Stargate ​– Csillagkapu 58 csillagozás

Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

1928. Egyiptom. Gíza monumentális piramisainak lábánál egy régészcsoport megtalál egy szemlátomást nem emberi lépték szerint készült, leginkább kapura emlékeztető, titokzatos tárgyat. 1994. Kalifornia. Egy fiatal régész-zseni, dr. Daniel Jackson megfejti a tárgy hieroglifáit és bejelenti: valóban kaput találtak, amely nem mást, mint a Halottak Könyvében említett „Isten Karperece” a Csillagkapu, azaz egy transzdimenzionális alagút bejárata. Ha működésbe hozzák, nem csak a világegyetem hihetetlen mélységeit tárhatja fel, de segítségével talán lehetőség nyílik távoli bolygók gyarmatosítására is. A kérdés csak az: milyen indítékok vezették a Kapu készítőjét, amikor évezredekkel ezelőtt ránk hagyta – egyáltalán: ki ő és honnan jött? A kutatók tudják, hogy csak egy módon kaphatnak választ: ha működésbe hozzák, és átlépnek rajta. A Pentagon szakértői minden eshetőségre felkészítik az expedíciót… csak arra nem, ami a Kapu túloldalán kilépve vár rájuk.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
InterCom, Budapest, 1995
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638370084 · Fordította: Tóth Tamás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Stone
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

@Inpu Betam amesegënallô, @sztimi53 Tesekkür ederim. Nemrég láttam újra a filmet, még mindig tetszik. A sorozatot, amikor csak tudtam, néztem. Indeed. A világ, amit a két forgatókönyvíró megalkotott, nagyon tetszik, bár nem tartozik a kedvenc történelmi korszakomhoz, az nekem a római birodalom, de az egyiptomi hitvilág lenyűgöző és félelmetes, eleven és nagyon ősi. (Volt szerencsém betekinteni egy szakdolgozat megírásakor mélyebbre ebben a világban.) Nem tudom, mit olvastak össze a szerzők és a nyelvek mennyire stimmelnek, de én elhittem mindent, amit mondtak. Irodalmilag nem egy hangsúlyos könyv, de nem is szánták sohasem annak. Szórakoztatni akar és egy KICSIT, gondolom én, bosszantani. Mármint a kedves tudóstársadalmat. Mármint, ha komolyan veszik. Akciójelenetek, felfedezések, kérdések, megtalált válaszok, minden benne van, ami Holly_shit_wood-ot eladhatja, mégsem fordul fel tőle az ember gyomra. Ja! És az első film volt, amihez honlap készült, Devlin maga volt a rendszergazdija.

>!
Dolostiel
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Olyan régen láttam már a filmet, hogy szerencsére nem emlékeztem minden részletre, így izgalmas volt végigolvasni a könyvet.
Nosztalgikus érzés volt újra végigélni a történetet. Mindig is rajongtam a Csillagkapu filmért és a sorozatért is. Könyvben pedig még élvezetesebb volt.

>!
Sznida_Nóri
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Úgy rémlik mintha már olvastam volna, bár eskü teljesen kiment a fejemből mert egy molyos kihívás miatt futottam bele most, és meg is lepődtem, hogy jé, ilyen könyv van? Pedig az elején amikor Re-t elvitte a goa'uld ami itt még nem goa'uld , nagyon tisztán felelevenedett előttem ez a rész. Az olvasás közben viszont Daniel Michael Shanks-ként jelent meg lelki szemeim előtt. Jack, a sótlansága miatt viszont valahogy inkább Kurt Russel volt, ahogy a filmben is. Egyébként nagyon jó könyv volt, részletes, érzelmes és nagyon tetszett amikor Sa'uri megmutatta Danielnek Re történetét. Na meg Kicsit és Daniel kapcsolata is nagyon vicces volt :D Párszor még biztos elolvasom a könyvet.

>!
sztimi53 P
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Öt csillag, nem is lehetne más. Szerettem a filmet, a Stargate SG1-t, az Atlantiszt, és szeretni fogom a Universe-öt is. Szerettem a könyvet is, annak ellenére, hogy pontról pontra tudtam mi fog történni. Persze van benne néhány tipikus halivudi akciójelenet és a vége természetesen Happy End, a régészek paradicsoma. Az alapötlet zseniális, az egyetlen kifogásomat R.D.A. megfogalmazta a második évadban.: „It's "O'Neill,” with two L's. There's another Colonel O'Neil with only one L, and he has no sense of humor at all."

11 hozzászólás
>!
Dyta_Kostova IMP
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Nem viccelek, de ez jobb volt, mint a film! Oké, persze, könnyű úgy olvasni, hogy a film rongyosra nézése után a vizuális képzeletem a könyv mondatait egyből belehelyezi a mozi helyszíni világába, de akkor is! Sokkal több részletet, fontos jelenetet tartalmaz, amiket érthetetlenül kivágtak vagy el sem készítettek a filmnél, és sokkal élménydúsabb végigszaladni ezen a könyvecskén, már megérne egy újrakiadást is, valami igényesebb formában. Na, engem nagyon megvett, beletalált, mert együtt adta a gyerekkoromat, az álmaimat, és egyfajta nosztalgikus érzést is, meg most ilyen szentimentális vagyok és kész :)

>!
Hippoforaccus
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Sokkal részletgazdagabb, mint a film, és még a látványt is sikerült többé-kevésbé jól leírni. Szórakoztató, izgalmas olvasmány

>!
koppy
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Én nem szeretem a sci-fit, de hát mindig vannak kivételek. Ez nálam a Csillagkapu. Már nem is emlékszem mikor láttam belőle az első részt, de rögtön beleszerettem (talán a történelmi civilizációk ábrázolása miatt). Láttam az összes SG-1, SG-Atlantisz részt, valamint a filmet. Utóbbiból készült ez a könyv és milyen jó, hogy megírták! Bár a fő cselekmény azonos a filmmel (már amennyire a filmre még emlékszem), de azért valamilyen szinten ki is egészíti azt. Ajánlom minden SG rajongónak (és annak is, aki most ismerkedik a műfajjal).

>!
Katherine_Grey
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Az eredeti Csillagkapu-film filmregénye önmagában is kiváló, izgalmas sci-fi. Olvasnivalóan jó szöveg, aminek a magyar fordítása is jól sikerült. Nagyon tetszik a szakszerű alapvetés, az irónia, a humor és a sok-sok kaland. Nem szép dolog más tollával ékeskedni, de hosszabb saját vélemény helyett én is @Inpu remek ismertetését ajánlanám mindenkinek, aki tudni szeretné, milyen is ez a könyv: http://hieratica.freeblog.hu/archives/2011/03/22/Mi_egy….
Egy szóval pedig: jó.

>!
Jeffi P
Roland Emmerich – Dean Devlin: Stargate – Csillagkapu

Nagy kedvenc :) Könyvben is nagyon jó, filmben is, és sorozatban is :D


Népszerű idézetek

>!
chhaya

A fiú első reakciója az volt, hogy engedelmeskedik, és a többiekkel tart, de azután meggondolta magát. Visszafordult, és nyugodt léptekkel elindult, egyenesen a fény felé. Kíváncsisága erősebbnek bizonyult félelménél. Háta mögül hallotta, amint az Öreg utána kiált, de ő csak ment a szél és a fények káoszán keresztül a tábor északi szélének irányába. Meredten bámult az égről lezúduló fehér fényárba, majd mikor kinyújtotta kezét a sugárzás felé, életében talán először olyan érzés kerítette hatalmába, amelyet sem leplezni, sem fékezni nem tudott

>!
Aligabacs

Kawalsky felpillantott, és látta, hogy a jelenlévők mindegyike őt figyeli. Arcán erőltetett mosollyal kihalászta a gyíklábat, a tányérjára helyezte, és levágott belőle egy apró darabot. Azután mély lélegzetet vett, és bekapta a húst, de megrágni egyelőre semmi kedve nem volt. A bolygólakók újra nevetni kezdtek, ezúttal a nagydarab ember arckifejezésén. Kawalsky óvatosan összezárta állkapcsát. Semmi borzalmas nem történt, így hát megrágta és lenyelte a húst.
– Olyan íze van, mint a csirkének.
– Nem mérgező?
– Honnan tudjam? – vonta meg a vállát a főhadnagy, miközben levágott egy újabb falatot. – Egy kicsit sótlan.

5 hozzászólás
>!
Aligabacs

Erőltetett menetben haladtak, a római légiók mintájára: ötven lépést futottak, ötvenet sétáltak, majd megint futottak, és így tovább, ily módon két óra helyett 35 perc alatt sikerült elérniük a bányát.

>!
Bebe92

O'Neil ekkor bölcsen kiválasztotta az egyetlen értelmes megoldást: elfutott.

>!
Bebe92

Az összecsukló lassú esetlen óriás most körülbelül olyan veszélyesnek tűnt, mint egy görkorcsolyázó tehén.

>!
sztimi53 P

Már csak a szem hiányzott; ha az is elkészül, a vad életre kel, és látni
fogja őt.

(első mondat)

>!
sztimi53 P

Catherine, aki enyhén szólva eleven kislány volt, a félrehúzható üvegablakon keresztül áthajolt a sofőrfülkébe, és mikor épp nem sikoltozott, nyelvgyakorlásra használta fel a kocsikázással töltött időt. Három hónapja érkezett Kairóba, abban a reményben, hogy hamarosan nagy felfedezés tanúja lehet. A tanulás megszállottja volt, és az eltelt idő alatt ifjú hieroglifa-szakértővé képezte ki magát. Szinte naponta látogatta az Egyiptom Múzeumot, és minden alkalommal kérdések százaival ostromolta az ott dolgozókat, akik végül már nem tudták, kétségbe essenek-e vagy mosolyogjanak. A copfba font hajú, vastag szemüveget hordó Catherineről lerítt, hogy menthetetlenül aggszűz és könyvmoly lesz belőle. Ahogy kiértek az országútra, a kislány hátradőlt, és felcsapott egy vastag könyvet, amely Az ókori Egyiptom címet viselte.

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
4 hozzászólás
>!
Andrée P

Mítosz, hit és szokás.
Ez a három több hatalmat ad, mint bármilyen fegyver.

270. oldal

>!
CarmenV

Alattvalóinak megtiltotta, hogy írjanak, s ezzel száz év alatt sikerült agyalágyultak seregévé tennie őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók
Stephen King: Végítélet
Stephen King: Rémület a sivatagban
Stephen King: A búra alatt
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Dan Abnett: Kétfejű Sas
Stephen King: Éjszakai műszak
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem