A ​Horthy-korszak 4 csillagozás

Romsics Ignác: A Horthy-korszak

Bár ​a Horthy-rendszer immár több mint két emberöltő óta a múlté, emlékezete és megítélése napjainkban is élénk viták tárgya. Vannak, akik a tényekre fittyet hányva még ma is fasiszta diktatúrának tartják, míg mások idealizálják, és a parlamentáris demokráciákkal rokonítják. A Helikon Kiadó ezért határozott úgy, hogy Romsics Ignác életműsorozatát a neves történész Horthy-korszakkal foglalkozó fontosabb írásainak kötetbe gyűjtésével és együttes újrakiadásukkal indítja útjára. Jóllehet a válogatás időben első (1982) és utolsó tanulmányának (2016) megjelenése között harmincnégy év telt el, azokat olyan mérvű gondolati azonosság köti össze, hogy egy-két apró – minden esetben jelzett – módosítástól eltekintve nemcsak a szerző újabb, hanem régebbi, pályája kezdetén írt tanulmányait is változtatás nélkül közöljük. Bízunk benne, hogy az az elfogulatlan, távolságtartó és tényszerű megközelítésmód, amely Romsics minden munkájához hasonlóan ezeket az írásait is jellemzi, sokakat fog… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278957
>!
Helikon, Budapest, 2017
416 oldal · ISBN: 9789632279534

Most olvassa 3

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
bfg3 P
Romsics Ignác: A Horthy-korszak

Valahogy sosem teljesen azt kapom Romsics könyveitől, amire számítok. Az más kérdés, hogy ez nem Romsics miatt van, hanem mert nem vagyok képben azzal, milyen is manapság az igényes történelmi ismeretterjesztő irodalom formája.
Ezt a könyvet is egy vasokos, összefoglaló monográfiának néztem, aztán kiderül, hogy összegyűjtött tanulmányok vannak benne. Egy-két kivétellel érdeklődéssel is olvastam őket, különösen az elsőt a bethleni konszolidációról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gulyás László: A Horthy-korszak külpolitikája 1.
L. Nagy Zsuzsa: A budapesti liberális ellenzék 1919–1944
Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege
Rózsás János: Leventesors
Dombrády Lóránd – Tóth Sándor: A magyar királyi honvédség
Zetényi Csukás Ferenc: Volt egyszer egy Horthy-korszak
Pölöskei Ferenc: Horthy és hatalmi rendszere
Nemeskürty István: Búcsúpillantás
Kovács M. Mária: Törvénytől sújtva
Punka György – Sárhidai Gyula: Magyar Sasok