Drága ​Tess! 192 csillagozás

Rosamund Lupton: Drága Tess!

A „Drága Tess!” idehaza a tavaly ősszel indult – és máris több sikerkönyvet listáján tudó – Carta Light-sorozat részeként jelenik meg. Elbeszélője a New Yorkban élő angol Beatrice, akinek vasárnapi ebédjét riasztó hír szakítja meg: édesanyja telefonál Londonból, és közli, hogy Tessnek, Beatrice húgának néhány napja nyoma veszett. A „Drága Tess!” óriási sikerének legfőbb titka az, hogy a regény egyszerre feszültségteli, érzelemgazdag családi dráma és fordulatos, gyomorszorítóan izgalmas detektívtörténet, e két eleve népszerű műfaj igen eredeti és páratlanul ügyesen kivitelezett ötvözete.

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662183 · Fordította: Varsányi Anna

Enciklopédia 5


Kedvencelte 20

Most olvassa 1

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Zanit>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Picit csalódott vagyok, de csak egy „félcsillagnyit.”.
Nekem ez túl lassú volt, bár azt hozzáteszem, hogy végig fenntartotta az érdeklődésem.
Valahogy úgy voltam vele, mint amikor idős nénik-bácsik sztorizgatnak, belevéve mindent, ami nem lényeges és az emberből legszívesebben kitörne: De hogy végződik?
A befejezés spoiler Ez még egy ideig biztos piszkálni fogja a fantáziám.
A borító gyönyörű, egyből felkeltette az érdeklődésem.

4 hozzászólás
dagikám P>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Az elejét nagyon untam,nem is volt kedvem hozzá,nem ragadott magával. De utána elkezdtek pörögni az események és szinte faltam a történetet. Tetszett a tehetetlen küzdelme Bee-nek a hatóságokkal szemben,hiszen nem hitt neki senki és sajátmagának kellett kinyomozni a testvére halálának körülményeit. Külön pikantériája a könyvnek,hogy végig a halott testvérének meséli a történetet. A végére sejtettem már a gyilkos kilétét,és be is jött.

tmezo P>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Hm, hm. Érdekes volt, és az utolsó oldalakat elolvasva és visszagondolva az egészre, egész más színbe öltözteti a történetet.
Meglepő, nem tudok rá jobb szót.
Végig olyan nyomasztó volt ez a sok mesélés, és igazán csak a végén nyert értelmet. Egész addig haragudtam a könyvre, mert nem kedvenceim az ilyen tudatfolyamok, de ennek a vége feltornázta a csillagok számát.
A krimi vonatkozása annyiban volt különösen érdekes számomra, hogy tényleg nem volt semmi ráutaló jel, hogy valójában mi történt. Mindenki furcsa volt a könyvben, minden gyanús volt, és csak egészen sokára gondoltam hasonló megoldásra.

5 hozzászólás
Niko_oka>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Sokkal inkább érzem családregénynek, mint kriminek, és ekképp is tudom értékelni. Egyszerűen bámulatos, ahogy az írónő szavak segítségével forrasztja össze a tragikus fájdalom, a mély veszteség, a testvéri szeretet és az összetartozás kakofóniáját. Mint egy színtenger; magam előtt láttam, ahogy örvénylenek a papíron; az érzések tapinthatóvá, láthatóvá váltak, én pedig csak hagytam magam elveszni benne. Így Beatrice-szel együtt merültem alá, fuldokoltam, semmisültem meg, majd végigéltem, ahogy a fájdalom tisztítótüzéből, hamvaiból éledt főnixmadár képében egy teljesen új főhőst kapunk. Rosamund Lupton igazi művész, az írás Picasso-ja.

CsakHencsi P>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Elkezdtem olvasni, és ahogy egyre jobban belemelegedtem, folyton ott motoszkált a fejemben, hogy én ezt a könyvet már olvastam, pedig nem. Aztán rájöttem, hogy nagyon hasonlít egy korai Robin Cook könyvhöz, gőzöm sincs, melyikhez, igazából mindegyikhez. Csak ez egy ilyen levélregény, vagy hogy is mondjam. A gyilkost könnyen ki lehetett találni, már azt hittem, hogy az lesz az a nagy fordulat a végén, amiről mindenki beszél. De nem. Elmondom, mi történt. Felébredtem olyan hajnal három körül, nem tudtam visszaaludni, na, mondom, befejezem én ezt, alig van már belőle. Bele-belebóbiskoltam, aztán egyszer csak jött az a fordulat, hát én úgy felébredtem, hogy csak na. Mindenre gondoltam, de erre nem, tuti ötlet volt. Nem is tudtam visszaaludni, csak olyan négy körül, köszi, Rosamund.
Mar csak ezért is megéri elolvasni, meg a szép gondolatok miatt a testvéri szeretetről.

brena>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Ezt mindenkinek el kellene olvasnia. Megrázó,megható,gyönyörű gondolatokkal van tele. Na és a vége..ahh..meglepetés hegyek…izgalmas volt.Nekem nagyon tömény volt,lassan tudtam olvasni ízlelgettem a mondatokat közben.

3 hozzászólás
brigi11 P>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Egyetlen egy levél. Egy 368 oldalas levél. Beatricetől Tessnek. Tele szeretettel,fájdalommal, drámával. 100 százalékban átéreztem a fájdalmat, újra végig jártam a gyász minden egyes lépését, sőt volt olyan rész, amit képtelen voltam elolvasni, mert még mindig fájnak a saját sebeim.
Ehhez a könyvhöz fel kell nőni. Sokkal többet ad, mint amit a borító és a fülszöveg sejtettni enged. Az utolsó csattanóért pedig le a kalappal az írónő előtt.

Err>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Bele kell rázódni ebbe a könyvbe.
Az elején, nekem is kicsit nehezen ment. Az első nap, úgy 50 oldalig jutottam, akkor kicsit megijedtem, hogy bajlódni fogok vele. Lehet, hogy az E/2 miatt, mert hiába olvastam már ilyen szemszögű könyvet, mégis fura még egy kicsit. De aztán másnap már nem volt vele gondom. Megszoktam az írásmódot és egyre jobban érdekelt a történet.
Olvastam már a könyvről pár értékelést, ezért a végén kíváncsian vártam a „nagy csavart”, és már azt hittem, hogy kitaláltam, egy kicsit még bosszankodtam is, hogy ez volt az? De hát már igaz, hogy csak pár oldallal előtte, de akkor is rájöttem, sejtettem, hogy köze lesz hozzá.. na mindegy, azért örültem is, hogy háhh, kitaláltam!
Éés.. hát nem! :D
Mert aztán olvastam tovább és bumm.. derült égből fasírt villámcsapás.
Hát ez aztán tényleg nagy csavar. Erre igazán nem számítottam.
Zseniálisan – és néhol igazán gyönyörűen – lett megírva ez a könyv!

2 hozzászólás
Trudiz >!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

A hosszú, hosszú levélben, -melyet Bee ír húgának- minden újabb rátörő érzelmet, élethelyzetet oly lélekemelő könnyedséggel, egyszersmind fokozottan kifejezőn önt szavakba, hogy minden második mondatát idézném. Izgalmas, kitartó nyomozását követhetjük nyomon.

mate55 P>!
Rosamund Lupton: Drága Tess!

Rengeteg kritika éri a romantikus krimiket (főleg a férfiaktól), mondván: közhelyesek, kiszámíthatók, nyálasak és túl sok bennük a …… A lelkünk mélyén tudjuk, hogy ezeknek van is némi alapja, de kit érdekel? A többség ugyanis szereti az ilyen könyveket, (én is) még akkor is, ha „sírunk” a végén. Bármit a történetről leírni durva spoiler lenne, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy az árnyalatnyi hibák ellenére /közepén kicsit R. Cook-os/ a „Drága Tess” is üt, mégpedig gyomorszájra és erőset. Az írónő „kötélszerűnek” ábrázolja az egy családon belüli érzékeny, bonyolult testvéri viszonyulásokat,(egyedi, rengeteg érzelemmel átitatott bensőséges levélregény/) hogy hogyan reagál a kötél másik vége, ha elszakítják. A végén, pedig, azon gondolkozhatunk, hogy a szeretet az egyetlen, ami (majdnem) mindent helyre rakhat ebben az őrült világban.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Trudiz >!

Szex és nevetés. Egy kapcsolat szíve és tüdeje.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · szex
torbet>!

Ám a legvégső viszonzatlan szeretet a gyász.
Akármilyen odaadással és akármennyi ideig szeretünk valakit, aki eltávozott közülünk, az érzelmeink nem találnak viszonzásra.
Legalábbis így érezzük…

2 hozzászólás
Trudiz >!

[…] az idő a miénk, és minden pillanatát meg kell ragadni.

2 hozzászólás
mate55 P>!

Emlékek százai és ezrei kötnek össze minket, és olyan mélyre ülepedtek bennünk, hogy már nem is emlékek, hanem az egyéniségünk részévé váltak.

366. oldal

Angele>!

Nem hallja az énekemet. Mert soha nem is énekeltem neki. Mint ahogy senki másnak sem. Lehet, hogy én azok közé a madarak közé tartozom, amelyek csak a riasztót tudják utánozni.

Trudiz >!

Néha a láthatatlan sebet viselőknél is elkél a szakember segítsége.

cassiesdream>!

A pillantásunk találkozik, és néma bajtársi viszony szövődik közöttünk; egyazon háború veteránjai vagyunk, megfáradt, érzelmi sebekből vérző katonák.

bmgrapes I>!

… a legvégső viszonzatlan szeretet a gyász. Akármilyen odaadással és akármennyi ideig is szeretünk valakit, aki eltávozik közülünk, az érzelmeink nem találnak viszonzásra. Legalábbis így érezzük.

228. oldal

Trudiz >!

A rendes emberek virággal vették föl a harcot a gonosz ellen; a jó a csokrok zászlaja alatt vívta a csatát.

mate55 P>!

Tudom sosem kedvelted a krizantémot. Ám ezek a fonnyadt jószágok a meglepő figyelmesség hajtásai, egy csokornyi együttérzés, ami éppen olyan váratlanul ér, mint az autópálya szélén növő kankalin látványa.

12. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Corry: Vértestvérek
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Alice Feeney: Időnként hazudok
Paula Hawkins: A lány a vonaton
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
S. J. Watson: A másik én
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Chevy Stevens: Aznap éjjel
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák