Jean-Christophe ​gyermekévei / Ilja gyermekkora 3 csillagozás

Romain Rolland – Makszim Gorkij: Jean-Christophe gyermekévei / Ilja gyermekkora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jean ​Christophe gyermekévei:
Ez a mű a századforduló emberének vallomása, annak a nemzedéknek tapasztalatait, tévedéseit, jóhiszeműségét és csalódásait summázza, amely fellázadt az emberi értékeket, képességeket gúzsba kötő társadalom ellen. A főhős – egy német kisváros ragyogó tehetségű szülötte – Németországban, Párizsban és Svájcban vívja meg harcát a boldogságért és az igazi művészet diadaláért. Az író szenvedélyes humanizmusa hatja át a művet, ez szüli tiltakozását a művészetet áruvá züllesztő világ embertelenségével szemben.

Ilja gyermekkora:
Az ikonfestő műhelyében inaskodó Miska életének leghőbb vágya, hogy egyszer, egyetlenegyszer eljusson a cirkuszba. Lonyka halálosan megrendül, amikor megtudja, hogy nagyapja az öreg koldus lopásra vetemedett az ő érdekében. Ilja még Lonykánál is ínségesebb, őt egy vén koldus „bérli” azért, hogy vele járjon kéregetni. Jaska pedig az Úristennek panaszolja el, hogy azért került a mennyországba tízéves korában, mert… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 1963
230 oldal · Fordította: Réti Laura, Havas András, Makai Imre, Rab Zsuzsa, Szőllősy Klára · Illusztrálta: Würtz Ádám

Kiemelt értékelések

>!
Phoenix88
Romain Rolland – Makszim Gorkij: Jean-Christophe gyermekévei / Ilja gyermekkora

Nem annyira vidám könyv. Egyik fő témája pl. a szegénység, maga az életben maradás illetve a gyermek. Szóval sajnos, nem egy szórakoztató könyv, hanem elgondolkodtató, néha lehangoló, dűhítő is. Illetve szerintem nem mindenki tudná végig olvasni. Szerintem emiatt nem jelölte senki EDDIG, hogy olvasta. (de kíváncsi lennék, hogy ki mit gondol róla.)

Az első része, Jean-Christophe gyermekévei, bár nem teljes, mégis tetszett. Ugyanis ennek – az utána olvasható szerzői leírásból tudhatjuk meg – van folytatása is, de hogy milyen néven, azt nem tudom, de majd utánanézek. Amúgy azért mondhatom rá, hogy bejött, mert a zene került előtérbe. :) Meg a zongora. Az olvasásával volt kezdetben kis nehézségem, de a végére már könnyedén ment.

A második rész több történetet foglalt magába. Az egyiket még ismertem is korábbról, a Jaska címűt, amit szerintem a D.Szabó Mária: Gyereknek lenni-ben olvastam először. Ez a több történetből álló rész nagyon vegyes élmény volt, bár a hangulat nem volt vidám.


Népszerű idézetek

>!
Nandi

Nincs sajgóbb fájdalom, mint a gyermeké, aki először fedezi fel az emberek gonoszságát…

>!
Nandi

Mert a bánat fogékonyabbá tesz minden iránt. Mintha élesebben vésődnék tekintetünkbe, amikor a fájó emlékek tovatűnő nyomait már elmosták a könnyek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Louis Guilloux: Fekete vér
François Rabelais: Gargantua
Nodar Dumbadze: Fehér zászlók
Joan Slonczewski: Ajtó az óceánba
John Updike: A kentaur
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Ferdinando Camon: Oltár anyámnak
Martin Amis: Koba, a rettenetes
Valentyina Jermolova: Lófrálók
Vjacseszlav Sugajev: Menekülök és visszatérek