Add ​kölcsön lámpásod fényét 14 csillagozás

Egy bombayi öreg ház meséi
Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kötetben olvasható tizenegy novellából egy bombayi öreg lakóház, a Firozsha Baag életének ezernyi színe és eseményei tárulnak elénk. Itt él a szellemlátó Jaakaylee; a ház egyetlen hűtőszekrény-tulajdonosa. Najamai; továbbá Rustomji, a zsugori; Dr. Mody, a csalódott apa és nagy mesélő; és itt él Kersi, a fiatal fiú, akinek élete átszövi az egész könyvet, aki az utolsó történetet már felnőttként a kanadai Torontóban meséli el. Látjuk a szereplők, a lakók szenvedélyeit, legszörnyűbb félelmeit, árulásaikat, humorba forduló kicsinyes bosszúikat.
Szellemes és szívbe markoló ez a könyv, amelyben az egymásba kapcsolódó történetek egy finoman megmunkált mozaikká állnak össze, amely így vet fényt a régi és az új között lebegő-vergődő párszi közösség világára.

Eredeti cím: Tales from Firozsha Baag

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tartalomjegyzék

>!
Kelet, Budapest, 2011
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155041020 · Fordította: Csikós András

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

Egy kissé kialakulatlan pályakezdő novelláskötet. A tizenegyből három-négy darab tartja be azt az egyszerű szabályt, hogy egy novellának – még ha ciklusba illeszkedik is – kerek egésznek kell lennie, másszóval: kell hogy legyen füle-farka. A többi írás az élet folyamatából némileg önkényes pontokon kivágott szelet, sok couleur localelal és dőlt betűs indiai szóval megtűzdelve, ám az, hogy például papucs helyett sapaat áll a szövegben, inkább modorosságnak, mint szükséges egzotikumnak hat.

A bombayi párszi közösség tagjai (az iszlám hódítás elől Indiába menekült ősi perzsa Zarathusztra-vallás hívei*) Indián belül is ritka kisebbséget alkotnak, s hitviláguk, sajátos értékrendjük bemutatása érdeklődésre tarthatna számot, mert kevés mű foglalkozik velük, ám ezekből az írásokból csak a hétköznapi rítusok apró morzsái hullanak elénk, a történetek zöme az általános emberit próbálja megragadni. Ami nem is lenne baj, ha ezt olyan színvonalon tenné, hogy bevésődjön belőlük valami az emlékezetünkbe. Ám sajnos legtöbbjük színtelen, s jó, ha pár hét múlva egy-két történetre még emlékezni fogok.

Az elején említett három-négy írás (Részvétlátogatás, A gyűjtők, Albérlők, Tornagyakorlatok) arra ösztönöz, hogy bizalmat szavazzak Mistry-nek, és próbát tegyek a Fine Balance (a fordító bánatára magyarul India, India címmel megjelent) regényével is. De ha belegondolok, hogy a másik indiai emigráns, Salman Rushdie Az éjfél gyermekeivel debütált, ahhoz képest ez az első könyv eléggé halvány…

* A párszi közösség legismertebb képviselője – bár nem pont párszi származása miatt – Freddy Mercury…

Outwar>!
Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

A kültelki Buddha után igazi megkönnyebbülés volt egy tematikájában hasonló, de kevésbé realista ( vagy obszcén ) könyvvel folytatni. Igazából már a Buddha előtt szemezgettem a lámpással, és jó is, hogy így alakult, mert ellenkező esetben lehet, hogy kevésbé értékeltem volna az utóbbit. Szeretem a novellákat és hogy azok még kapcsolódnak is egymáshoz, csak sokszorozta a tökély érzetét. Vonz India és a kultúra, bár azt hiszem esetemben puszta turista kíváncsiságról van szó, amit alkalmanként megpróbálok kielégíteni egy – egy dokfilmmel vagy egy könyvvel. A lámpás éppen megfelelt a célnak plusz komoly irodalmi értékkel is bírt, ennél többet nem is kívánhattam volna. Mistry kifejezetten jól ír és mesél, nem fáraszt halálra kultúrájának aprólékos ismertetőjével, de a realista sorok között azért inkább az indiai érződik, mintsem a kanadai.

hablaty P>!
Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

Olvastam már az írótól, és most sem csalódtam. Egy egy élet, egy egy történet mint egy egy aprócska színes kavics. Gyűjtögetném őket szívesen tovább, olvasnám még a történeteket !!!
Érdekes emberi életek villantak fel, ugyankkor azt is megállapítottam, hogy bizonyos problémák vallástól és világrésztől függetlenül mindenütt azonosak ( fiús anyuka viszonyulása a barátnőhöz).

eReM>!
Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

Korábban nem olvastam még tőle semmit, nem is ismertem névről sem. Véletlenül került a kezembe a könyv, amint a könyvtárban odaálltam az „új könyvek-polc” elé „keressünk vmi újat!” felkiáltással. Nagyon jó választás volt. Ez a könyv is belevitt abba a melankolikus, andalító hangulatba, amit indiai történetek olvasásakor szoktam érezni. Ahogy feltárul egy-egy ajtó, megismerünk egy-egy családot, egy-egy történetet, egy-egy sorsot, úgy ismerjük meg Indiát is mindig más és más nézőpontból. Élvezetes olvasmány volt, és nem utolsó sorban érdekes volt egy csöppnyi bepillantás a párszi kultúrába.


Népszerű idézetek

Nazanszkij >!

Termetes alakját körbecipelte a lakásban[…]

29. oldal, Vasárnap (Kelet, 2011)

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

Nazanszkij >!

Francis minden munkát elvállalt. Nemcsak Najamainál és Tehminánál a C lépcsőházban, hanem bárkinél, akinek a Firozsha Baagban a szolgálataira volt szüksége. Ez volt megélhetésének egyetlen forrása, miután felmondott vagy kidobták – nem derült ki egyértelműen, mi történt – az út túloldalán lévő bútorboltból, ahol rakodó volt. A bútorbolt portáljának ponyvatetője volt életében az első fedél, amely alatt meghúzódhatott. Furcsamód az üzlet tulajdonosa nem bánta, hogy máig ott ragadt – és ez a lakóknak is igen kényelmes megoldás volt: Tehminának, Najamainak vagy bármelyik szomszédjuknak csak ki kellett hajolnia a verandán, intettek vagy tapsoltak, és ő már jött is.

31. oldal, Vasárnap (Kelet, 2011)

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi

Hence>!

Az egyedüli változást maga az idő hozta, ugyanis a britek alatt könnyen hozzá lehetett jutni a jóféle skót whiskyhez, ám manapság csak a feketepiacon lehet beszerezni, ez tehát az oka, hogy Rustomji a britek távozását a mai napig folyamatosan és illően gyászolja.

20. oldal

Rohinton Mistry: Add kölcsön lámpásod fényét Egy bombayi öreg ház meséi


Hasonló könyvek címkék alapján

Greskovits Endre (szerk.): Huszadik századi indiai novellák
Rabindranath Tagore: A boldogság ígérete
Jhumpa Lahiri: Egy ismeretlen világ
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction novellái 2020
Nadine Gordimer (szerk.): Mesélő
Salman Rushdie: Kelet, nyugat
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Alice Munro: Anyám álma
L. M. Montgomery: Avonlea-i krónikák