A ​kasmírkendő 42 csillagozás

Rosie Thomas: A kasmírkendő

„Rosie ​Thomas csodaszép írása ritka, őszinte és értő szenvedéllyel teli történet a szerelem természetéről.” – The Times

„Magával ragadó érzelmi utazás, melyben nemcsak a szereplők élete változik és fejlődik, de az olvasóra is garantáltan nagy hatással lesznek!”

1941 elején a friss házas Nerys Watkins elhagyja Nagy-Britannia vidéki életét, hogy elkísérje misszionárius férjét a távoli India egzotikus városába, Szrinagárba, missziójuk kijelölt helyszínére. Nerys egy teljesen új világot fedez fel Kasmír szívében, ahol ez idő tájt a háború árnyékában a brit táncestélyek, a flörtölések és a pletykálkodások a fénykorukat élik. Nerys hamarosan azon kapja magát, hogy veszélyes és szenvedélyes viszonyba bonyolódik. Mire újra csatlakozik hozzá a férje, Nerys már teljesen más asszonnyá válik.

Évekkel később Nerys unokája, Mair Ellis egy csodálatos színekben pompázó, különleges pasminakendőre bukkan a családi házban. A kendő valamikor Mair nagymamájáé volt, ezért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2015
490 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355081 · Fordította: Czuczor Tamás

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Ezt a könyvet hirtelen felindulásból vettem meg, miután beleszerettem a borítójába. Érdekes családtörténet volt, egzotikus helyeken jártunk a hősnőnkkel, de sajnos nem váltotta be maximálisan a hozzá fűzött reményeket. Sajnos Rosie Thomas nem ír olyan érdekfeszítően, mint pl. Lucinda Riley a Hét nővér sorozatában. Borzasztóan sok a körítés, lassan halad a történet egyről a kettőre. A középpontban leginkább három véletlen barátnő kapcsolata áll. Nerys egy walesi prédikátor felesége, Myrtle egy életvidám mérnökfeleség, Caroline pedig egy naiv félénk fiatalasszony, akit elhanyagol katona férje. Mindez Szrinagárban, Kasmir közepén történik a II. világháború alatt. A három nő véd és dacszövetséget alkot, hogy támogassák egymást minden körülmények között. Kb. hatvan évvel később érkezik ide Nerys unokája, Mair, hogy felfedje a múlt titkait.

hofeherke11 P>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Végre befejeztem…
Nagy reményeket fűztem ehhez a mesés borítójú könyvhöz, és fogalmam nincs miért haladtam vele ennyire nagyon lassan…
Azt hittem ez egy izgalmas történet lesz, de a temérdek mennyiségű leírás elvett minden izgalmat belőle. Nekem nincs akkora fantáziám, hogy ha fél oldalon keresztül megy egy leírás egy pasminakendőről, a legapróbb részletekig, akkor azt maradéktalanul el tudjam képzelni, de főleg nem is érdekel ennyire részletesen semmi. A tájleírások is már-már egy útikönyvre hajaztak, ami szintén nem hoz lázba.
Mair szála sem igazán fogott meg, szerintem bőven elég lett volna csak Nerys életét bemutatni, fele ekkora terjedelemben.
Nagyon sajnálom, hogy nekem ez most nem nyerte el a tetszésem, lehetséges, hogy majd egyszer újraolvasom valamikor a távoli jövőben, hátha…

MezeiMarcsi>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Nagyon hosszú utazás volt. India nincs a bakancslistámon, és bár nagyon jó leírást kaptam a könyvben, továbbra sem lett a szívem csücske. A könyv viszont a hossza ellenére nagyon tetszett. Néha leraktam, mert a leírásoktól elment a kedvem a folytatástól, de nem lapoztam át egyetlen oldalt sem, mert féltem,lemaradok valami fontosról. Aki félbe akarja hagyni, annak ajánlom ezt az egy mondatot a könyvből :
„ Azt érezte,hogy a különböző, keszekusza idősíkok most egyre inkább egyetlen egységes, tiszta képpé kezdenek összeállni.”
Valóban érdemes végig olvasni. Minden a helyére kerül.

Zoe27>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

3,5 csillagot adtam neki, azért a sok hibapontért, amit az én szememben az írónő elkövetett… ( Előre is elnézést kérek mindazoktól az Olvasóktól akiknek ez szerelem lett első olvasásra.
1. Nem egy útikönyvet akarok olvasni,hanem egy regényt tele cselekménnyel.
2. Ne a lényegtelen dolgokról meséljen, hanem a történet szálát szövögesse tovább. ( Nem érdekelnek az esküvők, a robbantások a háború összes híreivel együtt.)
3. Nincs olyan kb. öt vagy tíz oldal melyben valaki ne teázna… Értem én, hogy Indiában játszódik, ahová „ betörnek” az angolok, na de kérdem muszáj ezt mindig le is írni???
4. Azonkívül, ha már Nerys szemszögéből szinte az egész sztorit megírja, könyörgöm minek írja Mair szavaival újra??? Kinek nem volt világos mi történt?

Az egyik előnye viszont ennek a könyvnek, hogy az ember képet kap arról miről szólt és hogyan folyt egy érdekházasság, emellett pedig azokról az értékekről szól, amit manapság nagyon elfeled korunk társadalma ( egymásról való gondoskodás, összetartás, önzetlenség, empátia, hit).
Összegzésül ez a sztori maximum négyszáz oldalban megírható lett volna, mert amibe az elején beleszerettem ( hangzatos tájleírások), azokat kétszáz oldal után már átugrottam, mert untatott, másrészről viszont nagyon nagy gyakorlatot adott arra, hogy a szemeimmel néma gyorsolvasásban gyakorlatot szerezzek…

szanes1>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Ez egy nagyon szép, szívmelengető mese volt. Mese, mert annyi véletlen kellett ahhoz, hogy a történet rég elfeledett szálait ilyen jól visszakereshesse a főhős. Meg azért is, mert a szereplők jellemét az író azért nem annyira élesen rajzolta meg, csak amennyira az izgalmas meséhez kellett.
Örültem Nerys karakterének.
Tetszett, ahogyan a szeretet, szerelem, szenvedély, hűség és hűtlenség különböző árnyalatai megjelentek a műben. Jó beszélgetés alapja lehet ez is.
Szerettem a kendő és a történet metafora hangsúlyozását is.
Jó volt.

Virágszépe>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Időben és emberi kapcsolatokban is sok, sok év telik el a történetben. Mair az egyik főszereplő küldetésének tartja, hogy utánajárjon nagymamája gyönyörű kasmírkendőjének. Ezért utazik Indiába, ahol végig követhetjük útját, de egyben a nagymama életét is felidézhetjük, ami szinte teljesen azonos az unokáéval. A stílus nem unalmas, olvasmányos, hömpölyög, viszont szerintem túl zsúfolt, sok mellékszál kapcsolódik a történethez. Az utazás alkalmával a találkozások esetében megismerhetjük egyes falu lakóinak életét is. Számomra túl hosszú volt, a túl sok lelki válságot sem tudtam átérezni, feldolgozni, néha erőltetettnek éreztem, idegen maradt a történet is.

estyty>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Huh… Ez nem ment gyorsan…:)) De tetszett!! Részletesen, szenvedélyesen leír minden apró részletet Indiáról, az utazásról… Nekem néha elég sok volt ez az aprólékosság, de összességében nagyon szép történet!!

Horváth_Kontics_Viktória>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Lenyügöző,kalandos,szívbe markoló.Ezek a szavak jutottak eszembe az utolsó sorok elolvasása után.A történet lépésről lépésre bontakozik ki.Szereplőit hamar megszereti az olvasó,és velük együtt aggódik sorsuk iránt.A tájleirásoknak köszönhetően az adott helyet könnyen el lehet képzelni.A történet akár igaz történet is lehetne.Örülök hogy rátaláltam erre a szuper könyvre.Ajánlom mindenkinek aki egy ismeretlen vidék rejtéjeit szeretné felfedezni.

Thyra_Leidl>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Nekem nagyon tetszett, alig vártam, hogy a kezembe vehessem a könyvet.

pieta4>!
Rosie Thomas: A kasmírkendő

Tekervényes, hosszan kígyózó, rejtélyes történet India szívében.
Bár a végkifejlet nem teljesen úgy alakult, ahogy szerettem volna, de talán így volt jó.


Népszerű idézetek

Zoe27>!

– Idd csak a teádat! – szólt a testvéréhez finoman. – Rúgj ki a hámból, egyél hozzá teasüteményt is!

10. oldal

Zoe27>!

– Meséltem már neked Billy Jonesról, az árverésvezetőről?
– Nem hinném.
– Dadogott.
– Hogyan tudott így boldogulni?
Édesapja sandítva rápillantott a szemüvege mögül.
– Tudod, akkoriban még nem rohantunk ennyire.

10. oldal

Timcsyke>!

A szál, melynek nyomát oly sok hónapon át végigkövette, most itt ér véget. Végül egy nagyon bonyolult mintázat alakult ki belõle, és bár nem tudta egy kendõhöz hasonlóan lenyisszantani a belõle kilógó végeket, vagy csomókat kötni mindegyikre, mégis nagyon boldog volt, hogy végighaladt ezen az úton.

Zoe27>!

Ezüstösen csillogó kékek és zöldek szökkentek a szeme elé, mintha csak egy párolgó tó vizének és a tavaszi égnek a színei keveredtek volna össze, melynek legmélyebb bugyraiban csillagrobbanás – szerű alakzatban terültek el a levendulakékben és cinóbervörösben pompázó virágok.

11. oldal

k_renata>!

A remény a leghatalmasabb megváltó erő, nemde?

19. fejezet, 483. oldal

Noncsianyu>!

Milyen furcsa, hogy két ember párhuzamosan egyszerre képes szavakkal és a szívével is beszélgetni egymással, gondolta.

381. oldal

Timcsyke>!

– Hiányozni fog nekem – bökte ki végül. Szeretem, tehette volna hozzá, ám beismerését nem követte egyetlen mondat, vagy mozdulat sem, mely erre engedett volna következtetni. Egy hegymászó-mágus és egy misszionárus felesége?, mosolyodott el magában. Az, hogy a viszonyuk hamarosan véget ér, már kezdetektôl eleve bele volt szôve kettejük kapcsolatának történetébe.

Timcsyke>!

Táskája legmélyén, egy barna borítékban ott pihent Zahra aranyszínû szálakkal átszôtt hajtincse. Még Myrtle-nek sem említette meg a dolgot. Az volt az õ talizmánja, a kapocs, mely összekötötte õt a gurgulázva kacagó kicsi lánnyal, aki mindig boldogan szaladt oda hozzá, miközben azt kiabálta, hogy: „Ness, Ness!".

Timcsyke>!

A zafírkék tó egy apróbb változata volt a kasmíri tónak, és a saját ragyogó hegycsúcsait tükrözte vissza. Még a környezõ vadvirágok pompázatos színárnyalatai is hasonlítottak azokra, melyek nagymamája kendõjén virítottak.
Furcsán érzékelte az idõt, melynek síkjai most mintha visszahajoltak volna önmagukba, hogy miután külön-külön ívbe görbülve szétváltak, hogy most újra összekapcsolódva percre pontosan ismét egymásra találjanak.

MezeiMarcsi>!

Egymás szemébe néztek az asztal felett. A történet két fele, melyeket eddig külön-külön birtokoltak, most olyan pontosan illeszkedett egymáshoz, akár egy dió két fél héja, mely egyetlen, közös mag körül záródik össze.

458. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Santa Montefiore: A ház a tengernél
Katherine Webb: Örökség
Laura Barnett: Variációk egy párra
Sebastian Faulks: Madárdal
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Joanna Trollope: Szeretőből feleség
Lesley Pearse: Titkok
William Nicholson: Anyaföld
Freya North: Mindent anyánkról