Fűszerek ​könyve 19 csillagozás

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

A ​fűszerek azok a csodák, amik ízletesebbé, illatosabbá, színesebbé és sok esetben egészségesebbé teszik ételeinket.
Nem újkeletű dolog használatuk, hiszen már az őskorban is előszeretettel ízesítettek, illatosítottak velük; akkoriban nagyon értékes árucikknek számítottak. Később aztán az Indiában termesztett fekete borsot például különleges és értékes mivolta miatt, fizetőeszközként is használták.
Napjainkban is fontos szerepet játszik a világ összes konyhájában, akárcsak a többi fűszer.
A gasztronómia minden kultúra kiemelkedő eleme, és a legtöbb konyha, karakteres ízvilágát elsősorban az általa használt fűszereknek köszönheti.
Kötetünkkel segítünk eligazodni a fűszerek birodalmában, és tanácsokat, ötleteket adunk azok felhasználására. Megismertetjük Önökkel jellemzőiket, felhasználási lehetőségeiket, előkészítésüket és tárolásukat. Készítünk belőlük pácokat, mártásokat, fűszerkeverékeket, fűszeres eceteket és fűszeres italokat is.
A könyv hasznos… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158010429
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1985
326 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Karmazsin Klára
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1981
324 oldal · ISBN: 9632310934

6 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Trudiz >!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Olvashatunk az aperitifről, a fűszerek hatóanyagairól. Segítséget kapunk a vásárlás, tárolás kapcsán felmerülő kérdésekre is. Az étel-, italfűszereink részletes ismertetésénél megadja az adott növény népies és latin nevét is, továbbá a részletes leírásán túl receptötlet nyújt.
Meglepett, hogy -lévén „régi kiadás”- a lestyánnak csak a gyökerét írja felhasználásra. Ma már a levelét és magját is megesszük. A levelének aromája sokkal intenzív, mint a pertezselyemé. Használjátok! Ajánlom. :)
Fűszerkeverékekről is szól. A kötet vénén a Mit, hol keressünk? és a Tartalomjegyzék segít a gyors keresésben.

Iza_Rápolti IP>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon hasznos könyv, szerintem nem hiányozhat egyik konyhatündér polcáról sem. Nem véletlen a folyamatos kiadás.

Minka>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon sok hasznos információt és receptet tartalmaz, csak ajánlani tudom mindenkinek!

krlany I>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Minden, amit a fűszerekről tudni lehet. Valami zseniség, és alapfelszerelés a konyhában. Mindent innen tudok, és hát sokan nem bánták meg, hogy olvastam, akik ettek a főztömből.:P

metahari P>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Olvasni szeretem, kipróbálni kevésbé, de ez inkább amolyan bevásárlási lustaság. Mert hiába van otthon friss, orrvarázsoló illatú szerencsendió, ha el kell menni májat venni… Amúgy még tankönyvnek is jó.

1 hozzászólás
enyingtolbalra>!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon hasznos kis könyv, és mindig új ízeket fedez fel az ember általa. És ha egyszer az ízharmóniákra rátalál, hát, alig akar kijönni a konyhából.:)


Népszerű idézetek

Trudiz >!

Bátran mondhatjuk: fűszerezni szükséges, egészséges és pompás élvezet. Helyesen fűszerezett, jól elkészített ételt szívesen enni: egészség, életöröm.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egészség · fűszer
wirwil P>!

Létfenntartásunk alapja az étkezés.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: étkezés
MissWenut>!

Feketekávé citrommal. Fejfájásnál és másnapos közérzetnél igen jó hatást vált ki, ha erős feketekávéhoz hozzáöntünk 1 citrom levét és mézzel édesítjük.

55. oldal (1974)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Trudiz >!

A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, kálmos, zsálya, narancshéj stb.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer · kálmos · narancshéj · zsálya
Trudiz >!

A fűszerezés művészete éppen abban rejlik, hogy az minden túlzástól mentes, mértéktartó legyen, s az ételekben minden íz az étel jellegéhez igazodjék.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer
Iza_Rápolti IP>!

Az, hogy valami „fűszeres”, az ízesebbet, szebbet, jobbat, kedvesebbet, színesebbet, értékesebbet jelenti, azt, ami a száraztól, színtelentől elüt.

MissWenut>!

A friss fűszernövényeknek ízjavító tulajdonságaikon kívül még vitamintartalmuk is van, ami vitaminban szegény idókben bizony nem lebecsülendő.

19. oldal (1974)

MissWenut>!

A vöröshagymát ne pirítsuk meg túlságosan, mert az erősen pirított hagyma nehezen emészthető és esetleg gyomorégést okozhat. A fokhagyma íze kellemesebb, ha nem pirítjuk meg zsírban, hanem nyersen adjuk a forrásban levő ételhez.

33. oldal (1974)

Kapcsolódó szócikkek: fokhagyma · hagyma
MissWenut>!

A bors egész és őrölt állapotban kerül forgalomba. Mindkét formában, ízlésnek megfelelően minden ételhez adható, kivéve az édes ételeket.

47. oldal (1974)

Kapcsolódó szócikkek: bors
MissWenut>!

A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és a malabári fahéj.

61. oldal (1974)

Kapcsolódó szócikkek: fahéj

Hasonló könyvek címkék alapján

Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj
Lénárd Sándor: A római konyha
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta
Fördős Zé: Okos receptek A-tól Zé-ig
Déri Szilvia: Kovászkaland
Lovassné Kiss Ildikó – Lovass Pál: A karcsúság titka
Bokor Judit: Finn konyha
Lakatos Péter – Váczi Péter: Keto természetesen