Hurrá! – akik már ismerik őket, repesve várják újabb kalandjukat!
Akik még nem ismerik őket, azoknak elárulhatjuk: nem kis élményben lesz részük! A szerző régi barátotok, kalandos történelmi regényeit, csodás indián históriáit immár nemzedékek olvasták. Ő az, aki sosem hagyja cserben olvasóit, mindig újabb és újabb meglepetéssel kedveskedik. Híres gézengúzai (Tercsi, Karcsi, Berci) ezúttal hazánk nyugati határszélére vetődnek. Kőszeg városában „szívják a történelmi levegőt”. Elárulhatjuk, a teméntelen, harsogó vidámság közben mélyebben zengő hangokat is hallunk. Karcsi bosszút esküszik Fülesbagoly tanár úr ellen, és persze elvárja, hogy pajtásai is vele tartsanak.
Hogy mi lesz ebből?…
A gézengúzok az Alpok alján (Gézengúzok 4.) 4 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1991

Ennél nagyobb kavart csak a Gézengúzoknál nagyobb gézengúzok csinálhatnának! Katyvasz, katyvasz hátán! Még a felnőttek is rádolgoznak ebben a történetben egy kicsit, mert hát a felnőttek is félnek a „házisárkányoktól” és sokan inkább kerülik a konfliktusokat. Ebben a történetben Kőszegről tudhattam meg dolgokat. Kár, hogy nincs közelebb, érdemes lenne Kőszegen sétálva olvasgatni.
U.i.: Köszönöm @Hatodik_Alabardos -nak, hogy ajánlotta!!! Nélküle a magyar ifjúsági regények egyik legjobbját és legjellegzetesebbjét nem ismertem volna meg!!!

Ugyan ki hallja meg, ha egy levéltetű kacag? Netán röhög!
19. oldal, Második fejezet, amely arról szól, hogy miről társalognak a levéltetvek - Bemutatjuk Mákos Ákos tanár urat és a kedves mamát - A gézengúzok megint elszalasztanak egy alkalmat - Hol jártál báránykám? - Rosszkedvű vacsora, (Móra, 1991)

Ha valahová sokan utaznak, arrafelé tömve vannak a buszok. Ahová kevesen, arrafelé üres buszok járnak. Ez olyan szörnyű nagy igazság, hogy mindmáig nem sikerült rajta segíteni.
32. oldal, Harmadik fejezet, amelyben Berci mégiscsak kitalált valamit - Fülesbagoly meglepődik - Ugye, hazudtál? - Újabb meglepetések az autóbusz-pályaudvaron - Bertalan néni megjelenik - De feltűnik még. . .hu-hu. . .mi lesz ebből!?