Elmúlt ​a nyár 56 csillagozás

Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Jane Marsh Skóciában született és nevelkedett, édesapja azonban egy szép napon hirtelen magával viszi Amerikába, ahol hétesztendei vándorélet vár rájuk – Jane sehol sem melegedhet meg, sehol nem lel otthonra: bohém apjával bejárja jóformán egész Amerikát. Huszonegy éves, amikor a körülmények különös szeszélyéből a Csendes-óceán partjáról visszakerül gyermekkora színhelyére, nagyanyjának skóciai birtokára, és viszontlátja kislánykorának halványát – a mesebelien jóképű, vonzó, rettenthetetlen Sinclairt. A csodálatos skóciai táj, az ezüstösen fénylő Loch, a félelmetes hegység, a száz színbe öltözött erdő a háttere Jane különös, sok keserűséggel átszőtt és mégis szívmelengető történetének, amelynek az a vége, hogy – akárcsak a kiapadhatatlan fantáziájú, nagy mesemondó, Rosamunde Pilcher többi rokonszenves regényhősnője – ő is megtalálja a boldogságot…

Eredeti cím: The End of Summer

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632541761 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635483570 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia


Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Kicsit elfogult vagyok Rosamunde Pilcher-rel és a Skóciában játszódó történetekkel szemben. Szeretem az írónő műveit, de ez nem ütötte meg az általam elvárt mércét. Sajnos, ha megfeszülök, akkor sem tudok három és fél csillagnál többet adni erre a könyvre. Annyira egyszerű és semmilyen volt.
A szereplők nem túlzottan fogtak meg. Talán egyedül Sinclair volt többé-kevésbé izgalmas karakter. Szimpatikusnak persze nem nevezném, mert ő volt a család feketebáránya a lóverseny- és kártyaszenvedélyével, a tetemes adósságaival, a luxus sportautójával. Szívtelen érdekembernek tartottam, de azért a halála durva volt. Én nem hiszem, hogy így kellett őt eltávolítani.
Jane és David Stewart között nem éreztem olyan nagy szerelmet. Az igaz, hogy jól érezték magukat a másik társaságában. A romantikus szálat bővebben ki lehetett volna fejteni.
Ami viszont nagyon tetszett: a gyönyörű tájleírások, az a megfoghatatlan béke. Én is szeretnék egy kicsit egy skót birtokon élni csak úgy, nem foglalkozni semmivel, csak az egyszerű, ház körüli teendőkkel.

latinta P>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

    Édesanyám szereti ezeket a könnyed olvasmányokat – is.

    Alighanem én még nem leszek R. P,-rajongó, de azért azt nyugodt szívvel írhatom, hogy könnyebb volt olvasni még annak ellenére is, hogy sokféle élethelyzetet állított elém.

    Lehet, hogy néha kölcsönkérek egyet-egyet. Majd.

Bori82>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Szeretem R.P. könyveit, de ebben csalódtam. A csillagokat is csak a helyszínért kapja ahol játszódott. De ennyi.

shiyouya28>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Nem tudom, hogy kinek miért nem tetszett a könyv, nem igazán szeretem befolyásolni magamat a könyveket illetően, de nekem ez a könyv igenis tetszett. Igaz kicsit félve kezdtem neki, mert sokan kritizálták és molyon sem kapott valami sok csillagot.
Nekem ez a könyv most úgy esett, mint egy forró csésze tea egy hideg skót estén. Mivel nem teát iszom és hideg sincs főleg nem Skóciában vagyok, így nagyon üdítően hatott rám ez a könyv.
Ami kiverte nálam a hepajt az az ulpiusnak a szokásos könyvmegjelenéssel kapcsolatos dolgai. Nem tudom miért kell ennyi megjelenést tenni a könyv végére. Én kis naiv olvastam volna még tovább a könyvet, erre hopp itt a könyv vége és jönnek a könyvajánlások….. a másik negatívum a könyv ára….ilyen vékony könyv és ennyit kérni érte kész rablás….

Molpean>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

A csillag nekem jár, mert kitartottam.
Ettől még a szappanoperák is jobbak.

aszor>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Gyönyörű tájleirásokkal tűzdelt, családi karmát cipelő regény. Néhol hiányosnak éreztem, többet szerettem volna megtudni Jane édesanyjáról, a nagymama fiatalkoráról, Jane édesanyja és testvére kapcsolatáról. Érezni lehetett végig, hogy valami történni fog, hiszen a család nehéz karmát cipel. Hiszen azért menekült el Sinclairt édesapja, és Jane édesapja is. De ezt úgy érzem jobban is kifejthette volna az irónő. Kicsit hiányos volt, elkapkodott történet.

Zsuzsanna_Hernádi>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Egy könnyen, hamar elolvasható, de semmi különös típusú könyv. Pilchertől azért többet vártam. A sztori nagyon egyszerű: a régen apja által Amerikába vitt fiatal lány hazatér, rájön, hogy nem a régi álomlovagja az igazi, sőt ő egy rosszindulatú, önző senkiházi és egy váratlan fordulattal az őt hazahozó ügyvéd karjába omlik. (aminek amúgy addig nem sok jele volt) Hát na…. :)
1. Kifejezetten furcsa volt számomra – és akkor finoman fogalmaztam- hogy az általa istenített Sinclair, aki amúgy minden további nélkül feleségül is vette volna- az első unokatestvére volt. Mi van??????????
2. Volt benne egy-két nagyon jól megírt rész, ami kifejezetten tetszett- pl. az elején, amikor éjszaka az ügyvéd meglátogatja Jane-t.
3. Említették mások is már , de tényleg gáz, hogy a könyv utolsó kb. 15-20 oldala más regényekből részlet, amolyan kedvcsináló.
4. Összeségében semmi különös, sablonos, kidolgozatlan történet, megint csak örülök, hogy rukkolán keresztül jutottam hozzá, megy is vissza, nem fog fájni érte a szivem.

matraimelinda>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Bájos, kedves, könnyed szórakoztató kisregény, a már oly' jól megszokott pilcher-i stílusban. Nem véletlenül nevezik a szerzőt a szív és a lélek írónőjének.

minett>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Aki szereti Pilchert, biztos kedvelni fogja ezt a könyvét is, én azonban nem lettem a rajongója.
Egyszer elolvasható, laza kis könyvecske.

utazó>!
Rosamunde Pilcher: Elmúlt a nyár

Az általam eddig két másik R. P. regény sokkal jobb volt, még ha azok is a limonádé kategóriát súrolják.
Ekkora csalódást, mint ez!!! Sajnos a könyv terjedelme is „átverés”, majd 40 oldal a végén egyéb regényekből szemelvény.
Álmodozós kikapcsolódást nem nyújtott, lapos, kiszámítható, szinte az utolsó 10 oldalig eseménytelen, itt azt a kis skóciai tájleírás is elmaradt, ill. csekély mértékű volt.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Csoszi>!

Szerintem csak akkor lehet valakit megismerni, ha láttuk az otthonát, a könyveit, a képeit, a bútorait.

102. oldal

Csoszi>!

Fülledt és felhős volt az idő egész nyáron, a nap melegét a Csendes-óceánról szüntelenül hömpölygő tengeri ködök takarták.

(első mondat)

4 hozzászólás
Csoszi>!

Az ablakhoz léptem.
– Ki gondolná, hogy ilyen kerted van? – Volt egy kis terasz is, faasztallal és székekkel, aztán a pázsit, most már teleszórva lehullott levelekkel, a virágágyakban még kései rózsák és lila őszirózsabokrok. Madárfürdő is volt a kertben, meg egy vén, ferde almafa.

141. oldal

latinta P>!

Felnéztem az égre, és arra gondoltam, nem először, hogy Skóciának túladagolták az eget… árad, lebeg, s mintha a végtelenbe nyúlna. Két póling szállt el fölöttünk, s a távolból birkabégetés hallatszott.

90. oldal, 7 (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: birka · Skócia
3 hozzászólás
latinta P>!

Az én szobámban cifra, aranyozott keretű tükör lóg, pályafutását alkalmasint egy múlt századbeli kéjtanyán kezdte, tükörképem benne akár egy feketehimlős vízihulláé.

17. oldal, 2 (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: tükör

Hasonló könyvek címkék alapján

Tasmina Perry: A lánykérés
Sebastian Faulks: Madárdal
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
William Nicholson: Anyaföld
Joanna Trollope: A pap felesége
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Jojo Moyes: Páros, páratlan
Barbara Taylor Bradford: Egy gazdag nő
Penny Vincenzi: Csábító évek
Jackie Collins: Bosszú