Stargate ​– Csillagkapu 34 csillagozás

Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

1928. Egyiptom. Gíza monumentális piramisainak lábánál egy régészcsoport megtalál egy szemlátomást nem emberi lépték szerint készült, leginkább kapura emlékeztető, titokzatos tárgyat. 1994. Kalifornia. Egy fiatal régész-zseni, dr. Daniel Jackson megfejti a tárgy hieroglifáit és bejelenti: valóban kaput találtak, amely nem mást, mint a Halottak Könyvében említett „Isten Karperece” a Csillagkapu, azaz egy transzdimenzionális alagút bejárata. Ha működésbe hozzák, nem csak a világegyetem hihetetlen mélységeit tárhatja fel, de segítségével talán lehetőség nyílik távoli bolygók gyarmatosítására is. A kérdés csak az: milyen indítékok vezették a Kapu készítőjét, amikor évezredekkel ezelőtt ránk hagyta – egyáltalán: ki ő és honnan jött? A kutatók tudják, hogy csak egy módon kaphatnak választ: ha működésbe hozzák, és átlépnek rajta. A Pentagon szakértői minden eshetőségre felkészítik az expedíciót… csak arra nem, ami a Kapu túloldalán kilépve vár rájuk.

Eredeti mű: Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
InterCom, Budapest, 1995
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638370084 · Fordította: Tóth Tamás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Stone P
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

@Inpu Betam amesegënallô, @sztimi53 Tesekkür ederim. Nemrég láttam újra a filmet, még mindig tetszik. A sorozatot, amikor csak tudtam, néztem. Indeed. A világ, amit a két forgatókönyvíró megalkotott, nagyon tetszik, bár nem tartozik a kedvenc történelmi korszakomhoz, az nekem a római birodalom, de az egyiptomi hitvilág lenyűgöző és félelmetes, eleven és nagyon ősi. (Volt szerencsém betekinteni egy szakdolgozat megírásakor mélyebbre ebben a világban.) Nem tudom, mit olvastak össze a szerzők és a nyelvek mennyire stimmelnek, de én elhittem mindent, amit mondtak. Irodalmilag nem egy hangsúlyos könyv, de nem is szánták sohasem annak. Szórakoztatni akar és egy KICSIT, gondolom én, bosszantani. Mármint a kedves tudóstársadalmat. Mármint, ha komolyan veszik. Akciójelenetek, felfedezések, kérdések, megtalált válaszok, minden benne van, ami Holly_shit_wood-ot eladhatja, mégsem fordul fel tőle az ember gyomra. Ja! És az első film volt, amihez honlap készült, Devlin maga volt a rendszergazdija.

>!
sztimi53 P
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Öt csillag, nem is lehetne más. Szerettem a filmet, a Stargate SG1-t, az Atlantiszt, és szeretni fogom a Universe-öt is. Szerettem a könyvet is, annak ellenére, hogy pontról pontra tudtam mi fog történni. Persze van benne néhány tipikus halivudi akciójelenet és a vége természetesen Happy End, a régészek paradicsoma. Az alapötlet zseniális, az egyetlen kifogásomat R.D.A. megfogalmazta a második évadban.: „It's "O'Neill,” with two L's. There's another Colonel O'Neil with only one L, and he has no sense of humor at all."

11 hozzászólás
>!
Dyta_Kostova
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Nem viccelek, de ez jobb volt, mint a film! Oké, persze, könnyű úgy olvasni, hogy a film rongyosra nézése után a vizuális képzeletem a könyv mondatait egyből belehelyezi a mozi helyszíni világába, de akkor is! Sokkal több részletet, fontos jelenetet tartalmaz, amiket érthetetlenül kivágtak vagy el sem készítettek a filmnél, és sokkal élménydúsabb végigszaladni ezen a könyvecskén, már megérne egy újrakiadást is, valami igényesebb formában. Na, engem nagyon megvett, beletalált, mert együtt adta a gyerekkoromat, az álmaimat, és egyfajta nosztalgikus érzést is, meg most ilyen szentimentális vagyok és kész :)

>!
Katherine_Grey
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Az eredeti Csillagkapu-film filmregénye önmagában is kiváló, izgalmas sci-fi. Olvasnivalóan jó szöveg, aminek a magyar fordítása is jól sikerült. Nagyon tetszik a szakszerű alapvetés, az irónia, a humor és a sok-sok kaland. Nem szép dolog más tollával ékeskedni, de hosszabb saját vélemény helyett én is @Inpu remek ismertetését ajánlanám mindenkinek, aki tudni szeretné, milyen is ez a könyv: http://hieratica.freeblog.hu/archives/2011/03/22/Mi_egy….
Egy szóval pedig: jó.

>!
Jeffi SP
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Nagy kedvenc :) Könyvben is nagyon jó, filmben is, és sorozatban is :D

>!
saturnus
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Nagyon jó volt a film után olvasni, és a hitelesség miatt utólag még jobban értékeltem a filmet!

>!
richabi
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Középiskolában efféle lektűröket fogyasztottam. Azóta szerencsére cizelláltabbá vált némileg a szépirodalmi ízlésem, mégsem kényelmetlenül, szégyenkezve emlékszem erre az olvasmányra. Mindent a maga idejében!

>!
Aeryn
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Mást nem is adhattam volna rá, mint 5 csillagot. Mind a film, mind a sorozatok nagy kedvenceim, s a sorozathoz kapcsolódó könyvek is nagyon tetszettek. Szóval ez a regény sem okozott csalódást. Teljesen, mintha a film képei peregtek volna előttem, nagyon élveztem, s azt hiszem itt az ideje, hogy újra nézzem a filmet.


Népszerű idézetek

>!
Bebe92

O'Neil ekkor bölcsen kiválasztotta az egyetlen értelmes megoldást: elfutott.

>!
sztimi53 P

Már csak a szem hiányzott; ha az is elkészül, a vad életre kel, és látni
fogja őt.

(első mondat)

>!
sztimi53 P

Catherine, aki enyhén szólva eleven kislány volt, a félrehúzható üvegablakon keresztül áthajolt a sofőrfülkébe, és mikor épp nem sikoltozott, nyelvgyakorlásra használta fel a kocsikázással töltött időt. Három hónapja érkezett Kairóba, abban a reményben, hogy hamarosan nagy felfedezés tanúja lehet. A tanulás megszállottja volt, és az eltelt idő alatt ifjú hieroglifa-szakértővé képezte ki magát. Szinte naponta látogatta az Egyiptom Múzeumot, és minden alkalommal kérdések százaival ostromolta az ott dolgozókat, akik végül már nem tudták, kétségbe essenek-e vagy mosolyogjanak. A copfba font hajú, vastag szemüveget hordó Catherineről lerítt, hogy menthetetlenül aggszűz és könyvmoly lesz belőle. Ahogy kiértek az országútra, a kislány hátradőlt, és felcsapott egy vastag könyvet, amely Az ókori Egyiptom címet viselte.

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
4 hozzászólás
>!
Bebe92

Az összecsukló lassú esetlen óriás most körülbelül olyan veszélyesnek tűnt, mint egy görkorcsolyázó tehén.


Hasonló könyvek címkék alapján

William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
M. C. Bolin: Armageddon
Elizabeth Hand: X-akták – A jövő a tét
Elizabeth Hand: 12 majom
Christie Golden: Assassin's Creed – Hivatalos filmregény
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak