Mártír (John Shakespeare 1.) 39 csillagozás

Rory Clements: Mártír

1587-ben ​I. Erzsébet birodalmában zűrzavar uralkodik. Csak idő kérdése, hogy a spanyolok mikor állnak bosszút és Stuart Mária fejét is bármikor lecsaphatja a hóhér. A viharos események középpontjában John Shakespeare áll, Erzsébet kémszolgálatának fő hírszerzője, aki tudomást szerez róla, hogy merénylet készül Francis Drake, az angol „tengeri sárkány” ellen, aki rettegett hajóhadával együtt a kikötőben tartózkodik. Ha Drake meghal, Angliának vége: a spanyolok lerohanják. A pletykáktól terhes Londonban dolgozó Shakespeare nem könnyen igazodik ki a nyomok között. Aztán egy zugnyomdában megtalálják egy fiatal arisztokrata nő megcsonkított holttestét, Shakespeare pedig tudja, hogy olyan politikai darázsfészekbe nyúlt, ami vele is végezhet, ha nem vigyáz. A királyi udvar fenséges és szövevényes pompájától Őfelsége flottájának kecses vitorlásán át a Southwark buja bordélyaiig Shakespeare sok helyen megfordul, és kénytelen belátni, hogy a látszat gyakran csak látszat, mögötte a valóság… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
372 oldal · ISBN: 9789639868717 · Fordította: Török Krisztina

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Rory Clements: Mártír

Izgalmas történet a Szűz Királynő korabeli Angliából. Szerettem a főhőst és Csavartláb Coopert, tetszett a történet fő sodra, ennek ellenére úgy érzem, lehetett volna rövidebb. Sok mellékszálat éreztem feleslegesnek, emiatt lassabban haladtam vele, mint szerettem volna. De kész vagyok a folytatásra, még több kalandra Mr. Shakespeare-rel !

katacita I>!
Rory Clements: Mártír

picit körülményes stílusban megírt igényes középkori krimi, több szállal, jó sok szereplővel, és a könyv segítségével mi meg szépen elmerülhetünk a 16. századi Anglia mindennapi mocskában.

kvzs P>!
Rory Clements: Mártír

Hát izé… Olyan érzésem van , mintha a könyv (író) nem tudta volna eldönteni, hogy mi akar lenni nagy korában… Van benne krimi, romantika, történelem, de eléggé elnagyoltan összevarrva. Sokszor döcögött a történet, nem simultak szépen egymásba/egymás mellé a szálak, és ez a könyv élvezhetőségét alaposan lerontotta. Ha kicsit kevesebbet próbált volna az író belezsúfolni, vagy egy szerkesztő meghúzta volna a kilógó részeket, sokkal pörgősebb, olvashatóbb lett volna a könyv.

rheinfuss>!
Rory Clements: Mártír

A Mártír az angol történelem érdekes korszakában játszódó nem annyira érdekes regény lett.
A történet igazából két sztoriból lett összegyúrva, mintha az író alkotás közben rájött volna, hogy ez kicsit kevés lett, így ki kellett bővítenie még valamivel. Ezt az érzést erősíti bennem, hogy nagyon esetlenül kapcsolódnak egymáshoz a történet elemei, sokszor teljesen zavarosan ugrál egyik helyről a másikra. Meglepetések sincsenek, többször is nézőpontot vált a történet, így mindenkiről hamar kiderül, hogy melyik táborhoz tartozik, így még a krimikre jellemző nagy leleplezés sincs. Így aztán a regény második fele inkább kalandregény egy kis romantikus szállal megfűszerezve.
Sőt az idő múlása is elég furcsa. Egyik oldalon mintha több hét is eltelt volna, máshol pár nap alatt átszelnek nagy távolságokat, végül kiderül, hogy kb. két hónap alatt zajlott a cselekmény.
A főszereplőt több helyen is Őfelsége titkosügynökeként említik, így nem nehéz kiszúrni a párhozamot bizonyos 007-essel, de John Shakespeare amellett, hogy iszonyat béna némely helyzetekben, még meglepően ellenszenves karakter is. Egy pillanatig nem tudtam vele azonosulni vagy szurkolni neki. A többi szereplő is igen sablonos, a fő ellenlábas talán a leginkább az.
Egyszeri szórakozásnak elment, de sajnos a folytatás már egyáltalán nem érdekel.

Mirelle>!
Rory Clements: Mártír

Sansomnál szószátyárabb, kevésbe feszes és egyenletes, de kellemes olvasmány.

fukszia>!
Rory Clements: Mártír

Elteszem későbbre, most nincs hozzá hangulatom

Miestas>!
Rory Clements: Mártír

A Mártírban meg van minden ami egy szórakoztató és izgalmas történethez kell, nem terheli az olvasót a száraz történelmi adatokkal, ugyanakkor képzeletben eljuttatja a XVI.sz -i Angliába, annak is a legaljára, a bűnözők, prostik, kéjgyilkosok táborába.

Lauranna>!
Rory Clements: Mártír

valahogy nem tudott lekötni… sok rövid abbahagyás és ujrakezdés után befejeztem, de nem tetszett pedig igazán szeretem a történelni krimiket
valahogy abszolút nem teremtett magának légkört és sokszor összecsapottnak, zagyvának éreztem…


A sorozat következő kötete

John Shakespeare sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Steven Saylor: Caesar trónja
C. J. Sansom: Sötét tűz
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Andrea Schacht: A kölni rejtély
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Imprimatur
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
Umberto Eco: A rózsa neve
Tomori Gábor: Szívcsakra