60. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
87. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Doktor ​Bubó 217 csillagozás

Romhányi József: Doktor Bubó Romhányi József: Doktor Bubó Romhányi József: Doktor Bubó

Kígyónak lábsó,
madaraknak fogsor;
diktál a beteg,
írja a doktor.
     Beszél majd az utókor
     Doktor Bubóról.

Köhög a harcsa,
reumás a mókus.
Nem segíthet rajta,
csak a pszichológus.
     Beszél majd az utókor
     Doktor Bubóról.

Füllentett a hüllő,
az a vén bolondos.
Csak úgy rektor úr ő,
mint ahogy én orvos.
     Beszél majd az utókor
     Doktor Bubóról.

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2021
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634867692 · Illusztrálta: Ternovszky Béla
>!
Móra, Budapest, 2012
140 oldal · ISBN: 9789631192025 · Illusztrálta: Ternovszky Béla
>!
Móra, Budapest, 2006
140 oldal · ISBN: 9631181871 · Illusztrálta: Ternovszky Béla

5 további kiadás


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Romhányi József: Doktor Bubó

"Beszél majd az utókor
Dr. Bubóról."

Nem hittem, hogy az agyonnézett rajzfilmek után a könyv szolgálhat még meglepetéssel, de így történt. Megtudtam például hogy a doktor és Csőrmester osztálytársak voltak az indáziumban, valamint hogy a szülei énekesmadárnak szánták a jó doktort. A könyvben hét kezelés szerepel, és bár talán a rajzfilmek után ezek tényleg nem ismeretlenek, azért a nyelvi bravúr jól érvényesül írott formában. Érdekes, hogy minden kezelés szihológiai jellegű, valódi bajra nem nagyon adott választ az orvos, de legalább számtalan bölcs tanulságot levont. Romhányi prózáját Ternovszky Béla rajzai teljesítik ki megidézve a rajzfilmeket, és talán nem meglepő, hogy olvasás közben Ursula Csala Zsuzsa hangján szólt a fülemben.

pannik>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Rímhányó Romhányi Doktor Bubója könyvben is zseniális.
Az író sziporkázik, a történetek, a szereplők, az apró ötletességek minden-minden nagyon vicces és jópofa illetve esetenként tanulságos is.
Nagyon bírtam Bubót, Ursulát, Teknőc Ernőt, az összes szereplőt, mindenkit egytől egyig.
Olyan nyelvi leleményességet vonultat fel, hogy csak pislogtam néha, micsoda megfogalmazások, találóbbnál találóbb elnevezések. Olvasás közben néha hangosan felnevettem, a történetek és a szereplők is mókásak. Tetszett Ursula rajongása és szerelme, Bubó visszafogottsága, esetenkénti mellényúlásai vagy túltudományos megközelítései. Igazán jó kikapcsolódást nyújtott.

Emlékeztem rá, hogy esti meseként is nagyon szerettem, de könyvben valahogy most még inkább tetszett. Be kell szereznem, itthon a helye a polcon mert ezt akár többször is el lehet olvasni.

sztimi53>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Ez a rímhányó Romhányi
Csuda mesét talált ki.
Helyszíne Animália,
Sok ott az anomália,
S szereplő a kígyógyszerész,
ki professzor, s ki gyógyszerész.
Mellékszerep: Teknőc Ernő
Segéd, páncélos haderő.
Hát miről szóljak utolszor?
Naná, hogy a doktorról,
Beszélek, mint utókor,
Doktor Bubóóóóóóról.

6 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Romhányi József: Doktor Bubó

„Ha a tudományra bízzuk magunkat, ütlegelés nélkül is pofonegyszerű megoldásokra jutunk.”

Azt hiszem, hogy nem én vagyok az egyetlen olyan felnőtt, aki, ha meghallja vagy látja valahol Romhányi József szerző nevét, akkor széles vigyorral az arcán jókedve támad. Velem sem történt ez másképpen, hiszen amikor tavaly a Móra Kiadó jóvoltából ismételten megjelent Doktor Bubó című könyve, alig vártam, hogy kézbe vehessem. Ezt külön köszönöm a kiadónak és azt is, hogy egy saját példánnyal rendelkezhetem. Köszönöm szépen!

A fent említett úriembert (1921. március 8. – 1983. május 7.) úgy gondolom, hogy nem kell bemutatnom, de ha mégis akad olyan delikvens, akinek nincsen legalább egy jó emléke róla, akkor annyit elárulhatok, hogy számos mesét köszönhetünk neki, ilyen pl. a Mézga Aladár különös kalandjai vagy Misi meséi is többek között. A szerzőről itt tudhatsz meg többet. spoiler

Romhányi József – Doktor Bubó című mesekötete immáron többszörös utánnyomást megélve először 1979-ben, majd jelen esetben 2021-ben jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. Az illusztrációkat minden esetben Ternovszky Béla kiváló munkájának köszönhetünk, ami személyes kedvenceim egyike.

Ebben a történetben egy különleges Bagoly életébe pillanathatunk be, akiről köztudott, hogy a lélek nagy ismerője és minden baj gyógyítója is egyben. Hű társa – és távoli csodálója – Ursula, a medvehölgy, aki asszisztensi feladatokat lát el a doktor úr mellett. Valamint többszöri visszatérő karakterünk, a kissé nyers modorú Sólyom csőrmester. E három különleges karakternek köszönhetően már biztosak lehetünk a fergeteges szórakozásban, elvégre a humorban gazdag események még egy kis pikantériát is kapnak a bagolydoktor által hűen kedvelt elme-belgyógyász professzora bölcseleteivel meghintve.

„Sohasem szabad a lázat annyira csillapítani, hogy a páciens kihűljön…”

Nyolc történetet olvashatunk a könyvben, amelyből egy a doktor életébe enged némi bepillantást, a maradék hét pedig egy-egy kezelést mesél el. Van, itt kérem minden, amivel egy jó orvos találkozhat munkássága folyamán, többek között egy dühöngő, disznóságoktól sem mentes malac család, némi abszurd erdei kalandok és természetesen a jól bevált szóviccek összessége. Hát nem csodálatos?

Bővebben a blogomon: https://konyvelvono.blogspot.com/2022/03/romhanyi-jozse…

>!
Móra, Budapest, 2021
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634867692 · Illusztrálta: Ternovszky Béla
Cukormalac>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Animália Mekk Elekjének kalandjai írott formában is zseniálisak, de részemről azért inkább maradnék a televíziós rajzfilmsorozatnál. A klasszikus állatmesék, több száz éves fabulák huszadik századi újrahasznosítása, kvázi felturbózása és totális aktualizálása a hetvenes-nyolcvanas évekre fazonírozva akkor is ül, ha újra és újra levetíti a tévé, így olvasva azonban – a rajzokat leszámítva – nem akkora élmény. Nagyon jópofák a kiragadott rajzok (bár szerintem nem ezek a legjobb epizódok), a zsigerből jövő nyelvi lelemények és szó szerint is állati viccek hatalmas mértékű zsenialitásról tanúskodnak, azonban a hangokkal régóta összetársított alapvetés ebben az esetben is, akár csak Mézgáéknál, audiovizuális formában nyeri el örök érvényét. A maguk módján tanulságos, humor tekintetében fergeteges mesék ezek, de a rajzfilm tartós újrázása miatt az nyilván jobban belém égett.

>!
Móra, Budapest, 1981
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631128261 · Illusztrálta: Ternovszky Béla
Gelso>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Nekem gyerekkoromban nem volt meg ez a könyv, és mindig vágyakozva néztem rá az osztálytársaim könyvespolcán.
Most adódott, hogy van ez a könyvem, és kísérletképpen kezdtem el a gyerekeimnek felolvasni, hiszen ők is hasonlóan szerették kicsikként nézni a Dr. Bubó-rajzfilmeket, mint én vagy apukám…
Bevallom, a próba nem sikerült, nem volt kedvező és olyan lehengerlő a fogadtatás, mint vártam, ezért a második vagy harmadik történettől már egyedül folytattam az olvasást. Így volt a jó. Így el tudtam merülni a szójátékokban és mélységükig élvezni tudtam a szóvicceket, rímeket.
Örülök, hogy idejében váltottam, és beláttam, hogy ezt 10-12 éven aluliak még nem tudják élvezni igazából.
Egyik kedvencem a kezelések között a pocsolyarészeg vadkan kezelésének története.

Trudiz >!
Romhányi József: Doktor Bubó

Ezt gyermek, felnőtt egyaránt csak szeretheti. Olvasva, rajzfilmként nézve is kikapcsol, felvidít. A rímmester kedves, kedvelt szereplői várják olvasóit, a tanulságos történetek során. :) Szeretem.

7 hozzászólás
ÁrnyékVirág P>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Megboldogult gyógyszertan professzorom mondta mindig: a legjobb orvosság az, amit nem veszünk be! Bubó tanulságos történetei ennél is jobbak, mert akár könyvben, akár rajzfilmben fogyasztjuk, megnevettetnek, és mind tudjuk, a nevetés a legjobb orvosság.
Továbbá: Óvatosan kezeljük ki a bolond családtagokat, mert néha jól jön a hülye a háznál!

pikkupilvi P>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Doktor Bubó nekem mostanáig vakfolt volt, 1-2 felvillanásnyit láttam belőle talán korábban. Jobb később, mint soha, vallom, nagyszerűen szórakoztam ugyanis végig, amíg olvastam. Rengeteg tanulsággal gyarapodtam a doktor praxisa során, de leginkább ezt érzem magaménak: „Ha egy beteged terápiád ellenére mégis meggyógyul, abban a véletlen is hibás lehet…

Angele>!
Romhányi József: Doktor Bubó

Sajnálom, Romhányit imádom, de a gyerekeknek (9 10 év) kicsit későn vettem elő. Mondták ők is, hogy sajnálják, a versei tök jók, de azt ugye nem gondolom komolyan, hogy ezt olvasom nekik?
Szóval egyöntetűen arra a megállapításra jutottunk, hogy inkább kisebb gyerekeket köt le.


Népszerű idézetek

tataijucc>!

Bubó doktor rendes évi szabadságát mindig nagyszombaton déltől húsvét vasárnapig vette ki, ezzel is bizonyítva tiszteletre méltó hivatástudatát, hogy csak akkor nem folytatja gyógyító munkáját, amikor úgyis feltámadás van.

Negyedik kezelés

13 hozzászólás
tataijucc>!

– Ursula, kedves! Kísérteties ötletem támadt! Volna kedve egy kis éjszakai kiruccanáshoz?
A nővérke szinte felrepült a székről örömében.
– Szívrepesve!
A doktor tovább évődött:
– És nem fél velem kettesben, mondjuk egy temetőben a holtak sírjai közt botorkálni?
– Én, aki halálosan…?
Bubó, hogy megkímélje rajongóját a női büszkeséget sutba dobó, kitárulkozó vallomástól, közbevágott:
– Jó, jó! Akkor hozzon magával ásót és kapát…
– Ásó… kapa!… Egybekelünk?

Harmadik kezelés

1 hozzászólás
sztimi53>!

– Sosem lehessen tudni. Tavaly például a szépségkirálynő-választásnál verekedés tört ki.
– Miért?
– A tehént választották meg. Aztán kiderült, hogy a hölgy letejelt a zsűrinek.

33. oldal (Móra, 1979)

sztimi53>!

– Doktor, mikorra épülök fel?
– Sajnos előbb, mint a rendelőm.

79. oldal (Móra, 1979)

3 hozzászólás
levendulalány>!

Ne siesd el az elmeháborodott gyógyítását, mert néha jó a hülye a háznál.

101. oldal, Ötödik kezelés

B_Tünde P>!

Várj! – Húzta vissza a doktor. – Vikit egyelőre rám bízhatod. Beadok neki Strófatilt. Ez hatásos antivers-tabletta!

90. oldal, Ötödik kezelés (Móra, 2012)

B_Tünde P>!

– Ügyeletben, doki?
– Uhu! Illetve: aha! …. válaszolt a doktor.

30. oldal, Második kezelés (Móra,2012)

Hymnia>!

Sok esetben már az is számottevő eredmény, hogy legalább az orvos életben marad.

49. oldal

tataijucc>!

A két jó pajtás a középiskolát, az indáziumot is együtt végezte, csak akkor váltak el néhány esztendőre, amikor Bubó az orvosi begyetemre, Sólyom pedig az erdőrakadémiára került.

Dr. Bubó rövid életrajza

1 hozzászólás
Cholito>!

Az alkoholistát ne a borospincébe utald be elvonókúrára.

84. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Az Oroszlánkirály 3. – Hakuna Matata
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság
J. E. Bright: Jégkorszak
Bálint Ágnes: Frakk és a foci
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
Tőke Péter: Csimpánz Csabi
Szepes Mária: Fityfiritty
Csukás István: Ló az iskolában
C. N. Parkinson: Póni-parádé