A ​trianoni békeszerződés 17 csillagozás

Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Az ​I. világháborút lezáró 1920-as trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elveszítette területének 67 és lakosságának 58 százalékát. Ha a Magyar Királyságon belül területi és politikai autonómiát élvező Horvátországot is beszámítjuk, akkor a területi veszteség 71 százalékra szökik, a népességé pedig 63 százalékra. Az elcsatolt területeken élő több mint 10 millió ember közül 3,2 millió volt magyar. Ezek mintegy fele közvetlenül az új határok túloldalán élt. A hatalmas veszteségek, a nemzetiségi elv tökéletlen alkalmazása és a kisebbségi sorba került magyarság helyzete miatt a trianoni békeszerződés a magyar történelmi tudat egyik legneuralgikusabb pontjává vált. A napjainkban is tapasztalható érzékenységek mellett erre utalnak a döntés okaival és körülményeivel foglalkozó, nagyszámban burjánzó tévhitek és legendák is. Az először 2001-ben megjelent kis könyvecske mostanáig két kiadást ért meg. A mostani, harmadik magyar kiadás tartalmilag annyiban különbözik a korábbiaktól,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris könyvtár - Történelem

>!
Helikon, Budapest, 2020
248 oldal · ISBN: 9789634794318
>!
Helikon, Budapest, 2020
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278995
>!
Osiris, Budapest, 2011
208 oldal · ISBN: 9789632760865

4 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Katherine_Grey>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Nagyon alapos kézikönyv rengeteg adattal, térképpel, részlettel és dokumentumokkal kiegészítve (Apponyi beszéde, nemzetközi megbeszélések jegyzőkönyvei a magyar ügyről). Leszámol a tévhitekkel, kiváló, objektív, szakszerű összefoglaló.

Peske>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Remek összefoglaló munka. Az alapvető ismeretek, amit illik tudni a trianoni békeszerződés hátteréről, jól össze vannak szedve a könyvben, sok térképpel illusztrálva. Depressziósoknak nem ajánlom, mert mérhetetlen szomorúság fogott el olvasás közben még úgy is, hogy azért nagyjából tudjuk mi és hogyan történt…

Nyájas_Olvasó P>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Alapvető munka a XX. századi magyar történelem tanulmányozásához. Megkerülhetetlen.

robcsy>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Imádom Romsics professzor könyveit.OBJEKTÍV!!!!! Ajánlom minden „nagy magyarnak”, akit aktuálpolitika és a politikusok hülyeségei a korról és a békeszerződésről félrevisznek. Alapmű. Bárcsak minden „trianon szakértő” ezzel a könyvvel kezdené. Olvasmányos, érthető, imádtam. Köszönöm Professzor Úr!!!

Lily_Sz>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Teljesen egyetértek az előttem szólókkal: némi történelmi alapismerettel rendelkező amatőr olvasó számára igen jó alapmű ez; ha valakit érdekel Trianon, akkor érdemes itt kezdenie. Most úgy érzem, tökéletes választás volt számomra is a téma korrekt, objektív összefoglalásaként. Sokszor azért nehéz volt – mármint érzelmileg – olvasni, de ez a téma sajátja. Amit kifejezetten kiemelendőnek tartok, hogy sikerült finoman, de utalnia a Trianonhoz vezető saját hibáinkra is; és van, ami nem változik (ld. magyar politikai elit jellemzése…). Összességében valóban ismeretekkel gyarapodtam, sikerült jobban megértenem, hogy miért válthatott/válthat ki ez a döntés belőlünk csak egyféle választ ("Nem, nem, soha!"). Ösztönöz továbbá a témában való nagyobb elmélyülésre, amihez príma segítség a végén az ajánló irodalom.

>!
Osiris, Budapest, 2001
246 oldal · ISBN: 9633798914
hajkoattila91>!
Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Az egyik legjobb, ha nem a legjobb könyv a témában. Tényszerű, pártatlan, már ha egy ilyen témáról lehet pártatlanul írni. Az biztos, hogy ha valakit érdekel a téma, akkor itt kell kezdenie.


Népszerű idézetek

hajkoattila91>!

A délszláv, román és csehszlovák követelésekre a mértéktelenség […] a következetlenség és a szemforgató álszentség volt jellemző.

81. oldal (2007. Osiris)

hajkoattila91>!

A számok amelyeket Magyarország előterjesztett, semmi kétséget sem hagytak, Magyarország szétdarabolásáról van szó és Magyarország három és fél milliónyi magyar és német nemzetiségű lakosságának feláldozásáról jóval tudatlanabb és inferiórisabb népek kedvéért. (Francesco Nitti, 1920).

127. oldal (2007, Osiris)


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Vécsey Aurél: Nagy Magyarország: revizionizmus és irredentizmus
Anka László – Kovács Kálmán Árpád – Ligeti Dávid – Makkai Béla – Schwarczwölder Ádám (szerk.): Natio est semper reformanda
Zsiga Tibor: Burgenland, vagy Nyugat-Magyarország? / Burgenland, oder Westungarn?
Ablonczy Balázs: Trianon-legendák
Zeidler Miklós (szerk.): Trianon
Nemere István: Az út Trianonig
Prantner Zoltán – Bánffyné Kalavszky Györgyi – Nagy Emese – Toroczkay Balázs (szerk.): Trianon 1920
Feischmidt Margit (szerk.): Nemzet a mindennapokban
Száraz Miklós György (szerk.): Fájó Trianon