Szárazság 13 csillagozás

Rojik Tamás: Szárazság

Budapest, ​valamikor a 2050-es években.

Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.

Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106135

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

AniTiger MP>!
Rojik Tamás: Szárazság

Nem egy hosszú regény, mégis mellbevágó az üzenete. Az egyre fogyó vízről, az állam által hozott intézkedésekről és a szép lassan kiszáradó világ képétől folyamatosan remegett a gyomrom, ugyanis végig azt éreztem a zsigereimben, hogy mi is erre haladunk! Kizsákmányoljuk a Földet, amíg lassan már képtelen lesz annyit adni, amennyire szükségünk lenne… Az elmúlt hónapok tekintetében különösen ijesztő olvasmány, mégis rendkívül tanulságos.
Persze a regény története, a fiatal főszereplők tökéletlensége, illetve egymáshoz húzása*, és a visszatérő apróságok, mint például a gyerekek által sosem látott virágok rajzolása és színezése mind-mind rásegítettek arra, hogy kedvenccé váljon nálam a Szárazság.

*Dani és Anikó nagyon aranyosak, ahogy a barátság és a szerelem peremén egyensúlyozzák végig a könyv nagyját!

És hogy van-e pozitív hatása a regénynek? A könyv hatására én is elkezdtem odafigyelni a vízfogyasztásomra…

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/07/rojik-tam…

2 hozzászólás
Habók P>!
Rojik Tamás: Szárazság

Mindent robotok csinálnak. Mindenkinek van mindenféle játék-ketyeréje. Csak éppen nincs élelem (csak pótszer), és főleg nincs víz. Szép új világ. Ilyen még Huxley fejében sem fordult meg.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Rojik Tamás: Szárazság

Nagyon klassz volt, és végre egy disztópia, ami Magyarországon játszódik! :)

Bővebben majd a blogturnén mesélek.

Jesper_Olsen>!
Rojik Tamás: Szárazság

Jó kis climate-fiction volt, nagyon tetszett. Danisan: Még. Még. Folytatás. :-)

Umbridge_prof>!
Rojik Tamás: Szárazság

A borító és a történet is fantasztikus, nagyon remélem, hogy nem lesz aktuális . :)

kiralyek>!
Rojik Tamás: Szárazság

Mindig megnézem az “ Új könyveink” polcot a könyvtárunkban. Most ez a kötet is ott figyelt, amikor a szabadság előtti nagy könyvbegyűjtés alkalmából arra jártam. Érdekesnek tűnt a borítója és a fülszövege is, így kikölcsönöztem. Két nap alatt olvastam el, szinte letehetetlen volt.
Remélem, hogy Rojik Tamás egy sorozat első kötetének szánta a művét. Remélem, hogy sok-sok ötlete van a folytatáshoz. Remélem, hogy a nagyon szimpatikus főszereplők kitalálnak valami jó megoldást néhány környezetvédelmi problémára. Legfőképp azonban azt remélem, hogy nem válik valóra ez a nagyon is hihető disztópia, annak ellenére sem, hogy úgy érzem, nem sokat teszünk ezért.
Fiatalok, olvassátok el ezt a könyvet, érdemes!

Grifflovasok>!
Rojik Tamás: Szárazság

Nagyon jó könyv, és tegyünk annak érdekében hogy sose következzen be.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen>!

Éhes fejjel sokkal ijesztőbb a világ.

170. oldal

AniTiger MP>!

    Májusban Anikó már csak azért is Daniékhoz ment délutánonként, mert a kollégium hűtőrendszere nem bírta a versenyt az egyre melegebb időjárással.
(…)
    Daniéknál korszerű, drága berendezést szereltek minden szobába, és Anikó annyira odaszokott, hogy a napi vízhasználati kvótájának a felét átjelentették a fiú családjának háztartásába. Ez erősebb kötődésnek számított, mintha a lakcímét tették volna át.

96. oldal

Jesper_Olsen>!

Elfutni nem lehetett, elsüllyedni nem sikerült, megszűnni a létezésből nem volt lehetőség.

84. oldal

AniTiger MP>!

A friss gyümölcs, a zöldség vagy a hús árusítása nem tilos, csak megfizethetetlen. A peremen lakóknak esélyük sincs a fogyasztására. A legkiváltságosabbak juthatnak hozzá egyedül.
    Magyarországon alig ezer ember eszik friss élelmiszert, ők is legfeljebb hetente egyszer. A hazai termelés zömét külföldi megrendelők vásárolják fel.

(Részlet az Igazságok a termelésről című, betiltott kiáltványból)

154. oldal

AniTiger MP>!

Aki nem szeletet eszik, a jövőjét falja fel! Segítsünk egymásnak az átállásban! Ha ön ismer olyat, aki még mindig rendszeresen húst, zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt, esetleg eldugott zugéttermekből rendel az éj leple alatt, ajánlja fel neki az állam ingyenes átszoktató tréningjeit! Közös érdekünk az átállás! Tanácsadóink éjjel-nappal a főttétel-függők rendelkezésére állnak!

Tegyen ön is a közös jövőért!
Válassza a szeleteket, válassza az életet!

(Propagandaszöveg a harmincas évekből)

179. oldal

AniTiger MP>!

    Dani átböngészte a beállításokat, de nem találta meg, hogyan lehetne kézzel irányítani a véleményező funkciókat. Csak az őszinteséget tudta feljebb venni. Végül a súgóban elolvasta a lehetséges parancsok és kérdések leírását, kiírt néhányat, és újra megpróbálta.
    – Hogy nézek ki? – tagolta a lejegyzett szavakat.
    – Mint a nagyapád a kétezres évek elején. Kopott farmer és kinyúlt pulóver? És mi ez a fej? Vegyél már egy sapkát!
    Dani újra átnézte a beállításokat, visszavette az őszinteséget, és feljebb állította az udvariasságot.

79. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: 3… 2… 1…
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
Leiner Laura: Egyszer
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Szabó Magda: Születésnap
Szabó Tünde: Rácsok
Fekete István: Zsellérek