Íjász ​blog… 3 csillagozás

Román Péter: Íjász blog…

Ajánló
"Egy ​olyan könyvet tartasz a kezedben, amit nem könyvespolcra szántak, hanem mindennapi használatra, többszöri áttanulmányozásra, és a benne foglaltaknak a gyakorlatba való átültetésére. A sorokat olvasva egy régi film címe jutott az eszembe: Minden, amit tudni akarsz… az íjászatról – de nem merted eddig még, vagy nem mered már megkérdezni. A még vonatkozik a kezdő íjászokra, a már pedig az olyanokra, akik úgy gondolják, hogy nekik már 'ciki' lenne kérdezni.
Ez a könyv egy internetes blog sikeréből született, talán ezért is a ténylegesen felmerülő kérdésekre ad válaszokat, és a szerzője próbálta közérthetően megfogalmazni a szakmai dolgokat is – így a teljesen kezdők is el tudnak igazodni benne. Az különösen elnyerte a tetszésemet, hogy nemcsak a technikai kérdésekkel foglalkozik, hanem nagy hangsúlyt fektet a felkészülés mentális oldalára is, ami legalább olyan fontos része az íjászatnak.
Én már közel húsz éve gyakorlom az íjászatot, de még nekem is… (tovább)

>!
Magánkiadás, Eger, 2009
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630681162

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Román Péter: Íjász blog…

Mivel ez egy blogkönyv, nem kell itt nagy sportágismertetőt várni, viszont meglepően jól alkalmazható dolgok vannak benne más sportágakhoz is. Magamból kiindulva, amikor az ellenfél vezet 9-5-re a fallabdában és utána mégis én nyerek 11-9-re, akkor ahhoz elsősorban fejben kell ott lenni. No meg a tréning. Hány kombinációt kell egymás után, újra és újra magamnak ütögetni, hogy aztán élesben ugyanezt „könnyedén” megcsináljam :)! Mekkora különbség van a lövöldözgetés és a tudatos edzés között! Egyébként jó volt így összefoglalva olvasni az egész hazai íjászatról. Így nekem is könnyebb dolgozni velük, én sem leszek „alfa-béta”, ha pl. egy török íjásszal hoz össze a a sors…, itt Eger vára alatt :D
Péter egészen jól összeszerkesztette a blogon írottakat.
Hangsúlyozom újra: nem szakkönyv, inkább jól összeszedett útmutató! Annak tökéletes!

12 hozzászólás
EstherSilenthill>!
Román Péter: Íjász blog…

Hasznos ismeretterjesztő az íjászatról, minden érdeklődőnek és íjásznak ajánlom.


Népszerű idézetek

pwz I>!

Eddig már megbirkóztál az íj húzóerejével, technikailag felkészült vagy, elérted eddigi álmaid legnagyobb meglőtt pontjait, edzettél esőben, fagyban, napon, szélben, azt hitted, túl vagy a nehezén… hát, tévedtél!
Mégpedig óriásit tévedtél!
A munka legnehezebb része még csak most következik : vár rád a legfélelmetesebb, a legnagyobb ellenség, amivel életedben csak találkozhatsz. Talán már össze is akadtál vele párszor. Ha találkoztok, kiver a veríték. Szinte mindig ő győz fölötted. Könyörtelen, csak önmagával törődik, mindenkit eltipor. Olyan, mint egy tökéletesre hangolt harcoló gép.
Ez az ellenfél pedig nem más, mint TE MAGAD!
Hidd el, nem butaság! Saját magad miatt kerültél bele a „verembe”!
Győzd hát le magad!
Ha azt hiszed, hogy nem lesz egyszerű, akkor igazad van. Sőt, baromi nehéz lesz. De neked sikerülni fog – mert magadat csak te tudod legyőzni!

86. oldal, Mégsem működik

3 hozzászólás
pwz I>!

A megfelelően kivitelezett lövés érthető módon a leglényegesebb pontja az íjászatnak.
A nyílvessző betöltésétől kezdve a célra tartáson és a húzáson át az oldásig rengeteg mindenre oda kell ügyelnie az íjásznak.
Hogyan lehet ennyi mindenre tökéletesen odafigyelni?
A válasz megdöbbentően egyszerű: sehogy.
Jól lőni viszont meg lehet tanulni… csak ki kell alakítani a megfelelő lövésciklust.

43. oldal, Lövésciklus

pwz I>!

A cél adott… az úton végigmenni viszont neked kell!

89. oldal, Mégsem működik

pwz I>!

Ha valakinek az a célja, hogy valamely sportágban a legjobb legyen és ehhez edző segítségét is igénybe veszi, mindig az alapokkal fogják kezdeni. A legtöbb ember számára a gyakorlás (alapmozgás) unalmas és egyhangú. Egy golfjátékos sok-sok órát tölt el gyakorlással – egyik labdát a másik után ütögetve – mielőtt megkísérelné, hogy a rendes pályára kimerészkedjék. A focisták az alapokat hónapokon keresztül gyakorolják, méghozzá naponta kétszer. Bármelyik sportágat is figyeljük, megállapíthatjuk, hogy azok győznek, akik az adott napon jobban uralták az alapmozgásokat, mint a többiek.
Szóval erről van szó. Úgy tűnik, hogy az íjászok jelentős része azt hiszi, hogy rájuk nem vonatkoznak az alapmozgások gyakorlása. Pedig az íjászat a legtöbbet követelő, legnehezebben elsajátítható sportágak egyike. Az íjászat nagy kitartást, elszánt gyakorlást, lelki képességeget, a mozgás feletti teljes uralmat, legfőképpen minden lövés azonos végrehajtásának képességegét követeli meg. Tudjuk ezt, de úgy látszik, hogy nem tudjuk magunkat rávenni arra, hogy el is higgyük. Ennek következtében azzal töltjük az időnket, hogy a céltáblára lövöldözünk és megpróbálunk minden vesszőt a tízesbe dugni. Ezzel egy időben próbáljuk a lövésmódunkat tökéletesíteni, hogy mindent egyformán csináljuk. Viszont tudjuk, hogy lövéseinknek feltehetően több, mint ötven százalékát nem hajtottuk végre tökéletesen, ami azt jelenti, hogy a gyakorlási időnk több mint felét a rossz lövés, és rossz mozgás betanulására fordítottuk.

80. oldal, A rossz lövés begyakorlása


Hasonló könyvek címkék alapján

Ambrózy Árpád – Fábián Gyula: A vadászíjászat kézikönyve
Erdész Ede: Első íjász könyvem
Kassai Lajos: Lovasíjászat
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Reflex íjak
Baranyi Tibor Imre (szerk.): Tanulmányok a tradicionális íjászatról
Bakay Kornél – Papp György: Lovasíjászat és őstörténet
Marx Tibor István: A IX-XI. századi magyar nyilakról
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Eugen Herrigel: Zen – Az íjászat művészete – Kyudo
Edgar Wallace: A zöld íjász