S/Z 5 csillagozás

Roland Barthes: S/Z

Milyen szövegekre vágynék, milyen szövegeket írnék meg (írnék újra), fogadnék el érvényes erőnek világomban? Az értékfelmérés során mindenekelőtt éppen erre az értékre akadunk: arra, amit ma is lehetséges megírni (újraírni) – ezt nevezzük `írhatónak`. Miért az írhatót tekintjük értéknek? Azért, mert az irodalmi munka (az irodalom, mint munka) tétje, hogy az olvasót immár ne a szöveg fogyasztójává, hanem létrehozójává tegye. Irodalmunkat a szöveg előállítója és felhasználója, tulajdonosa és vásárlója, írója és olvasója közötti könyörtelen szakadás jellemzi, s ezt az állapotot az irodalom, mint intézmény tartja fenn. A mai olvasó egyfajta dologtalanságra, intranzitivitásra, egyszóval `komolyságra` kárhoztatott. Ahelyett, hogy maga játszana, ahelyett, hogy a jelentő varázsa megigézhetné, hogy az írás kéjéből részesedne, nem marad számára más, mint soványka szabadsága arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa a szöveget: az olvasás nem több mint `népszavazás`.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horror Metaphysicae

>!
Osiris, Budapest, 1997
332 oldal · ISBN: 9633792592 · Fordította: Mahler Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 16


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

A mai olvasó egyfajta dologtalanságra, intrazitivitásra, egyszóval komolyságra kárhoztatott. Ahelyett, hogy maga játszana, ahelyett, hogy a jelentő varázsa megigézhetné, hogy az írás kéjéből részesedhetne, nem marad számára más, mint soványka szabadsága arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa a szöveget…

14. oldal

6 hozzászólás
szeptember99>!

Az újraolvasás, mely ellentétes társadalmunk fogyasztói és ideológiai szokásaival, melyek azt diktálják, hogy a már elfogyasztott ("felfalt") történetet „kihajítsuk”, csak azért, hogy aztán újabb történetre vethessük magunkat, hogy újabb könyvet vásárolhassunk, nos, ez az újraolvasás, melyet társadalmunk csupán az olvasók bizonyos marginális rétegeinél (gyerekek, öregek, professzorok) tűr meg, itt kezdettől fogva javallott, mert csak ez menti meg a szöveget az ismétléstől (aki nem újraolvas, az szükségképpen mindenhol ugyanazt a történetet olvassa),csak az újraolvasás sokszorozza meg a szöveg sokrétűségét és pluralitását.

28. oldal, IX. fejezet - Hányszor olvassunk?


Hasonló könyvek címkék alapján

Kállay Géza: És most: beszélj!
Kulcsár-Szabó Zoltán: Metapoétika
Kabán Annamária: A szövegvizsgálat útjain
Saul Kripke: Megnevezés és szükségszerűség
Szili Katalin: Tetté vált szavak
Neumer Katalin (szerk.): Nyelvfilozófia Locke-tól Kierkegaard-ig
Szécsi Gábor: A kommunikatív elme
Tran Duc Thao: A nyelv és a tudat
Bezeczky Gábor: Metafora, narráció, szociolingvisztika
Kis-Erős Ferenc: A magyar nyelv rendszeresen vizsgálva