.
– Azért még válaszolhat rá.
– Mi jogon faggat, pajtás?
– Csak pajtásozzon nyugodtan. Feldob vele.
– A nevét még nem említette.
– Igaza van. Nem említettem.
– Talán nekem is fel kéne tennem pár kérdést – mondta. – Egész véletlenül nem maga eresztette bele a golyót?
– Zseniális. Naná hogy én. Éppen most menekülök.
– Csak úgy kérdeztem.

1. fejezet

héjaváry>!

Nem könnyű felnőni… nem csoda, hogy oly keveseknek sikerül.

22. Fejezet

Vaniliamamor_Bella>!

A legkísértetiesebb stoppos volt, aki valaha is leintett.

(első mondat)

Vaniliamamor_Bella>!

Képlékeny, egyszerre érzéki és brutális szája úgy vonzotta az ökömet, mint mágnes a vasat.

1. fejezet

Bla I>!

– Én tanítottam föltűzni a csalit, még szalmahajú tökmag korában – Szeme felfénylett a régi emlékektől. – Szörnyű hogy repül az idő. és micsoda szenvedéseket hoz a népekre. Katie sokat szenvedett, én aztán tudom.
Nemcsak ő tudta, én is.

143. oldal


A sorozat következő kötete

Lew Archer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond Chandler: A kicsi nővér
Darynda Jones: Második sírhant
Karin Slaughter: Nadragulya
Linda Castillo: Vihar után
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Lee Child: A baj nem jár egyedül
Rob Thomas – Jennifer Graham: Az ezer dolláros bikinivonal
Lee Goldberg: Mr. Monk Hawaiiban
Stephen King: Aki kapja, marja
Jeffery Deaver: Ablak a halálra