A ​lélek betegségei 34 csillagozás

Pszichopatológia
Ronald J. Comer: A lélek betegségei Ronald J. Comer: A lélek betegségei

A ​magyar nyelven hozzáférhető irodalomban számos szak- és ismeretterjesztő munka foglalkozik az egyes lelki betegségekkel, eddig azonban nem jelent meg a patológiás lelki betegségek teljes körét együttesen tárgyaló és összefoglaló mű. Ronald J. Comer enciklopédikus igényű vállalkozása óriási ismeretanyaggal, világos, közérthető megfogalmazásban a lehető legteljesebben foglalja össze a pszichopatológia témáját. A történeti áttekintés és az alapfogalmak tisztázása után érvek és ellenérvek tárgyilagos felsorakoztatásával mutatja be a fontosabb terápiás megközelítéseket, és ismerteti a betegségmodelleket. Nagy erénye, hogy az életszakaszokat nem tekinti statikus állapotnak, így a felnőttkor betegségei mellett megkülönböztetett figyelmet szentel a fiatalokat érintő problémáknak éppúgy, mint az időskor lelki gondjainak, betegségeinek. A tankönyv rengeteg illusztrációt, esettanulmányt, terjedelmes bibliográfiát és kislexikont is tartalmaz. A pszichológia szakosok alaptankönyve… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Osiris, Budapest, 2014
814 oldal · ISBN: 9789632762425 · Fordította: Boross Ottilia, Ehmann Bea, Örlősy Dorottya, Pellionisz Júlia, Szakács Katalin
>!
Osiris, Budapest, 2005
814 oldal · ISBN: 9789633894484 · Fordította: Boross Ottilia, Ehman Bea, Mirnics Zsuzsa, Örlősy Dorottya, Pellionisz Júlia, Szakács Katalin
>!
Osiris, Budapest, 2000
814 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633793521 · Fordította: Boross Ottilia, Ehman Bea, Mirnics Zsuzsa, Örlősy Dorottya, Pellionisz Júlia, Szakács Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Emily Dickinson · James Joyce

Helyszínek népszerűség szerint

Fülöp-szigetek · Malajzia


Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Orsi_olvas>!
Ronald J. Comer: A lélek betegségei

A pszichológus hallgatói lét szépségei közé tartozik, hogy az ember annyi szakkönyvet olvashat, amennyiben csak kedve telik. Na jó, annál is többet… Lényeg, a lényeg: ez a könyv egy mestermunka.
Alapos, áttekintehető, érthető, világos, rengeteg – rengeteg példával, esettanulmánnyal kiegészítve, hogy minél jobban megérthessünk egy adott betegséget.
És ami a legjobb: a fejezetek végi összefoglalók! Nagyon jól, röviden, tömören, de mégis informatívan összegzi az egyes fejezetek tudás anyagát. De tényleg, további kijegyztelést szinte nem is igényel az ember, ez pont annyi amennyi egy áttekinthető vázlatnak lennie kell.
Aki tehát pszichológia, pszichiátria tanulmányai közben belefut a könyvbe rágja át magát rajta, mert megéri!

2 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Ronald J. Comer: A lélek betegségei

Annak idején mikor pszihiáternek készültem sokat olvasgattam. Érthető, áttekinthető, remekül szerkesztett könyv. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

1 hozzászólás
DrEmergencyGrooveHouse>!
Ronald J. Comer: A lélek betegségei

Érthető és világos, bár meglehetősen elfogult, és nem ad objektív képet a terápiás hatások természetéről. Jó távlati képet nyújt, de sok a történeti pontatlanság. Kedvcsinálónak jó, de ha lehetne mást ajánlani, inkább Norcross és Prochaska: A pszichoterápia rendszerei c. könyvét javasolnám. Az elmélyüléshez – impozáns mérete ellenére – szinte semennyire sem elég. Érdemeként viszont fontosnak tartom kiemelni a bevezető fejezeteket a pszichopatológia tudományos és klinikai gyakorlati áttekintéséről. Az első kb. 5 fejezet kiváló írás, a témában a magyar nyelven elérhetők között a legjobbak közé gondolom. Stílusában, tartalmában és szerkesztettségében is nagyon jó szolgálatot tesz a hallgatónak, aki a mentális egészségügyben szeretné tudását gyarapítani.

onsai IP>!
Ronald J. Comer: A lélek betegségei

Nagyon jó, és olvasmányos könyv a patológiákról. Öröm forgatni. :)


Népszerű idézetek

spinakker>!

Normális állapot
Domináns tünettan: Károsodás nélküli munkahelyi, szociális és szexuális működés legalább egy vagy több éven át, mely idő alatt az egyén mentes mindenféle neurotikus vagy pszichotikus tünettől, pl. szorongástól, depressziótól, hallucinációtól vagy téveseszméktől. Az ítélőkészség jó, az önértékelés magas. Kialakulásának ideje: világrajövetel. Előfordulása inkább a huszadik század első felére tehető, megjelenése manapság már ritka.

136. oldal (Osiris, 2005)

17 hozzászólás
hetcsillagkozt>!

David Weeks az alábbi (fontossági sorrendben felsorolt) tulajdonságokat tartja jellemzőnek a különc emberekre. Jóllehet az első öt a legmeghatározóbb, a tizenöt tulajdonságból bármelyik tíz fennállása esetén különcnek tartható valaki.

– nonkonformista
– kreatív
– nagyon kíváncsi
– idealista
– boldogan adja át magát (gyakran egynél több) hobbijának
– már kora gyermekkorában is tisztában volt azzal, hogy különbözik a többiektől
– intelligens
– kitart véleménye mellett és szókimondó
– nem versengő
– meglepő étkezési vagy egyéb szokásai vannak
– nem érdekli mások véleménye vagy társasága
– szarkasztikus a humora
– egyedülálló
– elsőszülött vagy egyke
– rossz a helyesírása

Kapcsolódó szócikkek: nonkonformizmus, nonkonformista
Cneajna P>!

Alfred Hitchcock Madarak című filmjének bemutatása után az 1960-as években jelentősen megnövekedett az ornitofóbiás (madaraktól való félelem) esetek száma.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Hitchcock: Madarak
Cneajna P>!

Híres különcök

James Joyce mindig hordott magával egy női bundabugyit, amivel elismerően integetett, ha valami elnyerte a tetszését.

Emily Dickinson mindig fehérben járt, soha nem ment ki a szobájából, és verseit apró dobozokba dugdosta.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emily Dickinson · James Joyce · különc
hetcsillagkozt>!

A mentális diszfunkciók kreatív emberek közötti előfordulásának mintázata és gyakorisága foglalkozás szerint is változik. A költőket leginkább a pszichózis és a hangulatzavarok sújtják, a muzsikusokat és színészeket a szerabúzus, a festőket és zeneszerzőket az alkoholizmus és a depresszió. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy a több mint ezer megvizsgált személy közül a költők 87 százaléka szenvedett élete során valamikor mentális zavarban, míg ez az arány a festőknél 73 százalék, a zenészeknél 68 százalék, a színészeknél pedig 74 százalék volt.

hetcsillagkozt>!

Truman Capote úgy fogalmazott, hogy a Hidegvérrel megírása kiölte belőle a lelket. A könyv előtt még kiegyensúlyozott, stabil embernek tartotta magát, de utána „valami történt”.

Kapcsolódó szócikkek: Truman Capote
hetcsillagkozt>!

A Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Jáva és Afrika egyes részein előforduló amok (ámokfutás) valószínűbben támad meg férfiakat, mint nőket. A hatása alatt állók vadul ugrándoznak, hangosan kiáltoznak, és fegyvert vagy kést ragadva bárkit és bármit megtámadnak, ami útjukba kerül. Ezt a viselkedést rendszerint megelőzi egy csendes, visszahúzódó szakasz, melyben az áldozat elveszíti kapcsolatát a realitással. Az agresszív viselkedést depresszió és az ámokfutásra kiterjedő amnézia követi. A kultúra szerint elsősorban stressz, súlyos alváshiány, alkoholfogyasztás, illetve a nagy hőség okozhatja.

Kapcsolódó szócikkek: alváshiány · depresszió · Fülöp-szigetek · hőség · Malajzia · stressz
hetcsillagkozt>!

James Joyce mindig hordott magával egy női bundabugyit, amivel elismerően integetett, ha valami elnyerte a tetszését.

Kapcsolódó szócikkek: James Joyce
1 hozzászólás
spinakker>!

A mentális zavarok listájának hosszabbodásával egyes klinikusok kezdik úgy gondolni, hogy a normális viselkedés voltaképpen az abnormális működésmód meglehetősen unalmas hiánya

136. oldal (Osiris, 2005)

hetcsillagkozt>!

A kon Délkelet-Ázsiában felfedezhető sajátos szorongás, melyben a férfiak hirtelen elkezdenek rettegni attól, hogy péniszük visszahúzódik hasüregükbe, és emiatt meg fognak halni. A kultúra tanai szerint ezt a ,jin" és a „jang" egyensúlyának felborulása okozza, mely két, az élet alapvető öszszetevőjének tartott természetes erő. Kezelésének elfogadott formái közé tartozik, hogy az illető szorosan markolja meg péniszét, és addig szorítsa, amíg el nem múlik félelme. Ebben családtagjai és barátai is segíthetnek neki, és előfordul, hogy a péniszt satuba fogják.

Kapcsolódó szócikkek: jin & jang · pénisz

Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Suzanne O'Sullivan: Rejtélyes betegségek
Sztancsik Veronika: A mentális betegség bélyege
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A hasonmás
Máté Gábor: A test lázadása
Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?
Jodi Picoult: Házirend
Lawrence LeShan: A rák mint fordulópont
Alice Miller: A test kiáltása