A ​kasmírkendő 34 csillagozás

Rosie Thomas: A kasmírkendő

„Rosie ​Thomas csodaszép írása ritka, őszinte és értő szenvedéllyel teli történet a szerelem természetéről.” – The Times

„Magával ragadó érzelmi utazás, melyben nemcsak a szereplők élete változik és fejlődik, de az olvasóra is garantáltan nagy hatással lesznek!”

1941 elején a friss házas Nerys Watkins elhagyja Nagy-Britannia vidéki életét, hogy elkísérje misszionárius férjét a távoli India egzotikus városába, Szrinagárba, missziójuk kijelölt helyszínére. Nerys egy teljesen új világot fedez fel Kasmír szívében, ahol ez idő tájt a háború árnyékában a brit táncestélyek, a flörtölések és a pletykálkodások a fénykorukat élik. Nerys hamarosan azon kapja magát, hogy veszélyes és szenvedélyes viszonyba bonyolódik. Mire újra csatlakozik hozzá a férje, Nerys már teljesen más asszonnyá válik.

Évekkel később Nerys unokája, Mair Ellis egy csodálatos színekben pompázó, különleges pasminakendőre bukkan a családi házban. A kendő valamikor Mair nagymamájáé volt, ezért… (tovább)

Eredeti mű: Rosie Thomas: The Kashmir Shawl

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2015
490 oldal · ISBN: 9789636355081 · Fordította: Czuczor Tamás

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Ezt a könyvet hirtelen felindulásból vettem meg, miután beleszerettem a borítójába. Érdekes családtörténet volt, egzotikus helyeken jártunk a hősnőnkkel, de sajnos nem váltotta be maximálisan a hozzá fűzött reményeket. Sajnos Rosie Thomas nem ír olyan érdekfeszítően, mint pl. Lucinda Riley a Hét nővér sorozatában. Borzasztóan sok a körítés, lassan halad a történet egyről a kettőre. A középpontban leginkább három véletlen barátnő kapcsolata áll. Nerys egy walesi prédikátor felesége, Myrtle egy életvidám mérnökfeleség, Caroline pedig egy naiv félénk fiatalasszony, akit elhanyagol katona férje. Mindez Szrinagárban, Kasmir közepén történik a II. világháború alatt. A három nő véd és dacszövetséget alkot, hogy támogassák egymást minden körülmények között. Kb. hatvan évvel később érkezik ide Nerys unokája, Mair, hogy felfedje a múlt titkait.

>!
MezeiMarcsi
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Nagyon hosszú utazás volt. India nincs a bakancslistámon, és bár nagyon jó leírást kaptam a könyvben, továbbra sem lett a szívem csücske. A könyv viszont a hossza ellenére nagyon tetszett. Néha leraktam, mert a leírásoktól elment a kedvem a folytatástól, de nem lapoztam át egyetlen oldalt sem, mert féltem,lemaradok valami fontosról. Aki félbe akarja hagyni, annak ajánlom ezt az egy mondatot a könyvből :
„ Azt érezte,hogy a különböző, keszekusza idősíkok most egyre inkább egyetlen egységes, tiszta képpé kezdenek összeállni.”
Valóban érdemes végig olvasni. Minden a helyére kerül.

>!
Zoe27
Rosie Thomas: A kasmírkendő

3,5 csillagot adtam neki, azért a sok hibapontért, amit az én szememben az írónő elkövetett… ( Előre is elnézést kérek mindazoktól az Olvasóktól akiknek ez szerelem lett első olvasásra.
1. Nem egy útikönyvet akarok olvasni,hanem egy regényt tele cselekménnyel.
2. Ne a lényegtelen dolgokról meséljen, hanem a történet szálát szövögesse tovább. ( Nem érdekelnek az esküvők, a robbantások a háború összes híreivel együtt.)
3. Nincs olyan kb. öt vagy tíz oldal melyben valaki ne teázna… Értem én, hogy Indiában játszódik, ahová „ betörnek” az angolok, na de kérdem muszáj ezt mindig le is írni???
4. Azonkívül, ha már Nerys szemszögéből szinte az egész sztorit megírja, könyörgöm minek írja Mair szavaival újra??? Kinek nem volt világos mi történt?

Az egyik előnye viszont ennek a könyvnek, hogy az ember képet kap arról miről szólt és hogyan folyt egy érdekházasság, emellett pedig azokról az értékekről szól, amit manapság nagyon elfeled korunk társadalma ( egymásról való gondoskodás, összetartás, önzetlenség, empátia, hit).
Összegzésül ez a sztori maximum négyszáz oldalban megírható lett volna, mert amibe az elején beleszerettem ( hangzatos tájleírások), azokat kétszáz oldal után már átugrottam, mert untatott, másrészről viszont nagyon nagy gyakorlatot adott arra, hogy a szemeimmel néma gyorsolvasásban gyakorlatot szerezzek…

>!
szanes1
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Ez egy nagyon szép, szívmelengető mese volt. Mese, mert annyi véletlen kellett ahhoz, hogy a történet rég elfeledett szálait ilyen jól visszakereshesse a főhős. Meg azért is, mert a szereplők jellemét az író azért nem annyira élesen rajzolta meg, csak amennyira az izgalmas meséhez kellett.
Örültem Nerys karakterének.
Tetszett, ahogyan a szeretet, szerelem, szenvedély, hűség és hűtlenség különböző árnyalatai megjelentek a műben. Jó beszélgetés alapja lehet ez is.
Szerettem a kendő és a történet metafora hangsúlyozását is.
Jó volt.

>!
Horváth_Kontics_Viktória
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Lenyügöző,kalandos,szívbe markoló.Ezek a szavak jutottak eszembe az utolsó sorok elolvasása után.A történet lépésről lépésre bontakozik ki.Szereplőit hamar megszereti az olvasó,és velük együtt aggódik sorsuk iránt.A tájleirásoknak köszönhetően az adott helyet könnyen el lehet képzelni.A történet akár igaz történet is lehetne.Örülök hogy rátaláltam erre a szuper könyvre.Ajánlom mindenkinek aki egy ismeretlen vidék rejtéjeit szeretné felfedezni.

>!
Virágszépe
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Időben és emberi kapcsolatokban is sok, sok év telik el a történetben. Mair az egyik főszereplő küldetésének tartja, hogy utánajárjon nagymamája gyönyörű kasmírkendőjének. Ezért utazik Indiába, ahol végig követhetjük útját, de egyben a nagymama életét is felidézhetjük, ami szinte teljesen azonos az unokáéval. A stílus nem unalmas, olvasmányos, hömpölyög, viszont szerintem túl zsúfolt, sok mellékszál kapcsolódik a történethez. Az utazás alkalmával a találkozások esetében megismerhetjük egyes falu lakóinak életét is. Számomra túl hosszú volt, a túl sok lelki válságot sem tudtam átérezni, feldolgozni, néha erőltetettnek éreztem, idegen maradt a történet is.

>!
estyty
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Huh… Ez nem ment gyorsan…:)) De tetszett!! Részletesen, szenvedélyesen leír minden apró részletet Indiáról, az utazásról… Nekem néha elég sok volt ez az aprólékosság, de összességében nagyon szép történet!!

>!
Thyra_Leidl
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Nekem nagyon tetszett, alig vártam, hogy a kezembe vehessem a könyvet.

>!
pieta4
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Tekervényes, hosszan kígyózó, rejtélyes történet India szívében.
Bár a végkifejlet nem teljesen úgy alakult, ahogy szerettem volna, de talán így volt jó.

>!
csilla0923
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Az ötlet jó volt, a történet érdekes lett volna ha nem húzzák mint a rétestésztát. Minimum 100 oldallal rövidebb is lehetett volna a cselekmény.


Népszerű idézetek

>!
Zoe27

– Idd csak a teádat! – szólt a testvéréhez finoman. – Rúgj ki a hámból, egyél hozzá teasüteményt is!

10. oldal

>!
Zoe27

– Meséltem már neked Billy Jonesról, az árverésvezetőről?
– Nem hinném.
– Dadogott.
– Hogyan tudott így boldogulni?
Édesapja sandítva rápillantott a szemüvege mögül.
– Tudod, akkoriban még nem rohantunk ennyire.

10. oldal

>!
Timcsyke

A szál, melynek nyomát oly sok hónapon át végigkövette, most itt ér véget. Végül egy nagyon bonyolult mintázat alakult ki belõle, és bár nem tudta egy kendõhöz hasonlóan lenyisszantani a belõle kilógó végeket, vagy csomókat kötni mindegyikre, mégis nagyon boldog volt, hogy végighaladt ezen az úton.

>!
Zoe27

Ezüstösen csillogó kékek és zöldek szökkentek a szeme elé, mintha csak egy párolgó tó vizének és a tavaszi égnek a színei keveredtek volna össze, melynek legmélyebb bugyraiban csillagrobbanás – szerű alakzatban terültek el a levendulakékben és cinóbervörösben pompázó virágok.

11. oldal

>!
k_renata

A remény a leghatalmasabb megváltó erő, nemde?

19. fejezet, 483. oldal

>!
Noncsianyu

Milyen furcsa, hogy két ember párhuzamosan egyszerre képes szavakkal és a szívével is beszélgetni egymással, gondolta.

381. oldal

>!
Timcsyke

– Hiányozni fog nekem – bökte ki végül. Szeretem, tehette volna hozzá, ám beismerését nem követte egyetlen mondat, vagy mozdulat sem, mely erre engedett volna következtetni. Egy hegymászó-mágus és egy misszionárus felesége?, mosolyodott el magában. Az, hogy a viszonyuk hamarosan véget ér, már kezdetektôl eleve bele volt szôve kettejük kapcsolatának történetébe.

>!
Timcsyke

Táskája legmélyén, egy barna borítékban ott pihent Zahra aranyszínû szálakkal átszôtt hajtincse. Még Myrtle-nek sem említette meg a dolgot. Az volt az õ talizmánja, a kapocs, mely összekötötte õt a gurgulázva kacagó kicsi lánnyal, aki mindig boldogan szaladt oda hozzá, miközben azt kiabálta, hogy: „Ness, Ness!".

>!
Timcsyke

A zafírkék tó egy apróbb változata volt a kasmíri tónak, és a saját ragyogó hegycsúcsait tükrözte vissza. Még a környezõ vadvirágok pompázatos színárnyalatai is hasonlítottak azokra, melyek nagymamája kendõjén virítottak.
Furcsán érzékelte az idõt, melynek síkjai most mintha visszahajoltak volna önmagukba, hogy miután külön-külön ívbe görbülve szétváltak, hogy most újra összekapcsolódva percre pontosan ismét egymásra találjanak.

>!
MezeiMarcsi

Egymás szemébe néztek az asztal felett. A történet két fele, melyeket eddig külön-külön birtokoltak, most olyan pontosan illeszkedett egymáshoz, akár egy dió két fél héja, mely egyetlen, közös mag körül záródik össze.

458. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Santa Montefiore: A ház a tengernél
Katherine Webb: Örökség
Laura Barnett: Variációk egy párra
Sebastian Faulks: Madárdal
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Joanna Trollope: Szeretőből feleség
Lesley Pearse: Titkok
William Nicholson: Anyaföld
Freya North: Mindent anyánkról