Értékelések 6

Tamás_Felber>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

J'adore! Amikor szerelmes voltam 2003–2004-ben sokszor olvastam újra, teljesen feltöltött, nagyon jó volt olvasni, nagyon sok részét teljesen aktuálisnak tartottam. Francia, filozófus, író, nagyon tud írni, folyamatosan gondolkodásra késztet, reflektáltatni akar… Barthes-nak minden munkája azt mutatja alkotója milyen magas szinten művelte, „gyakorolta” a francia nyelvet(az Ő anyanyelvét), a szabadságjogok és a modern művészetek európai anyanyelvét. Szerettem volna kortársamnak, egyetemi évfolyamtársamnak -barátomnak tudni, mivel tudom róla anyja és nagyanyja milyen sokat jelentett számára, nem igazán voltak barátai… Hogy valaki ekképp tehessen, demonstrálva tehetségét franciának kell lennie(azzá válnia Montaigne, Pascal, Voltaire, Diderot, Tocqueville, Bergson, Foucault, Bourdieu örökében/mellett)…

Tilla>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Eugenides The Marriage Plot könyve által szereztem tudomást e lenyűgöző gyűjteményről, és már az ott olvasott idézetek alapján borítékoltam, hogy ez a Beszédtöredékek pont nekem való lesz. Mivel igazán értő olvasó akartam lenni, rendesen megcsináltam a házi feladatot is, elolvastam előbb Goethe Werther szerelme és halála művét. Aztán, mint akinek végre megengedték, hogy felbontsa a bonbonos dobozt, vettem le az ablakpárkányról a könyvet.
Szép-szép-szép és tényleg éppen nekem való.
Nem kifejezetten elalvás előtt olvasandó könyv, ahhoz túl okos és körmönfont írás, ezért az Értő Olvasó inkább az erdőbe hordta magával és csipegetett belőle, elég volt mindig csak egy-egy töredék.
Ebből kell egy saját példány. Az élethosszig való csipegetés végett.

_Andrea_ P>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Hát, lassan (nagyon lassan) tavasz van, meg minden – de annyira nem nyűgözött le. Valami jobbra számítottam. Elég alaposan számba veszi a szerelemmel járó érzéseket, érzésféleségeket, de nem tetszett igazán, ahogy bánt velük; nevesen mindenféle idézetet egybemosott saját szövegekkel – főleg E/1 elbeszélésben, – és kétségkívül így érzékletesebben értethette meg magát, mintha E/3 írt volna a szerelmesről, de mégis idegen ez tőlem, talán csak szokatlan a forma miatt. Nem csinálta rosszul, mesterien van megírva, – ha ezt elbénázta volna, az egy iszonyúan infantilis és giccses valamit eredményezett volna, – ennek ellenére nehezen emészthető.
Engem a szerelmes idegesít, a megőrülésével és kezelhetetlenségével. Az idézetek elég nagy része a Wertherből van, akit megint csak utálok, mint életképtelen, önző, érzelmes de passzív szerencsétlenséget. A szöveg kitér arra is, hogy a külvilág effajta értetlenséggel és rosszallással tekint az ilyen szerelmesekre…
Voltak ellenben jó részei, – olyan érzelmek, amik ismerősek voltak; amiket éreztem már, – ezek el is gondolkodtattak. Nem is akarok én ennyire szerelmes lenni, hogy bele akarjak halni és összességében olyasféle benyomást hagyott bennem ennek az őrületnek a leírása, mintha a szerelem valamiféle regressziós állapot lenne, a gyermeki tudatállapotok felelevenítésével és kiélésével, a képtelen ragaszkodással, heves érzelmekkel. És ez valahol szép is, – de szomorú is, ha azt a következtetést vonom le belőle, hogy csak a gyerek tud boldog lenni, és ahhoz, hogy valaki boldog lehessen, gyerekké kell lennie. Ha ez így működik, akkor a felnőtt meg miféle állat, hogy mindig komoly és félszeg akar lenni? Vagy a fenét akar, de muszáj neki.
Részemről a szerelem egy drog, amit szeretek, de nem Wertherien túlhevítve. És tulajdonképpen ezt a könyvet is szeretem, még ha nem is értem, hogy miért.

8 hozzászólás
Azazello>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Barthes zseniális, gyönyörűen ír, mondani sem kell, hogy filozófusok közt ez, ha nem is annyira, mint az a bizonyos fehér holló, de igen ritka. Francia. :) Ez a könyv és a Világoskamra a legszebb (személyes vélemény). Gondolkodásában beállt erős változás érhető tetten az utolsó főleg 3-4 év szövegeiben. Ne tekintsük szerelem-kézikönyvnek, bár helyenként magunkra ismerünk a sorok közt, vagy éppen a Másikra, aki, hogy kicsit Barthes legyek, mi magunk vagyunk. Mielőtt valaki nekiugrik a könyvnek, erősen ajánlott (értsd: kötelező) Werthert elolvasni.

encsy_eszter>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

ez annyira jó, csak lejárt a kölcsönzési határidő, de majd nekifutok máskor

5 hozzászólás