Isteni ​ízek 2 csillagozás

Rohini Dasi: Isteni ízek Rohini Dasi: Isteni ízek

Milyen egyszerű a gasztronómia művészete, és milyen nagyszerűek azok a népek, akik évezredek óta gazdagítják annak kincseit! A legősibb ételek elkészítési praktikái ma már többet mondanak a régmúltról, mint a régész ásója nyomán feltáruló leletek. Gondolt-e már az olvasó arra, hogy mennyi ötlet, ügyesség és lelemény együttese adja meg számunkra az ízek harmóniáját, a mindennapok csendes örömét: az étkezés gyönyörűségét? ….

>!
156 oldal · ISBN: 9630494825

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

eeszter>!
Rohini Dasi: Isteni ízek

Először egy kicsit haragudtam erre a szakácskönyvre, mert úgy éreztem, hogy sok recept ismétlődik a Hare Krisna vegetáriánus szakácskönyvvel. Aztán jobban átgondoltam a dolgot, és rájöttem, hogy csak elfogult vagyok… Egyrészt az volt az első saját szakácskönyvem, rengeteget főztem belőle, úgyhogy nagyon nehéz „überelni”… Másrészt szinte tudom kívülről, hogy mik vannak benne, így nem csoda, hogy azonnal ismerős volt jó pár recept. Ma már azt mondom, hogy logikus az a néhány ismétlődés, hiszen ez egy más téma köré csoportosuló gyűjtemény – különböző országok vegetáriánus receptjei kaptak benne helyet, s az indiaiak közül nyilván a legnépszerűbbeket, legsikeresebbeket tették bele. Úgy érzem, ezt szélesebb körben is terjesztették, sokkal többször találkoztam vele, mint az előzővel, így akinek azt nem sikerül beszereznie, annak bátran ajánlom ezt.
A receptek témák szerint kaptak helyet a könyvben:
1. Levesek:
Még csak egyet készítettem el közülük, a „Rizses spenótleves”-t (India). Ez friss élmény, mert épp most lettem kész vele. Egész jól be tudtam tartani az utasításokat, viszont eltértem annyiban, hogy friss spenót helyett fagyasztottat használtam. (Megküzdöttem vele, amíg levágtam belőle a megfelelő mennyiséget, de nem akartam emiatt ötszörös mennyiséget idefőzni… :D) Erőspaprikás alapon pirítja a rizst a fűszerekkel, kurkuma (én nagyon szeretem, így nem állok meg a receptben leírt mennyiségeknél, a minimum, hogy a dupláját teszem az ételbe :D), őrölt koriander. Ezt önti fel a zöldségalaplével (ami nálam forró víz leveskockával). Ja, a könyv egyáltalán nem használ hagymát, ez először különös lehet, de ezek az ételek fantasztikusak így is!
2. Kenyérfélék, lepények, sós sütemények:
Itt találkoztam a legtöbb ismétléssel, sok olyan van, amit már megcsináltam többször is: Tepla, Csapáti, Puri, Banános puri. Ezek mind jellegzetes ízű lepénykék, bátran lehet bízni a leírt arányokban, szépen összeállnak, jól kezelhetőek.
3. Saláták:
Benne van a Waldorf-saláta, meg is csináltam az itt leírt változatot.
4. Sült csemegék:
Az egyik kedvenc innét a Szamósza. (Meg a másik könyvből is :D) Mindig sikere van, de meg is kell dolgozni érte. Nekem kell egy délelőtt mire elkészítem a zöldségtölteléket, meggyúrom a tésztát, megtöltögetem, összehajtogatom-tapasztgatom, kisütögetem… Az eredmény viszont bőségesen kárpótol a sok pepecselésért :-)
5. Szendvicskrémek…
Az Avokádókrémet próbáltam ki innét, de nekem jobban bejön a fokhagymával készített, így ezt a változatot hanyagolom. A Majonéz tojás nélkül (2. változatát készítettem) viszont fantasztikus! Nem kell bele más, mint tejpor (én ráadásul rizstejporral csináltam), olaj (OK, ő sáfrányolajat ír, de szerintem remekül megfelel bele más is), só, méz, citromlé, mustármag. Azt írja, turmixoljuk el, de én kis mennyiséget csináltam, úgyhogy nem akartam amiatt turmixgépezni, viszont megfelelő intenzitással keverve a kézi habverővel is megkaptam a megfelelő állagot.
6. Töltött zöldségek:
Innét a töltött cukkíniket készítettem, amik azért voltak jók, mert nem kellett beléjük semmi „hú de extra” hozzávaló, a fűszerezéssel mégis ízletes lett az eredmény.
7. Tésztafélék, pizzák:
Padlizsános pizzát és Székely puliszkát készítettem innét, nagyon már nem emlékszem rájuk, de mindig megjelölöm a könyveimben azokat, amiket már próbáltam, innét tudom, hogy azok is megvoltak.
8. Főzelékek, köretek:
…vagy nevezhetjük főételeknek is őket.
9. Rizsek:
Ez megint egy különleges rész! Itt jön rá az ember, hogy mennyi féle képpen lehet változatossá tenni a rizseket!
10. Édességek:
Nagy kedvencem a Halava – darapuding. Ennél egyszerűbb édesség, amihez szinte semmi hozzávaló nem kell, szinte nincs is! Most is gyakran készítem (már nem kell hozzá szakácskönyv :D), régebben pedig szinte mindennapos volt nálam. Nem csak, hogy édesség, de laktató is, így bizony volt már olyan, hogy ezt vacsoráztam…
11. Italok:
Italokat nem nagyon szoktam külön készíteni, általában vizet iszom vagy teát. Így aztán ezeket a fejezeteket gyakran át is lapozom a szakácskönyvekben, de a Banános tejturmixot elkészítettem belőle, ami annyiban volt extra az általam készíteni szokotthoz képest, hogy szerecsendióval fűszerezi. Jó lett vele, de annyira nem létkérdés hozzá szerintem :-)
Összességében szeretem ezt a szakácskönyvet, látszik rajta, hogy nem légből kapott receptek, hanem mindegyik kipróbált, s ez szerintem nagyon fontos egy könyvnél!


Hasonló könyvek címkék alapján

Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Kocsis Dóra: Zero waste konyha
Vida Kata: Idei, hazai, zöld
Yotam Ottolenghi: Vegetáriánus finomságok
Bede Anna: Vegabudapest
Bede Anna: Vegasztrománia
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek
Hévízi Dóra – Hévízi Ákos: Jövőd a tányérodon
Mikkonen Virpi – Tuulia Talvio: Fagyivarázs