Fűszerek ​könyve 12 csillagozás

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

„… ​A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el – fedélzetén 18 emberrel – 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.”
Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot – mint a legértékesebb fűszert – a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, „Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé”-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: „Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal…” Az izeknek és illatoknak szinte… (tovább)

>!
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158010429
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1985
326 oldal · Illusztrálta: Karmazsin Klára
>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1981
324 oldal · ISBN: 9632310934

5 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Minka
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon sok hasznos információt és receptet tartalmaz, csak ajánlani tudom mindenkinek!

>!
metahari
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Olvasni szeretem, kipróbálni kevésbé, de ez inkább amolyan bevásárlási lustaság. Mert hiába van otthon friss, orrvarázsoló illatú szerencsendió, ha el kell menni májat venni… Amúgy még tankönyvnek is jó.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Minden, amit a fűszerekről tudni lehet. Valami zseniség, és alapfelszerelés a konyhában. Mindent innen tudok, és hát sokan nem bánták meg, hogy olvastam, akik ettek a főztömből.:P

>!
enyingtolbalra
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve

Nagyon hasznos kis könyv, és mindig új ízeket fedez fel az ember általa. És ha egyszer az ízharmóniákra rátalál, hát, alig akar kijönni a konyhából.:)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bernáth Jenő – Zámboriné Németh Éva: Gyógy- és aromanövények gyűjtése és termesztése
Horváth György: Zöldség- és fűszerkülönlegességek termesztése
Varró Aladár Béla: Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása
Megyeri Szabolcs – Liptai Zoltán: Zöldfűszerek a kertben és a konyhában
Urr Géza (szerk.): Black & White óriás szakácskönyv I-II.
Ambrus Éva – Császár András: Tészták olasz módra
Dr. Oetker – Zöldfűszerek
Anne Iburg: Kis fűszerlexikon
Nagy Elvira: Nagy Fűszerkalauz
Joanna Farrow (szerk.): Zöldfűszerek a konyhaművészetben