Bethlen ​István 16 csillagozás

Romsics Ignác: Bethlen István Romsics Ignác: Bethlen István Romsics Ignác: Bethlen István

A kötet a szerző 1991-ben megjelent, nagy sikerű Bethlen-életrajzának második, átdolgozott kiadása, mely öt nagy, kronologikus egységben mutatja be a modern kori magyar történelem e nagy alakjának életét és politikáját. Az 1991-es magyar és az 1995-ös angol nyelvű kiadáshoz képest az első négy fejezeten a szerző alig változtatott, viszont az 1993-ban előkerült szovjet levéltári dokumentumok alapján teljesen újraírta az Epilógus: a Szovjetunióban című zárófejezetet. A könyv 1991-es első kiadását Borbándi Gyula mesteri biográfiaként méltatta, John Lukács pedig a Századokban ekként vélekedett: Romsics életrajza sok szempontból példás. (…) Megállapításai, ítéletei kiegyensúlyozottak; írásmódjának stílusa és hangneme pedig szinte mintaképe az olyan történetírói prózának, ami nemcsak könnyen olvasható, hanem egyben józan és mértéktartó.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nemzeti Könyvtár

>!
Helikon, Budapest, 2019
556 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278988
>!
Helikon, Budapest, 2019
556 oldal · ISBN: 9789634793434
>!
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155269189

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nanena>!
Romsics Ignác: Bethlen István

Átfogó, részletes és elemző, értékelő életrajz. Ezt a kort 89-ig általában a kommunisták, szociáldemokraták szempontjából értékeltük, csak az ő harcuk jelent meg a “gonosz” Horthy-rendszer ellen. És lám, a rendszer nem volt olyan szörnyű, például szociálpolitikája az egyik legjobb, legmodernebb volt az akkori országok között, sok juttatást most is szívesen fogadnánk. És valójában a kor hősei nem a baloldali harcosok voltak, hanem például Bethlen, aki a realitásokat és a társadalmi mozgásokat felismerve próbálta az országot egy jobb jövő felé kormányozni. Kár, hogy javaslatai a lemondása után már többnyire süket fülekre találtak. Könnyű most megítélnünk, hogy milyen hibákat követett el, hogy mit kellett volna másként csinálnia, hogy miért volt neki kedves saját társadalmi osztálya. Az életrajz alapján én még Romsics bírálataival sem értek egyet. Bethlen kivezette az országot egy sötét korból, amely sajnos egy másik tragédiához vezetett. Hogy ez mennyiben volt az ő hibája? Én elsődlegesen a nyugati hatalmakat okolom, amelyek elutasították hazánk közeledését, s szinte odalöktek bennünket a németek oldalára. A tragédiánk, hogy kis országként két hatalom között sajnos mindig az elveszés határán egyensúlyoztunk, s egyensúlyozunk most is.

Alvarando P>!
Romsics Ignác: Bethlen István

A Horthy-korszak egyik legmeghatározóbb politikusának életrajza sokkal több egy szimpla biográfiánál. A szerző Bethlen életének bemutatása mellett részletes korrajzot is ad azokról az időkről, melyekben a címszereplő élt. A könyv legnagyobb része természetesen Bethlen miniszterelnökségéről szól, de emellett megismerhetjük diákéveit, politikai pályáját a kezdetektől és a miniszterelnöksége után következő éveit. Bepillantást nyerhetünk a Teréziánumban folyó oktatásba és láthatjuk hogyan lesz az erdélyi gazdából az ellenzék egyik legnagyobb képviselője, majd a Tanácsköztársaság egyik ellenfele. Miniszterelnökként a politikai tevékenysége mellett megtudhatjuk mivel töltötte kevéske szabadidejét, hogyan viselkedett környezetével és kikkel ápolt szorosabb emberi kapcsolatokat. Végezetül láthatjuk, mekkora befolyása volt lemondásában a magyar politika nagy emberének a mindenkori kormányokra, illetve bepillantást nyerhetünk a második világháború alatti tevékenységébe. Profin megírt életrajz, ajánlható bárkinek, akit érdekel a Horthy-korszak!

Katherine_Grey>!
Romsics Ignác: Bethlen István

Kiváló, áttekintő életrajzi monográfia. Olvasmányos és érdekes.


Népszerű idézetek

Alvarando P>!

…két dolgot nem lehetett pontosan tudni a 20-as évek Magyarországán: azt, hogy mi van a Pick szalámiban, és azt, hogy Bethlen István mit forgat a fejében

304. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bencsik Gábor: Horthy Miklós
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak
Rákóczi album
Laczkó Géza: Rákóczi
Ablonczy Balázs: Teleki Pál
Laczkó Géza: Német maszlag, török áfium
Nagy László: Az erős fekete bég – Nádasdy Ferenc
Kende János – Sipos Péter: A magyar történelem nagy alakjai 11.
Márki Sándor: II. Rákóczi Ferenc élete
Sík Sándor: Pázmány, az ember és az író