Fűszerek ​könyve 14 csillagozás

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

„… ​A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el – fedélzetén 18 emberrel – 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.”
Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot – mint a legértékesebb fűszert – a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, „Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé”-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: „Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal…” Az izeknek és illatoknak szinte… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158010429
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1985
326 oldal · Illusztrálta: Karmazsin Klára
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1981
324 oldal · ISBN: 9632310934

6 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Trudiz>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Olvashatunk az aperitifről, a fűszerek hatóanyagairól. Segítséget kapunk a vásárlás, tárolás kapcsán felmerülő kérdésekre is. Az étel-, italfűszereink részletes ismertetésénél megadja az adott növény népies és latin nevét is, továbbá a részletes leírásán túl receptötlet nyújt.
Meglepett, hogy -lévén „régi kiadás”- a lestyánnak csak a gyökerét írja felhasználásra. Ma már a levelét és magját is megesszük. A levelének aromája sokkal intenzív, mint a pertezselyemé. Használjátok! Ajánlom. :)
Fűszerkeverékekről is szól. A kötet vénén a Mit, hol keressünk? és a Tartalomjegyzék segít a gyors keresésben.

Minka>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon sok hasznos információt és receptet tartalmaz, csak ajánlani tudom mindenkinek!

metahari P>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Olvasni szeretem, kipróbálni kevésbé, de ez inkább amolyan bevásárlási lustaság. Mert hiába van otthon friss, orrvarázsoló illatú szerencsendió, ha el kell menni májat venni… Amúgy még tankönyvnek is jó.

1 hozzászólás
krlany IP>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Minden, amit a fűszerekről tudni lehet. Valami zseniség, és alapfelszerelés a konyhában. Mindent innen tudok, és hát sokan nem bánták meg, hogy olvastam, akik ettek a főztömből.:P

enyingtolbalra>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon hasznos kis könyv, és mindig új ízeket fedez fel az ember általa. És ha egyszer az ízharmóniákra rátalál, hát, alig akar kijönni a konyhából.:)


Népszerű idézetek

Trudiz>!

Bátran mondhatjuk: fűszerezni szükséges, egészséges és pompás élvezet. Helyesen fűszerezett, jól elkészített ételt szívesen enni: egészség, életöröm.

10. oldal

Trudiz>!

A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, kálmos, zsálya, narancshéj stb.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer · narancshéj
Trudiz>!

A fűszerezés művészete éppen abban rejlik, hogy az minden túlzástól mentes, mértéktartó legyen, s az ételekben minden íz az étel jellegéhez igazodjék.

31. oldal

biktop P>!

Létfenntartásunk alapja az étkezés.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jan-Öjvind Swahn: A fűszerek zamatos története
Járainé Komlódi Magda: Fűszernövények
Ambrus Lajos – Gyurik Gábor – Burger Barna: Fűszerkert
Stahl Judit: Ázsiai kalandok
Megyeri Szabolcs – Liptai Zoltán: Zöldfűszerek a kertben és a konyhában
Holly Farrell: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása
Kay Maguire: A chili
Gabriele Bickel: Gyógyító kert
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!