Mézga ​Aladár különös kalandjai 85 csillagozás

Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Mézga Aladárt, ezt a fúró-faragó kölyökzsenit, tanárok rémét és szülei szomorítóját aligha kell bemutatnunk a magyar olvasóknak, de vele együtt fogalommá vált már a hűséges Blöki, a kétbalkezes Géza papa, a házsártos Paula asszony és a nyafka Kriszta is. Ennek a könyvnek igazi hőse a vállalkozó szellemű fiú és a kutyus, aki emberi hangon tud beszélni – ha gazdáján kívül nem hallja más. Hegedűtokba rejthető űrhajójával Aladár minden éjszaka kalandos űrutazásra indul, távoli, különleges bolygókat fedez fel, és a rá váró veszedelmekből furfangos ötleteivel vágja ki magát. Nepp József, a népszerű rajzfilmsorozat alkotótársa készítette a könyv félszáz mulatságos képét.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin 2000

>!
Móra, Budapest, 2000
186 oldal · ISBN: 9631175448 · Illusztrálta: Nepp József
>!
Móra, Budapest, 1974
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631101061 · Illusztrálta: Nepp József

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mézga Aladár · Blöki · Mézga Kriszta


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
zamil
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Olyan régóta kerestem már ezt a könyvet.
Mind a rajzfilmnek, mind Romhányinak nagy rajongója vagyok. Romhányi humora, nyelvi játéka itt is átjött a könyvbe, de a történetektől többet vártam. A legjobb, az első rész volt számomra a Lepénybolygó.
Meg kell jegyeznem, hogy a rajzok amik a történetekhez tartoznak, csak emelték az élményt és felelevenítették bennem a rajzfilmeket, amiket már nem is tudom mikor láttam.
Jó volt újra gyerek lenni.

>!
regulat
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Rongyosra olvasva… mert bármikor jó volt, mint ahogy nemegyszer most is szívesen megnézem a rajzfilm egy-egy epizódját.
Az a nagy büdös… hogy ez egy unicum. Felnőttnek, gyereknek egyaránt kedves tanmese… sok ilyen kéne.

>!
Móra, Budapest, 1974
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631101061 · Illusztrálta: Nepp József
>!
petamas P
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Bár gyerekkoromban (nagybátyám hatására) nagy rajongója voltam a Mézga családnak, és a világ körüli utas sorozatból is láttam pár részt, Aladár kalandjai valahogy kimaradtak az életemből mindaddig, amíg kezembe nem került ez a könyv.

Nagyon tetszett, hogy a meglátogatott világokon mindenhol másik nyelvet beszéltek: volt eszperente nyelvű bolygó, volt, ahol huelyen ejtetteek az eekezetes magaanhangzookat, volt mavadávárnyevelveven beszélő város. Pokolian élveztem megfejteni, ki mit mond éppen. :) Az otthon játszódó részekben szinte hallottam Géza, Paula és Kriszta hangját.

Maguk a történetek nem ütöttek olyan nagyot, de mindegyik aranyos volt a maga módján, kedvet kaptam hozzá, hogy megkeressem és megnézzem az eredeti epizódokat.

9 hozzászólás
>!
Risus P
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Ó, te jó ég!!!
Erről a könyvről nem is tudtam, de egy kihívásnak köszönhetően ezt is elolvashattam!
Egyszerűen újra gyereknek éreztem magam! Én a könyv végéig el sem akartam hinni, hogy van belőle egy könyv! Én ’92-es gyerek vagyok, szóval amikor én ezt a mesél láttam már akkor nagy klasszikusnak és igazi hungarikumnak számított. bevallom, hogy nem minden részt láttam, mert van a mese előtt elaludtam, vagy a szüleim annyira nem örültek, hogy a tévét bámulok, vagy a barátaimmal még a természetben játszottunk. Szóval, kifejezettem örültem 1-1 résznek, ahol tudtam, hogy miről szól, mert láttam azt a részt, imádtam!
Biztos, lehetne találni hibát benne, de nem érdekel, nem keresem, mert komolyan olyan nosztalgikus hangulatba kerültem, hogy ilyen élményben még nem volt részem. KÖSZÖNÖM!

>!
eme P
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Erről is lemaradtam anno, mint sok más ifjúsági könyvjóságról. Most igyekszem legalább részben pótolni őket. Sajnálom, hogy nem gyerekfejjel tudok vigyorogni rajta, de azért most is soxor sikerült rendesen megmozgatni a rekeszizmomat. Az ökörcsínyek utcájában iskolába járó Aladárral kalandozni felnőttként sem rossz. Mert kétszeresen, sőt többszörösen is lenyűgöző mindaz, amivel találkozol. Egyrészt ott vannak a fantasztikus kalandok, a parádés szóviccek és nyelvi leleményesség, az agygyantával kezelt könyvmoly Blöki és a talpraesett kis űrutazó, no meg persze a család…, másrészt pedig az, ami nem is annyira csak kaland és fantasztikum, hanem épp ellenkezőleg – valóság és realitás – szocrealitás és nem csak.
Aladár nem mindig hagyja el a Földet kalandjai során, sőt. Hol máshol lelhetnénk fel Lepénybolygó kétdimenziós agyú fejedelmének világát, a paranoid pályán haladó Tébolygó Mindenhatóságát, az Ürügyminisztérium Kémelkapókopó-kapitányság Rögeszmei Irányítóját, Masínia túlgépesedett világának geeptaarsait, az emberfutómű és szerszámemberek alkalmazásával működtetett, gépszerű közöny birodalmát. De itt van Musicina is, ahol prózában artikutyálni végtelenül veszedelmes, és a legkisebb prózai megnyilatkozásért súlyos megtorlás jár a zenebörtönben. Vagy Kriminália, ahol a krimiírók vették át a hatalmat, és minden úgy történik, ahogy ők megírják, rituális ciklusváltással, ahol a nemzeti ünnepeken hazafias kötelességből válik nyomozó bűnözővé és bűnöző nyomozóvá… Nem ismerős a magát folyton átformáló Imbolygó a maga Divatdiktátorával? Innen egy lépés Rapídia, a rohambolygó, meg Szuperbellum, ahol a háború oka homályba vész, de felettébb szükséges volta kétségtelen. Ezután már csak az Ősbolygó következhet, hiszen előre=hátra. Végül pedig Füllentina, a hazug, fordított bolygó. Hogy mi a füllentés, mi az igazság, mi a valóság, mi a fantázia, döntse el mindenki maga.

>!
Lobo P
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Sorba kellett érte állni a gyerekkönyvtárban. Illetve eldugdostam mások elől, hogy többször is kivehessem. Még most is emlékszem, melyik sarokban volt.

>!
Ács_Milán
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

A Mézga család gyermekkorom kedvenc meséi közé tartozott, ezért is örültem, hogy erre a könyvre ráakadtam.
Aladárnak ebben a mesében különleges kalandokban, űrutazásokban volt része. Az olvasónak pedig az olvasás során sokszor vicces és szórakoztató élményekben.
Egy-egy űrutazás leírása közben, akarva-akaratlanul is bevillantak a rajzfilmsorozat szereplői, hangjuk, karakterük. Már ettől jobb kedve lesz az embernek, ha ezeket a szereplőket maga elé képzeli.
Soha nem tudtam Máris szomszéd keresztnevét. Sőt! Arra sem emlékszem, hogy valaha is említették-e a rajzfilmben. Mindig Máris szomszédként gondoltam csak rá. De most fény derült a teljes nevére! Már csak ezért is megérte elolvasni a könyvet! És ha valaki nem tudná, akkor elárulom, hogy dr. Máris Márton a becsületes neve. ☺
Egy kicsit jó volt nosztalgiázni, viszont ezek, a könyvben lévő történetek nem tudtak olyan mértékben magukkal ragadni, mint annak idején a rajzfilmsorozat egyes részei.

>!
Vizsla
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Blöki for president!
Habár a kutyahűséget, ebbecsületére mondva, példásan prezentálja, az olvasmányait pocsékul választja ki. Talán megválogathatná, hogy milyen könyvet lop.
Minden esetre példásan helyt áll Aladár mellett az éjszakai zeneórák alatt. Márpedig azt hiszem ettől hívják kutyának a hűséget. :)

>!
Eltiron
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Ettől a könyvtől kb 8-9 éves koromban konkrétan eltiltottak. Imádtam minden sorát, a tévében megnéztem ugyan a legendás rajzfilm minden részét, de a könyvhöz nem érhetett fel. Pár éve általános megbotránkozásra átmentem a könyvtár gyerek-részlegére harmincsok éves fejjel és kikölcsönöztem, aztán nemrég sikerült megszereznem e-bookban is, és pontosan annyira vinnyogok a röhögéstől az olvasás közben, mint 8-9 éves koromban :)

>!
Lahara ISP
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai

Elégszer láttam arajzfilmet, hogy a szereplők a szinkronszínészek hangjain szólaljanak meg, a köztes részeket meg kiegészíti a képzeletem egy hangjanincs narrátorral. Így is vicces, és gondolom teljesen hülyének néztek a sok, maguk elé meredő emberek a buszon, amikor hirtelen elkezdtem nevetni. És több ilyen alkalom is volt.


Népszerű idézetek

>!
ÁrnyékVirág P

– Ne tömködd vattával a füled, Géza! Próbálj zenén át behatolni a gyermeklélek mélységeibe.
– Bérelszámoló vagyok, Paulám, nem könnyűbúvár. Az vigasztal hogy, kamasz koromban én is ilyen voltam.
– Csak ezt ne mondtad volna! Most még jobban aggódom érte!
– Gondolod, hogy ez a nyekergés jót tesz neki?
– A zene nyugtat és megbékít.
– Engem is. Mert már bevettem rá egy marék idegcsillapítót.
– Botfülű vagy. Én kihallom, hogy Aladár már ébresztgeti hangszere lelkét.
– Mi lesz itt, ha teljesen felrázza?!
– Türelem! Paganini is így kezdte.
– De hála istennek nem az én lakásomban.

Lepénybolygó

>!
csillagka P

Mézga Géza fennhangon olvasta fel az osztályfőnöki üzenetet:
– „Értesítem, hogy ma örvendhettünk kedves fia huszonötödik elkésésének…"
– Ifjúsági csúcs! – ünnepelte öccsét a szerető nővérke.
Paula asszony is korainak találta ezt a jubileumot:
– Hogy késhettél el huszonötször már?
Aladár világos, egyszerű magyarázattal szolgálhatott:
– Úgy, hogy már huszonöt tanítási nap volt az idén. Megy ám az idő!

Kapcsolódó szócikkek: Mézga Aladár
>!
csillagka P

– Mi lesz így belőled, mi?
– Fizikus!
– Éhenkórász csavargó lesz belőled, nem fizikus! Hallottál te már olyan fizikusról, aki huszonötször elkésett az iskolából?
– Még nem. Csak olyanról, aki be se járt.

Kapcsolódó szócikkek: Mézga Aladár
>!
csillagka P

Kriszta már tanévek óta kizárólag bűnügyi tanulmányokat folytatott az iskolában. Függetlenítve magát az előírt órarendtől, lázasan habzsolta a pad alatt a csalói, csempészi vagy kémnői élethivatáshoz szükséges tudnivalókat.
Nemrég mély elmerültségéből a történelemtanár váratlan kérdése riasztotta fel:
– Mit tudsz Zrínyi Miklós haláláról?
– Semmit sem tudok, felügyelő úr! Esküszöm! – rebegte.
A tanár keresztkérdéseire sem tört meg. És valóban semmit sem tudott…

Kapcsolódó szócikkek: Mézga Kriszta
>!
ÁrnyékVirág P

Felesége ítélőképességében nem bízhatott, mióta megkérte a kezét, és az igent mondott neki.

>!
ÁrnyékVirág P

Aladár az űrképernyőt figyelte.
– Azt hiszem, az a közeledő kis piszok ott a Plútó.
– Plútó? A Mirniczerék dán dogja? Az elég nagy piszok!
– Plútó, az a legutolsó bolygó!
– Nekem mondod? Folyton a környékünkön bolyong, és kötekedik az az utolsó.

Tébolygó

>!
csillagka P

– Ha ez a kontrolihigany-gázfényjelző-indexégő…
– Mi… micsoda?!…
– Szóval ha kigyullad, itt ez a bigyó…
– Ez az! Beszélj magyarul!

>!
ÁrnyékVirág P

Mézga Aladár pontosan tizenkét évvel ezelőtt született. Ebből az adatból gyakorlottabb fejszámolók kapásból, fölényes biztonsággal megmondják, hogy Aladár tizenkét éves. Mekkorát tévednek! Aladár barátunk életkora kettő és negyvenöt év között ingadozik. Kétévesnek mutatkozik például vendégfogadások, rokoni látogatások alkalmával. Megesik, hogy ilyenkor hüvelykujját szopogatva, hosszú percekig lükén bámul a semmibe. Az uzsonnaasztalnál gyakran papírgalacsinokat potyogtat a kakaójába, míg kiárad, és elönti a csipketerítőt. Múlt vasárnap tust öntött Lujza néni teájába, mert az sötéten szereti.
Mikor azonban gondosan bezárkózva egy új találmányán, például a mesterséges, tranzisztoros halkopoltyún dolgozik, arcán egy legalább negyvenéves tudományos kutató elmélyült figyelme tükrözik.

(első mondat)

>!
eme P

az időről alkotott fogalmaink idővel nem bizonyulnak majd időtállónak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: A földrengések szigete
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón
Teknős Péter: Jártunk a jövőben
Fekete Gyula: Szerelmesek bolygója
Scott Westerfeld: Behemót
Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
Nemere István – Haui József: A kupolaváros titka
Dan Krokos: Hamis emlékek