Rejtélyes ​vatikáni diplomácia 2 csillagozás

Mit tesz a pápa a békéért?
Rónay Tamás: Rejtélyes vatikáni diplomácia

Azt ​reméltük, a kilencvenes évek délszláv háborúi után Európában nem ropognak többé a fegyverek, s nem kell aggódnunk az atombombák esetleges bevetése miatt. Ám 2022. február 24-én az orosz csapatok offenzívát indítottak Ukrajna ellen, amivel a Kreml nemcsak Európát, hanem az egész világot veszélybe sodorta. A háborúban sok tízezren vesztették életüket mindkét oldalon. Ferenc pápa igyekezett minden tőle telhetőt megtenni az öldöklés megfékezése érdekében, de a Szentszék diplomáciai lehetőségei korlátozottak. Amint a pápa egy interjúban elmondta, a Vatikánnak nincs béketerve, csak a „béke szolgája” lehet, ami azt jelenti: kapcsolatban áll a felekkel, és szükség esetén közvetít. Ferencet érték bírálatok amiatt, hogy személy szerint nem ítélte el a konfliktus kirobbantásáért Vlagyimir Putyin elnököt, de – mint a pápa rámutatott – a Vatikán Oroszországgal is fenn akarja tartani a diplomáciai csatornákat.
A mindenkori pápa a 20. század elejétől vált a megbékélés fontos hírnökévé.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2023

>!
Európa, Budapest, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635047758

Enciklopédia 18


Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

gesztenye11 >!
Rónay Tamás: Rejtélyes vatikáni diplomácia

A XX. századi pápák béketörekvéseit ismertető könyv nagyon részletesen mutatja be az egyes pápák ilyen irányú, több-kevesebb (szerintem inkább kevesebb) sikerrel járó tevékenységét XV. Benedektől Ferenc pápáig. És legalább ugyanolyan részletességgel ismerteti az ezen törekvések nagyrészt a magyar sajtóban megjelenő tolmácsolását is (kisebb részben a külföldi sajtó is szóba kerül).
Ez a téma hiánypótló a magyar irodalomban, mint minden, a Vatikánnal kapcsolatos írás. Ugyanakkor nem értem, miért foglalkozik évtizedekre visszamenően a lateráni egyezmény előzményeivel, Mussolini és az egyház kapcsolatával. Mintha ez kenne a fő téma és a többi csak a körítés.
XI. Pius a bolsevizmus és a nácizmus ellen is adott ki enciklikákat, a 2. világháborút azonban se megakadályoznia, sem hatásait csökkentenie nem sikerült!
Hitler, az anschluss, az osztrák főpapok és a Vatikán.
Fiókban maradt XI. Piusz enciklikája az antiszemitizmus és a faji megkülönböztetés ellen.
Spanyolország és a Szentszék a 30-as években – ez a fejezet sem éppen a békeharcról szól.
XII. Piusz viszont közeledik a németekhez, elődje nézetei ellenére!
Karácsonyi üzenetek- ez a békeharc? Zsidótörvények – nincs pápai ellenkezés. Az össze nem hívott ötpárti békekonferencia!
Az 1939. augusztusi sikertelen békefelhívás. A 2. világháború kitörése és a pápai “semlegesség”. Békeszózatok eredmények nélkül. Piusz 1942. karácsonyi beszédének fogadtatása, a különböző értelmezések oka a túlzott óvatosság! Miért is? Hitler el akarta raboltatni a pápát? Vagy “a rosszabb elkerülése érdekében?”
A 44-es beszédek és az egyre minimálisabb magyar sajtóreakciók.
A béke üdvözlése, 1945. Közös imával az 56-os magyar forradalomért. Ennyi volt XII. Piusz pápa béketevékenysége. A koreai háborúról nincs bejegyzés.
Szerintem tehetett volna többet is, és az utókor is elég felemásan ítéli meg a tevékenységét. Mindenesetre azon pápák közé tartozik, akik még nem kapták meg a boldoggá avatást.
A kubai rakétaválság és a “Pacem in Terris”. XXIII. János volt az a pápa, aki a legsikeresebb békeközvetítést folytatta, és nagy szerepe volt a nukleáris háború megelőzésében.
VI. Pál és a vietnami háború. A béke világnapja. II. János Pál, „a világ legnagyobb erkölcsi tekintélye”, az első „keleti” pápa. Ferenc pápa 50. béke világnapi szózatának jelentősége, 2017.
A könyvet névmutató egészíti ki, valamint egy részletes függelék, ami bemutatja a könyvben ismertetett sajtóreagálások forrását, magyarul ismerteti az összes sajtóterméket, amiből idéz.
A könyv címe nagyon megtévesztő!! Szó nincs itt „rejtélyes” diplomáciáról, hiszen a pápák megnyilatkozásai a legtöbb esetben valamilyen nyilvános enciklikában jelennek meg. Egy-két meglepetés esetleg XII. Piusz kapcsán merült fel, de ezek a dokumentumok csak nagyon későn kerültek elő. A pápák béketeremtő tevékenysége nagyon minimális volt, talán az egy XXIII. János pápát kivéve. A többiek is igyekeztek kisebb-nagyobb mértékben, de teljesen sikertelenül. Hogy nem is tehettek volna többet, az a valószínű, de volt olyan, aki túlzott óvatossága miatt – szerintem – nem is nagyon akart. Talán ez lehet az oka, hogy a szerző olyan dolgokról is ír könyvében, ami csak „töltelékszöveg”, de igazából semmi köze nincs a pápák béketeremtő tevékenységéhez. Ezért ez a könyv egy kicsit csalódás volt nekem. És csak azoknak tudom ajánlani, akiket részletesen érdekel a pápák BÁRMILYEN tevékenysége a XX. században, és az azokra adott sajtóreakciók.

dr_Prézli>!
Rónay Tamás: Rejtélyes vatikáni diplomácia

Címből kiindulva nagy reményekkel kezdtem el a könyvet. Arra számítottam, hogy a vatikáni levéltár anyagait felhasználnva, valódi rejtélyeket körbejárva, tudhatok meg érdekes információkat a Vatikán diplomáciájáról. Ehhez képest csalódás volt, mivel egyetlen levéltári anyag sem került felhasználásra a könyv megírásához. Ezzel ellentétben nagyon sok újságcikk szerepl. Ami egyrészt azt bizonyítja, hogy a szerző valódi kutatómunkát végzett (magyarországi, de erdélyi, sőt még távolabbi országok újságait is vizsgálta), másrészt a gyakran teljes cikk idézés nekem sokat elvon az olvasási élményből. Természetesen, mivel ez egy ismeretterjesztő könyv, nem az a fő célja, hogy szórakoztasson, de ettől függetlenül mellőzni lehetett volna az akár oldalas cikkek kimásolását. Ha valakit érdekel, biztos, hogy tovább kutat; szerintem elég lett volna az újságcikk megjelenésének dátumát, helyét, forrását megemlíteni. Bennem azt az érzést keltette, hogy így akarta elérni könyve terjedelmének növelését.
Illetve, amit még nagyon hiányzok, az a felhasznált irodalom tételes felsorolása a mű végén. Lábjegyzetben szerepelnek, de az nem túl olvasóbarát. Egy listát mindenképp be lehetett volna illeszteni.


Népszerű idézetek

gesztenye11 >!

Az igazságos és tisztességes béke egyik alapvető követelménye: biztosítani az élethez és a függetlenséghez való jogot minden nemzetnek, nagynak és kicsinynek, hatalmasnak és gyengének egyaránt. Egy nemzet élni akarása sohasem jelenthet egyet a másik halálos ítéletével.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: béke · élet · függetlenség · igazság · ítélet · jog · nemzet · szabad akarat · tisztesség · XII. Pius pápa
gesztenye11 >!

A propagandaminisztérium ráadásul Hitler parancsát részletes utasításokkal egészítette ki a sajtó számára. Egyes perekhez külön riportereket rendeltek ki, és Joseph Goebbels úgy döntött, hogy a legfontosabb perek tudósítását maga felügyeli. Szigorúan szabályozták azt is, hogy milyen formában és milyen címszó alatt jelenjenek meg a tudósítások. Sőt, még magát az újságban elfoglalt helyet és a címlapok méretét is előírták.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Marina Abramović: Aki átment a falon
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Nina Collins: Örökre szól
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Valérie Perrin: Másodvirágzás