Kis ​magyar őstörténet 3 csillagozás

A magyarok korai története az államalapításig
Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet

A magyarság korai története nemcsak a történettudománnyal foglalkozó tudósok kacedráin tartozott és tartozik ma is a legvitatottabb kerdések közé, hanem a legszélesebb olvasóközönség körében, a sajtóban is állandóan napirenden szereplő téma. Éppen ezert vált szükségessé, hogy egy széles körű ismeretekkel rendelkező tudós közérthetően és tömören összefoglalja az egymásnak gyakran ellentmondó főbb nézeteket, megvilágítsa az alapfogalmakat, ismertesse a forrásokat, irányt mutasson az érdeklődőknek a tájékozódáshoz.

>!
Balassi, Budapest, 2007
208 oldal · ISBN: 9789635067046

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Oriente>!
Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet

Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet A magyarok korai története az államalapításig

Ismeretterjesztő, szinte tankönyvszerű összefoglaló egy nagyon érdekes témáról, ami – politikai hangulat függvényében – az egyik legérzékenyebb területe a történettudománynak. Róna-Tas minden munkájában a szigorú forráskritika és tudományos gondolkodás mellett tör pálcát (hihetetlen, hogy ezt folyton hangsúlyozni kell, de sajnos kell, talán egyre jobban, ahogy a világháló korában elszaporodnak az önjelölt szakértők), és nem tesz másképp ezúttal sem ebben az olvasmányos kis áttekintésben.

A könyv esszé jellegű része alig hosszabb egy bő tanulmánynál, de minden lényeges kérdést érinteni látszik és összefoglalja a megírásakor kurrens, legitim nézőpontokat. Legfőbb érdeme nem is annyira annak a bemutatása, hogy mit tudhatunk, hanem hogy mit nem tudhatunk, és hogy milyen gyér evidenciákra építenek a mindezeken túlmutató spekulációk. A szerző külön fejezeteket szentel a forráskritika módszertanának is, ami tartalmilag kicsit kilóg, de ha valakinek mindez újat mond, akkor talán ez az ismeretterjesztő tanulmány legfontosabb része.

A kötet közepét és második felét változatos anyag gazdagítja: térképek, időrendi táblázatok, majd 40 oldalas kislexikon, és végül, de nem utolsósorban egy válogatott forrásgyűjtemény.

Zsani>!
Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet

Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet A magyarok korai története az államalapításig

Tényleg kis őstörténet és elég tömör, de szerintem élvezetes olvasmány. Egy nap, délután alatt könnyedén elolvasható, jó összefoglaló.
Külön tetszett az őstörténeti lexikon, illetve az olvasmányok rész is nagyon jó, főleg, hogy olyan szépirodalmi műveket is bemutat, amelyben szerepelnek az őstörténet eseményei. A forráskritika rövid bemutatása szintén érdekes része a könyvnek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor István – Diószegi György – Legeza László: Őseink nyomában
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról
Fodor István: Őstörténet és honfoglalás
Csorba Csaba: „Árpád jöve magyar néppel”
B. Szabó János – Sudár Balázs: Honfoglalás
Fodor István: A magyarság születése
László Gyula: „Emlékezzünk régiekről …”
Csorba Csaba: Árpád népe
László Gyula: Múltunkról utódainknak I-II.
László Gyula: Őseinkről